krem - 19817 przepisów (strona:393/1322)

Tort malinowy 143

herbaty sok z polowy cytryny 1 łyżka cukru Wszystko wlewamy do kubka i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Połową płynu nasączamy spód ciasta. Drugą część zostawiamy do nasączenia wierzchu.  Krem 350 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru sok z 1/3 cytryny 1 śmietan fix - ostateczność przy upałach maliny Śmietanę ubijamy na sztywną masę(...)dalej miksujemy. Wsypujemy cukier (oraz śmietan fix) i wlewamy sok z cytryny, całość mieszamy. Masę dzielimy na pół i do pierwszej części wsypujemy dwie duże garście malin i mieszamy. Krem malinowy rozkładamy na nasączonej części ciasta. Następnie nakładamy drugą część i nasączamy ją ponczem. Wykładamy pozostały krem i równo rozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej

Emskie Smaki
Pavlova 163

Pavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej.  Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;)   Beza 4 białka(...)piekarnika na 30 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 100°C i zostawiamy bezę w piekarniku na 3 godziny do całkowitego wysuszenia. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Krem mascarpone 200 ml śmietanki 30% dobrze schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 250 g serka mascarpone  + owoce sezonowe - maliny i borówki oraz mięta Śmietanę ubijamy na sztywną masę uważając

Emskie Smaki
Muffinki budyniowe 147

Muffinki te smakują wszystkim, są pyszne dzięki budyniowi i czekoladzie w środku , a dodatkowo dekoracyjny lekki krem sprawia ,że można się nimi zajadać bez końca :) A w dodatku wyglądają rewelacyjnie. Goraco polecam je każdemu. Muffinki z nadzieniem budyniowym  Składniki na muffinki: - budyń waniliowy - 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia  - 1/2 łyżeczki sody  - szczypta soli(...)Muffinki  Śmietanę ubić na sztywno (można dodać śmietan-fix ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać bitą śmietanę i wszystko razem połączyć.  Całkowicie przestudzone babeczki dekorować kremem , do miseczki wysypać kokos.  Udekorowane kremem babeczki , maczać delikatnie w kokosie, który stworzy nam białą pierzynkę :-)  Tak ozdabiać możemy każdego rodzaju muffinki czy też babeczki. Do kokosu możemy

Aromatyczne Podróże
Muffinki Wielkanocne 135

śmietan-fix wtedy mamy pewność , że bita śmietana będzie sztywniejsza ). Serek wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie dodawać ubitą wcześniej śmietanę. Wszystko razem połączyć.  Przestudzone babeczki , dekorować powstałym kremem. Zielony kokos wsypać do szerokiej miseczki i obtaczać w nim babeczki , tak by cała powierzchnia kremu utworzyła zielone zajączki. Z podłużnych biszkoptów zrobić uszka każdemu zajączkowi , a następnie na małe(...)kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru śmietan fix oraz do ozdoby: kandyzowane owoce papai, suszone figi i rodzynki  Kokos zabarwić na żółto, a następnie babeczki udekorować kremem (przepis jak do dekoracji wielkanocnych zajączków). A następnie z małych kawałeczków papai zrobić kurczaczkom, noski. Z rodzynek oczka , a grzebień z przekrojonej na pół suszonej figi.  zajączki i kurczaczki

Aromatyczne Podróże
Zupa: krem cukiniowo-dyniowy 114

Krem cukiniowo-dyniowy Zupa: Krem cukiniowo-dyniowy Jedna z ulubionych moich zup-kremów , przygotowałam ją w pierwszych dniach jesieni.  Gęsta, sycąca i niezwykle aromatyczna z dodatkiem kremowego serka topionego. Musicie ją koniecznie wypróbować !  Składniki:  1 l bulion  2  średnie cukinie  1/2 kg dyni  2 średnie cebule kremowy serek topiony (opakowanie

Aromatyczne Podróże
sezamowiec 151

cukru 200 g masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki letniego mleka na warstwę sezamową: 300 g sezamu 150 g masła 6 łyżek miodu 1/3 szklanki cukru na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (po 40 g) 2 łyżki cukru 200 g masła dodatkowo: 300 g gęstych powideł śliwkowych Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać jajka, cukier(...)następnie ucierając dodawać po trochę budyniu. Gotową masę podzielić na połowę.  W blaszce wyścielonej papierem lub folią ułożyć jeden blat ciasta z sezamem. Rozsmarować na nim połowę kremu, przykryć ciastem bez sezamu. Posmarować powidłami a na nich delikatnie rozłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada bezowa z jeżynami 153

rolada bezowa! Składniki: białka z 6- ciu jajek   240 g drobnego cukru   choc można jeszcze więcej 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Składniki na krem: 250 ml mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu 0/5 łyżeczki pasty waniliowej Składniki na mus jeżynowy: 300 g jeżyn 2 łyżki cukru 1 łyżeczka(...)mascarpone ubić z cukrem. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i będzie pulchna. Na końcu wmieszać rum i wanilię roladę rozwinąć i posmarować dżemem. Nałożyć krem i rozsypać jeżyny. Zwinąć i odstawić do lodówki, by krem stężał kroić najlepiej nożem piłką. Podawać z musem jeżynowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowa tarta z wiśniami i jagodami z kruszonką / Cherry and blueberry cream tart with streusel 191

Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 ½ szklanki świeżych jagód 1 ½ szklanki świeżych wiśni, połówki bez pestek Składniki na krem: ¾ szklanki cukru ⅓ szklanki mąki ⅛ łyżeczki soli 2 jajka, lekko rozstrzepane widelcem ½ szklanki śmietany 18% Składniki na kruszonkę: ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ¼ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę Przygotowanie: Włącz piekarnik(...)Wyjmij ciasto z piekarniku i usuń papier wraz z obciążnikami. W międzyczasie w średniej misce wymieszaj cukier, mąkę i sól. Dodaj jajka i śmietanę i zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu. W celu przygotowania kruszonki w średniej misce wymieszaj cukier i mąkę, po czym dodaj masło. Wymieszaj całość rozgniatając palcami masło, aż powstanie typowa kruszonka. Włóż do podpieczonego spodu wiśnie

karmelowy
Malinowe ptysie z różowym lukrem 135

pięknie rośnie podczas pieczenia. Serdecznie polecam!     Składniki: (na ok. 15 sztuk)   Ciasto parzone: 4 jajka 110 g masła 1 szkl wody 150 g mąki pszennej   Krem malinowy: 1 szkl śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru 200 g serka mascarpone garść malin   Różowy lukier:   1/2 szkl cukru pudru 1-2 łyżki soku z malin(...)sztuk) w sporych odległościach od siebie (urosną!) Piec w 200 st.C przez około 25-30 minut do zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.   Krem malinowy: Maliny zmiksować na puree, a następnie przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone oraz zmiksowane i przetarte przez sitko

Nastoletnie Wypiekanie
Różowy tort z malinami 134

Dziś na słodko. Zapraszam na pyszny torcik z malinami, zerwanymi z własnego ogródka. Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony  Kwestia smaku . Wyszedł pyszny i pasował do śmietanowego kremu.  Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej różowy barwnik Krem: 300 g malin 500 ml kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru(...)podzielić na 2 części.  Masa śmietanowa. Kremówkę ubić i dodać śmietan fix i cukier puder. Dokładnie wymieszać.  Biszkopt przekroić na 3 części. Na dwa krążki wyłożyć malinowy krem. Przykryć ostatnim krążkiem. Cały tort posmarować masą śmietanową. Udekorować malinami i kolorową posypką. Ciasto powstało w ramach akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie tym razem królują maliny. Razem ze mną

Ewusiowe Smaki
Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w "papirusie". 142

Mamy sierpień, a ja jeszcze nawet nie jadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już(...)się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam!    KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".           Składniki: 400 g kalafiora 3 średnie ziemniaki 190 g korzenia selera 2 kalarepki (około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche 169

Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy  Profi ,  z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu(...)użytego do sosu berneńskiego, chrupiącą grzanką lub kawałek bagietki i gotowe. Krem świetnie się sprawdzi w formie śniadania lub kolacji, znakomity na przekąskę, odpowiednio wyeksponowany w szklanych pucharkach będzie ozdobą każdego stołu zwłaszcza podczas przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi, a można go przygotować znacznie wcześniej.  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 2-3 Souse bernoise, czyli sos berneński 1 szalotka

SzczyptaSmaQ
Torcik brownie 203

pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami. Ciasto: 200g czekolady gorzkiej 3 jajka L 140g masła 3/4 szklanki cukru 85g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego Krem orzechowy: 200g mascarpone 200g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix + owoce sezonowe lub orzechy 1. Masło roztapiamy w małym(...)masło z czekoladą, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wylewamy do tortownicy 18cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 35 minut. 2. Krem orzechowy: mascarpone, masło orzechowe i cukier puder miksujemy ze sobą. Bita śmietana: bitą śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. 3. Upieczone ciasto przekrawamy na 3 części. Przekładamy

Szefowa kuchni
Tarta z truskawkami, białym winem i bazylią 142

owocami. Truskawki z winem nadają jej wykwitny charakter. Oczywiście truskawki nie mogą się obejść bez czekolady.. Całość przełamuje niebanalna bazylia. Do tego niezwykle kruche i delikatne ciasto i krem. Czego chcieć więcej? :) Składniki: 200g mąki krupczatki 2 żółtka łyżka cukru 125g margaryny opakowanie polewy czekoladowej lub czekolady deserowej (użyłam polewy o smaku ciemnej czekolady Delecty) 250ml śmietanki 100g mascarpone(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to 15 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową i równomiernie ją rozprowadzamy. Śmietankę ubijamy, na końcu łączymy z serkiem. Krem wykładamy na warstwę czekoladową. Galaretkę rozpuszczamy w szklance podgrzanego wina. W zimnej galaretce zanurzamy umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki. Gdy zacznie tężeć, wykładamy owoce i galaretkę na krem. Tartę podajemy

Wrzosowa Polana
Fudge Gallico (domowa"krówka") 155

kleiły się do palców. FUDGE GALLICO na HERBATNIKACH (domowe "krówki" waniliowe) Składniki: 1,5 szkl cukru pudru 3/4 szkl miękkiego masła 2/3 szkl mleka w proszku 200 g kremu marshmallow (do kupienia w marketach) ekstrakt waniliowy dodatkowo: 100 g czekolady herbatniki czekoladowe Przygotowanie: Cukier rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy krem marshmallow, odstawiamy(...)wykładamy herbatnikami (nie jest to konieczne, chociaż ułatwi wyjmowanie" krówki" i jedzenie)  Na herbatniki lub dno foremki  wylewamy kremową masę i całość wstawiamy do lodówki.  Kiedy krem zastygnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą (można też ją zetrzeć drobno i posypać)  lub posypujemy kakao

Bon appetit mon amie