wymaga ubijania piany, ucierania masła, a nawet wyciągania miksera. Do odmierzania składników służy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym. W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy śmietankowy krem z mascarpone i niewielkiej ilości mleczka skondensowanego. Jeśli szkoda nam otwierać całą puszkę mleka lub brakuje go w naszej spiżarni możemy zastąpić je sokiem z cytryny lub z pomarańczy i całość(...)dosłodzić niewielką ilością cukru pudru. Jeśli chcielibyście podać ciasto bez kremu, wówczas polecam upiec je w mniejszej foremce ( będzie wyższe) i ewentualnie zwiększyć ilość dodanych owoców. SKŁADNIKI CIASTO do odmierzania składników wykorzystujemy umyty i osuszony kubeczek po jogurcie naturalnym o pojemności około 180 ml 2 kubeczki mąki 2 jajka (L) roztrzepane 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka
cool and mintyktóre nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym, maślanym i łagodnym w smaku awokado oraz wyraźnym(...)nieduże buraki 1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni 75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam taką ) 2 łyżki soku z cytryny 4-5 łyżek oliwy sól
cool and mintyCieniutko pokrojone plastry długodojrzewającej szynki parmeńskiej, podane z kulą włoskiej mozzarelli * , ułożonej na sałacie z aromatycznym pesto z bazylii i orzeszków piniowych. Całość skropiłam krem balsamiczny i podałam z natartą czosnkiem i skropioną oliwą, opieczoną bagietką. Takie danie znakomicie sprawdzi się jako przystawka na romantycznej kolacji we dwoje lub na eleganckim przyjęciu w gronie znajomych. Fantastyczne połączenie(...)mleka krowiego. SKŁADNIKI / 2 porcje 8 cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej 2 kule białej mozzarelli / odsączone z zalewy i osuszone na papierowym ręczniku 2 liście sałaty lodowej 2 łyżki kremu balsamicznego PESTO BAZYLIOWE/ ok. ¹⁄₂szklanki garść listków świeżej bazylii 2 łyżki orzeszków pinii zrumienionych na suchej patelni 2 łyżki tartego parmezanu 1 mały ząbek czosnku 4-5 łyżek
cool and mintyBajecznie prosta i pyszna sałatka z rukolą i pieczonymi pomidorkami cherry. Z dodatkiem kremowej ricotty oraz sosu winegret i kremu balsamico. Opcjonalnie także z posiekanymi orzeszkami np. włoskimi, piniowymi lub pistacjami. Sałatka będzie idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska w porze lunchu. Wówczas koniecznie podajcie ją z dodatkiem opieczonej bagietki. SKŁADNIKI / 2 porcje 20 pomidorków cherry(...)klonowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta suszonego oregano sól morska DODATKOWO : 2 garści rukoli, 2 łyżki ricotty, 1 mała czerwona cebula pokrojona w krążki, krem balsamiczny WYKONANIE WINEGRET ; wszystkie składniki sosu energicznie mieszamy w miseczce, aż powstanie gładka emulsja POMIDORKI kroimy na połówki. W miseczce mieszamy oliwę z suszonym oregano. Maczamy pomidorki w zalewie
cool and mintyGotowe kieliszki czekoladowe, przepyszny mus czekoladowy i kawałki orzechów- świetna słodycz do przygotowania w kilka chwil. Składniki: 50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu CUKIETERIA krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady dodatkowo: posiekane orzechy - krokant orzechowy ze sklepu CUKIETERIA Wykonanie: Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej(...)kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno. Możemy dosłodzić cukrem pudrem. Korpusiki czekoladowe napełniamy przygotowanym krem, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami
Z Majeczką w kuchniZostało mi trochę cytrynowego kremu , więc wymyśliłam sobie deser jagodowy. Oczywiście jak deser jagodowy to muszą być jagody. Jest to prosty i szybki deser , a przy tym smaczny i orzeźwiający. Do deseru można wykorzystać dowolne sezonowe owoce np. leśną borówkę i borówkę amerykańską. Śmietankę można zastąpić jogurtem lub kokosową śmietanką. Deser jagodowy Składniki: 2 porcje 200 g jagód 4 czubate(...)łyżki cytrynowego kremu, tutaj przepis 150 ml śmietanki 2-3 łyżki jagód 1 listek żelatyny Namocz żelatynę w zimnej wodzie na 20 minut. Odciśnij i podgrzej do rozpuszczenia. 150 gram jagód zmiksuj z cukrem. Dodaj żelatynę energicznie mieszając. Ubij śmetankę na sztywno i wymieszaj z cytrynowym kremem. Napełnij szklanki na przemian jagodowym musem i cytrynową śmietanką. Zakończ musem i posyp
codojedzeniaKremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane świeżo siekanymi(...)tworzył się "kożuch"). Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową. Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej masłem , wykładamy krem i umieszczamy w lodówce (na ok. godzinę). Po tym cza sie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę (pamię tajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytr ącić się masło
Słodka StronaKrem z batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem czosnku, chilli, mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij, śmietanką i papryką(...)czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem
Kulinarne Fantazje MarioliRurki z pysznym, kukułkowym kremem idealne do kawki i do podjadania. Nie są słodkie ani mdłe, wręcz idealne w smaku. Polecam. CIASTO : 500 g mąki pszennej tortowej(...)KREM : 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 150 g margaryny 3 łyżki mielonych orzechów 200 g masy kajmakowej " HELIO " kukułka Budynie mieszamy w mleku z łyżką cukru, gotujemy, mają wyjść bardzo gęste. Rozkładamy na dwa talerze i chłodzimy. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po trochu twardy budyń aż cały wyrobimy. Na koniec dodajemy
Kulinarne Fantazje MarioliEkstremalnie czekoladowe ciasto bez mąki, masła i cukru + krem białkowy + wiśnie = pyszny, legalny CZARNY LAS! Szczerze przyznam, że efekt przerósł moje oczekiwania! Mały kawałeczek zaspokaja ochotę na coś słodkiego, a przy tym nie zaszkodzi naszej figurze. Przepis powstał na prośbę jednej z Czytelniczek w ramach akcji "Odchudzamy tradycyjne słodycze". Zapraszam! Składniki: 4 małe banany lub 2 duże 1 jajko(...)łyżka miodu Banana, jajko, kakao i miód zmiksować. Dodać sodę i wymieszać. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy dwie keksówki. Piec 30 minut w temp. 175*C.Wyjąć, wystudzić. Krem: 400 g twarożku półtłustego 70 g jogurtu naturalnego 3 łyżki kremowego serka Mój Ulubiony 2 duże łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 50 g odżywki białkowej o dowolnym smaku 1 szklanka
Chocolate Muffin Blogmleko w proszku stale mieszając [ ja posłużyłam się robotem]. Herbatniki pokruszyć. Masę podzielić na 3 części , do 1 części dodać pokruszone herbatniki i wymieszać. Pierwszy wafel posmarować 1 częścią kremu. Przykryć drugim waflem i lekko docisnąć. Wafel posmarować dżemem truskawkowym i przykryć kolejnym waflem, lekko docisnąć. Wafel posmarować 2 częścią kremu, na krem ułożyć delicje.Następnie wyłożyć 3 część masy
Moje domowe kucharzenieszklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 20 dag masła 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki likieru kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny Zaczynamy od przygotowania kremu. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę manną i wiórki kokosowe. Cały czas mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty. Studzimy. Maso ucieramy z cukrem pudrem . Stopniowo dodajemy kaszę z wiórkami, likier(...)kokosowy i sok z cytryny. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na które nakładamy niewielką ilość kremu. Wysypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką (część galaretki możemy zostawić, aby zalać nią wierzch torciku). Układamy następną warstwę biszkoptów i wykładamy wcześniej przygotowany krem. Na wierzch wylewamy pozostałą galaretkę. Schładzamy
Pyszności Słodkościprzelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo : świeże truskawki KREM Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier(...)mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Do kremu dodajemy pokrojone w dość duże kawałki truskawki. Po delikatnym wymieszaniu kładziemy na biszkopt. Wierzch biszkoptu dekorujemy tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki, o ile możemy sobie na to pozwolić, my nie daliśmy rady i zaraz po przygotowaniu zjedliśmy z kawką po sporym kawałku. Lubisz moje przepisy? Zostaw komentarz, lub polub mój profil
Kocham Czekoladęmój pomysł na prezent na Dzień Ojca - taki smakołyk na pewno ucieszy każdego tatę! Słodki nieduży tort, mocno kokosowy i czekoladowy, przełamany słodko-kwaśnymi truskawkami, a w środku niespodzianka - krem na bazie pysznej i mega zdrowej kaszy jaglanej. Nawet nie wiedziałam, że można z niej coś takiego wyczarować. Przepis na budyń z kaszy jaglanej z truskawkami znalazłam dwa dni temu(...)średnicy 21-22cm: Biszkopt czekoladowy: 3 średnie jajka (M) 5 łyżek mąki tortowej 3-3,5 kakao ciemnego 2,5 łyżki cukru 2,5 łyżki domowego cukru waniliowego Krem bounty: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok 125 g) 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka oleju 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła
Anioszek w kuchniKlasyczny włoski deser skrywający w sobie nasączone mocną kawą z Amaretto biszkopty oraz krem z mascarpone, śmietanki, jajek i cukru. Wierzch ciasta obficie oprószony jest kakao lub startą gorzką czekoladą. Tiramisu to delikatny, leciutki i puszysty deser, wręcz stworzony dla fanów kawowych smaków. Ja nigdy nie byłam we Włoszech i nie jadłam prawdziwego włoskiego Tiramisu(...)żółtek stopniowo dodać serek mascarpone i ubitą kremówkę, zmiksować. Biszkopty lekko namoczyć w kawie z likierem i ułożyć na dnie blaszki (ciasno koło siebie). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Przykryć ponownie biszkoptami w kawie i resztą kremu. Tiramisu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc, by łatwo się kroiło. Przed podaniem oprószyć przesianym przez sitko kakao. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie