krem - 19817 przepisów (strona:405/1322)

CIASTO KRÓWKA 120

zmielonych orzechów włoskich,  1 łyżka mąki pszennej,  1 łyżka mąki ziemniaczanej,  1 łyżka bułki tartej,  2 łyżki miodu,  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła,  1 puszka masy krówkowej kakaowej,  2 łyżki spirytusu Polewa kakaowa: 3 łyżki margaryny,  3 łyżki mleka,  3 łyżki cukru,  3 łyżki kakao Posypka(...)stopniach. Ciasto orzechowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min. Krem: Masło ucieramy, dodajemy masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z mlekiem, dodajemy kakao i cukier, mieszamy do rozpuszczenia składników. Posypka orzechowa : Margarynę rozpuszczamy, dodajemy posiekane

słodki bratek
BABECZKI TIRAMISU 117

smaku tiramisu   SKŁADNIKI  Muffinki: 1 szkl. mąki, 1 jajko, 3 łyżki śmietany 12%, 2 łyżki oleju, 1/3 szkl. cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 g serka mascarpone, 3 łyżki śmietany kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: mocna kawa, kakao gorzkie WYKONANIE Ciasto: Mokre składniki mieszamy w 1 misce(...)mokre składniki mieszamy z suchymi. Ciastem napełniamy papilotki do wysokości 3/4 i pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu studzimy. Odcinamy czubek i nasączamy zaparzoną kawą. Krem: Ubijamy kremówkę, dodajemy serek i cukier, a na końcu likier. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim muffinki. Wierzch posypujemy kakao

słodki bratek
KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym 90

wyszło 15 babeczek 2 szkl. mąki,  3 żółtka,  6 łyżek cukru,  150 g margaryny,  szczypta soli,  1 łyżeczka kakao,  1 łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka,  ¾ szkl. cukru,  ¾ szkl. mleka,  15 dag orzechów włoskich,  200 g masła Dodatkowo :  olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe(...)olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej

słodki bratek
FALE DUNAJU 110

dwukolorowe ciasto z wiśniami i czekoladowym kremem SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x39cm) 3 szkl. mąki 1 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 250g margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 łyżeczki kakao aromat rumowy Krem: 330 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 słoik wiśni(...)mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto. Pieczemy ok. 35 min w temp. 175 stopni. Wódkę mieszamy z 1/3 szkl. zalewy z wiśni, nasączamy nią ciasto. KREM: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, nie dopuszczając żeby się zagotowała, do ciepłej dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość chłodzimy najlepiej przez całą

słodki bratek
WALENTYNKOWE MUFFINKI 122

przygotowaniu muffinki dla naszej Walentynki SKŁADNIKI Muffiny: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. maślanki 1/3 szkl. cukru, 1/4 szkl. oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao Krem:  100 g masła, 150 g masy krówkowej, 2 łyżki wódki WYKONANIE  Muffinki: W 1 misce mieszamy widelcem jajko, maślankę i olej. W 2 misce łączymy mąkę, kakao, cukier(...)proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy ze sobą. Przekładamy do papilotek na muffinki lub silikonowych foremek, pieczemy ok 17 minut w 180 stopniach. Krem: miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej a na końcu alkohol. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim wystudzone muffinki

słodki bratek
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 113

margaryna 2 łyżki smalcu 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka śmietany Dodatkowo: ok. 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich rodzynki powidła śliwkowe Na bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo:     polewa czekoladowa WYKONANIE  Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy(...)białek, dodajemy cukier, mieszamy. Połowę piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu

słodki bratek
Krem z dyni piżmowej :) 94

Wiem, wiem, że to już wiosna, nie jesień, ale nie mogłam się powstrzymać :D Wśród moich przepisów możecie znaleźć już podobne zupy kremy, w której główną rolę odgrywa dynia. Dla zainteresowanych zapraszam TUTAJ , TUTAJ i TUTAJ :) Mnogość pomysłów świadczy o tym, że dynia jest moją ulubienicą wśród warzyw! Klasyczna dynia olbrzymia, dynia hokkaido, aż w końcu dynia piżmowa. Rodzajów dyni(...)wykorzystanie jeszcze więcej. Od jakiegoś czasu w moim jadłospisie bardzo często króluje zwykła zupa jarzynowa, którą również uwielbiam! Chcąc troszkę coś zmienić, urozmaicić codzienne posiłki skusiłam się na zupę krem z dyni piżmowej, którą dorwałam ostatnio w sklepie. Przygotowuje się ją bardzo szybko i prosto. Wychodzi bardzo gęsta, czyli taka jak lubię, ale jeżeli preferujecie rzadsze, śmiało można dodać więcej

Zdrowie na języku :P
Ciasto Marlenka 311

płatów ciasta wymaga od nas trochę więcej zaangażowania. Efekt końcowy (zarówno wizualny, jak i smakowy) jest powalający! Wysoki przekładaniec składający się z 6 miodowych płatów ciasta i 6 warstw kremu. To jest właśnie Marlenka. Kilka osób na FB zgadło co to za ciasto, więc wszystkim szczęśliwcom gratuluję  :) Serdecznie polecam wypróbować Marlenkę. Jestem pewna, że i Wam zasmakuje. Oryginalny przepis(...)łyżki cukru. Ugotowany odstawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.   Miękkie masło utrzeć do puszystości, następnie dodać masę krówkową, a po niej stopniowo budyń, za każdym razem dokładnie miksować. Krem powinien być puszysty i jednolity.   Posypka: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.   Ostudzone miodowe płaty ciasta przełożyć masą budyniową. Górny płat również wysmarować kremem i dodatkowo posypać posypką. Marlenkę

Nastoletnie Wypiekanie
Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup 169

Dziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju(...)puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, lub do miękkości marchewki. Wyjmij trawę i skórkę i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem i podawaj zupę polaną resztą mleka kokosowego i posypaną kolendrą i uprażonymi ziarnami. Smacznego! English version Creamy carrot soup (6 servings) Ingredients: 1 tablespoon

karmelowy
Tarta z kremem i brzoskwiniami. 181

jakiś czas można zaszaleć. Poza tym, jak mawia moja serdeczna koleżanka, przyjemności należy sobie dozować. Mały słodki trójkącik specjalnie nie wpłynie na odczyt naszego nielubianego łazienkowego lokatora ;) Ciasto to krem z bitej śmietany i serka mascarpone na kruchym spodzie, z brzoskwiniami i prażonymi migdałami. Smaczne, słodkie, latem świetnie pasowałyby maliny lub truskawki. Polecam.   Składniki: Spód: 225 g mąki pszennej(...)krupczatki 150 g masła 75 g drobnego cukru 1 jajko 2 łyżki zimnej wody  Krem: 250 g śmietany 36 %  125 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru  Na wierzch: brzoskwinie z puszki płatki migdałów Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować

zadanie-gotowanie
Ciasto Krówka 344

Ciasto Krówka Miodowe blaty ciasta z kremem z bitej śmietany, posmarowane masą kajmakową z migdałami lub orzechami... Składniki: ciasto: 500 g mąki 2 łyżki cukru pudru pół szklanki miodu 125 g margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej krem: 700 ml śmietany 30 % 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2 płaskie łyżeczki cukru pudru dodatkowo: puszcza masy kajmakowej(...)gorącej wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Na wystudzony blat ciasta wykładamy krem, przykrywamy następnym blatem, smarujemy masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami...  Na początku ciasto będzie twarde, to zasługa miodu, ciasto odstawiamy na 24 h do zmięknięcia

Pelusiowa Kuchnia
migdałowo-kokosowa princessa 115

będziecie wniebowzięci, ja jestem... składniki: ciasto: 6 białek szczypta soli 130 g cukru 150 g mielonych migdałów 50 g migdałów w płatkach 150 g kokosu 2 łyżki bułki tartej krem: 2 szkl mleka 200 ml śmietany kremówki 6 żółtek 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła poncz: 1/4 szkl(...)wrzące wlać masę jajeczną, ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń. Ciasto wyjąć z blaszki, delikatnie odkleić papier. Na ciasto wyłożyć połowę kremu. Składniki ponczu wymieszać, przelać do miseczki, delikatnie maczać biszkopty; układać rzędami wzdłuż blaszki. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego (może być bez końcówki), wyciskać paski karmelu w przestrzenie między biszkoptami*. Następnie rozsmarować

6niebo
Mazurek cytrynowy z bezami 182

pomocą białka rant dookoła ciasta. Ciasto ponownie schłodzić przez 45-60 minut. Ponakłuwać gęsto widelcem. Piec 15-18 minut w 200°C aż ciasto będzie rumiane. Wystudzić na kratce. Krem cytrynowy 1 jajo 1 żółtko (białko zachowujemy na bezę) skórka otarta z 1 cytryny , najlepiej niepryskanej 4 łyżki soku z cytryny 90-100 g cukru 50 g schłodzonego masła , pokrojonego(...)może dotykać dna). Podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Dodać sok cytrynowy. Po ok. 2-3 minutach kiedy masa będzie ciepła dodawać po kawałeczku masła. Pod koniec krem powinien wyraźnie gęstnieć. Po dodaniu ostatniego kawałka podgrzewać jeszcze 2-3 minuty mieszając. Gdyby w kremie pojawiły się grudki, przetrzeć przez sitko. Odstawić do przestudzenia. Gdy będzie jeszcze lekko ciepły wymieszać

Pełny talerz
Orzechowe a'la tiramisu z brzoskwiniami 172

zagęstnik do śmietanki 3/4 szklanki likieru orzechowego/toffi (do wyboru) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 brzoskwinie w syropie Blachę (dość spora porcja) wyłożyć papierem pergaminowym. Przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i następnie połączyć z serkiem mascarpone. (Dla pewności, że masa będzie gęsta można użyć zagęstnika do śmietany -typu śmietan-fix.) Ciastka maczać w likierze i układać na blaszce(...)biszkoptach ułożyć kawałki owoców i wyłożyć krem (odrobinę zostawić na posmarowanie wierzchu). Ponownie poukładać namaczane ciastka i rozsmarować cienką warstwę kremu. Całość obficie posypać orzechami. Wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki

Di gotuje
Zielony mazurek z herbatą matcha i czekoladą 153

mazurek Czas przygotowania: Składniki: Ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów 100 g schłodzonego masła 50 g cukru trzcinowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy 150 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady 100 ml śmietany 36% 5 0 ml syropu z kwiatów czarnego bzu sok z połowy limonki 1 łyżka herbaty matcha(...)formy, odetnij nadmiar ciasta, nakłuj dno widelcem, wstaw do lodówki na 15 minut. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C na 15-18 minut, wystudź w foremce. Krem czekoladowy z matcha Herbatę matcha wymieszaj z syropem z kwiatów czarnego bzu i sokiem z limonki. W małym rondlu zagotuj śmietanę i agar, dodaj połamaną białą czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia

SzczyptaSmaQ