Składniki: biszkopt: 8 jajek 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1,5l śmietany kremówki 30% 6 opakowań śmietanfix-ów 6 łyżek cukru pudru 1 łyżka kakao 1 puszka brzoskwiń Sposób przyrządzenia: biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę stopniowo dodając cukier(...)Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie przekrawamy wzdłuż na 3 krążki. krem: 500ml śmietany ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, gdy śmietana robi się sztywna dodajemy 2 śmietanfix-y i ubijamy jeszcze ze 2-3 minuty. Na każdy krążek biszkopta osobno ubijam
Prosto i Smacznie z Anetąpoza słodkimi wypiekami. Otóż, moi domownicy nigdy nie wiedzą co będzie na obiad, zawsze mam pochowane resztki, a to ryżu, a to ugotowałam za dużo marchewki, został jakiś sos, krem itd. Składniki: Przygotowany spód to quiche ( przepis tu ) 300 g ugotowanej brukselki (teoretycznie, bo Misiek wyżarł) ugotowana 1- 2 marchewki (gotowałam, przygotowując zupę) 100 g kremu marchewkowego (użyłam do faszerowania(...)ciecierzycy (około 2 czubatych łyżek) 100-150 g kapusty włoskiej lub innej (to jest to, co wydłubałam robiąc kapustę faszerowaną, przepis tu ) Przygotowanie: Wymieszaj jogurt z mąką, przyprawami i krem marchewkowym (jeżeli masz coś takiego). Posmaruj ciasto połową sosu, ułóż warzywa. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Przykryj całość resztą sosu wyrównując powierzchnię łyżką. Piecz całość 30 minut
greenscarflubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)Białka ubijemy na sztywno, dodajemy cukier, a gdy piana będzie gęsta i lśniąca mieszamy z mąkami, miodem i orzechami. Pieczemy w 180 st. C przez ok 30 minut. Krem kawowy: 2 szkl. mleka 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 4 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 masło 2 łyżki wódki (opcjonalnie) 1 1/2 szklanki
Cynamonowe szczęścieszufladzie poniewierał się otwarty budyń waniliowy bez cukru. Hmm... chwilka zastanowienia i pomysł gotowy. Bezę pieczemy na patelni, ale można również upiec ją w piekarniku. Na wierzchu znajdziemy cudowny krem kokosowy i wiórki z ciemnej czekolady słodzonej stevią. Całość jest naprawdę cudowna i w pełni dietetyczna :) Składniki: 2 białka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Krem: 1 opakowanie serka homogenizowanego(...)Białka ubić na sztywną pianę. Dodać budyń (proszek) i wymieszać delikatnie, wyłożyć na patelnię formując chmurkę. Smażyć po 5 minut z każdej strony. W miseczce wymieszać składniki na krem. Wyłożyć na bezę i posypać wiórkami czekoladowymi. Smacznego
Chocolate Muffin BlogDzisiaj pomysł na pyszny krem wegański, idealny do wszelkiego rodzaju makaronów. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, w którym wyróżnić możemy nutę bazylii. Krem zawiera dużą ilość białka roślinnego, jak i nienasyconych kwasów tłuszczowych, czy błonnika. SKŁADNIKI : 5 łyżki fasoli mung awokado 1/2 szklanki mleka sojowego 6 łyżek wody 3 listki świeżej bazylii(...)blendujemy z wodą, bazylią i jęczmieniem do zblendowanych składników dodajemy mleko, nasiona chia i przyprawy makaron wrzucamy do gotującej się wody- gotujemy ok 5 min, odcedzamy i podajemy polany kremem
healthy dreamsrazem padło na zupę. I co się okazało, w zupie seler naciowy jest smaczny! :D Właściwie zupełnie zmienił smak, i nie zgadłabym że to to samo warzywo. Do tego krem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;) Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli(...)dodać ser żółty to trzemy go i wrzucamy do gara z zupką, którą stawiamy z powrotem na kuchenkę. Zajmie to 2 minutki zanim ser się rozpuści, wtedy wyłączamy ogień – krem prawie gotowy! Na samym końcu orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni. Podprażone orzeszki kroimy na kawałki, i w takiej formie wrzucamy od razu do ciepłej zupki. TADAM! Już, to takie
Jak gotować i nie zwariowaćdekoracji * 200g czekolady mlecznej * 100ml kremówki Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Zagotować kremówkę, drobno pokroić czekoladę, wymieszać z kremówką. Krem przestudzić. Wylać na górę, boki obłożyć rurkami. Całość udekorować kolorowymi lentylkami. Można tort przewiązać wstążką
Magiczne Życie Martykolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy nerkowca. Gotową gryczankę podałam ze świeżymi owocami. Uwaga! Nutellę można zastąpić domowym kremem czekoladowym (np. zmiksowane daktyle, banan i kakao lub zmiksowane suszone śliwki z kakao). Składniki (na 2 porcje): 100 gram surowej kaszy gryczanej niepalonej (biała) 100 gram orzechów nerkowca(...)suszonych śliwek 2 łyżki kremu Nutella 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów nerkowca) 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu szczypta gałki muszkatołowej świeże owoce do podania: kiwi i świeże śliwki Kaszę gryczaną, orzechy nerkowca i suszone śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc (w osobnych miskach). Rano odcedzamy z wody powyższe składniki
Mango PapajaDziś ciasto dla miłośników ciasta francuskiego i lubiących naprawdę słodkie rzeczy. Wystarczy tylko przygotować trzy składniki i mamy pyszne ciasto. Ciasto francuskie z kremem Składniki: - 3 opakowania ciasta francuskiego - 1 kostka masła - 1 puszka mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego Gostyń Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, obcinamy z każdej strony po 1,5 cm i pieczemy pozostawiony płat w piekarniku(...)dodajemy mleko skondensowane, całość jeszcze miksujemy ok. 10 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i gęstej konsystencji. Upieczony płat ciasta wkładamy do brytfanny i dociskamy dłońmi, na wierzch smarujemy 1/3 kremu. Na górę kładziemy drugie ciasto i postępujemy tak samo jak z pierwszym, tak samo postępujemy z trzecim. Na posmarowane kremem ostatnie ciasto kruszymy upieczone paski ciasta francuskiego. Całość wsadzamy
Kulinarne życieSezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto: - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)posypana bułką tartą), nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze około 175 stopni
Kulinarne życieprzepisu na maliny , które wykorzystałam do przełożenia...można także wykorzystać frużelinę malinową lub świeże owoce , a nawet jakiś dżem itp.no i do dekoracji użyłam z braku czasu niestety gotowego kremu z proszku. Biszkopt 6 jajek 120 g cukru 100 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 4 łyżki zimnej w o dy Masa malinowa 1 galaretka wiśniowa 1 szkl.wody maliny(...)Pianka 7 białek szczypta soli 200 g cukru 500 g śmietanki 30% 7 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody Dodatkowo biszkopty krem do tortów dowolne dekoracje Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać.Do ubitej piany stopniowo dodawać żółtka oraz wodę.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao
Moje domowe kucharzeniekostkę, dodajemy do zarumienionej cebuli i zalewamy bulionem. 3. Całość gotujemy ok. 30 min, aż ziemniaki będą miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę i miksujemy na gładki krem. 5. Krem doprawiamy do smaku przyprawami. Krem jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z kukurydzy), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do mniejszych foremek. Ja użyłam małych silikonowych w kształcie prostokąta. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić Krem: Serek przełożyć do miski. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać. Żelatynę rozrobić w minimalnej ilości gorącej wody. Ostudzić. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić na pół i przełożyć gotowym(...)kremem. Wstawić na minimum 2h do lodówki, a najlepiej całą noc, aby masa stężała. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówtemu już następnego dnia uzyskamy gładki, gęsty, kremowy serek. Jeżeli nie mamy lemon curd, także należy go przygotować, wg przepisu, który opisałam podczas przygotowania tortu z lemon curd i kremem miodowym . Ciasteczka zmielić, dodać roztopione masło, wymieszać na masę o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłożyć spód tortownicy, ugnieść, odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Spód tortownicy wyłożyć papierem(...)środku, następnie wyjąć, wystudzić, odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia: serek zdjąć z gazy, dodać cukier puder i ok 3 łyżki lemon curd (do smaku). Wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć na wierzch sernika. Udekorować jeszcze kremem cytrynowym. Schłodzić
6nieboChrupiące ciasto i budyniowy krem to połączenie jest przepyszne. Ciasto znika migiem. Moja wersja bardzo uproszczona z gotowego ciasta francuskiego i budyniu z proszku. Mam nadzieję, że w końcu skuszę się także na wersję całkowicie domową ale to może za jakiś czas bo coś ostatnio znowu domowy krem budyniowy mi nie wychodzi. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, u mnie 2x275(...)więcej. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na puch następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Zmiksować aby składniki się połączyły ale nie za długo. Na jeden płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem
Monia miesza i gotuje