krem - 19817 przepisów (strona:399/1322)

Zupa krem z białych szparagów 151

ostatnie chwile aby się nimi nacieszyć. Większość najbardziej przepada za tymi zielonymi. Warto jednak poznać również walory smakowe białej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :)   Składniki: 2 pęczki białych szparagów

ChilliJemy
Krem z zielonego groszku z mascarpone 100

Delikatna, łagodna i kremowa zupa krem z zielonego groszku z mascarpone. Szybka do przygotowania i idealna na wiosnę oraz lato. Taka gęsta zupa może zastąpić cały obiad – jest sycąca i jednocześnie lekka. Możemy do niej użyć zarówno świeżych strączków groszku (należy kupić ok. 1 kg i wyłuskać) lub posłużyć się groszkiem mrożonym (nie trzeba go rozmrażać). Nie zapomnijmy tylko(...)dodatkach do zupy, aby przełamać kremową konsystencję – świetnie sprawdzą się grzanki. Zupę można udekorować także groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami. Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek

Poezja smaku
Ciasto Malinowe z bezą 155

smaczny. Sprawdzony przepis. Polecam Ciasto Malinowe z bezą Składniki: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płatki migdałowe Dodatkowo(...)czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu

Gotowanie-uk
Ciasto brzoskwiniowe z galaretką 155

budyniem i mąką. Wlewamy do gotującego się soku. Energicznie mieszamy do zagotowania. Ostudzamy , a następnie ucieramy z jedną kostką masła. Przełożenie ciasta: Spód ciasta nasączamy kawą i smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy nasączone kawą delicje. Na delicje wykładamy pozostałą część kremu i układamy pokrojone w paski brzoskwinie..  Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki w celu

W kuchennym oknie Ewy
Kakaowo-migdłowy krem jaglany… 231

szybki krem który może zrobić każdy, genialnie nadaje się jako krem do przełożenia tortów ale też jako deser, cudowny na zimno i na ciepło. Składniki: (2-3 os.) 150g suchej kaszy jaglanej 200 ml mleka migdałowego 400 ml wody 2 łyżeczki kakao 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)   Sposób przygotowania: Zagotować mleko z wodą. Kaszę zalać wrzątkiem, gotować w mleku(...)wodą aż do wchłonięcia płynu. Ostudzoną kaszę zblednować z kakao na gładką masę. Jeżeli chcemy aby krem nadawał się do tortu trzeba go dać do lodówki na przynajmniej 1.5h. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Tarta z creme patissiere i truskawkami 152

mojprzepisna.pl | Tarta, jaką przygotowałam dla przyszłej Panny Młodej. Tarta na kruchym cieście z dużą ilością delikatnego kremu budyniowego, udekorowana truskawkami. Pyszna i elegancka, w sam raz na różne imprezki. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę o średnicy 26 cm Spód: 300 g mąki pszennej 150 gr zimnego masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka (z jajek rozmiar(...)gorącego mleka, zmiksować. Gorące mleko znów postawić na palnik, podgrzewając, na średniej mocy palnika, powoli wlewać mieszankę z żółtek, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania, gotować jedną minutę aż krem zgęstnieje, wolno mieszając. Krem zestawić z palnika, przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu, całkowicie ostudzić. Na zimny spód, wyłożyć zimny budyń, poukładać truskawki, schłodzić. Najlepsza następnego dnia

moj przepis na
Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 200

pochwalenia się swoimi "dziwolągami" :D Składniki (na około 30szt.): Ciasto: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 2 białka (żółtka zużyjemy do kremu) WYKONANIE: Do garnuszka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Zagotuj, następnie dodaj sól i przesianą mąkę i mieszaj energicznie łyżką, do czasu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek(...)przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowy: ½   l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼   szklanki cukru 2 żółtka 1 budyń waniliowy 1 / 3 szklanki mąki (pół na pół ziemniaczanej i pszennej) 100 g masła

Kulinarna (nie)codzienność
Lodowiec 26712

miksujemy. Na dnie tortownicy (22 cm) układamy biszkopty zanurzone w galaretce (należy odlać ok 1/3 galaretki do naczynia i dopiero w nim maczać biszkopty), a na nie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych galaretką, które przykrywamy drugą połową kremu. Na wierzch wykładamy owoce i zalewamy całość pozostałą tężejącą galaretką. Odstawiamy całość do lodówki najlepiej na całą

Cynamonowe szczęście
Tort truflowy – palce lizać 173

truflową. Udekorowany wiórkami czekoladowymi i domowymi truflami. Całość mocno czekoladowa, sycąca, ale nie przesłodzona. Tort truflowy Składniki na ciasto: 7 jajek 250 g cukru pudru 7,5 dkg kakao krem 200 g czekolady gorzkiej 1/4 kostki masła 50 ml spirytusu i rumu skórka pomarańczowa cukier waniliowy 200 ml kremówki Tort truflowy Przepis: Żółtka ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodając kakao(...)Mieszamy z ubitymi na pianę białkami, wlewamy do tortownicy ( średnica 22 cm) i pieczemy 45-55 min w 180 C Krem Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając kolejno masło, śmietanę, cukier waniliowy. mieszając cały czas wlewamy spirytus, rum skórkę pomarańczową. Studzimy, co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje (włożyć do lodówki, po godz gotowy). Ciasto przełożyć kremem, udekorować. Smacznego:) Artykuł Tort

Gotowanie-uk
sernik w wersji tortowej 209

cuda. I tak, wspólnymi siłami zrobiłyśmy taki oto sernik, w wersji "de luxe" możnaby powiedzieć:) Łatwy w przygotowaniu, wymaga jednak nieco czasu. Kruchy spód, warstwa sernikowa, truskawki w galaretce, krem z mascarpone i na końcu beza! Bardzo dekoracyjny, smaczny, wysoki niczym najlepszy tort, i to całkiem duża blacha ciasta - jest czym dzielić. Z pewnością zapamiętam i wykorzystam przepis jeszcze(...)łyżki cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 5 jajek 3/4 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 duża łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ponadto: świeże truskawki galaretka o smaku truskawkowym Białka na bezę ubić pod koniec

6niebo
Książęce Śniadanie lub Lunch do pracy - Marynowane Krewetki na Guacamole 195

wydrążając łyżką z łupiny. Od razu też skrop sokiem z cytrynu lub octem, inaczej awokado brzydko ściemnieje. Jeśli awokado jest już miękkie najlepiej z niego zrobić tak jak jak "krem" na którym ułożyłam krewetki. W tym wypadku też od razu trzeba dodać sok cytrynowy lub ocet. Pokroić pomidory w kostkę usuwając wodniste pestki. Dodać sok cytrynowy i oliwę, dodać czerwoną(...)rukolę i rzodkiewkę pokrojoną w grube plasterki. Doprawić solą pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Wymieszać. Twarde awokado pokrojone w kostkę wmieszać delikatnie do pomidorów. Jeśli jest miękkie zmiażdżyć na "krem", ale nie na zupełną papkę. Pozostaw widoczne grudki. Po dodaniu soku lub octu dodaj też oliwę, suszony czosnek, sól i pieprz i nieco siekanego szczypiorku lub cebulki. Wyłóż sałatkę Guacamole

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pełnoziarnisty omlet biszkoptowy z fit nutella i owocami 167

łóżka wraz z filiżanką kawy. Niczego więcej wtedy mi nie trzeba już  do szczęścia! Tym  razem padło omleta na bazie pełnoziarnistej mąki, który został posmarowany zdrowym kremem na bazie banana, awokado i kakao, a na wierzch podałam owoce (truskawki i ananasa). Całość dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymi. Skusilibyście się na takie śniadanko? Składniki na 2 omlety lub 1 dużego(...)omleta z obu stron na złoty kolor. Fit nutella: Awokado i banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do blendera wraz z kakao i miodem. Całość miksujemy na jednolity krem. Tak przygotowanym kremem smarujemy naszego omleta. Na posmarowanym omlecie układamy pokrojone owoce oraz  opcjonalnie posypujemy go wiórkami kokosowymi. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Krem z brokułu z kalafiorem śmietanowym 106

dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (400 ml), gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na jednolita masę dodając śmietanę. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem. Krem z brokułu i z kalafiora podgrzewamy osobno. Do głębokiego talerza wlewamy krem z brokułu, na wierzch wlewamy krem z kalafiora. Podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

R'n'G Kitchen
Tarta z jaglanym kremem czekoladowym (bez pieczenia). 115

TARTA BEZ PIECZENIA Składniki (8 porcji): 130 g słonecznika łuskanego 70 g siemienia lnianego 150 g daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej suchej 150 g namoczonych daktyli 40 g czekolady gorzkiej (o zawartości minimum 70% kakao) - rozpuszczonej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 2 łyżki świeżego soku pomarańczowego 1-2 łyżki wody Na wierzch(...)blendera i ubij ciasto rękoma.  2. Posmaruj formę na tartę cienką warstwą oleju, na to wyłóż spód. Mocno ubij i wyrównaj. Włóż do lodówki, w tym czasie przygotuj krem. 3. Ugotuj kaszę na sypko, odstaw do wystygnięcia. Wrzuć do blendera, dodaj daktyle, sok, wodę i zmiksuj. Wlej roztopioną, lekko wystudzoną czekoladę, ponownie zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji

Powiedz dietom nie
Torcik bezowy z kremem jaglanym i truskawkami 208

ponad 3 godziny,  ustawiłam piekarnik na ten czas i... poszłam spać. Nazajutrz, kiedy tylko wstałam, mama zaczęła chwalić mój wypiek. :D Beza wyglądała wspaniale! Pozostało mi tylko zrobić krem i udekorować tort truskawkami. Wyszło naprawdę pysznie. ;) I co najważniejsze - mama była przeszczęśliwa z prezentu! :) Składniki: przepis na bezę z niezawodnej  Kwestii Smaku (cukier biały zastąpiłam trzcinowym, a ocet(...)Pieczemy przez 30 minut w 120 stopniach C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni C i suszymy przez 3 godziny. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. krem jaglany  100 g kaszy jaglanej tabliczka białej czekolady +odrobina mleka 3 łyżki wiórków kokosowych + truskawki do ozdoby Suchą kaszę prażymy w garnuszku do czasu, aż poczujemy przyjemny zapach

Kuchnia Ellie