plusy ;) Jest pyszne, efektowne, podzielne i tanie. Kakaowy biszkopt, świetna masa grysikowa i polewa czekoladowa. Brzmi pysznie a smakuje jeszcze lepiej. To taki tradycyjny murzynek w nieco innej formie ;) Krem nadaje ciastu lekkości i puszystości. Polecam! Ps. http://www.plantica.pl/ - strona idealna dla akwarystów. Zbliżają się mikołajki, święta, chyba pora pomyśleć o prezentach, a tam znajdziecie mnóstwo gadżetów, które na pewno(...)ciasto: 250 g masła 225 g cukru 6 łyżek kakao 125 ml wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem grysikowy: 500 ml mleka 4 łyżki kaszy manny 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła Polewa czekoladowa: 150 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju Wodę
Domowa cukiernia Ewytorcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby. Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 330 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru Masa cukrowa: 65 g margaryny PALMA ¼ szklanki wody 0,5 szklanki mąki pszennej(...)minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy
VioletoweKucharzeniemiękko i parówka, ale i to nie każda ;) Ma swoje ulubione ;) Przemycenie mu warzyw lub mięs, to ciężki orzech do zgryzienia- stąd też u nas często goszczą na stole kremy warzywne: a to z groszkiem ptysiowym, a to z grzankami. Z podobnym zamysłem powstała ta zupka, choć tutaj- w przypadku brokuła, przeciwnikiem jest także mój Mąż. Szczęście, że jednak zjedli(...)bulionem warzywno- drobiowym i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem
Kuchnia w czekoladziestają się coraz krótsze, za oknami szaro i ponuro. Zacznyna się typowa , jesienna pogoda. Więc proponuję na chłodniejsze dni zupę krem z korzenia pietruszki i marchewki. Jest to popularne danie z kuchni angielskiej, oczywiście w trochę spolszczonej przez mnie wersji. Super rozgrzewa i jest pyszna. SKŁADNIKI : ( porcja dla 2 osób ) korzeń pietruszki – 2 sztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula(...)tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem
kuchniabellissima.wordpress.comKolejny przepis na fajną i oryginalną zupkę... Warzywna zupa krem z zielonym groszkiem i bazylią oraz dodatkiem łososia wędzonego i płatków migdałowych. Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 400 g groszku zielonego w puszce 10-15 listków świeżej bazylii 1-1,5 l bulionu 100 g łososia wędzonej 20 g płatków migdałowych ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz(...)laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Następnie dodajemy groszek zielony razem z zalewą i gotujemy jeszcze z 10 min. Wrzucamy posiekane liście bazylii i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem i solą. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Gotową zupę wlewamy na talerz dodajemy kawałki łososia wędzonego i posypujemy garścią płatków migdałowych
Kuchnia MagdaLenydworze zimno, pada, a dni są coraz krótsze na ratunek przychodzi ... rozgrzewająca i sycąca zupa !! Jedną z moich ulubionych jest krem dyniowo - marchewkowy. Jesienią, gdy dyni jest pod dostatkiem - staram się zrobić jej zapasy na zimę mrożąc ją pokrojoną w kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni. W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami
Taste Therapyzupa brokułowa z małymi pulpecikami z indyka oraz czerwoną fasolką i drobnym makaronem. Zupa ta może pełnić rolę zarówno pierwszego jak i drugiego dania. Mamy w niej wszystko- zupę krem, mięso i makaron. Danie jednogarnkowe godne polecenia! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 duży brokuł ok. 1,5 l bulionu 100 g serka topionego puszka fasoli czerwonej garść(...)Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami. Gotujemy do miękkości brokuła, a następnie za pomocą blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zupa powinna być rzadka, gdy jest zbyt gęsta należy dodać wodę. W między czasie, gdy warzywa się gotują przystępujemy do robienia pulpecików. Do miski wrzucamy mięso mielone, dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła
Kuchnia MagdaLenypamiętam taką robioną na żeberkach, z lanym ciastem albo makaronem. Taka domowa, gęsta i sycąca. Dziś mam dla Was przepis na bardziej nowoczesne wydanie, ale równie pyszne! Zrobiłam zupę krem z pieczonych pomidorów. Wyszła obłędna! Dodatek czosnku nadaje jej niezwykłego charakteru i sprawia, że każdy chętnie sięga po dokładkę! Koniecznie próbujcie! SKŁADNIKI: * dojrzałe, soczyste pomidory – ok. 500 g * czosnek(...)wyciągamy, chwilę studzimy. Wkładamy do garnka , dodajemy czosnek obrany z łupinek, i podlewamy odrobiną bulionu ( jego ilość zależy od soczystości pomidorów ) Dodajemy śmietankę, doprawiamy pieprzem i miksujemy na gładki krem. Podajemy z ugotowanym makaronem , podpieczonymi pomidorkami i startym parmezanem. Smacznego
Ostra na Słodkomaśle. Pozostałe warzywa wkładamy do garnka, dodajemy soczewicę, podsmażoną cebulę, listki, ziele i zalewamy wodą (powinno jej być ok, 2 cm nad powierzchnię warzyw, chociaż jeśli lubicie rzadsze kremy, to możecie dodać więcej). Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmujemy listki, ziele, a resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę możecie podać samą, z dodatkiem grzanek albo
Czary - gary w kuchnipieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż mogą opaść. Wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę, przekrawamy i do zimnych nakładamy krem. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 4-5 łyżki cukru pudru 150 ml malin wykonanie: Mascarpone miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do serka i miksujemy. Śmietankę ubijamy
Domowy Smak Jedzeniaobiad zawsze składał się z dwóch dań, z zupy i z dania głównego. Biała zupa kalafiorowa z twistem Zupy, które gotowała moja mama nie były zupami z serii zupa krem, które swoją drogą uwielbiam. Zupy te zrobione były z dużej ilości warzyw, często z dodatkiem mięsa a składniki pokrojone były w duże kawałki, nie miksowane. Teraz to jest różnie(...)ososbiście preferuję zupy krem. Zdarza się jednak, iż gotuję tradycyjne zupy, których nie blenduję. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 1/2 litra wody 1 mała cebula 1 średni kalafior 1 łyżka masła 1 mały seler 2 małe pietruszki 1 jabłko (kwaskowe) 1/4 łyżeczki białego
mecooksmoich ulubionych warzyw. Świetnie komponuje się ze wszelkimi potrawkami, kotlecikami czy zapiekankami. Nadaje wtedy daniom charakterystycznego, lekko ostrego posmaku. Kalafiorowo-serowa to mój debiut w kategorii zup krem. Nie używałam żadnego bulionu, jedynie warzywa, przyprawy i dwa rodzaje sera. Wystarczył całkiem sprawny blender w użyciu, by stworzyć niezwykle smaczny, pożywny i rozgrzewający posiłek. Polecam każdemu - świetna opcja na szybki(...)Zagotowuję, po czym zmniejszam moc palnika, dodaję łyżeczkę soli i pieprz ziołowy (do smaku), gotuję pod przykryciem przez ok. 20-25 minut. Po tym czasie blenduję ,, zupę " na gładki krem. Dodaję jeszcze kremowy serek, ser żółty i ocet. Podaję z kawałkami kurczaka* i świeżą rukolą. * pierś z kurczaka, wcześniej upieczona w folii, bez dodatku tłuszczu Smacznego
Kuchnia Elliełyżki wody 1 łyżka octu 3/4 szklanki mąki szczypta soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 2 białka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka octu szczypta soli Krem maślany: 20 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 limonki 2 żółtka Nadzienie truskawkowe: 40 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa Biszkopt: Do białek dodaj szczyptę soli, ubij(...)Beza: Białka ubij na sztywno z szczyptą soli. Gdy gotowe, zacznij stopniowo dodawać cukier puder. Na końcu dodaj ocet. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 90 stopni Celsjusza. Krem maślany: Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Teraz dodaj stopniowo żółtka. Kontynuuj ucieranie. Na końcu dodaj sok z limonki. Nadzienie truskawkowe: Pokrój truskawki na kawałki. Przełóż do garnka
mecooksZupa krem z pieczarek z gnocchi Zupy, które zazwyczaj gotuję to zupy krem. Można je zrobić z jakich tylko chcemy warzyw, serwować same lub z dodatkami. Fajnym dodatkiem może być jajko, ryż, grzanki, ptysie czy jak ostatnio odkryłam, gnocchi. Jeśli nie macie w domu blendera, możecie nie blendować tej zupy, będzie ona smakować ona równie pysznie Jeśli zdecydujecie się
mecooks