rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone miksujemy dodając po trochu sok z pomarańczy. Następnie dodajemy po trochu rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, po każdej porcji miksując. Gdy składniki się połączą, przekładamy krem do szprycy cukierniczej i napełniamy korpusy babeczek. Wierzch dekorujemy różnymi posypkami. Gotowe babeczki wkładamy na godzinę do lodówki, żeby krem stężał
W poszukiwaniu inspiracjiJaglany krem buraczany; z sosem mleczko kokosowe-tahini; malinami tak, oficjalnie jestem dumna z mojego..moich mikserów które pierwszy raz w życiu współgrały i nadały kremowi konsystencji której pożądałam :D nie wierzę, że kolejny rok za mną, że za kilka godzin znów będę (czysto teoretycznie jak na razie) o kolejny rok starsza, że za miesiąc mam studniówkę
More food, love and dreamsubijamy z cukrem na sztywna pianę, dokładamy część orzeszków, część zostawiamy do dekoracji masę przekładamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia pieczemy przez 40- 45 minut w międzyczasie przygotowujemy krem- jedną śmietanę gotujemy z solą dodajemy kilka krówek studzimy drugą śmietanę ubijamy, dodajemy nasionka wanilii i pozostałe pokrojone na mniejsze kawałeczki krówki do ubitej śmietany dodajemy ostudzoną masę krówkową oraz(...)krówki delikatnie mieszamy krem wykładamy na bezę i wstawiamy do lodówki podajemy posypaną orzeszkami
Luźna Kuchniawaniliowy 1 łyżeczka sody Sposób przygotowania: Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2 placki. Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180st.i ok 15-20 minut. Krem I: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 kostka masła Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować(...)wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować. Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem. Krem II: 1 szklanka cukru 20 dag orzechów 1 szklanka śmietany
Kubki smakubiałe "patyki" wystają na sklepowych półkach i warzywnych straganach. W związku z tym, że bardzo lubię lekkie zupy, które nie obciążają w żaden sposób naszego żołądka postanowiłam ugotować krem z białych szparagów. Zupę robi się po prostu ekspresowo, delikatna aksamitna, smaczna.Zapraszam... Skala smaku 10/9 zupa zabija pierwszy głód, mężczyźni na pewno się nie najedzą więc drugie danie jak najbardziej wskazane(...)10min., po czym przełożyć do zimnej wody. Odcedzić. Szparagi i ziemniaki gotujemy w bulionie do miękkości, dorzucamy do nich zeszkloną cebulę. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy je na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową. Na koniec wrzucamy z blanszowane główki szparagów
Kubki smakuFajnie wszystko się zgrało, a połączenie smakowe bardzo ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 na pewno nie wszystkim zasmakuje, mój Ł. nie był zachwycony no ale mięsożercy tak mają;) Składniki kremu: (4 porcje) • 1.5 kg dojrzałych pomidorów • 1 główka czosnku • 2 łodygi selera naciowego • 2 duże czerwone cebule • 5-6 suszonych śliwek • kilka gałązek świeżego tymianku • 1 marchewka • 1 łyżka cukru(...)cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin).. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia, poczekaj aż zupa lekko przestygnie i zmiksuj blenderem na gładki krem. Zupę dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry posiekaj na drobno. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą
Kubki smakuKorzenne batatowe scones (pół) gryczane; z krem z tofu-daktyli-masła orzechowego-pomarańczy trochę powalczyłam z kremem, bo wyszedł trochę za rzadki, bo jasne, że coś zmienić trzeba było.. to nie byłabym ja, ale jakoś wyszło :D uwielbiam ten czas kiedy wszystko już zrobię w kuchni, kiedy mam chwilę wolnego, kiedy mogę usiąść i cieszyć się
More food, love and dreamsDanie na dziś – zupa-krem z dyni Składniki: 700 g miąższu z dyni 2-3 ziemniaki 1 l bulionu z kury (najlepiej przygotować go dzień wcześniej) 100 g serka topionego cebula biała lub czerwona papryka słodka kilka ziaren papryki ostrej koperek śmietana gęsta orzeszki pini , pestki dyni lub płatki uprażonych migdałów Przepis: Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju(...)ugotowanej zupy dodajemy przyprawy i serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Zupę blend-ujemy. Tak przygotowaną zupę podajemy z pestkami dyni i śmietanką. Smacznego Artykuł Zupa krem z dyni z serkiem topionym pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukRobiliście kiedyś zupę krem ze zwyczajnej białej kapusty? Ja zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Ta zupa jest mniej aksamitna niż większość zup kremów. Smak jednak jest ciekawy i można go delikatnie modyfikować dodatkami. Jeśli doda się kawałek ostrej zielonej papryczki, wtedy wyjdzie pikantna. Jeśli natomiast ograniczyć ilość wody, a zastąpić ja większą ilością słodkiej śmietanki, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennaKakakowy krem z tofu; z kakakowym sosem daktylowym i borówkami; czekoladą Robiąc ten krem do głowy przyszło mi już milion kombinacji smakowych na kolejne,także trzeba go częściej robić
More food, love and dreamsPyszne drożdżówki z naszym ulubionym kremem czyli kakaowo - orzechowym. Można także dodać tutaj nutellę czy marmoladę, wybór należy do Was. Zapewniam jednak że szybko znikają zwłaszcza gdzie łasuchów nie brakuje. Polecam wszystkim małym i dużym. Drożdżówki z kremem kakaowo - orzechowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieniej wychodzić! A jak jest u Was? Pierogi nalepione, a piernik dojrzewa? :) Jakiś czas temu podałam Wam przepis na rewelacyjne, pieczone kasztany jadalne . Tym razem, chciałabym Wam zaprezentować wyśmienity krem z ich udziałem, który świetnie sprawdza się w różnego rodzaju deserach, ale również i na kanapce. Jest delikatny, rozpływa się ustach i swoim nietypowym smakiem na pewno zaskoczy każdego! Składniki(...)dowolna ilość kasztanów jadalnych (u mnie 300g) - tyle ml mleka sojowego ile gramów kasztanów jadalnych (u mnie 300ml) - łyżeczka ksylitolu (w zależności jak bardzo słodki krem chcemy) Kasztany myjemy pod bieżącą wodą. Nacinamy je w literkę "X" na ich wypukłej stronie. Gotujemy w wodzie przez 15 minut od jej zawrzenia. Po tym czasie wszystkie dokładnie obieramy, aż do żółtego środka
Be Fit Be Strongburaczany krem jaglany z prażonymi nerkowcami i domowym kremem czekoladowym z awokado~ Nie spodziewałam się, że to będzie aż takie pyszne :o Polecam to połączenie! ♥♥♥ Gdybym miała czas i miejsce w żołądku to zjadłabym jeszcze jedną michę :D Wczoraj wieczorem przypomniałam sobie, że dzisiaj mam próbny egzamin zawodowy...No tak, jak można się domyśleć - wolałam upiec drożdżówki niż się
breakfast of dreamsJeszcze jest jesień, ale wkrótce przybędzie zima. Najlepszą na taką porę są zupy krem z warzywami! Znakomicie rozgrzewają i sycą na długo! Tym razem zagościł batat w towarzystwie włoszczyzny! Składniki: 1/2 średniego batata 1 marchew 1/4 pietruszki plaster selera 1 mała cebulka 2 ząbki czosnku 3 łyżki białego ryżu przyprawy: warzywko, susz warzywny, 2 ziela angielskie, liść laurowy(...)ryż. Gotujemy kilka minut, aż ryż będzie al dente, a następnie dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze chwilę. Następnie wyjmujemy skrzydełka, ziele angielskie i liść laurowy. Gotową zupę miksujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestabędą miękkie. 5. Odcedzamy konfitowany czosnek z oleju, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy jeszcze około 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego
W kuchni Katie