wyciśnięcia użyłam dekoratora Tupperware, który otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru, 25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło(...)około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło. Krem: budyń śmietankowy, 250 ml mleka, 2/3 szklanki cukru pudru, 120 g masła lub margaryny, 70 g orzechów laskowych (użyłam Kresto), sok z 1/2 limonki. Orzechy uprażyć na suchej
Z miłości do słodkościsproszkowany budyń oraz kakao. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 3 duże wafle "Prince Polo", 100g gorzkiej czekolady, 2 czubate łyżeczki żelatyny, puszka brzoskwiń, galaretka o smaku brzoskwiniowym(...)tarce o dużych oczkach. Dodać do masy, delikatnie wymieszać. Brzoskwinie odsączyć, 1/3 pokroić w kosteczkę, dodać do masy. Biszkopt nasączyć pozostałym sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć sokiem. Rozsmarować resztę kremu i wyłożyć połówki osączonych brzoskwiń. Schłodzić. Galaretkę rozpuścić w 450ml wrzątku, ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić na całą
Z miłości do słodkościznaleźliśmy już pierwsze truskawki, stwierdziłam więc, że nadszedł najwyższy czas, by pozbyć się zeszłorocznych zapasów z zamrażarki:)) Dlatego zrobiłam ciasto na zimno z sycącą masą z kaszy manny i kremu czekoladowego, warstwą owocową oraz lekką pianką śmietanowo - jogurtową. Wyszło smacznie, orzeźwiająco i idealnie na letnie popołudnia przy filiżance kawy:) Masa grysikowa: 650ml mleka, 100g kaszy manny, 120g(...)masła, 180g kremu czekoladowego, łyżka cukru, 230g herbatników. Na dnie blaszki o wym. 23x33 cm ułożyć warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Mleko zagotować z masłem, cukrem i kremem czekoladowym. Stale mieszając, powoli wsypywać kaszę mannę. Mieszając, gotować około 3 minuty. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć kolejną warstwą ciastek. Odstawić do ostygnięcia. Masa owocowa: 500g
Z miłości do słodkościparze. Zawsze takiej rybie towarzyszy jakis inny dodatek, cos co wyroznia ta konkretna rybe od jej poprzedniczki z ubieglego tygodnia. Lubie gdy dodatki maja wyrazne smaki. Taki wlasnie jest krem z bialej fasoli. Wyprobowalam go juz dawno, ale potem o nim zapomnialam. Teraz odswiezam w pamieci przepis. Jak dla mnie sam krem nie jest zly, nie zachwycila mnie jednak(...)moze wlasnie dlatego o nim zapomnialam. Posmakowal za to bardzo mojemu Mezowi i dlatego tez dzis dziele sie przepisem. Moze jeszcze komus zasmakuje tak bardzo jak Jemu. Ryba z kremem fasolowym z pomidorami i bazylia skladniki: 2 puszki bialej fasoli (2x250g) 10 lyzek sosu sojowego 4 lyzki oliwy 2 lyzki occtu z bialego wina 4 pomidory peczek bazylii czarny pieprz
Przysmaki KarolkiZupy-kremy pokochalam miloscia bezgraniczna gdy zaczelam sama gotowac dla mojej Coreczki. Na poczatku o wiele latwiej mi bylo otworzyc zakupiony w sklepie sloiczek, co tez czynilam dosc czesto. Gotowanie osobnych obiadkow dla tak absorbujacego dziecka wykraczalo poza moje sily. Jednak z czasem, gdy moja Latorosl "dorastala" i potrafila zajac sie sama soba, ja zamienilam sklepowe sloiczki na pyszne zupy(...)nezawodny blender, bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania w kuchni. Przy jego pomocy i z odrobina wyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo. Dzis byl to pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafiora skladniki pol kalafiora 2 marchewki 1 cebula 2 ziemniaki 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 750ml bulionu drobiowego odrobina masla
Przysmaki Karolkijedzenia tarta zostawala poddawana ocenie. Ciasto zdradzalo kiedy tarta zostala upieczona, gdy byla swieza spod byl chrupiacy, ale im wiecej czasu uplynelo od jej przygotowania tym ciasto bardziej nasiakalo kremem i stawalo sie mieciutkie. Moje ciasto nie mialo tyle czasu, gdyz tarta za bardzo nam wszystkim smakowala by doczekac kolejnego dnia. Tarta z truskawkami i creme patissiere skladniki na cisto(...)120g miekkiego masla 50g cukru pudru 1 jajko 40g zmielonych migdalow 150g maki szczypta soli skladniki na krem: 3 zoltka 60g cukru 30g maki 300ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzki kirschu - mozna pominac 10g masla dodatkowo 400g truskawek 20g cukru 1 lyzka platkow migdalowych wykonanie: Ciasto: Jajko ucieramy z maslem, nastepnie dodajemy reszte skladnikow. Wszystko dokladnie ze soba
Przysmaki Karolkinawet nie mam ochoty wyskoczyć po zakupy. Ciesze się, że moja lodówka i zamrażarka wyposażone są na takie kryzysowe chwile. Będzie więc zielona zupa, tak dla kontrastu z aurą. Krem brokułowy zaraz obok kremu z dyni, to ulubione dania moich córek, a jeśli w ich oczach coś zyskuje uznanie, znaczy że dobre jest. Krem brokułowy z migdałami 2 woreczki mrożonych
Przysmaki Karolkistudiowanie zaczynam w nietypowym czasie więc nadrobić muszę cały pierwszy semestr. Trzymajcie za mnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli(...)odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy
Przysmaki KarolkiSłuchajcie , biszkopt biszkoptowi nie równy . Ten mogę naprawdę mogę polecić bo jest super pulchniutki i na 100 % pięknie wyrośnie. Można go przełożyć kremem albo bitą śmietaną. Wymiary foremki : średnica 23 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 40 minut Składniki: Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy(...)upieczeniu rzucamy go o podłogę i znowu wstawiamy do piekarnika , uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż ostygnie. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem , czy biszkopt się upiekł. Krem : Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu. Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch.. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze
Słodkości i nie tylkosoku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśnięty Przygotowanie : Pieczemy biszkopt, studzimy. Ja swój przekroiłam na pół, bo chciałam niższy torcik. Każdy blat dobrze nasączyć sokiem pomarańczowym. Odłożyć aż przygotujemy krem. Jedną kremówkę ubić z fixem, łyżką cukru pudru i łyżką cukru waniliowego, dodawać po trochę mascarpone i ubić na gęsty krem. Cały krem wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć drugim(...)wymieszać. Lekko ciepłą masę wylać na tort. Rozsmarować po bokach, odstawić do zastygnięcia. Udekorować połówkami truskawek. Ganasz można używać jako polewę do ciast, ale idealnie nadaję się jako krem do przekładania tortów. Wystarczy dobrze wystudzić i ubić ponownie na krem
Magiczne Życie Martyroku wybiorę się na pewno na jagody. Muszę mieć chociaż kilka słoiczków na zimę. W tym deserze użyję nowości od firmy Winiary, galaretkę jagodową. Do tego pyszny krem z ciasteczkami i owoce. Szybki i pyszny deser do zrobienia w kilka chwil. Składniki : * 2 jagodowe galaretki Winiary * mała śmietanka 30% * kilka ciastek typu markizy * małe opakowanie serka homogenizowanego waniliowego * kilka(...)szklance wrzątku, rozmieszać i przelać do wysokiej szklanki. Schłodzić. Drugą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, połączyć z kremówką, wylać na galaretkę. Schłodzić. Ciastka posiekać drobno, połączyć z serkiem. Krem lekko ubić, wyłożyć do pucharków. Winogrona przekroić na pół, ułożyć dekoracyjnie na krem. Można dodać po jednym ciastku oraz lisku świeżej mięty do ozdoby pucharków. Schłodzić, deser podawać zimny
Magiczne Życie Martyzupa jest tym najprostszym daniem, które można szybko i bezproblemowo przygotować. A nie tylko się nią dobrze najemy, jak również w chłodny dzień nas rozgrzeje. Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek, którą spokojnie możecie przygotować na rosole z niedzieli :-). Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie najbardziej lubię zupy w formie kremu, gęste i sycące, a ten krem
Pora coś zjeśćDzień dobry! Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda? Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę
Pora coś zjeśćnaszą roladę nadziać i ładnie zwinąć, a powodzenie tych czynności zależy od kilku czynników, między innymi od prawidłowego postępowania z ciastem po wyjęciu z piekarnika, a także odpowiednio przygotowanego kremu lub masy, jaką chcemy mieć w roladzie. Ciast biszkoptowych nie należy się bać, zwłaszcza rolady, która z założenia ma być niezbyt grubym płatem biszkoptu, więc odpada problem z opadaniem ciasta(...)Roladę najlepiej trzymać w lodówce i podawać schłodzoną. Moja dzisiejsza rolada to kakaowe ciasto biszkoptowe, które wykonałam bez proszku do pieczenia, rozsmarowałam je cienko, dzięki temu w roladzie króluje krem, gdyż blat biszkoptowy jest jedynie oprawą dla masy cappuccino. Krem to klasyczna masa budyniowa wzbogacona o cappuccino w proszku. Nie lubię zbyt słodkich i przeładowanych dekoracjami ciast, uciekłam się
Smakołyki Bereniki