boki natłuszczonej formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dodatkowo: 250ml śmietanki 30%, śmietan- fix, 250g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 5 łyżek frużeliny z wiśni (użyłam Greek Trade) , 8 sztuk Ptasiego mleczka, 400g borówki amerykańskiej(...)Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan -fixu. Stale ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Połowę masy wyłożyć na tartę, powciskać posiekane Ptasie mleczko i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać świeżymi borówkami. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościmasła Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze(...)lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. I tak jak wspominałam na początku najlepiej zostawić ją do wystygnięcia na całą noc w piekarniku. Na koniec krem. Należy przygotować go bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu otrzymania gęstego kremu. Uwaga: niepotrzebne zbyt długie ubijanie kremu - może doprowadzić
Świat Ciastakażdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Nadzienie: 250g serka mascarpone, 175g truskawkowego serka homogenizowanego, łyżeczka(...)soku z cytryny, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 laski wanilii, 200g świeżych truskawek, 2 łyżki konfitury z truskawek. Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami wanilii na gładką masę. Krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki, wymieszać z konfiturą. Ułożyć na wierzchu ciastek. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościpudru2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu)szczypta soli1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (przesianej)składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki, najlepiej 36 % (u mnie 30 % UHT)200 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruskórka otarta z połowy cytrynydodatkowo:ulubione owoce u mnie: maliny, borówki amerykańskiepiankisos: truskawki albo inne owoce zmiksować i posłodzićTorcik bezowy:Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni C. Białka(...)Pieczemy około 1 godziny. Następnie torcik bezowy pozostawiamy na całą noc w piekarniku. Następnego dnia przygotowujemy krem i dekorujemy dowolnymi owocami.Krem:Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy ser mascarpone oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Pavlova:Krem wykładamy na torcik bezowy
Bon Appetit Małgorzatywyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp. 170-180 C . Krem składniki 500 g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 250 g serka mascarpone do ubijania śmietany potrzebna jest śmietana zimna! Wykonanie Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder . Następnie(...)dodać serek mascarpone .Miksować całość do połączenia składników. Dodatkowo dżem jagodowy tutaj , lub z czarnej porzeczki tutaj orzechy do posypania po wierzchu... Składanie od dołu ciemne ciasto ,cienka warstwa dżemu ,na to krem i ciasto makowe,na to warstwa cienka dżemu i krem .Na to ciasto makowe. Ponownie dżem i warstwa kremu,oraz ciemne ciasto. Na wierzch krem obsypany posiekanymi
w mojej kuchnimalutkie) 2/3 szkl. cukru 2/3 szkl. mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny Krem cytrynowy: 250 g mascarpone 170 g lemon curd (np z TEGO przepisu – wersja II) Białka ubijamy na sztywno. Łyżka po łyżce do ubitych białek dodajemy cukier, miksujemy aż do jego rozpuszczenia. Następnie(...)ściereczkę – wykładamy biszkopt papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a biszkopt zwijamy w roladę razem ze ściereczką. Odkładamy do całkowitego ostudzenia. Serek mascarpone miksujemy krótko z lemon curdem. Biszkoptową roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Rozprowadzamy cytrynowy krem. Ponownie zwijamy. Odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem, lukrem lub lemon curdem. Z bloga: opowieści z piekarnika
Smaki Na TalerzuKlasyczny włoski deser skrywający w sobie nasączone mocną kawą z Amaretto biszkopty oraz krem z mascarpone, śmietanki, jajek i cukru. Wierzch ciasta obficie oprószony jest kakao lub startą gorzką czekoladą. Tiramisu to delikatny, leciutki i puszysty deser, wręcz stworzony dla fanów kawowych smaków. Ja nigdy nie byłam we Włoszech i nie jadłam prawdziwego włoskiego Tiramisu(...)innym naczyniu ubić żółtka z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Do żółtek stopniowo dodać serek mascarpone i ubitą kremówkę, zmiksować. Biszkopty lekko namoczyć w kawie z likierem i ułożyć na dnie blaszki (ciasno koło siebie). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Przykryć ponownie biszkoptami w kawie i resztą kremu. Tiramisu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc, by łatwo
Nastoletnie Wypiekanieszkl mąki pszennej 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej 2 duże łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wody krem: 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryną 2 x łyżeczka żelatyny galaretka: 400 g malin (mrożonych) galaretka malinowa Jajka ubić z wodą(...)łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Śmietanę ubić,pod koniec dodając 3 łyżki cukru pudru i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. Odłożyć 1/3 kremu, dodać do niej zmielony twaróg i łyżkę cukru pudru. Jedną porcję żelatyny podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać z masą serową. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę serową, wyrównać, schłodzić. Do galaretki
6nieboogniu "do nitki"( jak polewę). Studzimy. Masło miksujemy na puch. Dodajemy powoli wystudzoną masę czekoladową. Miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Składniki
Domowe ciastamleka 5 łyżek stołowych cukru 1 budyń o smaku toffi 100 g mlecznej czekolady 150 g miękkiego masła Krem nr. 2: 200 g miękkiego masła 1 puszka skondensowanego mleka Na wierzch: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kakao (do posypania) I do dzieła 🙂 Mleko skondensowane wkładamy (z puszką, zamknięte) do garnka, zalewamy wodą
Niuniokikrem czekoladowy, który rozpływa się w ustach idealnie komponuje się wiśniami oraz galaretką! Dlatego całość jest po prostu... obłędna w smaku. Uwierzcie mi na słowo, że nikt nie oprze się takiemu połączeniu! Polecam, a tym bardziej, że ciasto jest dość spore oraz proste w przygotowaniu i z pewnością każdemu się uda. (Tortownica o średnicy 22-24 cm) Masa: 500g serka(...)cukrem pudrem ubić na sztywno (*), a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania - powoli wlewać ostudzoną, ale płynną czekoladę. Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość. Na dnie tortownicy wysłanej papierem do pieczenia ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kompocie wiśniowym. Na ciastka wyłożyć krem i ponownie umieścić biszkopty (już bez maczania!). Następnie należy poukładać odsączone wiśnie
Di gotujełyżeczka proszku do pieczenia na krem budyniowy: 0,5 litra mleka pół kostki miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru pasta lub cukier waniliowy ponadto: duża paczka herbatników duża paczka krakersów puszka masy kajmakowej 500 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan fixu lub 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)Zdjąć z ognia i wystudzić. Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na upieczony biszkopt rozsmarować krem budyniowy. Na budyń wyłożyć herbatniki. Rozsmarować masę kajmakową. Ułożyć warstwę krakersów. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać śmietan fix lub serek mascarpone. Ubitą śmietanę wyłożyć na warstwę krakersów. Posypać startą białą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest
Pysznie & Piękniewłasnych, ale z powodzeniem mogą być świeże (już się pojawiają...). P.s. moja pierwsza zupa owocowa :) ale... nie ostatnia! ;) Składniki: 450g mrożonych wiśni 1,5 szkl. truskawek 3 łyżki serka mascarpone 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy) 3 łyżki cukru* 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kluseczki lane: 1 jajko 2-3 łyżki mąki szczypta soli Sposób przygotowania: Wiśnie wkładamy(...)truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem. W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści. Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją
Kolorowy Przepisownikwiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej 250 g serka mascarpone 3 listki żelatyny polewa chałwowa: 150 g chałwy waniliowej 100 ml śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę(...)Wiśnie i sok umieścić w garnuszku, podgrzać. Mąkę rozmieszać z wodą, wlać do wiśni, wymieszać. Gotować, aż całość nabierze konsystencji kisielu. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Chałwę pokruszyć, podgrzać ze śmietanką, aż całość połączy się gładką masę bez gródek. Ostudzić, schłodzić w lodówce minimum 12 godzin. Polewa: Chałwę pokruszyć, podgrzewać z kremówką w garnuszku, aż powstanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyło rozmieszać żelatynę. Ostudzić i poczekać aż zacznie tężeć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę. Serek mascarpone z cukrem delikatnie ubić, tyle tylko żeby napowietrzyć. Dodać po łyżce ubitej śmietany i wymieszać. Na koniec dodać maliny i ponownie wymieszać. Dodać tężejącą żelatynę do kremu i dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – ciasto przekroić na pół. Na spodnią część ciasta położyć
Kuchnia Pokoleń