biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 250 g chałwy waniliowej dodatkowo około 100 g chałwy waniliowej do posypania boków i wierzchu tortu dżem porzeczkowy 1/2 kubka zaparzonej gorzkiej czarnej herbaty do ozdoby(...)dzięki temu nie opadnie To działa – poważnie Wykonanie masy: Do miski wlewamy śmietanę – kiksujemy. Dodajemy mascarpone i pokruszoną chałwę. Wszystko razem miksujemy. Biszkopt przekrawamy na 3 krążki. Układamy następująco: biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt- nasączamy herbatą smarujemy dżemem porzeczkowym dodajemy 1/3 kremu – smarujemy warstwę biszkopt cały tort smarujemy
MojaQchnia.plpół opakowania, mąka pszenna 1 szklanka, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, sok z cytryny 3 łyżki, krem z mascarpone: śmietanka 30-36 % 200 ml, serek mascarpone 250 g, cukier puder 6 łyżek, sok z cytryny 2 łyżki, dodatkowo: truskawki do dekoracji, Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie myjemy, następnie miksujemy na gładką masę(...)babeczki i kruszymy ją w dłoniach. Skorupkę, która powstała podczas pieczenia na wierzchu babeczki możemy odkroić, dzięki temu kolor mchu na babeczkach będzie intensywnie zielony. Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Krem nakładamy równomiernie na babeczki i przykrywamy go pokruszonym ciastem. Na środku każdej
kulinarne odsłony patiszklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem(...)kremówkę, mascarpone i zmiksowanego banana (nie można pognieść go widelcem, musi być gładko rozmiksowany blenderem, żeby większe kawałki nie przeszkadzały podczas wyciskania przez szprycę). W babeczkach wycinamy dziurki (nie wyrzucamy, ani nie zjadamy kawałka, który zostanie – będzie jeszcze potrzebny). Do wyciętych dziurek wlewamy zimny karmel i przykrywamy zostawionymi kawałkami (można je nieco skrócić od spodu). Babeczki dekorujemy kremem
Ciastkozercyskórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne) 4 łyżki brandy 4 łyżki cukru 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 500 g serka mascarpone 2 jaja (osobno żółtka i białka) 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji 250 g podłużnych biszkoptów Przygotowanie: W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru(...)cytryny i 1/4 szklanki lemon curd. Wmieszaj delikatnie serek mascarpone (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Śmietankę ubij (uważaj, żeby śmietany nie przebić – czyli przestań ubijać, jak tylko śmietana zgęstnieje a mieszadła miksera, zaczną zostawiać za sobą widoczny ślad). Następnie ubitą delikatnie wmieszaj łyżką do miski z żółtkami i mascarpone, po czym zrób to samo z pianą z białek
Moja Delicjasoli 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 6 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 500 ml. śmietanki 30% 500 g. serka mascarpone 5 łyżek nutelli Składniki na poncz: 1/2 szklanki wody 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: 150 g. orzechów laskowych kilka pralinek Ferrero Rocher(...)złuszczy i zostaną czyste orzechy. Następnie orzechy drobno posiekać lub rozbić tłuczkiem przez ścierkę. Poncz: Kawę i cukier wsypać do 1/2 szklanki ciepłej wody i mieszać do rozpuszczenia składników. Krem: Śmietanę ubić na gęsty krem, dodawać po kilka łyżek mascarpone i dalej ubijać. Na koniec dodać nutellę. Zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć ponczem
Agusiowe smakołykiszklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli Składniki na domowy karmel Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 1 mocno dojrzały banan Jak zrobić babeczki bananoffee? Suche składniki mieszamy razem w misce. Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem(...)kremówkę, mascarpone i zmiksowanego banana (nie można pognieść go widelcem, musi być gładko rozmiksowany blenderem, żeby większe kawałki nie przeszkadzały podczas wyciskania przez szprycę). W babeczkach wycinamy dziurki (nie wyrzucamy, ani nie zjadamy kawałka, który zostanie – będzie jeszcze potrzebny). Do wyciętych dziurek wlewamy zimny karmel i przykrywamy zostawionymi kawałkami (można je nieco skrócić od spodu). Babeczki dekorujemy kremem
Ciastkozercywyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 minut, aż spód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 100 g białej czekolady oraz: 400 g leśnych owoców np. maliny, borówki, jeżyny, jagody Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: czekoladę połamać, wrzucić(...)rondlem z gotującą się wodą. Pod wpływem temperatury czekolada rozpuści się. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać serek mascarpone mieszając masę łyżką lub szpatułką. Następnie powoli dodawać schłodzoną białą czekoladę, delikatnie mieszając. Krem rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie. Wyrównać wierzch łyżką. Poukładać dowolnie leśne owoce. Schłodzić tartę w lodówce. Przed podaniem tartę można oprószyć cukrem pudrem
maniapieczeniawspaniałą konsystencję i delikatną nutkę kokosową. Jest absolutnie idealny. Na spód wykorzystałem ciasteczka oreo wymieszane z wiórkami kokosowymi, co okazało się świetnym połączeniem. Górę sernika zdobi zaś krem z białej czekolady oraz płatki świeżego kokosa. Gorąco polecam, bo smakuje wspaniale! :)Spód:240 g ciasteczek oreo lub innych podobnych, np. neo100 g wiórek kokosowych60 g roztopionego masłaCiasteczka rozetrzeć na pył(...)białej czekolady1 łyżka cukru pudrupłatki świeżego kokosa z około połówki orzechaCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, nieco przestudzić, a następnie powoli wlewać wmiksowując ją do serka mascarpone. Dodać cukru i wszystko razem wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzony sernik. Ozdobić płatkami kokosa, które można otrzymać, krojąc orzech obieraczką. Sernik można podawać od razu lub po kilku godzinach schłodzenia w lodówce
Food Squarewięc nie ociągamy się i... Do dzieła! Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 jajko 2 żółtka 200 gram masła szczypta soli Na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka mascarpone 1,5 tabliczki czekolady białej Dodatkowo: sezonowe owoce - jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu :) Składniki na 12 sztuk: 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 125 ml mleka 1 jajko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 400 g gotowej masy makowej Polewa: 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Bardzo ważne(...)białą czekoladę. Delikatnie mieszać do momentu, aż cała się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Kiedy czekolada będzie już chłodna (ale nie stwardnieje), dodać do serka mascarpone i mieszać do całkowitego połączenia serka z czekoladą. Tak przygotowanym kremem posmarować każdą makową babeczkę. drukuj przepis
Świat CiastaBISZKOPT 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały dżem truskawkowy 1 gorzka czekolada WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie wymienione(...)wymieszać). Włożyć do lodówki żeby szybko stężało. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Niecałą połowę kremu umieścić w innej misce, wlać zmiksowane truskawki wraz z odrobiną galaretki i zmiksować do połączenia składników. Do drugiej części śmietany dodać potartą
Passions hobbies lifeotarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku niepełna łyżka mleka 3,2% Papka owocowa: 100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.) 25 g cukru Krem mascarpone: 75 g miękkiego masła 120 g serka mascarpone 420 g cukru pudru Przygotowanie: 1. Maślana baza herbatnikowa: Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmielić w malakserze lub drobno pokruszyć przy pomocy wałka. Wymieszać(...)sitko, przyciskając łyżką, by pozbyć się jak największej ilości soku. (teraz można dodać również więcej cukru lub sok z cytryny, jeśli jest taka potrzeba) Papkę pozostawić do ostudzenia. 4. Krem: Masło zmiksować z mascarpone przez około 2-3 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta. Na koniec wsypać do niej przesiany cukier puder i ponownie zmiksować. 5. Ostudzone babeczki
Nastoletnie Wypiekanieszczypta soli - skórka starta z 1 pomarańczy - 6 białek - 100 g drobnego cukru do wypieków - ¼ łyżeczki cream of tartar (lub 1 łyżeczka soku z cytryny) Krem do przełożenia tortu: - 500 g schłodzonego serka mascarpone - 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 30 – 36% - 3 łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie(...)brązowym cukrze demerara. Trufle przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Uwagi: Biszkopt upiekłam w tortownicy 26 cm, zwiększając powyższe proporcje o 1/3. Odpowiednio zwiększyłam też proporcje na krem. Trufli wystarczy z podanego wyżej przepisu. Do nasączenia biszkoptu użyłam soku wyciśniętego z czerwonej pomarańczy zmieszanego z alkoholem (Rum Bacardi) , którym mam zalaną skórkę pomarańczową. Można też użyć likieru pomarańczowego
mojewypiekiinietylko