bezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny) krem 1 opakowanie śmietany 30% (200 g) 200 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego do przełożenia i dekoracji 250 g świeżych malin cukier puder *blacha o wymiarach(...)spodu oderwać papier i delikatnie zrolować ciasto. Rolada na pewno się połamie, ale w ogóle się tym nie przejmujcie** Spód pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone. Cały czas miksować. Pod sam koniec wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać. Delikatnie rozłożyć biszkopt, cały spód posmarować kremem
Ugotowaćwylać ciepłą masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą, Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć dopiero przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamontakie lubię, ale zawsze można dolać więcej bulionu, tak, żeby jej konsystencja Wam odpowiadała. Krem ze szpinaku i awokado z mango Składniki: (na 2 porcje) 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka 1 łyżka masła sok z 1/2 limonki 2 łyżki serka mascarpone 1 awokado sól pieprz(...)bulionu dodatkowo: 1 mango 2 łyżki serka mascarpone Czosnek przecisnąć przez praskę, dymkę posiekać razem ze szczypiorem. Podsmażyć w garnku na maśle, dodać szpinak, podsmażać kilka minut. Dodać bulion, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać sok z limonki, mascarpone i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * czerwona papryka(...)wyciśnięty z łupinek czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami oraz odrobiną parmezanu. Smacznego
Ostra na Słodkojeśli nie lubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się znakomicie. Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie. Do dekoracji użyłam cukrowych jajeczek, które moim zdaniem są prześliczne. Widziałam taką dekorację na wielu blogach, i bardzo też takie chciałam mieć(...)składników.Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka.Smacznego!Bardzo chciałam wszystkim podziękować za nominacje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeforemki i wstawiamy do piekarnika na 80 minut (lub do suchego patyczka). Temperatura pieczenia to 170 stopni. Gdy babka ostygnie, wykonujemy krem. Składniki na krem: 150 ml śmietany kremówki (schłodzona) 150 g serka mascarpone (schłodzona) łyżka posiekanych drobno płatków migdałowych 2 łyżki białego maku cukier puder według uznania skórka otarta z pomarańczy Wykonanie: Mak gotujemy przez 15 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnysamo. Truskawka truskawce nie równa :) Składniki: 250 g margaryny, 0,6 szklanki cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, krem: 400 g mascarpone, 3 jajka, 5 łyżek cukru, 300 g truskawek.Przygotowanie: Z margaryny, jajka(1), cukru i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Następnie wkładamy(...)tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, osobno ubijamy białka na sztywno. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i na wolnych obrotach ubijamy z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka mieszając delikatnie łyżką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem
Aga w kuchnimasłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż na pół. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy
Made By Mom And Sonśrednicy 23 cm Składniki: Na biszkopt 6 jajek Niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków ¼ szklanki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki mąki pszennej Masa do przełożenia blatów i boków biszkoptu: 500g serka mascarpone (2 opakowania) 400ml śmietany kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Ok. 0,5 kg truskawek mrożonych ( w sezonie używamy świeżych) Do nasączenia tortu: 1 szklanka truskawek mrożonych(...)napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy.Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia mascarpone z kremem (dosłownie kilka obrotów). Dodajemy rozmrożone truskawki i całość mieszamy szpatułką. Wykonanie tortu Jeden z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki powstałego
Kolizje SmakówLucynka, łatwy tort z kremem, ulubione ciasto całej mojej rodziny :) Na blogu są dwa przepisy na Lucynkę, ten tutaj to wersja "tuningowa" z serkiem mascarpone. Ciasto pracochłonne, ale warte odrobiny "zachodu". Lucynka - łatwy tort z kremem 10. Jeśli z jakiejkolwiek przyczyny zostanie Wam dużo białek, idealnie sprawdzi się do ich wykorzystania Piegus. Piegus - pyszne ciasto z dużą ilością maku
Kraina Tysiąca Smakówinspiracją był przepis Dorotki, która jak się okazuje jest specjalistką nie tylko w sernikach :) Torcik dla każdego, bo bez grama alkoholu, a na dodatek z delikatnym kremem na bazie mascarpone. Dla Was Kochani, na Dzień Dziecka :) Bo przecież każdy z nas kiedyś był lub nadal jest dzieckiem :) Składniki na tortownicę o śr. 28cm: Ciasto białkowe I 4 białka 1/2 szklanki(...)Ciasto białkowe III 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki oleju 50g wiórek kokosowych Krem: 1 duży kubek śmietany 30% (400g) 1 serek mascarpone (250g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 śmietan-fix 1 tabliczka czekolady mlecznej z fistaszkami Goplana 1 duży wafelek o smaku kokosowym Ponadto: 1 słoiczek dżemu
Kuchnia w czekoladziepieczenia szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 8 łyżek RUMU 1/2 szklanki przegotowanej wody Składniki na krem: 200 gramów śmietanki 30 lub 36% 250 gramów serka mascarpone 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań) Dodatkowo: kilkanaście truskawek 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak pomarańczowego Frugo) Przygotowanie: Przed przystąpieniem(...)wystygnięcia. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie zmiksuj krótko serek mascarpone w osobnej misce, dodaj do niego śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj. Połącz sok z cytryny oraz Rum z chłodną, przegotowaną wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto. Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone
Kocham Czekoladępiekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę lub jak u mnie, na drugą prostokątną o średnicy 35x12 cm. Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 400 g masy kajmakowej Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód ciasta.Udekorowa
Anielskie wypiekibabeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka). Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i pokrywamy nią babeczki ( jak to zrobić? ) – nie musi być równo
Ciastkozercyżelatyny 200 ml śmietany kremówki (38%) 65 g cukru pudru mus karmelowy: 150 g cukru 3 listki żelatyny 250 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone nasączenie: 50 ml mocnej kawy kawowy krem maślany: 2 białka 130 g cukru 170 g miękkiego masła 2 łyżki mocnej kawy dodatkowo: marcepan plastyczny Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort bezowo-kawowy, to trzy pyszne blaty z chrupkiej na zewnątrz, a miękkiej i ciągnącej w środku bezy, przełożone delikatnym kremem kawowym (na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone)! Pychota! Poniżej znajdziecie przepis sporządzony w formie krok po kroku + zdjęcia, aby jak najbardziej ułatwić Wam zrobienie takiej pychotki w Waszej własnej kuchni. Bezowo-kawowy tort nie […] Artykuł Tort bezowo
Domowe Tortyponieważ potem łatwo wyjąć gotowe spody babeczek.Następnie wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masło stwardniało. Wyjmujemy z foremek i przygotowujemy z ulubionymi kremami. Ja przygotowałam z bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.combiałek 5 żółtek 2/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia krem: 150 ml schłodzonej kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 50 g startej gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z cytryny owoce: 2 słoiczki żurawiny do mięs i serów
W kuchni Karmel-itkiużyć dowolnego przepisu na ciasto ucierane. Składniki na około 20 sztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką czekoladą. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce
moj przepis nababeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej. Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka). Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i pokrywamy nią babeczki ( jak to zrobić? ) – nie musi być
CiastkozercyTort z małą syrenką Arielką dla małej Gabrysi. Warstwy biszkopta przełożone dwoma kremami. Jeden ze samej śmietanki kremówki i serka mascarpone, do drugiego dołożyłam Nutellę, bo jeśli torcik jest dla dziecka to czekolada oczywiście musi być! Żeby nie było za słodko biszkopty smarowałam solidną dawką dżemu jeżynowego (oczywiście własnego wyrobu
Maślane ciasteczkoborówkowy , przygotowaną żelatynę i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na spód z herbatników i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na około godzinę. ( czekamy aż masa stężeje) Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Powstały krem wykładamy na ciasto. Dekorujemy borówkami
Pan i Pani Smith w kuchniwkrótce inne przepisy z tym jakże przepysznym owocem. SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 kostki masła 2 łyżki cukru 2 jajka Krem: 500 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru. opcjonalnie serek Danio waniliowy Maliny lub inne owoce ok, 1/2 kg. WYKONANIE Z podanych składników na ciasto wyrabiamy spód do tarty
W kuchennym oknie Ewynalewki owocowej (np. wiśniowej) kakao wykonanie: Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie schładzamy, dodajemy serek mascarpone i chwilkę miksujemy, na jednolity, gładki krem. W pucharkach układamy warstwowo: nasączone w nalewce biszkopty – pokrojone w talarki truskawki – krem – i ponownie nasączone biszkopty – truskawki – krem. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaokoło 25 do 30 minut. Muffinki zaraz pójdą do pieca... Takie piękne i rumiane po upieczeniu! A na dopełnienie słodkości - krem chałwowy Czego będziemy potrzebować? - 250 g serka mascarpone - 200 ml śmietanki mocno kremowej - najlepsza tortowa 36% - 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym Śmietankę ubić z mascarpone. Dodajemy pokruszona chałwę. Łączymy mikserem na gładką
Sajkofanka smakuCo zrobić, kiedy z poprzednich wypieków zostały nam 3 śliwki? Dokupić 2 jabłka i zrobić tartaletki. Tarty na słono mam już jako tako opanowane. Teraz przyszedł
W kuchni wieczorem