łyżki rumu Krem do przełożenia:- 200ml śmietanki kremówki 30%- 250g kremowego serka mascarpone- 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki rumu W miseczce ubijamy śmietankę na gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując. Na koniec dosypujemy cukier do smaku i dolewamy rum. Gotowy krem rozdzielamy na dwie równe części - jedne barwimy na różowy wesoły kolor :) Nasączone
Sajkofanka smakuśmietankowy: 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę napuszony. Dodać cukier puder, zmiksować. W drugiej misce zmiksować śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki, na czas przygotowywania żelki. Malinowa żelka(...)szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 porcje wielkości ziarnka grochu różowego barwnika (używałam barwnika w żelu Wilton) 400 gr śmietany 30% schłodzonej 500 gr serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 500 gr malin 1/4 - 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny 3 białka (około 120 gr) w temperaturze pokojowej, białka sparzyć wrzątkiem lub przez 12 min trzymać
moj przepis naczęść pokruszyć do miseczki, większą ułożyć na paterze. Wyłożyć krem (przygotowanie poniżej), wyrównać. Posypać okruszkami ciasta i udekorować owocami (u mnie maliny, borówki, truskawki). Krem 200 ml śmietany 36% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią po 1/3 szklanki borówek amerykańskich, malin i pokrojonych w kawałki truskawek dowolna ilość dowolnych owoców do dekoracji
Słodkie inspiracjeWkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczmy około 25 – 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest w środku upieczone. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4-5 łyżek masła orzechowego, bez kawałków orzeszków Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno. Dodatkowo: pół słoiczka
Made By Mom And Sonjajka 320 ml cukru 320 ml oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrożonego) Krem: ok. 200 ml śmietanki 30 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 opakowanie śmietan-fix Dodatkowo: pestki granatu Rozmrożony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody i odłożyć do miseczki. W dużej misce zmiksować całe(...)Upieczone ciasto zupełnie ostudzić. Śmietankę ubić, aż zacznie sztywnieć. Nie przestając miksować dodać do niej cukier puder, następnie serek mascarpone a na końcu śmietan fix. Wierzch ciasta odkroić i pokruszyć do miseczki. Na spód wyłożyć krem, przykryć go pokruszonym wierzchem a na górze rozsypać ziarenka granatu. Przed podanie schładzać minimum kilka godzin, a najlepiej całą
Simply Foodłyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette cappuccino Beza 5 białek 150 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej Sposób przygotowania Galaretka Wodę zagotowujemy(...)odsączamy z soku. Dodajemy do zimnej galaretki. Odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Ciasto Składniki ciasta zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Krem Śmietanę ubijać z cukrem. Jak śmietana zacznie gęstnieć zacząć dodawać po łyżce mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec dodać pokruszone wafelki, zamieszać. Beza Ubić białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania
Mieszam w Garnkuszkl mąki 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej krem: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone Przygotowanie: muffiny: Składniki suche: mąkę,cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy w misce.W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, mleko i olej, a następnie wlewamy do składników(...)włożone do formy na muffiny i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. krem: Śmietanę podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała. Do śmietany wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Całość studzimy i odstawiamy do lodówki na noc. Schłodzoną masę czekoladową łączymy mikserem z serkiem mascarpone. Masę można podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać odrobinę niebieskiego
Bon appetit mon amiePyszne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto na bazie mleczka kokosowego, serka mascarpone i zmielonych na pył wiórków kokosowych. Spód to słodkie daktyle z mąką migdałową. Takie ciasto może być zdrowszą wersją ciast z kremem. Kokos rządzi w tym serniku! Spód: 150 g daktyli 100 g mąki migdałowej lub kokosowej 2 łyżki masła 2-3 łyżki wody z daktyli Masa serowa
VioletoweKucharzeniebezowy 4 białka jaj 1 i 1/5 szklanki zwykłego cukru (250 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny) krem 1 opakowanie śmietany 30% (200 g) 200 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego do przełożenia i dekoracji 250 g świeżych malin cukier puder *blacha o wymiarach(...)spodu oderwać papier i delikatnie zrolować ciasto. Rolada na pewno się połamie, ale w ogóle się tym nie przejmujcie** Spód pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone. Cały czas miksować. Pod sam koniec wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Wymieszać. Delikatnie rozłożyć biszkopt, cały spód posmarować kremem
Ugotowaćwylać ciepłą masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników. Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą, Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć dopiero przed podaniem. Smacznego
Wanilia i Kardamontakie lubię, ale zawsze można dolać więcej bulionu, tak, żeby jej konsystencja Wam odpowiadała. Krem ze szpinaku i awokado z mango Składniki: (na 2 porcje) 300 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka 1 łyżka masła sok z 1/2 limonki 2 łyżki serka mascarpone 1 awokado sól pieprz(...)bulionu dodatkowo: 1 mango 2 łyżki serka mascarpone Czosnek przecisnąć przez praskę, dymkę posiekać razem ze szczypiorem. Podsmażyć w garnku na maśle, dodać szpinak, podsmażać kilka minut. Dodać bulion, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać sok z limonki, mascarpone i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * czerwona papryka(...)wyciśnięty z łupinek czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami oraz odrobiną parmezanu. Smacznego
Ostra na Słodkojeśli nie lubicie kwiatowych słodkości, to cytrynowe sprawdzą się znakomicie. Babeczki z tego przepisu nie są delikatne i puszyste, ale bardziej konkretne, jak muffinki. Z pysznym, lekkim kremem z kremówki i mascarpone smakują jednak wyśmienicie. Do dekoracji użyłam cukrowych jajeczek, które moim zdaniem są prześliczne. Widziałam taką dekorację na wielu blogach, i bardzo też takie chciałam mieć(...)składników.Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka.Smacznego!Bardzo chciałam wszystkim podziękować za nominacje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeforemki i wstawiamy do piekarnika na 80 minut (lub do suchego patyczka). Temperatura pieczenia to 170 stopni. Gdy babka ostygnie, wykonujemy krem. Składniki na krem: 150 ml śmietany kremówki (schłodzona) 150 g serka mascarpone (schłodzona) łyżka posiekanych drobno płatków migdałowych 2 łyżki białego maku cukier puder według uznania skórka otarta z pomarańczy Wykonanie: Mak gotujemy przez 15 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnysamo. Truskawka truskawce nie równa :) Składniki: 250 g margaryny, 0,6 szklanki cukru, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, krem: 400 g mascarpone, 3 jajka, 5 łyżek cukru, 300 g truskawek.Przygotowanie: Z margaryny, jajka(1), cukru i mąki zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Następnie wkładamy(...)tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasto ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, osobno ubijamy białka na sztywno. Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i na wolnych obrotach ubijamy z żółtkami, następnie dodajemy ubite białka mieszając delikatnie łyżką. Na ostudzone ciasto wykładamy krem
Aga w kuchni