siebie, a dla fanki kajmaku to pokombinowałam by odwzorować smak słynnego batonika. Całość jest dość słodka, ale jednocześnie chrupiąca za sprawą orzeszków ziemnych i delikatna od kremu na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Składniki na 2 tarty(...)średnicy około 18 cm lub 1 o średnicy 27 cm Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g miękkiego masła 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Krem: 125g serka mascarpone (1/2 opakowania) 180g śmietany kremówki (30 lub 36%) 1,5 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżki cukru pudru do smaku 1,5 łyżeczki żelatyny + odrobina gorącej wody
Fabryka pomysłówpuszystym kremem to coś pysznego :) Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 40 sztuk. Gotowe rurki bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku ok tygodnia. Przepis ze strony Moje Wypieki. Ciasto półkruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 250 g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli cukier do obtoczenia rurek margaryna do posmarowania foremek Krem: 500 g mascarpone(...)obtaczać w cukrze. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i zdjąć rurki z foremek. Nadziewać kremem. Krem: Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier. Utrzeć na puszysty krem. Rurki przechowywać w chłodnym miejscu
Smakołyki Asialbowiem beza nie lubi pośpiechu. Jeśli spełnimy te dwa kryteria, zapewniam Was, że wyjdzie Wam beza jak malowana! Także dziś przed Wami piękna pavlova, beza z owocami i kremem na bazie mascarpone i kremówki. Ja ozdobiłam ją mango i porzeczkami, które miałam jeszcze zamrożone z poprzedniego sezonu. Użyjcie swoich ulubionych owoców, ale pamiętajcie, aby one były raczej kwaskowe, bo beza(...)czas suszenia Składniki Beza: 6 białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny czubata łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru Mus z czarnej porzeczki 200 g czarnej porzeczki (u mnie mrożona) Dodatkowo: 1 szklanka mango pokrojonego w kostkę czerwona i czarna
Kulinarne przygody Gatityjest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części.Krem czekoladowy:500 ml śmietany kremówki 36%500 g mascarpone200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao4 łyżki cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać
Food SquareSłodkie, małe i bardzo smaczne makaroniki w kształcie króliczków. Przełożone kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Takie makaroniki przypadną do smaku dzieciom jak i dorosłym. Słodkość idealna na święta wielkanocne. Szczerze polecam! P.S. Makaroniki naprawdę świetnie się prezentują, ale niestety ich przygotowanie oraz dekorowanie jest bardzo czasochłonne. Składniki: makaroniki 100 g białek(...)mnie z 2 dużych + 1 średniego jajka) 110 g mąki migdałowej (drobno zmielonej!) 200 g cukru pudru 50 g zwykłego cukru odrobina czerwonego barwnika w żelu krem 250 g serka mascarpone 50 g gorzkiej czekolady dekoracja perełki cukrowe (srebrne, złote) Makaroniki 24 godziny przed pieczeniem, białka oddzielić od żółtek. Przygotowane i odważone białka przelać do małej miseczki
Ugotowaćkremem truskawkowym zielona babka piaskowa z lukrem szpinakowe naleśniki Ciasto leśny mech Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: Składniki Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 oleju 1 opakowanie mrożonego szpinaku 400 g 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny Krem: 250 g mascarpone 200 g kremówki(...)zimne odcinamy wierzchnią część, która urosła z górka. Kruszymy ją, a potem posypiemy wierzch gotowego ciasta. Pozostałe ciasto dzielimy na 2 równe części. W międzyczasie szykujemy krem. Zimną śmietankę i mascarpone wkładamy do miski i ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Z kremu odkładamy 3-4 łyżki. Pierwszy blat smarujemy kremem, układamy
Kulinarne przygody GatityZalegają Wam w domu białka?? Taka bezowa rolada rozwiąże ten problem! Delikatna pianka bezowa z chrupiącą skórką otulona kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem czerwonej porzeczki. Co ciekawe tę roladę nie suszy się godzinami w piekarniku, a jedynie 20-25 minut, by w środku pozostała miękka i bez problemu dała się zwinąć. Polecam wszystkim lubiącym słodkie(...)aluminiowej (papierem do góry). Pozostawić do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem... Krem: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec serek mascarpone. Ostudzoną bezę wysmarować kremem, pozostawiając jeden z krótszych boków bez smarowania, by później łatwiej można było zwinąć roladę, a krem nie uciekł. Na krem wyłożyć czerwoną porzeczkę. Bezę zwinąć wzdłuż krótszego
Nastoletnie Wypiekanieciasto 2 łyżeczki sody 60 g cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 250 g jogurtu greckiego 2 jajka 80 ml oleju Stadniki na krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % / 36% Dodatkowo 3-4 banany sok z cytryny Wykonanie Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej misce wszystkie suche. Połączyć zawartość(...)misek i miksować na wolnych obrotach. Piec około 50 minut (do suchego patyczka), 180 stopni. Tortownica o średnicy 23 cm Krem: Kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i miksować do połączenia się składników. Jeśli chcesz usztywnić krem to możesz dodać agar agar lub żelatynę. Z ciasta odkroić górę (zostawiając ok 1 cm spodu i 1 cm rantu dookoła) i pokruszyć
lady-och-mistrzyni.blogspot.comNapełnij dom aromatem sezonowego ciasta! Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto do wypróbowania zanim skończą się truskawki! Przepis pochodzi z super książki "Domowe wypieki" autorstwa Joanny Niedobeckiej. Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu(...)wiejskich jaj o temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub skrobi 2 łyżki wody 1 szklanka cukru 100 g czekolady gorzkiej Składniki na krem 500 g serka mascarpone 250 g twarogu z wiaderka (naturalnego) 2 łyżeczki cukru waniliowego 80 g cukru 4 łyżki zimnego mocnego naparu z herbaty ( niecałe pół szklanki i 2 torebki) u mnie
Z Kuchni Do Kuchnitruskawkowym, to połączenie smaków jest naprawdę świetne! Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru żółtko łyżka kwaśnej śmietany spora szczypta soli Krem: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej Mus truskawkowo-bazyliowy: 30 dag truskawek kilka liści bazylii 2 łyżki cukru Ciasto: wszystkie składniki posiekaj(...)się truskawek. Cały czas mieszać a po ok 2 minutach jak mus zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Krem: Śmietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec dodać mascarpone, wymieszać. Spód tarty posmarować kremem. Schłodzić. Kawałki tarty polać musem truskawkowym bezpośrednio przed podaniem, na talerzykach
Smakołyki AsiSkładniki: Gniazda bezowe na około 12 sztuk 6 białek 30 dag cukru Szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Opcjonalnie czerwony barwnik Krem: ½ litra śmietany kremówki 25 dag sera mascarpone 3 łyżki domowego budyniu cytrynowego Lemon curd 2-3 łyżki cukru pudru 3 banany Jak wykonać ? Bezy: Piekarnik nagrzewamy do 180*c. Białka(...)suszymy 90 minut, zostawiamy w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Bezy mają być twarde a w środku z delikatną pianką. Krem: Schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na sztywny krem, dodajemy pod koniec cukier puder oraz cytrynowy budyń lemon curd, miksujemy tylko do połączenia. Dekorujemy kremem gniazdka podajemy od razu z pokrojonymi bananami. Uwaga: Banany wciskamy krem
Wanilia i KardamonBabeczki z kremem mango Lubicie babeczki? Ja bardzo. Prosty, pyszny, mały wypiek na każdą okazję. Dziś polecam wam przepis na babeczki z kremem mango. Pyszne małe babeczki z czekoladową niespodzianką w środku, a do tego prosty krem mango na bazie serka mascarpone. Idealny deser do filiżanki kawy lub herbaty U mnie dziś króluje herbata w pięknych różowych filiżankach. Do tego(...)około 25-30 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po przestudzeniu babeczki dekorujemy kremem z mango. Jak zrobić prosty krem z mango? Do miseczki przekładamy serek mascarpone i dodajemy stopniowo puree z mango mieszając składniki (u mnie około 4 łyżek puree). Masa ma być dość gęsta by krem się
Słodkie okruszkimąki pszennej ¼ szklanki ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Beza: 4 białka 1 szklanka drobnego cukru 150g kokosu szczypta soli Krem kokosowy: ¾ szklanki mleka 100g kokosu 300ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo do nasączenia: ⅓ szklani wódki lub likieru kokosowego małe bezy do ozdoby ( można ale nie jest to wymóg(...)odrobinie wrzątku śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie łączymy ją z mascarpone oraz zimną masą kokosową, na koniec dodajemy żelatynę i jeszcze raz całość dokładnie ale delikatnie mieszamy Wykonanie: biszkopt kroimy na dwa blaty, dolny kładziemy na np. desce i nasączamy go wódką ( użyłam amaretto) z kremu odkładamy dwie kopiate łyżki, a resztę dzielimy na połowę jedną część kremu
Słodkie zapomnienieherbatników 20g masła MASA SEROWA 600g tłustego twarogu 100g masła 120g cukru 2 jajka 6 łyżek maku 2 łyżki ekstraktu z wanilii 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej KREM 300ml śmietanki 30% 300g mascarpone 4 łyżki domowego cukru waniliowego 1-2 garści wiórków kokosowych Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej, na krem - schłodzone - herbatniki rozdrobnić w malakserze(...)krem) - serniczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160-170 stopni, piec przez 25-30 minut do ścięcia się masy - upieczone serniczki całkowicie ostudzić - przygotować krem: w misce umieścić zimną śmietankę 30%, zimne mascarpone oraz domowy cukier waniliowy - wszystko ubić na gęsty krem - krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną końcówką, udekorować wierzch serniczków - krem posypać wiórkami kokosowymi - tak przygotowane serniczki
Smakołyki Bereniki