stylu pieczenia, gotowania. Print Krem Truflowy (z cukierkami Trufle) .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine worldwide Keyword czekolada, dekorowanie tortu, krem, krem do tortu, krem truflowy Prep Time 15 minutes czas studzenia 2 hours Total Time 2 hours 15 minutes Servings 500 ml kremu Calories 455 kcal Equipment garnuszek(...)cukierki truflowe. Mieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i ujednolicenia masy. Kremu nie wolno zagotować. Jeśli zależy Ci na gładkim kremie, przecedź krem przez sito. Krem odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy krem będzie już zimny zmieszaj go razem z serkiem mascarpone. Połącz te dwa składniki razem mieszając początkowo silikonową szpatułką, a następnie zmiksuj
SmartBake.plWystarczy upiec lekki biszkopt, przełożyć truskawkami z galaretką i połączyć z delikatnym kremem z serka mascarpone, a powstanie bardzo przyjemne niezbyt słodkie ciasto. Taki biszkopt dobrze smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, a do tego jego przygotowanie nie jest aż tak bardzo pracochłonne. Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam mrożone truskawki, ale w sezonie zdecydowanie polecam zastąpić je świeżymi. Biszkopt(...)szklanki mąki ziemniaczanej (50 g) Masa z truskawek: 450 g mrożonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny Krem: 200 g serka mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany 30% (schłodzona) 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady z zawartością 60% kakao Przygotowanie: Biszkopt: Białka
Kuchcik gotujeserka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36% 2-3 duże łyżki kremu czekoladowego typu Nutella owoce do dekoracji Śmietanę kremówkę miksujemy w dużej misce. Dodajemy do niej mascarpone oraz krem czekoladowy i dokładnie miksujemy. Gotowy krem niezbyt grubą warstwą rozprowadzamy na bokach i wierzchu tortu. Do worka cukierniczego wkładamy tylkę Wilton 2D (oczywiście można użyć innej w kształcie dużej gwiazdy(...)gwiazdki”. Nie polecam wkładania całego kremu za jednym razem, ponieważ w trakcie dekorowania ogrzewa się on od dłoni i traci swoją sztywność. Na koniec dekorujemy wierzch tortu tą samą metodą i układamy na nim owoce. Tak udekorowany tort wymaga schłodzenia, ale wystarczy mu tylko godzina. Jeśli chcecie udekorować tort o większej średnicy zwiększcie proporcje mascarpone i nutelli
Trzeci talerz23cm: – 6 jajek – 100g cukru – 100g mielonych orzechów włoskich – 70g mąki owsianej (bezglutenowej) – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na krem: – 250g mascarpone – 200g śmietanki 30% – 100g czekolady mlecznej – 50g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 1 szklanka mocnej herbaty (z 3 saszetek), biała czekolada (opcjonalnie) CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek(...)wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 40 minut. Ciasto studzimy i za pomocą nici lub noża kroimy na dwa blaty. KREM: Czekolady topimy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietankę łączmy z mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Czekolady dokładnie łączymy z mascarpone i śmietanką, chwilę schładzamy w lodówce. Zaparzamy herbatę i studzimy. Blaty nasączamy mocną herbatą, a następnie przekładamy
Be Fit Be StrongPączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta. Składniki: Ciasto na 12 dużych pączków 60 dag mąki pszennej 10 g drożdży suchych 1 szklanka ciepłego mleka 3 duże łyżki roztopionego masła 3 żółtka 70 g cukru ½ laski wanilii Kieliszek rumu Szczypta soli Olej do smażenia(...)wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia. Olej rozgrzewam, smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy mus, mieszam. Zimne pączki przekładam kremem, lukruję i dekoruję
Wanilia i Kardamongoździków w proszku 2 łyżki miodu 3 jajka szczypta gałki muszkatałowej szczypta soli * Wszystkie sk ł adniki do przygotowania biszkoptu powinny by ć w temperaturze pokojowej Krem 300 g mascarpone 300 g serka typu philadelphia 200 g mas ł a 150 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu **** INGREDIENTI Torta * 470 g di farina(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, mascarpone, serkiem philadephia i cynamonem. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Tort Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch i boki tortu dekorujemy kremem
La grande e la piccola cuocaDelikatna, łagodna i kremowa zupa krem z zielonego groszku z mascarpone. Szybka do przygotowania i idealna na wiosnę oraz lato. Taka gęsta zupa może zastąpić cały obiad – jest sycąca i jednocześnie lekka. Możemy do niej użyć zarówno świeżych strączków groszku (należy kupić ok. 1 kg i wyłuskać) lub posłużyć się groszkiem mrożonym (nie trzeba go rozmrażać). Nie zapomnijmy tylko(...)dodatkach do zupy, aby przełamać kremową konsystencję – świetnie sprawdzą się grzanki. Zupę można udekorować także groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami. Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek
Poezja smakuBardzo smaczne, pachnące, waniliowe, miękkie babeczki z nutą mleczną, która nadaje pyszny aromat i smak. Każda babeczka przykryta jest lekko słodkim kremem z mascarpone i chrupiącymi, 'karmelizowanymi' płatkami kukurydzianymi. Składniki (12 babeczek) Babeczki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej) 100 g masła, miękkiego 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 2 jajka 2/3 szklanki kefiru 1 szklanka mąki(...)proszkiem i solą oraz mleko w proszku, miksować. Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 100 g śmietany 36% 100 g mascarpone łyżka cukru pudru Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder, zmiksować dokładnie. Karmelizowane płatki 70 g płatków kukurydzianych 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżki
Słodkie inspiracjeŁatwy przepis na intrygującą i jednocześnie smaczną dekorację stołu na imprezę Halloween'ową. Baza to sprawdzone, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, obłożone nutellowym kremem z mascarpone i udekorowane ciastkami. Składniki (forma 20x20 cm) 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka niepełna szklanka cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao Jajka dokładnie(...)olej i wymieszać trzepaczką. Dodać mleko, cukier, znów wymieszać. Dosypać proszek, sól, mąkę, kakao, wymieszać. Przelać całość do foremki, piec godzinę w temp. 180 st. C. Krem 150 g kremówki, schłodzonej 250 g mascarpone 2 łyżki nutelli 1 łyżka kakao Ubić śmietankę na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Dodatkowo kilka pokruszonych ciasteczek czekoladowych kilka ciasteczek w kształcie nagrobków
Słodkie inspiracjePyszny, banalnie prosty i niezwykle szybki do przygotowania deser. Deser dla dorosłych, ponieważ bazę kremu stanowi mascarpone ze sporą dawką adwocata. Smaku dodają ciasteczka amarettini, a pucharek zwieńczają zmiksowane na krem truskawki. Stragany powoli zapełniają krajowe już aromatyczne i słodkie truskawaki, więc do dzieła. Mascarpone i truskawki to fantastyczne połączenie smakowe, nie zawiedzie żadnego łasucha, to pewne. Składniki(...)kremówkę, uważam jednak, iz mleko doskonale rozluźnia i napusza masłową, zwięzłą strukturę serka mascarpone i zawsze to trochę mniej kalorii. Następnie cały czas miksując dolewać porcjami likier jajeczny umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny na dno pucharków ułożyć ciasteczka amarettini, następnie krem i mus truskawkowy wg uznania, naprzemiennie lub w dwóch warstwach przed podaniem schłodzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!średnicy 22-24 cm) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g) 3 łyżki kakao (płaskie) Krem: 660 ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 2 śmietan-fixy truskawkowe (mogą być zwykłe + odrobina soku truskawkowego) Nasączenie: 150 ml wody wymieszanej z sokiem(...)ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować krem. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem i śmietan-fixami ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Z kremu odebrać kilka łyżek na wysmarowanie wierzchu i boków, a resztę podzielić na 2 równe części. Tort. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 dżemu
Di gotujeciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu i bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający(...)Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko skondensowane słodzone, gotowane około 1,5 h) 50 g honeycomb 1 banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce
Made By Mom And Sonciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu i bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający(...)Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko skondensowane słodzone, gotowane około 1,5 h) 50 g honeycomb 1 banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce
Made By Mom And Sondawkę słodyczy. Słodkość bezy idealnie przełamuje alkoholowy smak kremu i świeżych malin na wierzchu. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać na blacie w kuchni. Dajemy im wówczas czas, na odpowiednie wysuszenie. Przygotowując krem, można zredukować ilość dodanej śmietanki i proporcjonalnie zwiększyć ilość dodawanego serka mascarpone, uważając, aby zbytnio nie rozrzedzić masy. SKŁADNIKI / 9 sztuk(...)GNIAZDA BEZOWE 4 białka 200 g drobnego cukru do wypieków 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżki octu winnego/jabłkowego lub soku z cytryny KREM 250 g mascarpone, zimnego 125 ml śmietany 30 %, schładzanej minimum 12 godzin 1-2 łyżki cukru pudru 5 łyżek likieru jajecznego, np Ajerkoniaku, Advocatu, można dać więcej DODATKOWO: ajerkoniak, świeże maliny zgrubnie rozgniecione
cool and minty