Beza: 7 białek 300 g cukru 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 8 sztuk daktyli pokrojonych na małe kawałki kilka drobno posiekanych orzechów Krem: 250 g mascarpone 0,5 l kremówki 30 -36 % 200 g kajmaku 0,5 szklanki posiekanych orzechów 0,5 szklanki pokrojonych daktyli + opcjonalnie granat na wierzch Przygotowanie(...)wyłożone papierem. Najlepiej wcześniej narysować sobie dwa równe koła. Bezę suszymy w nagrzanym piekarniku w tem 140 stopni 90 min. Bezę studzimy i w tym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę kremówkę, mascarpone i kajmak wlewamy do miski i miksujemy. Spokojnie możecie to zrobić kremówka się ubije bez problemu. Kiedyś mama kazała mi zawsze ubijać kremówkę oddzielnie i dopiero potem dodawać
Lili w kuchniPtysie pieczone z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa wierzch tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY(...)proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać z rozpuszczoną galaretką. Odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone, a następnie zmiksować z budyniem. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i napełniać przekrojone ptysie. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Desery , eklerki Tagged: budyń , galaretka , kremówka , kruszonka
https:KKuchniaMniampapierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Składniki na krem pomarańczowy: 250 ml śmietanki 30 % 200 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 3 kostki czekolady Śmietankę ubijam, następnie dodaję do niej cukier puder i na połowę mascarpone(...)Miksuję, następnie dodaję drugą część mascarpone i ponownie miksuję. Na koniec dodaję sok i skórkę z pomarańczy i krótko miksuję do połączenia się składników. Krem wykładam na wystygnięte ciasto i na górę ścieram 3 kostki czekolady. Smacznego Artykuł Bakaliowiec z kremem pomarańczowym pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentpapierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Składniki na krem pomarańczowy: 250 ml śmietanki 30 % 200 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 3 kostki czekolady Śmietankę ubijam, następnie dodaję do niej cukier puder i na połowę mascarpone(...)Miksuję, następnie dodaję drugą część mascarpone i ponownie miksuję. Na koniec dodaję sok i skórkę z pomarańczy i krótko miksuję do połączenia się składników. Krem wykładam na wystygnięte ciasto i na górę ścieram 3 kostki czekolady. Smacznego Artykuł Bakaliowiec z kremem pomarańczowym pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentBardzo orzeźwiająca i delikatna w smaku tarta cytrynowa. To ciasto to idealna propozycja na letnie, niedzielne popołudnie. Przygotujecie ją bardzo szybko i z całą pewnością zaskoczycie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych Na krem: 900 ml. śmietany 30% 250 g. serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (miałam swojski w słoiczku po musztardzie) Dodatkowo: wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Białka ubić(...)wymieszać łyżką. Gotowe ciasto, przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 25-30 minut. Zostawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na krem, dodać mascarpone i cukier puder. Zmiksować. Na koniec dodać dżem i zmiksować do połączenia składników. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na dolny blat, wyłożyć większą część kremu. Przykryć drugim blatem
Agusiowe smakołykikrem Latus, który doskonale nadaje się również do śniadań, przekładania wafli, gofrów, babeczek itd. Jest po prostu pyszny. Polecam! Składniki: (na 2-3 porcje) 250 g mascarpone (z lodówki) 3 czubate łyżki kremu ciasteczkowego Latus – można nabyć w Kuchni Świata preparowany brązowy ryż – po około 2 łyżki na pocję sos wiśniowy do deserów chipsy kokosowe 2-3 kandyzowane(...)świeże wiśnie 4-6 listków świeżej mięty Przygotowanie: Mascarpone wyciągamy z lodówki, przekładamy do miski. Do serka dodajemy 3 czubate łyżki kremu ciasteczkowego, miksujemy do połączenia składników i próbujemy. Smak ciasteczkowy ma być wyczuwalny, ale nie dominujący (deser nie może być mdły), opcjonalnie dodajemy kremu. Na dno pucharków wsypujemy preparowany brązowy ryż. Zalewamy do około 1 łyżką sosu wiśniowego. Następnie
Słodkie okruszkinawiązujących do tego pysznego włoskiego deseru. Zasady przy babeczkach są takie same jak przy tradycyjnym przepisie – podstawą jest miękki biszkopt nasączony likierem kawowym z kroplą Amaretto, krem to oczywiście słodkie mascarpone przełamane gorzką posypką z kakao. Ładna forma babeczek to ich dodatkowy atut – idealnie nadają się na eleganckie przyjęcie. Składniki (na 12 babeczek): 3 jajka 6 łyżek cukru(...)wlewamy śmietankę i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Następnie stopniowo zwiększamy obroty miksera i dodajemy cukier puder. Miksujemy, aż śmietana jest mocno sztywna. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone i miksujemy na gładki krem. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim muffinki zgodnie z upodobaniem. Wierzch posypujemy kakao. Muffinki możemy od razu podawać albo schłodzić w lodówce
Smaczna Stronanajlepszy. Smak masy nie jest wtedy przytłumiony zbyt grubym i twardym ciastem. Kremowy serek mascarpone połączony z aromatem pomarańczy jest wspaniały, użyłam dżemu z kawałkami skórki pomarańczowej, która jeszcze mocniej podkreśla ten cudowny smak. Mazurki są niezwykle łatwymi ciastami i można wypełnić je najróżniejszymi kremami. Dżemami oraz różnego rodzaju dodatkami, panuje tutaj pełna dowolność i nie trzeba trzymać się idealnych(...)mascarpone, dodać dżem, cukier, skórkę startą z pomarańczy i likier, całość energicznie wymieszać widelcem. Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu, rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie krem z mascarpone rozłożyć porcjami na całym cieście, a następnie przy pomocy dużej łyżki (wypukłą jej częścią) rozsmarować delikatnie krem po całej powierzchni mazurka. Wierzch mazurka można "podrapać" widelcem, aby nadać
SprawdzonaKuchnia.plkochać ;) Kruchy spód (możecie zastąpić go ewentualnie herbatnikami lub pokruszonymi ciasteczkami owsianymi wymieszanymi z masłem, jak np. w tym przepisie: Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) ) połączony z malinami, galaretką, kremem i bezą to prawdziwy raj dla podniebienia ;) W sezonie można użyć świeżych malin, a przez resztę roku sprawdzą się maliny mrożone. Malinowa chmurka jest nieco pracochłonnym ciastem(...)wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce. Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny być porządnie schłodzone (najlepiej kilka godzin). Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć nieco obroty i dodawać po łyżce mascarpone
Kulinarne PrzebojeKruszonka 225 g zimnego masła, u mnie solone 180 g brązowego cukru 1 łyżeczka vaniliowej pasty 350 g mąki 100 g migdałów ze skórką, drobno pokrojonych Krem z mascarpone 400 ml śmietanki do ubijania, u mnie 36% 500 g serka mascarpone 80 g cukru pudra, łyżka do posypania 350 g malin, u mnie mrożone, kilka do dekoracji skórka otarta(...)się równomiernie zrumieniła. Wyjmij kruszonki z piekarnika i ostudź. Schłodzoną śmietankę ubij lekko z cukrem pudrem i skórką otartą z jednej cytryny.Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i całość lekko zmiksuj do uzyskania kremu o dosyć gęstej konsystencji. Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu
codojedzeniaBeza: 6 sztuk białek w temperaturze pokojowej 250 g cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka octu winnego ½ łyżeczki soli Krem: 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 100 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich posiekanych 10 sztuk daktyli pokrojonych Instructions Przygotowanie i pieczenie bezy: Nasze ciasto rozpoczynamy od upieczenia bezy(...)takiej temperaturze pieczemy przez 90 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezę do wystygnięcia, lub po ok. 1h wyciągamy i studzimy w temperaturze pokojowej. Wykonanie kremu: Serek mascarpone mieszamy z masą krówkową (masę wykonuję sama — przepisem podzielę się jutro) — krem musi być jednolitej konsystencji. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę, na koniec dodając łyżeczkę cukru pudru. Za pomocą łyżki
Zufi.plbrzoskwiń mogą być oczywiście każde inne owoce :) Składniki (4 porcje): 4 brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 galaretka brzoskwiniowa kakao do oprószenia płatki migdałowe do dekoracji Krem: 150 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady białej Przygotowanie: Świeże brzoskwinie włożyć do wrzącej wody na 2 minuty, następnie zahartować w zimnej wodzie i ściągnąć skórkę. Owoce pokroić(...)wystarczy pokroić. Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i schłodzić. Pokrojone brzoskwinie rozdzielić pomiędzy pucharki, zalać schłodzoną galaretką i pozostawić w lodówce do stężenia. Gdy galaretka stężeje przygotować krem. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu
Kocham..lubię..gotuję..Appetit ! SKŁADNIKI NA KREM TIRAMISU: ( na 6 miseczek, lub do przełożenia jednego tortu) 8 umytych jajek w tem. pokojowej 750g. serka mascarpone 8 łyżek cukru brandy, lub rum, lub zapach arakowy bądź rumowy Przygowowanie Kremu : Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka razem z cukrem przez 12 min!, aż do powstania wyjątkowo kremowej konsystencji. [Najprawdopodobniej(...)dobrego, kremowego tiramisu! ]. Do kremowej masy z żółtek dodajemy mascarpone, łyżkę alkoholu lub zapach oraz połowę ubitych białek , następnie wszystko mieszamy, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Mimo iż nie jest to żelazna zasada, warto w tym momencie zrezygnować z pomocy miksera. Stracicie trochę więcej sił i czasu- jednak krem mieszany ręcznie będzie delikatniejszy i bardziej puszysty. Krem tiramisu
Domowe Tortyprzygotowania babeczek. Użyjcie mocnej czarnej herbaty. Też będzie smacznie, choć już ciut inaczej. Żeby babeczki nie były "gołe", postanowiłam ubrać je w dodatkowe kalorie, w postaci kremu. Miodowy krem, na bazie mascarpone i naturalnego miodu doskonale współgra z aromatem herbaty. Dla dodania słodyczy, krem polałam miodowym sosem karmelowym. I tak oto powstało wielkie WOW ! Składniki: ( na około 12-15 babeczek(...)trzcinowego ( może być tez zwykły cukier ) 2 jajka 2 torebki herbaty Irish Cream Teekanne 50 ml wrzątku 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem miodowy: ( porcja na połowę babeczek ) 250 g serka mascarpone 2 pełne łyżki miodu Karmelowy sos miodowy: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka masła Wykonanie: Herbatę zalać 50 ml wrzątku i zaparzyć pod przykryciem
kolorowotorcikowo