Dopóki jeszcze śliwki w sklepach polecam bardzo smaczne i delikatne ciacho mojego pomysłu. Niezwykle kruche ciasto ze śliwkami węgierkami zatopionymi w galaretce, do tego świeży śmietanowy krem z mascarpone i to wszystko posypane kakao i cynamonem- jak dla mnie rewelacja. Ciasto nie jest za słodkie, a wykonanie niezbyt trudne, na weekend jak znalazł. Z wykonaniem miałam małe problemy(...)kremem i dałyśmy radę:))) Na kwadratową tortownicę 24x24cm Na kruche ciasto: 2 szklanki mąki (250ml) 125g zimnego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Na galaretkę: 800 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 1 szklanka wody 30 g żelatyny Na krem: 600 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone
Krylowa Kuchniaupiekłam sernik. Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe! Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów. Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:) Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła sama spróbować:D składniki: ciasto: 90 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1 szkl cukru 6 jaj budyń waniliowy łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 1/2 puszki masy krówkowej 2 banany 2 łyżki płatków migdałów Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe
6nieboupuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z biszkoptu odcinamy wierzch i kroimy na 4 równe blaty. Krem waniliowy Do śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Krem malinowy Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier(...)cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny oraz alkohol. Mieszamy i odstawiamy na bok. Krem waniliowy do tynkowania Do śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy biszkopt układamy na podkładzie, zakładamy rant cukierniczy
Wędrówki po kuchniSZKLANKI CUKRU 2 JAJKA ŁYŻKA ROZPUSZCZALNEJ KAWY 3 ŁYŻKI KAKAO SZCZYPTA SOLI CZUBATA ŁYŻECZKA SODY OCZYSZCZONEJ 2 ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO 1/4 SZKLANKI OLEJU 3/4 SZKLANKI MLEKA KREM: 150 G SERKA MASCARPONE 1/4 SZKLANKI CUKRU 5 ŁYŻECZEK KAWY ROZPUSZCZALNEJ 1/4 SZKLANKI WRZĄTKU 1 ŁYŻKA CUKRU PUDRU 300 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 30 -36 % ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU WYKONANIE: CIASTO: DO MISKI(...)KAWA ZACZNIE SIĘ PIENIĆ, ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ JA NA SZTYWNA PIANE. TAK JAK UBIJAMY BIAŁKA NA BEZE. W OSOBNEJ MISCE UBIĆ ŚMIETANĘ WRAZ CUKREM PUDREM I SERKIEM MASCARPONE. OBA KREMY ZE SOBA POŁĄCZYĆ I DOBRZE WYMIESZAĆ. MOŻNA ODŁOŻYĆ TROCHĘ UBITEJ NA SZTYWNO KAWY DO OZDOBY CIASTA. GOTOWYM KREMEM PRZEŁOŻYĆ BLATY CIASTA. CIASTO POSMAROWAĆ RÓWNIEŻ KREMEM Z WIERZCHU I UDEKOROWAĆ
Pani M - kuchnia smakowitaTort orzechowy przygotowuje się na bazie kremu z mascarpone i nutelli oraz biszkoptu na roladę. Jest w miarę łatwy do przygotowania. Ciasto jest smaczne, delikatne i czekoladowo - orzechowe. SKŁADNIKI : BISZKOPT : 5 dużych jaj 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku(...)piecznia 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy KREM : 300 - 400 g mascarpone 300 g serka naturalnego, mielonego 300 g nutelli 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO : 100 - 150 g orzechów laskowych mielonych ( kilka całych do zostawiamy do ozdoby
Kulinarne Fantazje Marioliprostu rozpływa się w ustach. Namiastka tortu - idealna na powitanie Nowego Roku. Świetna na wielkie i małe spotkania rodzinne. Biszkopt z dodatkiem kakao smakuje bardzo czekoladowo, a krem na bazie serka mascarpone aromatyzowany zredukowanym sokiem z pomarańczy i likierem Cointreau. Krem miały dodatkowo zdobić fileciki z mandarynki ( kawałki pomarańczy były za duże), niestety zostały na talerzyku, zapomiałam rozłożyć(...)biszkopt: 3 jajka L 50 g mąki orkiszowej jasnej 50 g mączki kukurydzianej 20 g kakao 110 g ksylitolu/cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g mascarpone 200 g śmietany kremówki 120 ml soku z pomarańczy 3 płatki żelatyny 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu skórka otarta z pomarańczy 2 łyżki likieru Cointreau 1 mandarynka - opcjonalnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki cukru 200 g truskawek Beza Pavlova: 5 białek 300 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 szczypta soli Krem: 250 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej) 250 g mascarpone (schłodzone) 2 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza Pavlova: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję(...)wystygnięcia. Krem: Śmietankę kremówkę wlać do misy robota kuchennego, dodać ser mascarpone. Ubić na sztywno, po czym wmieszać delikatnie 2 łyżki cukru. Wykonanie Na środek upieczonej bezy wyłożyć krem z mascarpone, na nim rozłożyć karmelizowany rabarbar oraz polać sosem. Całość udekorować kawałkami świeżych truskawek. Pavlovą z karmelizowanym rabarbarem przechowywać w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pavlova z karmelizowanym rabarbarem pochodzi
niecodziennikparyostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy doskonale przełamywał słodycz kremu z serka mascarpone. Myślę, że chyba nie pozostaje Wam nic innego jak tylko przygotować ten pyszny tort . Jeśli nie macie ręki do pieczenia, kupcie gotową bezę w cukierni i przygotujcie sam krem(...)pamiętajcie to już nie ten sam smak :) Składniki – beza 8 białek odrobina soli 400g cukru 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki – krem 500 ml śmietany 30% 500g serka mascarpone 2 śmietan fixy wanilia Składniki – mus malinowy 400g mrożonych malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru Przepis na bezę Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przez ok 35 minut. Krem: 2 opakowania kremu Toffi Terravita (360 g.) 500 g. mascarpone do nasączenia woda z cukrem waniliowym W misie miksera umieszczamy krem i mascarpone miksujemy przez chwilę aż się połączą i gotowe. Biszkopt kroimy na 3 części. Nasączamy wodą z cukrem waniliowym, wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną częścią biszkoptu, który także nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu
Cynamonowe szczęściezwiązku że pieczemy wirtualnie z dziewczynami ciasto na niedzielę tym razem muffinki , to ja teraz zapraszam na te pyszne słodkości z budyniem i kremem śmietankowo -mascarpone z malinami i borówkami . Muffinki podałam na Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Składniki na ciasto: 2 dowolnej wielkości filiżanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)temperaturze 180 stopni około 18 minut do suchego patyczka . Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia . Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Rękaw cukierniczy napełnij kremem i dekoruj babeczki. Ułóż dowolną ilość owoców , posyp kolorową posypką. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliprawdę jest pyszny. Krem wykorzystałam do dekoracji babeczek jogurtowo-cytrynowych. Składniki: Krem truflowy: 200 ml kremówki 36% 180 g cukierków trufli 60 g czekolady gorzkiej 80 g mascarpone Przygotowanie: Krem truflowy: Dzień wcześniej podgrzać kremówkę wsypać drobno pokrojone trufle i czekoladę. Mieszając silikonową łopatką podgrzewać na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukierków. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą(...)zrobił się "kożuch" i ostudzić. Zimną czekoladową kremówkę włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywny krem. Przepis na krem truflowy z bloga Słodki Pomysł
Ala piecze i gotujewart każdej minuty spędzonej w kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka octu winnego solony karmel(...)Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet i delikatnie wmieszaj mąkę. Bezy
Wielki apetytcukru ( 1 szklanka ) 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej 10 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z nutellą: 200 g nutelli 100 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 36 % 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Ponadto: 2 słoiczki(...)Schłodzony serek mascarpone zmiksować wraz z nutellą ( w temperaturze pokojowej ) na gładki, jednolity krem. Dodać czekoladę i zmiksować do połączenia. Włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Krem śmietankowy: Śmietana kremówka oraz serek mascarpone powinny być porządnie schłodzone ( minimum 24 godziny w lodówce ). Śmietanę, serek, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii/cukier wanilinowy umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania sztywnego
Opowieści z piekarnikabyłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu. Tak więc zwykłe ciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka(...)masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka borówek amerykańskich (lub jagód) na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru na wierzch: 1 galaretka fioletowa Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę wyłożyć papierem, piekarnik nastawić na 180*C. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru opcjonalnie: skórka starta z 1 cytryny sok z 1/2 cytryny wykonanie: Śmietankę miksujemy z mascarpone i cukrem na gładki, gęsty krem. Pod koniec miksowania opcjonalnie dodajemy startą skórkę i sok z cytryny. Gotowy krem równomiernie wykładamy na galaretkę
Domowy Smak Jedzenia