łyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 250 ml maślanki 125 ml wystudzonej, mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Krem pomarańczowy z mascarpone: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) skórka otarta z 2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru barwnik pomarańczowy Polewa kakaowa: 100 g masła lub margaryny 100 g cukru pudru(...)odstawiamy do wystygnięcia. Ucinamy sam wierzch wystudzonego ciasta przy okazji lekko wyrównując jego powierzchnię. Skrawki ciasta bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Krem pomarańczowy z mascarpone: Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym (ilość
MyCookBook.plbezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem(...)przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim
Oryginalny smakkolorach, jest idealnym tortem do świętowania ślubów i ich rocznic. Jego romantyczny wygląd to tylko jedna z zalet, które nadają mu uroczysty charakter…biszkopt został przełożny kremem, zrobionym na bazie śmietanki i mascarpone, z dość sporym dodatkiem likieru (tym samym kremem tort został ozdobiony), co sprawia, że tort ma wyjątkowo pyszny, charakterystyczny smak, który pamięta się długo po spróbowaniu! Rozmiar(...)tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM: Serek mascarpone, cukier puder oraz likier przekładamy do miski. Mieszamy za pomocą miksera, do momentu dokładnego połączenia się ze sobą składników. Do masy serkowo-likierowej, dodajemy śmietanę. Miksujemy całość, aż uzyskamy
Domowe Tortyrabarbar także muśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie! SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty) spód 150 g czekoladowych ciasteczek 75 g masła 2 łyżki cukru kryształ Diamant krem 500g serka mascarpone 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 lyżki cukru pudru Diamant rabarbar 5-6 łodyg rabarbaru 500ml wody 1 szklanka cukru kryształ Diamant 1 laska wanilii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciastka(...)korimy na kawałki o szerokości naszej formy. Wrzucamy do wrzącego syropu i gotujemy 4-6 minut w zależności od grubości rabarbaru. Studzimy. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na schłodzony spód wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie układamy wystudzone kawałki rabarbaru. Można polać dodatkowo syropem. Smacznego! www.uczymyjakslodzic.pl
DefinicjaSmakuDelikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone. Przepleciony frużeliną jagodową , to niezwykle smaczny i przede wszystkim, lekki tort. BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej KREM: 200g śmietanki 36% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 3-4 łyżki frużeliny jagodowej 1/2 szklanki jagód Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić(...)mąki. Wymieszać łopatką. Wylać do formy o średnicy 18cm. Nie należy natłuszczać brzegów. Piec w 160*C przez 25min. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 4 równe krążki. KREM: śmietankę i serek mascarpone przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Podzielić krem na 4 części. Jedna powinna być trochę większa, do obłożenia. Na każdy krążek
https:KKuchniaMniamokoło 20 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem. Przygotowanie kremu Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować, wystarczy dosłownie chwileczkę, a następnie dodać ubitą śmietanę i na małych obrotach krótko zmiksować, można zrobić to przy(...)około 20 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić. Kiedy spód ciasta jest już zimny można przygotować krem. Przygotowanie kremu Zimną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować, wystarczy dosłownie chwileczkę, a następnie dodać ubitą śmietanę i na małych obrotach krótko zmiksować, można zrobić to przy
SprawdzonaKuchnia.plzagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 2/3 szkl * kakao – 2 łyżki KREM KAWOWY: * mascarpone – 500 g * śmietana 36% – 250 ml * kawa INKA klasyczna – 2 łyżki ( proszek, nie płynna ) * cukier puder – 4-5 łyżek PIANKA STRACIATELLA: * śmietana(...)ubijania. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao, delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem, pieczemy ok. 35-40 minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy. KREM KAWOWY: Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem. Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy. PIANKA STRACIATELLA: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puch. Następnie cienkim strumieniem wlewamy rozrobioną
Ostra na SłodkoSkładniki na frużelinę malinową: 800g mrożonych malin 100ml syropu malinowego 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka) Składniki na krem: 1000ml śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone 6-7 łyżek cukru pudru 2 opak. cukru wanilinowego Dodatkowe składniki: garść płatków migdałów świeże maliny do ozdoby *szklanka = 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort Malinowa Rozkosz(...)frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić. Przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier wymieszać ze sobą. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy blat biszkoptu. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone): Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (tylko do czasu uzyskania
Kulinarne PrzebojeCiasto a’la karpatka z klasycznego ciasta parzonego, przełożonego dużą ilością pysznego kremu budyniowego (pâtissière) z mascarpone i malinami. Po schłodzeniu krem nie wypływa i ciasto dobrze się kroi. Połączenie kremu budyniowego i kwaskowatych malin to strzał w dziesiątkę. Pyszne, letnie ciasto Polecam! Składniki: Ciasto parzone: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła szczypta(...)szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Następnie dodać mascarpone i zmiksować. Wrzucić maliny i delikatnie wymieszać. Gotowy krem rozsmarować na jednej części ciasta i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakznów tarta, tym razem na słodko z kremem z serka mascarpone i śmietany z dużą ilością borówek i malin. Na spód wykorzystałam herbatniki, dzięki czemu tartę można przygotować nawet wtedy gdy nie mamy dostępu do piekarnika. Schłodzony krem, orzeźwiające owoce – czy istnieje lepszy letni deser? Składniki (na formę o średnicy 23 cm): Spód 180 g herbatników, 100 g masła(...)Krem 250 g mascarpone, 200 g śmietany 30 lub 36%, 2-3 łyżki cukru pudru. Dodatkowo maliny, borówki lub inne dowolne owoce np. truskawki (w sumie około 400 g). Herbatniki dokładnie pokruszyć (np. wałkiem w szczelnie zamkniętej torebce) lub zmiksować w malakserze. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, dodać do ciasteczek. Wymieszać – ma powstać mokry ciasteczkowy piasek. Do formy na tartę wysmarowanej
Moja kraina smakówpełna łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki soku z cytryny Lemon curd: 4 żółtka (ok 80g) 150g cukru 70ml soku z cytryn Szczypta soli 55g masła Krem: 200g śmietany 36% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Owoce (truskawki), mięta, cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania : Białka ubijamy na wolnych obrotach, dodajemy szczyptę soli gdy się spienią. Do sztywnej piany stopniowo(...)cały czas mieszając czekamy k 15 minut aż krem zacznie gęstnieć. Wyłączamy palnik i stopniowo „wkręcamy” masło. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą tak, by przylegała do jego powierzchni (jeśli chcemy go użyć tego samego dnia) lub przekładamy do słoiczka i jak przestygnie wstawiamy do lodówki. Krem: Śmietanę, mascarpone i cukier puder przekładamy do misy i ubijamy na gęsty krem
Kuchnia w czekoladziemąka pszenna (100 g) orzechy laskowe zmielone (100 g) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) kakao (1/4 szkl.) Krem: śmietanka kremówka 30 % (330 ml.) serek mascarpone (250 g) krem czekoladowy nutella (350 g) Poncz: woda (1/4 szkl.) sok z cytryny (1 łyżka) Polewa: czekolada mleczna (100 g) masło (2 łyżki) śmietanka kremówka 30 % (2 łyżki) Dodatkowo: Złote kuleczki(...)suchego patyczka. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty. 2.) Krem : Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy mascarpone i nutellę. Krem dzielimy na 3 części z czego musimy trochę odłożyć żeby mieć do dekoracji tortu. Krem wstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. Uwaga: U mnie w domu było
RITA food channelsłodki konkurs pt. Cukier z głową na portalu Durszak.pl A że Cukier Królewski , to i królewski musiał być tort. 2 rodzaje biszkoptów ( klasyczny i orzechowy ) przełożyłam pysznym, lekkim kremem na bazie mascarpone i białej czekolady. Dodałam do tego pyszną , chrupiącą warstwę karmelową z prażynkami i udekorowałam własnoręcznie robionymi lodami oraz porzeczkami. Całość zachwyciła domowników i przyznaję , że dawno nie widziałam(...)garść * mascarpone – 100 g * śmietana 36% – 50 g * cukier puder Królewski – 1 czubata łyżka * żelatyna – 1 łyżeczka KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: * biała czekolada – 200 g * śmietana 36% – 200 g * mascarpone – 350 g * żelatyna – 2 łyżeczki * cukier puder Królewski – 2 łyżki LODY I DEKORACJA: * wafelki do lodów * białko – 2 szt * cukier
Ostra na Słodkopozostałymi kubkami, a następnie włóż je na 1 godzinę do lodówki (muszą zastygnąć). Przygotuj krem: śmietankę ubij na najwyższych obrotach, a na koniec dodaj mascarpone i cukier puder. Wszystko połącz. Podziel krem na dwie części (jedna posłuży do wypełnienia doniczki, a druga do dekoracji). Drugą część kremu podziel na 3 części(...)czego jedna musi być największa. Dodaj do niej zielony barwnik. Wyjmij czekoladowe kubki z lodówki i bardzo delikatnie je rozerwij (wskazówka: najlepiej rozpocznij przy łączeniu). Czekoladowe kubki wypełnij kremem z mascarpone, dodaj łyżeczkę kajmaku, owoce i znów krem. Ciastka rozdrobnij w blenderze. Posyp nimi górę każdej doniczki. Przełóż zielony krem do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i nakładaj górką
Przepisy na widelcuDziś proponuje lekki, torcik z pysznym kremem czekoladowym, dużą ilością owoców i galaretką. Użyłam mrożonych borówek, ale będą do niego pasować każde owoce. Galaretka jagodowo-jeżynowa nadała fajnego niebieskiego kolorku, dlatego całość pięknie się prezentuje. Biszkopt jest bezglutenowy oraz nie zawiera cukru. Krem to śmietanka, mascarpone i gorzka czekolada, nie trzeba dodawać żelatyny, bo całość wychodzi gęsta. Na koniec mnóstwo(...)formy i piec przez ok. 20 minut do suchego patyczka. Wyciągnąć i odłożyć do wystudzenia. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia. Śmietankę zmiksować z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodać ksylitol jeśli używamy. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę i krótko zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowany krem wyłożyć na biszkopt. Warstwa owocowa: Galaretki rozpuścić
Healthy food explorer