krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:44/372)

Ciasto Morze Czarne 380

szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 400ml śmietanki kremówki 36% 1 bezbarwna galaretka 3/4 szklanki gorącej wody Beza: 4 białka szczypta(...)przestudzenia *** *** Krem czekoladowy: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do małego garnuszka, dodajemy kilka łyżek śmietanki i podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz krem czekoladowy i mieszamy. Następnie wlewamy cienkim strumieniem ciepłą czekoladę i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wykładamy na niego krem

Blog z Apetytem
Zakochane serce 141

Puszyste ciasto czekoladowe w towarzystwie pysznego kremu z mascarpone będzie wdzięcznym ciastem na romantyczna kolacje czy Walentynki. Na pewno skradnie nie jedno serce. Składniki: (na tortownicę o średnicy 22cm) 2 jajka 3 białka ¾ szklanki cukru Aromat waniliowy Szklanka mąki pszennej ¼ szklanki mąki krupczatki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 płaskie łyżeczki kakao Na krem: 200ml(...)stopni C. Wystudzić. 2. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru odrobiną barwnika na czubku noża. Gdy kremówka będzie już ubita, ale jeszcze nie sztywna dodawać stopniowe mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch ciasta. Całość udekorować kolorowymi drażami. Podawać schłodzone

Pyry na Gaz
Piernik z jabłkami i kawą Inką 176

Pyszny to mało powiedziane. Przepyszny! Niby zwykły piernik, ale dodatek jabłek nadaje mu całkiem nowego charakteru, zaś krem waniliowy z mascarpone uwieńcza dzieło odrobiną delikatności. Piernik w takim wydaniu z pewnością będzie się wyróżniał wśród innych pyszności na świątecznym stole. Ciążki, wilgotny, z lekko kwaskowatym smakiem jabłek przełamanym słodyczą kremu waniliowego - po prostu nie może nie smakować!   Uwaga(...)pół, na spód keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta, na to połowę jabłek, przykryć drugą połową piernika i wylać resztę jabłek. Odstawić do lodówki do stężenia. Krem waniliowy: Mascarpone, serek/śmietanę i cukier waniliowy zmiksować. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch szeroką gwiazdkową tylką. Oczywiście zamiast wyciskać szprycą można krem po prostu rozsmarować po wierzchu i posypac

Kto ugości moich gości?
Krem z mascarpone do tortów i deserów 124

lekki… delikatny – nie rozpływa się w temperaturze pokojowej. Zawsze się udaje, dlatego w szczególności polecam ten przepis osobom, dla których robienie słodkich kremów jest problemowe.   Składniki: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% lub 36% 4 łyżki cukru pudru   Do naczynia o wysokich ściankach włóż wszystkie składniki, a następnie całość zacznij ubijać mikserem. Najpierw używaj(...)bardziej stężał.   Krem idealny do… przełożenia ciast, rolad i tortów, wypełnienia tart, babeczek, rurek i ptysi oraz do podania jako deser (np. w pucharkach z owocami lub musem owocowym)                             Polecam Wam również inne słodkości : – T rufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa

Kulinarne S.O.S.
Ciasto Cassis wg Aleex 147

stopni C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 stopni C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić. 12. Przygotować krem: dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić w misie miksera. Dodać z cukier puder. Ubijać(...)uzyskania konsystencji kremu. 13. Przygotować poncz: w szklance wymieszać wszystkie składniki. 14. Złożyć całość ciasta: biszkopt dokładnie nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. 15. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. 16. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można pokroić bezę na równe kawałki przed wyłożeniem na wierzch, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce. Wtedy ciasto

W mojej kuchni
CYTRYNOWY KREM z lemon curd 265

kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy od ilości soku cytrynowego, dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. Lemon curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu cytrynowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając(...)przy tym ilość śmietanki. Polecam również krem cytrynowy na budyniu, który zrobiłam w torcie dla baletnicy. Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie. Składniki na cytrynowy krem: 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej 120 g serka mascarpone, schłodzonego 200 – 220 g schłodzonego lemon curdu, do smaku Składniki na ok 200-220 g lemon curdu – lemon curd: 1 jajko (rozm

Słodki Pomysł
Kruche babeczki z kremem mascarpone i truskawkami 327

potrzeba do jednorazowego wypieku - nie traci na wartości przechowywane w lodówce kilka dni, można je też podzielić na porcje i zamrozić. Tym razem babeczki wypełniłem delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Do dekoracji użyłem truskawek i młodych listków mięty. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej 200 g zimnego masła 1/3 szklanki cukru pudru  2 żółtka szczypta soli(...)kremem, musimy poczekać, aż całkiem wystygną. Krem: Zimną śmietankę (powinna stać w lodówce co najmniej dobę) ubić mikserem, dodając pod koniec cukier puder, a następnie - po łyżce - serek mascarpone. Ubity krem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Gotowym kremem napełniać babeczki przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Na wierzch wyłożyć owoce, przyzdobić listkami mięty

W SMAK
KREM ZE ŚMIETANY i mascarpone 191

Krem ze śmietany 30 lub 36% i mascarpone to klasyczny krem do tortów i ciast. Krem ze śmietaną, mimo małej ilości składników i prostego wykonania sprawia czasami sporo problemów. Przy kremie ze śmietaną trzeba uważać, bo niestety łatwo go przebić. Dlatego, tak jak przy biszkopcie, spisałam kilka wskazówek i porad, które pomogą Wam zrobić pyszny krem śmietankowy. Proszę uważnie przeczytać(...)powrotem do średnich. Wskazówki: Rodzaj śmietany, a stabilność kremu. W sklepach możemy dostać śmietankę 30, 36 i 42%. Różnią się one zawartością tłuszczu. Im więcej […] Artykuł KREM ZE ŚMIETANY i mascarpone pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Krem pomarańczowy z kakaowym ciasteczkiem 159

pomarańczowy idealnie komponuje się z kakaowymi ciasteczkami. Można go podać w prezentowany przeze mnie dzisiaj sposób lub prościej – maczając kakaowe herbatniki w kremie Spróbujcie, polecam Smak i prostota. Składniki: 1 pomarańcza 125 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 4 łyżeczki cukru pudru 6-7 kakaowych herbatników – polecam Herbatniki Regionalne Petit Beurre Kakaowe Cukry Nyskie 1 łyżeczka płatków migdałowych(...)listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miseczki przekładamy mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i 4 łyżeczki cukru pudru, całość dokładnie mieszamy. Na dnie pucharka/szklaneczki wykładamy około 4 połamanych kakaowych herbatników, następnie nakładamy pomarańczowy krem, wbijamy dwa całe herbatniki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i mascarpone 148

pojawił się u mnie M. z bukietem czerwonych róż. Najbardziej romantyczna historia mojego życia, niemniej jest to blog o jedzeniu, więc... Dzień wcześniej upiekłam czekoladowe babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone, którymi M. zaczął się zajadać niedługo po przyjeździe. Patrząc po ilości pozostawionych papierków, chyba mu smakowały ;) Ciasto czekoladowe jest wilgotne z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady(...)całość i przekładamy do foremek (powinno ich wyjść około 18). Pieczemy w 180 stopniach, przez około 20 minut. Studzimy. Składniki na krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone - dowolne owoce Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone.  Nakładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy owocami zanim masa zdążyć stężeć. Chłodzimy w lodówce

Życie zamknięte w smaku
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 181

ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek.  Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu.  Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce, w plastikowym pojemniku, a odpowiednią porcję ciasta wyjąć 15 minut przed(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy na kratce do lekkiego przestygnięcia. Smarujemy polewą z Nutelli i powideł. Dekorujemy kremem z serka mascarpone i sosu toffee.  Wierzch posypujemy pestkami granatu

cool and minty
Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake 361

Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki(...)pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Krem waniliowy Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy

Wędrówki po kuchni
Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia 537

20x30cm . Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia Składniki: KREM CZEKOLADOWY 400ml śmietanki 30% 125g czekolady gorzkiej 125g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) KREM ORZECHOWY 250g mascarpone 250g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 150ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) krakersy na 2 warstwy (ilość w zależności od formy) herbatniki typu petitki(...)kawałki czekoladę - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - mieszankę ostudzić, a następnie dobrze schłodzić - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - mieszankę czekoladową ubić mikserem na gęsty krem - zimne mascarpone, śmietankę i masło orzechowe przełożyć do miski, zmiksować na gęsty krem - na dnie formy ułożyć warstwę krakersów, na nich delikatnie ułożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać - na kremie czekoladowym ułożyć

Smakołyki Bereniki
Tiramisu 1189

połączeniu z mascarpone smaki się zmieszają, i słodycz nieco zniknie ;) Ubijamy śmietanę na bitą śmietanę (można ją odrobinę dosłodzić. Odrobinę!) i pod koniec ubijania dodajemy wanilię (opcjonalnie). Krem jajeczny łączymy z mascarpone i ubijamy. Nasze ciacho dzielimy na 2 części, tak jak przekrawamy normalny biszkopt. Wykładamy na blachę, w której były pieczone, najlepiej wyłożoną folią spożywczą(...)ciasto lepiej się wyciąga ;)). Spód ciacha nasączamy kawą połączoną z rumem. Nie bądźmy sknerami, ciasto powinno być dobrze nasączone w każdym miejscu ;) Na nasączone ciasto wykładamy połowę naszego kremu z mascarpone, a na to połowę bitej śmietany. Następnie nakładamy na to drugą połowę ciasta – i znowu: nasączamy, nakładamy resztę mascarpone i resztę bitej śmietany. Na koniec trzemy na ciasto kostkę

Jak gotować i nie zwariować
Mini roladki kakaowe 145

Kakaowe roladki biszkoptowe z kremem śmietanowym i dżemem wiśniowym. Zazwyczaj kupowałam takie roladki w mojej ulubionej cukierni :) Tym razem postanowiłam zrobić sama do niedzielnej kawy. Wszystkim bardzo zasmakowały więc pewnie zagoszczą u nas jeszcze nie raz. 3 duże jajka L 50 gramów mąki pszennej 50 gramów cukru 30 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)wzdłuż dłuższego brzegu. Jeszcze ciepłe blaty układamy na dwóch osobnych ręcznikach kuchennych i zwijamy w rolady. Odkładamy do wystudzenia. W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem. Przestygnięte rolady delikatnie odwijamy i smarujemy każdą dżemem i rozkładamy po połowie  kremu śmietanowego. Ponownie zwijamy w roladę. Zawijamy  w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania