Pyszne ciasto, trudno jest mu się oprzeć. Delikatne, puszyste i pięknie wygląda. Krem z serka mascarpone, delikatnie posmarowana dżemem(...)jagód. Składniki 6 jaj 3 łyżki cukru 3 czubate łyżki mąki krupczatki 1 pełna łyżka kakao+1 łyżeczka do kremu na wierzch 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem serek mascarpone 500 g 200 ml kremówki … Czytaj dalej Rolada kakaowa
gotuj ze mnąCiasto Raffaello z truskawkami na puszystym biszkopcie. Krem jest na bazie śmietany kremówki z roztopioną białą czekoladą, wiórkami kokosowymi i mascarpone. Ciasto zdecydowanie dla miłośników kokosu Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 200 g białej czekolady(...)wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjąć z lodówki i dodać serek mascarpone. Ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Na biszkopcie poukładać przecięte na pół truskawki (ścięciem do dołu), wyłożyć masę i wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Wstawić
Oryginalny smakwarto eksperymentować. Czasem zwykły jogurt z owocami może stać się wyjątkowo kuszącym deserem. Pomysł wpadł mi do głowy po tym, jak byłam u sąsiadki, która podała bezę z kremem z mascarpone i świeżymi owocami. Dzieci jadły głównie owoce i krem, a ten (jak to mascarpone ze śmietaną) był dość tłusty. Skojarzyłam, że jest też taki francuski deser – parfait
Dietologrównie pysznie Tarta z malinami i kremem z białej czekolady Składniki: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Krem: 250 g serka mascarpone dwie tabliczki białej czekolady (u mnie każda po 80 g) Dodatkowo: 300-400 g świeżych malin cukier puder do oprószenia Na początku przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę(...)Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Pamiętajcie, że miska nie może stykać się z wodą! Czekoladę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie serek mascarpone chwilę ucieramy. Później dodajemy do niego przestudzoną białą czekoladę i chwilę ucieramy do połączenia składników. Krem przekładamy na tartę i rozprowadzamy równomiernie. Na koniec układamy na nim maliny, lekko posypujemy je cukrem pudrem. Całość porządnie schładzamy w lodówce
PatiGotujesię spodobały. Raz, że mają mniej kremu a dwa są takie na raz. Poza tym jest ich więcej, więc są bardziej podzielne. Dodałam je do muffinek oraz do kremu na bazie mascarpone. Dodatkowo do ciasta użyłam amerykańskiej czekolady Hershey's. Można je kupić w Scrummy.pl . Muffinki podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej(...)sztuk wyłożyć papilotkami i równo podzielić ciasto. Około 3/4 wysokości papilotek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut do suchego patyczka. Krem: Do zimnej kremówki dodać mascarpone, ekstrakt waniliowy i zmiksować na krem. Wsypać cukier puder, rozkruszone ciasteczka i krótko zmiksować. Kremem za pomocą szprycy udekorować zimne muffinki. Na wierzchu położyć po ciasteczku oreo
Ala piecze i gotujetorcik , który nie wymaga pieczenia. Nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim smakuje jak najlepszy deser. Przygotowałam go na spodzie z pokruszonych ciasteczek maślanych, na którym ułożyłam warstwę kremu z mascarpone i roztopionej gorzkiej czekolady. Całość udekorowałam bitą śmietaną wymieszaną z pokruszoną bezą oraz pokrojonymi, świeżymi figami, które dodatkowo skropiłam waniliowo-miodową polewą. SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy(...)SPÓD 190 g ciastek maślanych lub deserowych 50 g rozpuszczonego masła KREM CZEKOLADOWY 500 g serka mascarpone (powinien być schłodzony) 1-2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady BITA ŚMIETANA 250 ml śmietany 30-36% (długo schładzanej) 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka pokruszonych bezików (można dać więcej) 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie) OWOCE I POLEWA 3-4 figi pokrojone
cool and mintyMożna użyć dowolnych, świeżych owoców. Polecam Składniki (na około 10 bez) : Bezy: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 1 – 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 duże dojrzałe mango 2 marakuje Przygotowanie: Bezy: Białka chwilę ubijać ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać(...)żeby w środku pozostało małe wgłębienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić na około 10 minut. Krem: Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzone bezy. Udekorować obranym i pokrojonym w kostkę mango i miąższem z marakui. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Oryginalny smakPyszny i efektowny deser bezowy z kremem na bazie likieru jajecznego i mascarpone. Nie za słodki (do kremu nie dodaję cukru), z kwaśnym akcentem w postaci świeżych malin. Z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie i na 2-3 dni przed planowanym podaniem upiec bezy. W dniu podania wystarczy przygotować krem, wypełnić nim beziki(...)listkami mięty. Bezy wypełnione kremem przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI BEZY / 16 SZTUK 2 białka 100 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego KREM 250 g mascarpone 1/4 szklanki likieru jajecznego, np. ajerkoniaku 1/4 szklanki śmietany 30% , schłodzonej 16 malin płatki migdałowe WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C., bez termoobiegu. BEZY; Białka ubijamy
cool and mintyzapewniam, że zniknie w mgnieniu oka Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru około 500 g malin Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy(...)przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem: Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Dodać około 3/4 malin i delikatnie wymieszać. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim. Na wierzch rozłożyć resztę malin
Oryginalny smakskładniki na 1 blat, potrzebujesz 3): 200g masła 220g cukru muscovado 3 łyżki kakao szczypta soli 150g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 łyżka mleka Krem straciatella: 375g mascarpone 375ml śmietany 30% 100g gorzkiej czekolady Krem maślany: 200g miękkiego masła 400g cukru pudru 3 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Pozostałe: 750g czarnego lukru plastycznego cukier puder(...)minut (zależy od piekarnika) wyjmij ciasto z pieca i wystudź przed użyciem – gotowe! Krem straciatella: czekoladę posiekaj drobno śmietanę ubij z mascarpone na puszysty, gładki krem wymieszaj delikatnie masę z posiekaną czekoladą – krem straciatella jest gotowy! Krem maślany: ubij masło na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i ubijaj aż się połączą dodaj pozostały cukier, mleko i ekstrakt waniliowy
SandraFrej.comCiasto o wdzięcznej nazwie Makowa Panienka. Dwa makowo-kokosowe blaty z mielonymi migdałami. Pomiędzy blatami dżem wiśniowy lub żurawinowy i niezawodny biały krem z mascarpone, białej czekolady i kremówki. Ciasto obsypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Od jakiegoś czasu bardzo popularne i lubiane ciasto. Klasycznie robione z kremem budyniowo-maślanym. U mnie jednak w nieco lżejszej wersji. Polecam! Składniki: (na blaszkę 25x35(...)możesz przeczytać w tej notce ), przestudzić. W misce zmiksować serek mascarpone stopniowo wlewając przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu. Pierwszy blat miodowo-kokosowy nasączyć wodą z cytryną i cukrem pudrem (ewentualnie z alkoholem). Wysmarować go 3/4 kremu, wyrównać i przykryć II blatem ciasta. Również
Nastoletnie Wypiekaniepierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam(...)minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia. * Oczywiście może być tylko z białej mąki, jeśli chodzi o pełnoziarnistą nie może być jej więcej niż połowa. Krem: - 500 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao
Corner With Recipesstopni, do tzw. suchego patyka. Ciasto w blaszce wykładamy na kratkę, a po przestudzeniu wyciągamy z formy i dalej pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 250 g mascarpone, 330 ml śmietanki kremówki 30 %, 100 g białej czekolady, 3-4 łyżki posiekanych klementynek w syropie Mascarpone ze śmietanką ubić na sztywną masę, na koniec dodać rozpuszczoną i wystudzoną(...)nasączenia ciasta Każde z ciast przekroić na pół, tworząc cztery blaty ciasta. Dolną warstwę wyłożyć na paterę, skropić syropem pozostałym z odsączenia klementynek oraz rozłożyć część z kremu śmietanowego z mascarpone i białą czekoladą. Na rozsmarowany krem wyłożyć następny blat ciasta, ponownie skropić syropem i wyłożyć kremem, tak samo postąpić z kolejną warstwą, kończąc na ułożeniu ostatniego blatu ciasta. Kiedy
Plate of Joyutrwalaczy” dlatego wykorzystałam przepis z kremem ze śmietany połączonej z galaretką. A ponieważ stwierdziłam, że ciasto jest wysokie i podzielę je na 3 blaty, a nie 2, do kremu dodałam mascarpone, co pomogło usztywnić krem. Pomysł okazał się trafiony, bo krem był lekki i puszysty, a jednocześnie stabilny. Wystarczyła godzinka w lodówce. Jeśli przy wykonaniu tego ciasta można się(...)ciemniejszej skórki. Lekko rozdrabniamy placami. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Na czas przygotowywania kremu galaretkę wstawiamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno dodając najpierw 2 łyżki cukru pudru, a potem serek mascarpone i sok z cytryny. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję rzadkiego kisielu) i mieszamy mikserem aż połączy się
Trzeci talerzmalinowa 180 g mrożonych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki agar-agar Krem z frużeliną malinową 100 g frużeliny malinowej 200 g śmietanki kremówki 36 % 100 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Krem z wafelkami 2 batony typu lion ((86 g)) 2 duże wafelki toffi typu grześki lub estella ((72 g)) 200 g śmietanki kremówki 36% 100 g mascarpone(...)rozpuści, a maliny się rozpadną. Na koniec dodaj 2 łyżeczki agar-agar lub żelatyny i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia (możesz użyć także gotowej frużeliny). Krem z frużeliną malinową Do miski włóż śmietankę, mascarpone, 1 łyżkę cukru pudru i przygotowaną frużelinę malinową. Wszystko miksuj do uzyskania jednolitego kremu. Krem z wafelkami Batony i wafelki pokrój na drobne kawałki. Do miski
Przepisy na widelcu