kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy od ilości soku cytrynowego, dlatego trzeba uważać, aby nie przesadzić z jego ilością. Lemon curd wychodzi gęsty po długim podgrzewaniu. Gdyby na złość nie chciał Wam zgęstnieć możecie pomóc mu w tym, dodając skrobię ziemniaczaną :). Na stabilność kremu cytrynowego wpływa gęstość curdu, dlatego bez problemu można w tym kremie zwiększyć ilość mascarpone, zmniejszając(...)przy tym ilość śmietanki. Polecam również krem cytrynowy na budyniu, który zrobiłam w torcie dla baletnicy. Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie. Składniki na cytrynowy krem: 230 ml śmietanki 36%, schłodzonej 120 g serka mascarpone, schłodzonego 200 – 220 g schłodzonego lemon curdu, do smaku Składniki na ok 200-220 g lemon curdu – lemon curd: 1 jajko (rozm
Słodki Pomysłpotrzeba do jednorazowego wypieku - nie traci na wartości przechowywane w lodówce kilka dni, można je też podzielić na porcje i zamrozić. Tym razem babeczki wypełniłem delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Do dekoracji użyłem truskawek i młodych listków mięty. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej 200 g zimnego masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli(...)kremem, musimy poczekać, aż całkiem wystygną. Krem: Zimną śmietankę (powinna stać w lodówce co najmniej dobę) ubić mikserem, dodając pod koniec cukier puder, a następnie - po łyżce - serek mascarpone. Ubity krem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Gotowym kremem napełniać babeczki przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Na wierzch wyłożyć owoce, przyzdobić listkami mięty
W SMAKKrem ze śmietany 30 lub 36% i mascarpone to klasyczny krem do tortów i ciast. Krem ze śmietaną, mimo małej ilości składników i prostego wykonania sprawia czasami sporo problemów. Przy kremie ze śmietaną trzeba uważać, bo niestety łatwo go przebić. Dlatego, tak jak przy biszkopcie, spisałam kilka wskazówek i porad, które pomogą Wam zrobić pyszny krem śmietankowy. Proszę uważnie przeczytać(...)powrotem do średnich. Wskazówki: Rodzaj śmietany, a stabilność kremu. W sklepach możemy dostać śmietankę 30, 36 i 42%. Różnią się one zawartością tłuszczu. Im więcej […] Artykuł KREM ZE ŚMIETANY i mascarpone pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłpomarańczowy idealnie komponuje się z kakaowymi ciasteczkami. Można go podać w prezentowany przeze mnie dzisiaj sposób lub prościej – maczając kakaowe herbatniki w kremie Spróbujcie, polecam Smak i prostota. Składniki: 1 pomarańcza 125 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 4 łyżeczki cukru pudru 6-7 kakaowych herbatników – polecam Herbatniki Regionalne Petit Beurre Kakaowe Cukry Nyskie 1 łyżeczka płatków migdałowych(...)listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miseczki przekładamy mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i 4 łyżeczki cukru pudru, całość dokładnie mieszamy. Na dnie pucharka/szklaneczki wykładamy około 4 połamanych kakaowych herbatników, następnie nakładamy pomarańczowy krem, wbijamy dwa całe herbatniki. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkipojawił się u mnie M. z bukietem czerwonych róż. Najbardziej romantyczna historia mojego życia, niemniej jest to blog o jedzeniu, więc... Dzień wcześniej upiekłam czekoladowe babeczki z kremem z białej czekolady i mascarpone, którymi M. zaczął się zajadać niedługo po przyjeździe. Patrząc po ilości pozostawionych papierków, chyba mu smakowały ;) Ciasto czekoladowe jest wilgotne z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady(...)całość i przekładamy do foremek (powinno ich wyjść około 18). Pieczemy w 180 stopniach, przez około 20 minut. Studzimy. Składniki na krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone - dowolne owoce Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone. Nakładamy na ostudzone babeczki i dekorujemy owocami zanim masa zdążyć stężeć. Chłodzimy w lodówce
Życie zamknięte w smakuilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek. Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu. Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce, w plastikowym pojemniku, a odpowiednią porcję ciasta wyjąć 15 minut przed(...)wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy na kratce do lekkiego przestygnięcia. Smarujemy polewą z Nutelli i powideł. Dekorujemy kremem z serka mascarpone i sosu toffee. Wierzch posypujemy pestkami granatu
cool and mintyCzas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki(...)pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Krem waniliowy Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania pastę waniliową. Ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Przełożenie Biszkopt dzielimy na 4 równe blaty. Pierwszy blat układamy
Wędrówki po kuchni20x30cm . Ciasto czekoladowo-orzechowe bez pieczenia Składniki: KREM CZEKOLADOWY 400ml śmietanki 30% 125g czekolady gorzkiej 125g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru (można pominąć lub dosłodzić do smaku) KREM ORZECHOWY 250g mascarpone 250g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 150ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) krakersy na 2 warstwy (ilość w zależności od formy) herbatniki typu petitki(...)kawałki czekoladę - całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady - mieszankę ostudzić, a następnie dobrze schłodzić - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - mieszankę czekoladową ubić mikserem na gęsty krem - zimne mascarpone, śmietankę i masło orzechowe przełożyć do miski, zmiksować na gęsty krem - na dnie formy ułożyć warstwę krakersów, na nich delikatnie ułożyć połowę czekoladowego kremu, wyrównać - na kremie czekoladowym ułożyć
Smakołyki Berenikipołączeniu z mascarpone smaki się zmieszają, i słodycz nieco zniknie ;) Ubijamy śmietanę na bitą śmietanę (można ją odrobinę dosłodzić. Odrobinę!) i pod koniec ubijania dodajemy wanilię (opcjonalnie). Krem jajeczny łączymy z mascarpone i ubijamy. Nasze ciacho dzielimy na 2 części, tak jak przekrawamy normalny biszkopt. Wykładamy na blachę, w której były pieczone, najlepiej wyłożoną folią spożywczą(...)ciasto lepiej się wyciąga ;)). Spód ciacha nasączamy kawą połączoną z rumem. Nie bądźmy sknerami, ciasto powinno być dobrze nasączone w każdym miejscu ;) Na nasączone ciasto wykładamy połowę naszego kremu z mascarpone, a na to połowę bitej śmietany. Następnie nakładamy na to drugą połowę ciasta – i znowu: nasączamy, nakładamy resztę mascarpone i resztę bitej śmietany. Na koniec trzemy na ciasto kostkę
Jak gotować i nie zwariowaćKakaowe roladki biszkoptowe z kremem śmietanowym i dżemem wiśniowym. Zazwyczaj kupowałam takie roladki w mojej ulubionej cukierni :) Tym razem postanowiłam zrobić sama do niedzielnej kawy. Wszystkim bardzo zasmakowały więc pewnie zagoszczą u nas jeszcze nie raz. 3 duże jajka L 50 gramów mąki pszennej 50 gramów cukru 30 gramów mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)wzdłuż dłuższego brzegu. Jeszcze ciepłe blaty układamy na dwóch osobnych ręcznikach kuchennych i zwijamy w rolady. Odkładamy do wystudzenia. W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone na sztywny krem. Przestygnięte rolady delikatnie odwijamy i smarujemy każdą dżemem i rozkładamy po połowie kremu śmietanowego. Ponownie zwijamy w roladę. Zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy
Andzia PichciCiasto: 6 białek sól szczypta 160 g cukru 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo(...)średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia równomiernie rozsmarować masę. Piec w 170 stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem: Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi
Ala piecze i gotujeDelikatne jak biszkopt, mocno czekoladowe i nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :) Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis urozmaiciłam o krem z mascarpone i bitej śmietany, całość polewając sosem z czarnych porzeczek. Jako ozdoby użyłam kwiatów nagietka które również są jadalne. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm 2 puszki czerwonej fasoli(...)suchego patyczka , ciasto będzie w środku trochę wilgotne. krem: mała śmietana 36 % mały serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na wystygnięte ciasto i polewamy sosem z czarnych porzeczek. Sos: pół szklanki czarnych porzeczek blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy łyżką miodu. Smacznego
W kuchennej krainieproszku do pieczenia Biszkopt zwykły: 2 jajka 50g mąki tortowej 50g mąki kukurydzianej 60g cukru Warstwa truskawkowa: 400g truskawek (użyłam mrożonych) 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Krem: 400ml śmietanki 36% 250g serka mascarpone ½ szklanki cukru pudru 100g jagód Krem maślany: 200g masła 1 jajko ¾ szklanki cukru pudru Sok z ⅓ cytryny Dodatkowo dekoracje wykonane z masy cukrowej Sposób przygotowania Biszkopt szpinakowy(...)truskawkową pozostawiamy do lekkiego stężenia, ale koniecznie musimy pilnować, by w momencie przekładania tortu pozostała nadal lejąca. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Do kremu dodajemy połowę jagód rozdrobnionych np. widelcem i połowę w całości. Łączymy delikatnie. Masa maślana: Żółtko ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy, a następnie do sztywnej piany dodajemy drugą
Kuchnia w czekoladziełyżeczki soli 125 g masła 300 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 250 ml maślanki 125 ml wystudzonej, mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) Krem pomarańczowy z mascarpone: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) skórka otarta z 2 pomarańczy 1 szklanka cukru pudru barwnik pomarańczowy Polewa kakaowa: 100 g masła lub margaryny 100 g cukru pudru(...)odstawiamy do wystygnięcia. Ucinamy sam wierzch wystudzonego ciasta przy okazji lekko wyrównując jego powierzchnię. Skrawki ciasta bardzo drobno kruszymy i odstawiamy na bok. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Krem pomarańczowy z mascarpone: Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder i skórkę z pomarańczy. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy w kolorze pomarańczowym (ilość
MyCookBook.plbezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 5 suszonych daktyli 1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 150 g masy kajmakowej 1/3 szklanki orzechów włoskich (uprażonych na suchej patelni) 10 suszonych daktyli Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem(...)przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem: Serek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekane daktyle. Wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić krem i przykryć drugim
Oryginalny smak