wspaniały włoski deser krąży u nas w rodzinie od około 2002 roku. Trzymając się ściśle przepisu zawsze wychodzi pyszne. Tajemnica tkwi w kremie z serka mascarpone oraz biszkoptach, podłużnych dobrej jakości. Deser wywodzi się z Włoch podawany najczęściej z kawą espresso. Legenda głosi że pierwowzorem tiramisu miał być deser zwany zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich(...)rumem, posłodzić do smaku, wlać do niskiej miseczki. Śmietankę ubić na sztywno dodając 50 g cukru, odłożyć. Ubić żółtka z pozostałym cukrem do białości , na krem. Cały czas ubijając dodawać porcjami serek mascarpone. Na koniec dodać śmietankę i wymieszać ręcznie aby krem nie stracił lekkości. Biszkopty maczać w kawie i układać warstwę na dnie naczynia, tak aby całe dno zakryć
gotuj ze mnąsię zagotuje i zgęstnieje. Przetrzeć przez sito i gotowe. Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;) Krem cytrynowy 300 g lemon curd 200 g mascarpone 200 g śmietany kremówki oraz resztę lemon curd który pozostanie Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony(...)cukierniczym - możecie użyć wysokiej tortownicy. Pierwszy blat biszkoptowy połóżcie na podstawce. Nasączcie, ale nie za mocno -jest on naszą podstawą i musi być stabilny. Posmarujcie kremem cytrynowym z mascarpone, następnie sam lemon curd i przykryjcie drugim blatem biszkoptowym. Nasączcie, posmarujcie kremem cytrynowym, następnie lemon curd i ułóżcie na tym ostatni blat biszkoptu. Nasączcie i posmarujcie resztą kremu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiasto ptysiowe 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny (250 g) 5 jajek szczypta soli Krem śmietankowy 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Cukier puder do dekoracji W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzątku wsypać całą mąkę i od razu energicznie mieszać
Gotujemy i jemymiałam jeszcze okazji, aby ponownie przetestować krem w torcie. Dlatego na przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. Składniki: 160 g batoników Bounty, pokrojonych 80 ml śmietanki kremówki 36% 7 g żelatyny
Słodki PomysłDzisiaj w cyklu Słodkie środy zapraszamy Was na pyszny czereśniowy torcik pod chmurką. Lubicie beziki ? Bo właśnie ta lekka chmurka to śmietankowy krem z mascarpone i małe, słodkie bezy... Kiedy przygotowałam go pierwszy raz zrobił wrażenie na naszych gościach .. po raz drugi również. Więc myślę, że jest on niebanalny a jednak prościutki w przygotowaniu. Tort pod czereśniową chmurką(...)wkładamy owoce i odstawiamy do czasu, aż galaretka z owocami zacznie tężeć. Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód. Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy. Masę przekładamy na stężoną warstwę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwysypać kaszą manną. Gotową masę biszkoptową przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: 300 g mascarpone 300 ml kremówki 2 – 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być schłodzone. Kremówkę i mascarpone ubić na gęstą masę, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę miksować(...)pokruszoną czekoladę – wymieszać na gładką i lśniącą masę. Masa powinna być gęsta. Dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Na pierwszy nałożyć krem, następnie truskawki. Przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem i truskawkami. Wierzch polać polewą i można udekorować wiórkami kokosowymi
Niebieski kubek z kawamomentu połączenia się składników. 0,25 l zostawiamy przyda się na koniec do dekoracji. Do szklanek na dno wlewamy po dwie łyżki musu truskawkowego, dodajemy 2 łyżki kremu z mascarpone, wsypujemy garść musli, wymieszanego wcześniej z owocami kandyzowanymi, po raz kolejny wkładamy 2 łyżki kremu, na krem układamy po kilka kawałków truskawek i zalewamy musem truskawkowym. Nakładamy kolejne
Lili w kuchnipieczenia, bez jajek, bez żelatyny. Właściwie wystarczą trzy składniki. Składniki na krem : 200 g czarnych porzeczek + 50 g owoców dodatkowo do kremu 4 łyżki drobnego cukru około 150-200 ml wody 500 g serka mascarpone 150 g cukru pudru opakowanie biszkoptów ( ja użyłam okrągłych) Blacha u mnie tortownica o średnicy 23 cm Wykonanie: Porzeczki opłukać, oczyścić. Wsypać do rondelka owoce(...)dużej misce umieścić serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do połączenia składników. Partiami dodawać masę porzeczkową – po każdym dodaniu wymieszać lub zmiksować. Na koniec dodać porzeczki – wymieszać. Spód tortownicy posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty, starć się ułożyć je dość ścisło. Na biszkopty ułożyć warstwę kremu. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i resztę
Niebieski kubek z kawapieczenia 8 łyżek kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 810g prażonych jabłek w słoiku 2 galaretki jabłkowe 1/2 szklanki wrzątku Krem: 250g mascarpone 200ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru Polewa: 120g białej czekolady 25g masła extra 2 łyżki śmietany 30% perełki zielone wiórki kokosowe Wykonanie: 1. Makowiec Mak dokładnie wypłukać w wodzie(...)doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia. 3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy, podzielić na 2 części. 4. Polewa: Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski
Szalona Kuchnia Ewelinyrurki waflowe czekoladowe – ok. 30 szt * kakao SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone. Na dnie blachy wyłożonej papierem układamy warstwę krakersów, dodajemy połowę kremu. Układamy rurki ( jedna przy drugiej ), smarujmy resztą kremu. Przykrywamy krakersami, smarujemy podgrzaną masą kajmakową. Posypujemy kakao. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Smacznego
Ostra na SłodkoKremu Ferrero Rocher chyba nikomu nie muszę polecać. Każdy już na pewno zna to idealne połączenie serka mascarpone z Nutellą, czekoladą i orzechami laskowymi! Jeśli jednak nie mieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się(...)uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłjajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej barwniki spożywcze: żółty, pomarańczowy, czerwony, zielony, niebieski, fioletowy ( ja używałam tych w proszku) 5 dodatkowych miseczek Krem: 750g serka mascarpone ( 3 opakowania po 250g) 5 łyżek cukru pudru 5 łyżek śmietany 18% 7 dorodnych truskawek spora garść malin Do tego: owoce do udekorowania wierzchu ciasta ( u mnie maliny(...)proszku na miseczkę) 8. Tortownicę o średnicy 23cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz każdy blat osobno 10min w 160*C. 9. Gotowe blaty odłóż do wystygnięcia. Krem: 1. Jedno opakowanie mascarpone ( 250g) podziel na pół - do pierwszej połowy dodaj garść rozgniecionych malin i 1/2 łyżki cukru pudru, do drugiej dodaj drobno pokrojone truskawki i 1/2 łyżki cukru pudru
Kuchnia w Słońcu Skąpanamisce połącz serek mascarpone z jogurtem i miodem, ubijając trzepaczką, po czym delikatnie domieszaj bitą śmietanę. Nakładaj do szklanek lub pucharków na przemian warstwę malinowego coulis i kremu z mascarpone, bitej śmietany i jogurtu. Odstaw deser do lodówki do schłodzenia. Opcjonalnie tuż przed podaniem możesz posypać schłodzony krem brązowym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym i skarmelizować go przy pomocy palnika
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWiem, bardzo słodkie :) Wiem bardzo kaloryczne :) Ale też wiem, że bardzo smaczne i czasami ma się ochotę na coś takiego jak bezy. Bezy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany, a na dodatek żurawina. Możecie ją zastąpić rodzynkami lub orzeszkami. Ja podałam pojedyncze bezy z kremem, ale można je złożyć jak markizy. Jednak to już będzie podwójna porcja szczęścia(...)powstały kółka o średnicy 8-9 cm. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 100 stopni C około 90 minut. Bezy muszą kruche i białe. Krem 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) żurawina Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać serek mascarpone i ponownie krótko zmiksować
O kuchni z uczuciem