tort zrobiłam na urodziny męża. Biszkopt kakaowy i krem ze śmietany i serka mascarpone. Nie jest idealny bo nie mam zdolności ani cierpliwości do dekoracji tortów ale był pyszny :) Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka maki * 2 łyżki mąki ziemniaczanej *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2-3 łyżki wody *2 łyżki kakao Składniki(...)krem: * 2 śmietany kremówki 36% duże * serki mascarpone po 120g * cukier puder do smaku według uznania Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać razem obie masy. Dodać pozostałe sypkie składniki przesiane przez sitko, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto wylać do okrągłej blaszki ( ja smaruję tylko spód blachy masłem i obsypuje bułką tartą). Wstawić
Zrób to smacznieGarneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka nalewki malinowej barwnik spożywczy różowy 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ½ szklanki musu z malin 2 łyżeczki nalewki malinowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier(...)silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy mus malinowy, nalewkę i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone ciasteczka odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem. Wkładamy do lodówki na 2 godz. Do wykonania
Podróż w kulinariasody oczyszczonej · 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia · 1/2łyżeczki ekstraktu lub aromatu waniliowego Krem: · 250g serka mascarpone · 60 g cukru pudru · 70 g bardzo miękkiego masła(...)masę. Piec około 20 min do suchego patyczka. W międzyczasie przygotować krem. W misce zmiksować masło, dodać cukier puder. Miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać serek mascarpone i aromat. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przełożyć krem do szprycy i ozdobić ostudzone babeczki. Posypać posypką
Mania Gotowaniapowstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy różowy 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki różanej marmolady 3 łyżeczki syropu różanego Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier(...)silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone ciasteczka odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem. Wkładamy do lodówki na 2 godz
Podróż w kulinariaciągnące w środku, obłędnie słodkie, ale pyszne. Wybrałam takie na bazie orzechów laskowych - mają śliczny, kremowy kolor, pachną wspaniale, i są takie bardziej jesienne... Do tego prosty krem z nutelli i mascarpone - delikatny i słodki, pasuje idealnie. Maślany, proponowany przez autora, wydał mi się zbyt ciężki...Przygotowanie makaroników to sztuka - trzeba uzbroić się w cierpliwość, trzeba być delikatnym i łagodnym(...)niż poprzednie - może za sprawą orzechów laskowych, a może po prostu się do nich przekonałam...? Nie wiem. Wiem za to, że następne będą cytrynowe...Makaroniki z orzechów laskowych z kremem z nutelli (na bezie włoskiej)Składniki:(na 32 gotowe makaroniki)100 g mielonych migdałów100 g mielonych orzechów laskowych200 g cukru pudru75 ml wody200 g cukru160 g białekkrem:250 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto Filadelfia – Składniki: Składnik na spód: 285 g sucharków bez cukru 350 g kremu kakaowo-orzechowego (np. Nutella) Składniki- masa serowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 300 g twarogu minimum 3-krotnie mielonego (u mnie sernikowy z wiaderka) 250 g sera mascarpone 100 g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 75 ml gorącej, przegotowanej wody 1 opakowanie cukru(...)konsystencji piasku. Jeśli zaś nie macie blendera, to możecie umieścić sucharki w woreczki i rozdrobnić je bardzo dokładnie uderzając w dni drewnianym wałkiem. Następnie do pokruszonych sucharków dodać krem kakaowo-orzechowy i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 33 cm wyłożyć folią spożywczą, a na spód wylepić wcześniej przygotowaną sucharkową masą. Wyrównać
Kulinarne PrzebojeDziś pochwalę się Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt i krem dałam jeszcze warstwę frużeliny jagodowej. Efekt końcowy bardzo mi się podobał. Dekoracje niestety były kupne, ale nie mam jeszcze takiej wprawy. To był mój 3 tort w życiu ;-) Podobno wszystkim smakował(...)już biszkopt wystygnie przekrajamy go na 3 części. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki kokosowe. Jak już masa jest gotowa pierwszy blat biszkoptu smarujemy połową frużeliny na to wykładamy krem i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu. Biszkopt smarujemy resztą frużeliny oraz kremem . Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu
Passion of Cookingszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru + patyczki do szaszłyków, wydrukowane szablony Olafa (ja drukowałam na papierze fotograficznym), kokos do posypania kremu, czekolada, sok owocowy do nasączenia babeczek(...)Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 25-30 minut. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miksujemy w mikserze serek mascarpone z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę kremówkę i miksujemy razem z serkiem, aż do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Krem powinien być gładki, nie należy ubijać go zbyt długo
CiastkozercyPowstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako
Kolizje Smakówśrednicy 24cm): 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej uniwersalnej) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao Krem: 1 serek mascarpone (250g) 400 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce +1 słoik powideł śliwkowych Nasączenie: mocny napar z herbaty lub kawa / kawa(...)mlecznej lub deserowej startej na tarce - do posypania boków Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zrobić biszkopt. Upiec, ostudzić i przekroić na 3 blaty. 2. Przygotować krem: śmietanę ubić razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, aż masa zrobi się gęsta. Na koniec wmieszać za pomocą szpatułki tartą czekoladę. 3. Przełożyć tort (od dołu): biszkopt - nasączyć dowolnym naparem - 1/2 słoika
Kuchnia domowa Aniwymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki(...)trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam łyżka) , następnie rozsmarowuje konfiturę oraz 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy i rozdarowujemy górę oraz boki
Kulinarne przygodyPrzełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę zgrabne małe pagórki. Piec w piekarniku 190º C przez 25 minut. Krem: 300 ml mleka laska wanilii przecięta wzdłuż 6 żółtek 1/2 szklanki cukru szczypta soli 70 gram mąki 70 gram serka mascarpone złote kuleczki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Wlać mleko do garnka i wrzucić strączek wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia(...)energicznie mieszać trzepaczką. Zagotować na średnim ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone. Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie. Czas na karmel: szklanka cukru 80 ml wody syrop glukozowy Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi się bursztynowy
AZgotuj!Tarta z mascarpone i truskawkami to taka tarta , której nie może zabraknąć na moim stole w sezonie letnim! Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy
Ostra na Słodkotorebki cukru waniliowego i cukrem pudrem, mascarpone mieszamy z ajerkoniakiem, dodajemy 3-4 łyżki ubitej śmietany, na dno pucharka wkładamy łyżkę malin, kruszymy na kawałki bezę , wkładamy krem z mascarpone, na niego zmiksowane kiwi, kiwi przykrywamy ubitą śmietaną, dekorujemy owocami, posypujemy gorzką czekoladą i gotowe
Kuchnia BeatyMALINOWĄ:500 g malin (użyłam mrożonych)4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wodySKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki wiórków kokosowychDODATKOWO:niesolony popcorn1 puszka kajmaku (masy krówkowej)WYKONANIE(...)całość zacznie lekko gęstnieć.Zdejmij garnek z ognia i wlej do malin rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.KREMY:Śmietana kremówka i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej.Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej cukier puder i mascarpone. Zmiksuj całość krótko, aby powstał
Słodko-Słony Świat Ilony