niego stopioną czekoladę i ewentualnie cukier puder. Na końcu do ubitego serka dodajemy sok z limonki, dokładnie mieszamy. Owoce myjemy i osuszamy, układamy w pucharkach. Na wierzch nakładamy krem z mascarpone i czekolady. Deser odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 15 minut
Przysmaki Karolkimocne espresso. Tak idealnie wzmacnia czekoladowy smak, że nie zapomnijcie o nim, a dodatek orzechów włoskich nadaje tradycyjny świąteczny smak. Ciasto przełożone musem z persymony i pokryte cytrynowym kremem z mascarpone. Spróbujcie, bo wygląda i smakuje bajecznie. 2. Ciasteczka korzenne z karmelem Nie mogło zabraknąć w tym zestawieniu oczywiście pięknych chrupiących ciasteczek korzennych z karmelem. Dla mnie karmel to prawie(...)lody czekoladowe, a wszystko pokryte bitą śmietaną i czekoladą. Ogólnie bardzo prosty sernik, który nie ma prawa opaść, bo ser nie ląduje w piekarniku. 8. Ciasto marchewkowe z kremem waniliowym Wilgotne korzenne ciasto z marchewką, przełożone waniliowym kremem twarogowym. Proste, pyszne i idealnie świąteczne. 9. Ciasto Blondie z białą czekoladą i cynamonem Mniej tradycyjna odsłona świąt to blondie z kawałkami
Słodkie Gotowaniecukru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Krem na bazie soku przecierowego typu Kubuś: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40gx3szt) 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć 250g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone 60ml śmietanki kremówki 30/36% 1 łyżeczka ekstraktu(...)minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości 30-40 cm upuszczamy w formie na podłogę, następnie studzimy Krem na bazie soku przecierowego Kubuś: z soku oraz budyniu w proszku gotujemy budyń czyli ¾ litra soku przecierowego wlewamy do garnka i zagotowujemy go, do pozostałej części soku tj.¼ litra dodajemy
Słodkie zapomnieniezrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika. Składniki: - bezy (upieczone z przepisu), kupne też mogą byćKrem:- 250g serka mascarpone- 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej )- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka o smaku(...)bazę deserów, np. dla niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną.Włoskie bezy z kremem
mojewypiekiinietylkotortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Przekładamy równomiernie herbatniki, dociskamy spód i boki. Podpiekamy przez ok 25 min. a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone ok. 180 – 200 g białej czekolady dodatkowo: ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jerzyny wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy w małej
Domowy Smak Jedzeniaprzepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser SKŁADNIKI Spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła Krem jasny: 250 g mascarpone, 150 g śmietany 36%, 2 żółtka, 3 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki cukru pudru, Krem tiramisu: 100 g śmietany 36%, 100 g serka homogenizowanego, 100 g czekolady o smaku tiramisu, 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo: 150 g podłużnych(...)tortownicy lekko dociskając. Chłodzimy 30 min w lodówce. Krem jasny; żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką i żelatyną. Wlewamy cienką warstwę kremu, układamy wokół obręczy tortownicy podłużne biszkopty, resztę biszkoptów namaczamy w kawie i układamy na masie, zalewamy resztą kremu, odstawiamy do stężenia. Krem tiramisu: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
słodki bratekzamieszczam moje pierwsze podejście. Na ciasto (10 sztuk) 3 jajka 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem: 100g mascarpone 100ml śmietany kremówki 1 łyżeczka esencji waniliowej Kilka łyżek cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami. Białka ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier(...)25minut. Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym. Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie
Smaki Przyprawy i Kolorydlaczego nie cupcakesy? Poprawiam się oto I zamieszczam moje pierwsze podejście.Na ciasto (10 sztuk)3 jajka1/3 szklanki mąki1/3 szklanki cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaNa krem:100g mascarpone100ml śmietany kremówki1 łyżeczka esencji waniliowejKilka łyżek cukru pudruPiekarnik rozgrzać do 170stopni. Przygotować blachę do babeczek I wyłożyć papilotkami.Białka ubić mikserem na pianę. Dodać żółtka I cukier I delikatnie(...)przesianą mąkę I proszek do pieczenia. Delikatnie przemieszać łyżką. Nakładać po 2 łyżki ciasta do foremek I piec ok 25minut.Śmietankę ubić ale nie całkiem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wanilie I cukier I wszystko razem ubijać chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy
Kulinarna rozmowaproszku do pieczenia. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i miękkie w środku. Po upieczeniu środek ciasta opada dzięki czemu powstaje miejsce na wypełnienie kremem z mascarpone i śmietanki kremówki. Całość posypana owocami, u mnie akurat z borówką (można użyć również malin, truskawek itp). Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo nam posmakowało
Marta GotujeSkładniki na galaretkę z malinami: 2 puszki brzoskwiń w syropie 4 galaretki brzoskwiniowe (każda na 500 ml wody) 1 litr gorącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml gorącej wody Składniki na bezę z migdałami: 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej(...)gorącej wodzie, dokładnie wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Lekko tężejącą galaretkę wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce. Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny być porządnie schłodzone (najlepiej kilka godzin). Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć nieco obroty i dodawać po łyżce mascarpone
Kulinarne Przebojepieczenia. Nierównościami wyłożyć foremki orzeszkowe lub wyrobić, rozwałkować i pociąć na prostokąty. Rurki piec w temp. 200 stopni C przez ok. 20 minut. Orzeszki przez 15 minut. Krem ser mascarpone 3-4 plastry ananasa z puszki 2 łyżki zalewy ananasowej z puszki lub białego rumu łyżka cukru Mascarpone wymieszać z cukrem i zalewą ananasową (lub rumem). Ananasy pokroić
Weekendy w domu i ogrodzieDeser marzenie! Deser ala tiramisu z bezglutenowymi biszkoptami , aksamitnym kremem z mascarpone o jeżynami. Uczta dla oka i podniebienia :) SKŁADNIKI na 4 porcje 1 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 500 g jeżyn 150 g śmietanki kremowej 30% mocno schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki cukru zwykłego Z imną kremówkę ubij na sztywno(...)ubitej śmietanki dodawaj po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Dokładnie zmiksuj. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Połowę jeżyn włóż do garnuszka, zasyp cukrem, dodaj 2 łyżki wody i zagotuj. Gotuj 4-5 minut lekko mieszając. Odstaw i wystudź. Do wysokich szklanek nakładaj warstwowo: 2 łyżki kremu, łyżkę konfitury jeżynowej, przełamane na pół biszkopty, kilka świeżych jeżyn i ponownie krem
Kuchnia bezglutenowamąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Na masę jabłkową: 6 jabłek 2-3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu opakowanie galaretki cytrynowej Na krem cynamonowy: 200ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 4 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Biszkopt: b iałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, następnie(...)prażymy z cukrem, aż jabłka zaczną się rozpadać. Pod koniec dodajemy cynamon. Gorącą masę zdejmujemy z palnika, wsypujemy galaretkę (proszek) i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Krem cynamonowy: kremówkę, mascarpone i cukier umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego kremu. Na końcu dodajemy cynamon. Na wystudzony biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową (możemy ją wcześniej wstawić
Smak mojej kuchnipyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się komponują z jabłkami, a prażone migdały nadają całości chrupkości. Bezę można przygotwać dzień wcześniej i suszyć ją w otwarym piekarniku. Gotowe(...)wierzch wyłóż podsmażone jabłka.Wstaw ciasto do piekarnika na 1 godzinę. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.KREM:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dosyp do niej cukier puder i dodaj mascarpone , a następnie krótko zmiksuj całość.SKŁADANIE CIASTA:Na upieczoną szarlotkę wyłóż równą warstwę kremu. Bezę bardzo ostrożnie zdejmij z blachy i papieru
Słodko-Słony Świat Ilonybananami. Składniki: 48 prostokątnych herbatników (16 kakaowych herbatników i 32 maślanych herbatników) 400 g masy kajmakowej Helio Masa orzechowa Helio 4 banany 1/4 cytryny Składniki na krem kajmakowy: 500 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 6 łyżek gotowej masy kajmakowej Helio Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę z 16 herbatników. Masę kajmakową podgrzewamy(...)przygotowaną masę kajmakową wykładamy na herbatniki i na wierzchu układamy plasterki bananów uprzednio skropione sokiem z cytryny. Krem kajmakowy: Do misy miksera wlewamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone, miksujemy do momentu aż powstanie puszysty krem, następnie dodajemy masę kajmakową, miksujemy do momentu połączenia się składników. Na banany wykładamy krem i równomiernie rozprowadzamy. Na kremie ściśle układamy herbatniki kakaowe, a na nich
Podróż w kulinaria