krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:82/372)

TIRAMISU TRUSKAWKOWE Z GLASSĄ BALSAMICZNĄ 236

kwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent(...)biszkopty wyłóż konfiturę truskawkową i polej ją strużkami glassy balsamicznej. Na to wyłóż połowę mascarpone ubitego z cukrem pudrem i alkoholem. Ułóż kolejną warstwę lekko nasączonych biszkoptów, a na to połowę pokrojonych w plasterki truskawek. Przykryj je ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów. Wyłóż drugą porcję kremu i plasterki truskawek.  Całość polej strużkami glassy balsamicznej.  Schłodź deser w lodówce. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowa chmurka 301

Kruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka

Bullio
Tort a la Tiramisu 167

TORT TIRAMISU ze strony  MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru Krem: 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania ) 400 ml śmietany kremówki 36% około 60 g cukru pudru ( lub więcej/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około(...)podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem: Dobrze schłodzony serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę umieścić w naczyniu ( można najpierw chwilkę rozmiksować sam serek ). Dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy/cukier wanilinowy. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. UWAGA

Opowieści z piekarnika
Tort Szwarcwaldzki (Czarny las) 161

wody i wlać do gorących wiśni  mieszamy aż całość zgęstnieje i się zagotuje. Pozostawić do ostudzenia. Krem śmietankowy Śmietanę przelać do wysokiego naczynia wsypać cukier i śmietan fix i ubijać na gęsty krem pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce serek mascarpone. Miksujemy aż powstanie gęsty krem. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Biszkopt wyciągamy z foremki, kroimy na trzy(...)brzegów. Następnie wyłożyć połowę kremu rozprowadzić krem równomiernie po całej powierzchni blatu. Przykryć kolejnym blatem i postępujemy jak wyżej. Na wierzch kładziemy ostatni blat tortu również nasączony likierem, lekko dociskamy.  Tort owinąć folią spożywczą aby nie przeszedł innymi zapachami  i włożyć do lodówki na kilka godzin .  Po tym czasie ubijamy śmietankę z mascarpone do otynkowania i dekoracji

Andzia Pichci
Przepyszna beza Pavlova 114

Składniki: Beza: Białka 6 Cukier drobny do wypieków 300 g Sok z cytryny łyżka Mąka ziemniaczana łyżeczka Sól szczypta Krem: Serek mascarpone 250 g Śmietana 30 % 200 ml Cukier puder 2 łyżki Ulubione owoce a najlepiej sezonowe Przygotowanie: Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier łyżka po łyżce. Po każdej dodanej łyżce cukru miksujemy(...)Beza środkiem się zapada i pęka i jest to całkowicie normalne.  Do miski przekładam śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Miksuję do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji masy. Przekradam na bezę a następnie dekoruje owocami. Smacznego! *  Bezę możemy upiec dzień przed podaniem Krem najlepiej wykładać na bezę w dzień w którym będziemy ją spożywać  Zapraszam was również do odwiedzania

Kulinarne przygody
Babeczki mojito 139

soli 1 limonka 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka Składniki na poncz: 50 ml białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Babeczki mojito – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę(...)godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które okleiłam srebrnym papierem do pakowania. Szablony

Ciastkozercy
Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym 124

smak jest niemalże taki sam, jakbyśmy dodali świeże, czy mrożone owoce. Całość wieńczy krem serowy. Krem serowy składa się z 3 rzeczy. Jego smak różni się od kremu z mascarpone i bitej śmietany, ale według mnie właśnie wygrywa tym, że nie jest mdły, bo twaróg ma w sobie nieco kwasowości. Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym - składniki: Ciasto

MamaOskarka
Tort makowy z konfiturą wiśniową i kremem z nutelli 212

maki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem:   600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego) Dekoracja: Piernikowe serca Dowolna(...)blaty. Krem śmietanowy z nutellą i gorzką czekoladą: Gorzką czekoladę rozpuścić w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę połączyć z serkiem mascarpone, ubić na gesty krem dodać roztopioną gorzką czekoladę, cukier puder oraz krem nutella, zmiksować tylko do połączenia. Poncz: Wystudzony lekko osłodzony napar z herbaty wymieszać z likierem amaretto. Złożenie tortu: Krem podzielić

Wanilia i Kardamon
Torcik cappuccino 232

Pyszny jak tiramisu, ale zdecydowanie mniej kaloryczny. Ciężki krem z mascarpone i jajek zastąpiłam lżejszym, na bazie serka ricotta i bitej śmietany. Lekki kakaowy biszkopt, nasączony mocnym espresso z odrobiną likieru i rozpływający się w ustach krem cappuccino, to idealne ciasto nie tylko dla smakoszy kawy. Zapraszam na obłędny w smaku, kawowy torcik cappuccino) Moja starsza córka poprosiła o dokładkę

Mia Cucina Sofieta
Krem z Milky Way do tortu 524

tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową   Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 500 g serka mascarpone, schłodzonego Wykonanie: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę(...)dnia kremówkę z milky way i serek mascarpone umieszczamy w misce. Przy pomocy miksera mieszamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (wolne obroty, ok 3-4 min).   Uwagi: Serek mascarpone i kremówka z milky way muszą być schłodzone kilka godzin przed ubiciem. Ilość kremu wystarczy na przełożenie i otynkowanie tortu

Słodki Pomysł
Szybki letni deser 229

poszłam troszkę na łatwiznę, chcąc wykorzystać to, co miałam w lodówce. I muszę przyznać, że wyszło naprawdę smacznie - słodkie, gąbczaste biszkopty o lekko alkoholowym aromacie, delikatnie aksamitny krem z mascarpone, soczyste nektarynki, kwaśna marakuja i chrupiące płatki migdałowe - czyż to nie brzmi wspaniale...? Taki leniwy w sumie deser z tego, co akurat jest pod ręką. W dodatku bez pieczenia(...)minutach, obrać ze skórki.Mascarpone zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem i wanilią, wymieszać z mascarpone na gładką masę.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki, wymieszać z Cointreau. Rozłożyć do 4 szklanek lub kieliszków. Na to równomiernie wyłożyć 3/4 kremu. Na kremie ułożyć pokrojone w kostkę nektarynki, na każdą porcję wyskrobać miąższ z połowy marakuji. Na owoce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK 121

pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 8 jajek, 8 łyżek cukru pudru do naponczowania 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki ponadto 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić(...)żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz Do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać. tort Każdy blat biszkoptowy mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko likierem z kukułek ,wyłożyć

Raj dla Podniebienia
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 220

Schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmiksować aż się masa dobrze napowietrzy . Nie miksować za długo, aby się nie zważyło. Krem kawowy 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki ( do smaku) kawy rozpuszczalnej zmielonej na proszek 2 lub więcej łyżek cukru pudru .  Śmietanę i mascarpone włożyć do miski(...)dodać kawę, cukier puder i zmiksować na stabilny krem (posmakujcie czy nie trzeba dodać więcej kawy lub cukru) Krem waniliowy z malinami 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki  1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 200 g malin(mogą być zamrożone) 2 łyżki cukru pudru ( do smaku) Wszystkie składniki zmiksować na stabilny krem. Krem kawowy do posmarowania Tortu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CZEKOLADOWA TARTA Z ORZESZKAMI 172

się tutaj nic zepsuć. Najlepiej przygotować ją w metalowej formie z wyjmowanym dnem lub tortownicy.  SKŁADNIKI SPÓD 250 g kruchych czekoladowych ciastek 75 g roztopionego masła KREM  250 g mascarpone 250 g masła orzechowego (bez cukru) 250 ml śmietany 30% ( schładzanej minimum 12 godzin) 5 łyżek cukru pudru CZEKOLADOWY GANACHE 90-100 ml śmietany(...)smarujemy masłem. Ciastka rozmiksowujemy z roztopionym masłem w malakserze. Wysypujemy na spód formy i uklepujemy na spodzie i bokach. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu. Do dzieży miksera wkładamy serek mascarpone i masło orzechowe. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i krótko miksujemy, do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z 1 łyżką cukru pudru

cool and minty
Rolada piernikowa z kremem chałwowym 133

boku.  Krem: 250 g chałwy waniliowej 250 serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru pudru słoiczek konfitury pomarańczowej Chałwę kruszymy i miksujemy z serkiem mascarpone (jeśli chcemy by krem był idealnie gładki, proponuję użyć blendera). Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z chałwą i mascarpone delikatnie miksując tylko do momentu aż się wszystko połączy

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania