wymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki(...)trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam łyżka) , następnie rozsmarowuje konfiturę oraz 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy i rozdarowujemy górę oraz boki
Kulinarne przygodyPrzełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę zgrabne małe pagórki. Piec w piekarniku 190º C przez 25 minut. Krem: 300 ml mleka laska wanilii przecięta wzdłuż 6 żółtek 1/2 szklanki cukru szczypta soli 70 gram mąki 70 gram serka mascarpone złote kuleczki cukrowe do dekoracji (opcjonalnie) Wlać mleko do garnka i wrzucić strączek wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia(...)energicznie mieszać trzepaczką. Zagotować na średnim ogniu, aby się nie przypaliło. Mieszać, aż masa zgęstnieje.Odstawić do całkowitego ostygnięcia pod przykryciem. Po ostygnięciu wmieszać z serkiem mascarpone. Otrzymanym kremem nadziewamy za pomocą rękawa cukierniczego ptysie. Czas na karmel: szklanka cukru 80 ml wody syrop glukozowy Wodę i cukier umieścić razem na patelni i gotować, aż zrobi się bursztynowy
AZgotuj!Tarta z mascarpone i truskawkami to taka tarta , której nie może zabraknąć na moim stole w sezonie letnim! Taki must have na lato – zwłaszcza wtedy
Ostra na Słodkotorebki cukru waniliowego i cukrem pudrem, mascarpone mieszamy z ajerkoniakiem, dodajemy 3-4 łyżki ubitej śmietany, na dno pucharka wkładamy łyżkę malin, kruszymy na kawałki bezę , wkładamy krem z mascarpone, na niego zmiksowane kiwi, kiwi przykrywamy ubitą śmietaną, dekorujemy owocami, posypujemy gorzką czekoladą i gotowe
Kuchnia BeatyMALINOWĄ:500 g malin (użyłam mrożonych)4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wodySKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego)300 ml śmietany kremówki 36% (całkowicie zimnej)6-8 łyżek cukru pudru2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej3/4 szklanki wiórków kokosowychDODATKOWO:niesolony popcorn1 puszka kajmaku (masy krówkowej)WYKONANIE(...)całość zacznie lekko gęstnieć.Zdejmij garnek z ognia i wlej do malin rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Zamieszaj i odstaw frużelinę do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.KREMY:Śmietana kremówka i mascarpone muszą być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej.Ubij na sztywno śmietanę kremówkę, a następnie dodaj do niej cukier puder i mascarpone. Zmiksuj całość krótko, aby powstał
Słodko-Słony Świat Ilonysuche 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Składniki mokre 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy w płynie/ proszku Sposób przygotowania Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia(...)oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników. Krem do babeczek- Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki. Formę
pink envelopeczekam, aż galaretka zacznie tężeć i wylewam następnie na tort. Czekam, aż galaretka całkowicie zastygnie. 70 g śmietanki ubijam i dodaję do tego łyżkę mascarpone i ½ łyżki cukru pudru. Krótko miksuję i tak przygotowanym kremem smaruję wiśnie. Całość przykrywam drugim blatem, który nasączam(...)wstawiam tort do lodówki. Tort musi się dobrze schłodzić. Teraz mogę przystąpić do tynkowania. Składniki na warstwę górną tortu: 120 g śmietanki 30% 2 łyżki mascarpone 1 płaska łyżka pudru Tak przygotowany krem wykładam na górę i wyrównuję. Składniki na tynk na boki tortu: 250 g masła 6 łyżek skondensowanego mleka słodzonego 2 ½ łyżki mleka w proszku ¼ szklanki mleka Masło
Słodki sentymentŚwiąteczne ciasto makowe z wiśniami Delikatne i wilgotne blaty makowe przełożone lekko kwaskową, świeżo zrobioną frużeliną z wiśni i pysznym kremem śmietankowym na bazie mascarpone. Całość dopełniona polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w ustach! Jest zdecydowanie ciasto z efektem wow. Idealne na święta i różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g mielonego maku 150g drobnego cukru(...)bułki tartej pół łyżeczki proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 400g mrożonych wiśni – bez pestek pół szklanki cukru pół szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy: 250g śmietanki kremówki 30 lub 36% 500g serka mascarpone ok 3-4 łyżki cukru pudru – do smaku Polewa czekoladowa: 100g czekolady deserowej 3-5 łyżek mleka *** Do przygotowania masy makowej
Blog z Apetytemtortów, zwłaszcza tych czekoladowych SKŁADNIKI NA KREM BANANOWY: ( na 4 pucharki / miseczki lub do przełożenia 1 tortu) 250 ml. śmietany kremówki 36% 250 g. serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 2 duże banany Przygowowanie Kremu : Krem bananowy – Domowe Torty Obrane ze skórki banany, rozdrabniamy razem z serkiem mascarpone, za pomocą blendera- do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą(...)zaczynamy ubijać śmietanę z cukrem pudrem. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę z bananów i serka mascarpone, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Deser będzie bardzo ładnie się prezentował, jeżeli nałożymy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z truskawkami, z polewą toffi, z polewą czekoladową
Domowe Tortyjajek 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl. gorącej wody 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Krem ciemny: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Krem jasny: 125 g serka mascarpone(...)mieszamy do czasu aż się rozpuści. Garnuszek z masą odstawiamy do schłodzenia np do zlewu wypełnionego zimną wodą (masa z czasem zacznie tężeć). Schłodzone mascarpone miksujemy przez chwilę z pozostałą śmietanką (aż do otrzymania gęstego kremu, nie dłużej). Dodajemy porcjami schłodzoną masę mleczno-czekoladową i mieszamy rózgą kuchenną (nie ubijamy). Jednolity ciemny krem czekoladowy rozprowadzamy na jednym z biszkoptowych blatów
Smaki Na TalerzuSkładniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 80g mielonych pistacji - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cytrynowego cukru pudru - skórka starta z połowy cytryny - kilka pokruszonych pistacji do ozdoby W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt oraz(...)Mieszamy i gotową masą wypełniamy do wysokości 3/4 nasze papilotki. Muffinki pieczemy przez 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Kolejny krok to krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz startą skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy muffinki wystygną nakładamy krem i posypujemy posiekanymi pistacjami
Kuchenne Wariacjesłodkie desery. Są proste i pyszne. Dziś podzielę się z Wami przepisem na jeden z nich. Ostatnio podbił serce moich koleżanek. Krem chałwowy z orzeszkami w karmelu. Słodki, gęsty krem i ta chrupiąca orzechowa niespodzianka. Jak dla nas połączenie idealne Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam orzechy. A te w karmelu… no cóż, mogłabym je jeść i jeść(...)pudru dodatkowo: borówki, ciasteczko Przygotowanie: Do miski przekładamy chałwę, warto ją wcześniej podzielić na mniejsze kawałki. Dodajemy mascarpone i wlewamy zimną śmietankę. Zaczynamy miksować na mniejszych obrotach (uważajcie, bo może chlapać). Dodajemy cukier puder i miksujemy (można zwiększyć obroty) na gładki krem. Małą garść orzeszków w karmelu siekamy i dodajemy do chałwowego kremu, krótko miksujemy. Krem przekładamy do pucharków, zdobimy
Słodkie okruszkispożywczą i przechować w chłodnym miejscu do czasu udekorowania mazurka kremem. Przygotowanie kremu zajmuje dosłownie dziesięć minut, więc można zrobić to na ostatnią chwilę. Zapraszam i życzę smacznego! Print Mazurek kokosowo-malinowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Delikatne kruche ciasto, dżem malinowy i lekki krem koksowy to wspaniały deser Wielkanocny! Course Desery Cuisine Polska Keyword(...)Ingredients Składniki na ciasto 125 g mąki krupczatki 75 g mąki pszennej 100 g masła 30 g cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na krem 130 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo 8 łyżek dżemu malinowego wiórki kokosowe do dekoracji Instructions Do miski wsypać mąki, cukier, wiórki
SprawdzonaKuchnia.pljajka 3/5 szklanki oleju (150 ml) 200 g m obranej marchewki 1/2 obranego jabłka garść orzechów, np. włoskich 60 g wiórków kokosowych szczypta cynamonu szczypta soli krem orzechowy 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 4 łyżki masła orzechowego (bez dodatku cukru, soli i dodatkowego tłuszczu!) 4 łyżki drobnego cukru ewentualnie szczypta soli do dekoracji cukrowa posypka Przygotowywanie kremu orzechowego(...)godzinę w 150°C (do suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta) . Ciasto ostudzić i przekroić na dwie części, uzyskując dwa cieńsze blaty ciasta. Następnie przygotować krem orzechowy. Do miski robota kuchennego przełożyć mascarpone i ubić je z masłem orzechowym, cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę (samo ubijanie będzie trwało około 2 minut) . Ostudzone ciasto przełożyć kremem (ciasto
Ugotowaćtort urodzinowy , który sprawi, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy:) Jest to typowo wilgotny tort, mocno naponczowany rozcieńczonym sokiem z cytryny. Warstwy przełożone są pysznym kremem waniliowym, przygotowanym na bazie kremówki i serka mascarpone oraz dżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze) , która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest niezwykle(...)papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec około 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić i podzielić ostrym nożem na 3 blaty. 2. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodać serek mascarpone i ubijać dalej do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać cukier puder oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać. 3. Poncz: Przegotowaną chłodną wodę mieszamy z sokiem z cytryny
Krokusowy Dom