szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 600 ml śmietany 30 % Dodatkowo: puszka brzoskwiń 50 g wiórek kokosowych płatki migdałów Skworcu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno(...)piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić i przekroić na dwa krążki. 3. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części. 4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt
Na Ciasteczkowych Papierachłyżeczka sody szczypta soli 3/4 szklanki kefiru 50 g kakao 2 duże jajka 120 g masła 250 g cukru brązowego cukier waniliowy * składniki w temperaturze pokojowej krem : 400 g mascarpone 330 ml śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: masa cukrowa ozdoby(...)suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Czynność powtarzamy dla drugiej porcji ciasta. Kiedy ciasto ostygnie, możemy zająć się kremem. W mikserze umieszczamy mascarpone i bitą śmietanę, ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder, porcjami. Kiedy całość jest sztywna, wyłączamy mikser. Na ostudzone ciasto, wykładamy pokrojone w plastry, kawałki banana. Następnie wykładamy masę mascarpone
KuchcikoweLoveciastka ) – 200 g * mascarpone – 60 g * nutella – 50 g * czekolada mleczna – 100 g * olej – 1 łyżeczka * kolorowa posypka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Nutellę ucieramy z mascarpone na gładki krem, a następnie dodajemy do pokruszonego ciasta. Wszystko razem dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu porcjujemy ciasto i formujemy
Ostra na SłodkoGorąco polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) CIASTO : * mąka pszenna – 90 g * masło – 80 g * cukier – 150 g * kakao – 40 g * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM ŚMIETANKOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 ml * biała czekolada – 120 g POLEWA: * mleko – 3 łyżki * kakao – 3 łyżki * masło – 100 g * cukier puder(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 min/190C, wyjmujemy studzimy, rozcinamy na 2 blaty. KREM ŚMIETANKOWY: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Bardzo zimna kremówkę ubijamy na puch, następnie dodajemy mascarpone i schłodzoną białą czekoladę – wszystko razem dokładnie mieszamy. POLEWA: Uwaga! Bardzo ważna jest kolejność robienia polewy! W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy
Ostra na Słodkoprzełożony masą krówkową, pysznym śmietankowym kremem (z dodatkiem mascarpone) i obsypany słodką czekoladą. Idealny dla zakochanych. To moja ulubiona wersja ‘rocznicowego prezentu’ dla przyjaciół i znajomych. Chcecie mile zaskoczyć kogoś, kto kocha bliskie mu osoby i słodki smak, a może poprostu na słodki sposób chcecie komuś powiedzieć ‘ Kocham Cię!’ ? Więc oto przepis jak to zrobić : SKŁADNIKI(...)jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej DO DEKORACJI: 3 tabliczki czekolady (1 tab.białej, 1 tab czarnej, 1 tab.mlecznej) pudełko czekoladek w kształcie serduszek NASĄCZANIE: Biszkopt
Domowe TortyWyjątkowo duży i wyjątkowo pyszny! Przełożony śmietanowym kremem ( z dodatkiem mascarpone) i masą krówkową. Obsypany mleczną czekoladą . Tort ma 25 cm szerokości, 37 cm. długości i 14cm wysokości . Doskonale sprawdzi się tam, gdzie tradycyjnych wielkości tort byłby niezauważalny na bogato zastawionym stole, przygotowanym dla dużej ilości gości. Tort jest podwójnie duży- co oznacza, że będziemy musieli włożyć w niego trochę(...)zapach waniliowy lub rumowy DODATKOWO: puszka masy krówkowej 3 tabliczki czekolady ( 1 tab czarnej, 2 tab.mlecznej) 3 opakowania kuleczek maltesers SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny
Domowe Tortymała filiżanka espresso 200ml śmietanki 30% 120g mlecznej czekolady 150g mascarpone 1 duży banan 3 łyżki orzechów laskowych 1 opakowanie Kinder Bueno white Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy w garnku o grubym dnie, dodajemy posiekaną drobno czekoladę i mieszamy do połączenia. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mascarpone(...)łyżkę espresso. Drugą część zostawiamy na boku. W pozostałej kawie zanurzamy 6 biszkoptów (tak by nie rozmokły!) i układamy na dnie każdego pucharka. Wylewamy po 1-2 łyżeczki kremu z mascarpone, a po bokach układamy cieniutkie plasterki banana, tak by w miarę możliwości przylegały całkowicie do boku pojemniczka. Uzupełniamy pozostałym kremem, przykrywamy ponownie biszkoptem zanurzonym w kawie i polewamy pozostawionym
Kuchnia w czekoladzieMalinowe tiramisu, włoski deser w owocowej wersji Tradycyjne tiramisu to włoski deser, który składa się z dwóch warstw z kremu z mascarpone i biszkoptów nasączonych kawą, całość oprószona jest obficie kakao, uwielbiam. Dzisiaj proponuję tiramisu malinowe z dodatkiem zielonej herbaty matcha i maku. To bardzo smaczna i wyjątkowa wersja popularnego deseru, szczególnie w sezonie, kiedy świeże maliny są najpyszniejsze. Przy(...)unikalnej technologii mogłam jednocześnie miksować żółtka z cukrem i je ogrzewać. Do utartych żółtek, cały czas miksując powoli, łyżka po łyżce dodajemy mascarpone i sok z cytryny. Na koniec dodajemy matchę i mak. Gotowy krem schładzamy przez około 30 minut w lodówce. Kiedy krem się chłodzi zaparzamy herbatę malinową. Przestudzoną herbatę słodzimy syropem malinowym i opcjonalnie dodajemy malinową nalewkę
Tajemnice Smakucukru trzcinowego 50 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka 2-3 łyżki mąki pszennej ciasto: 400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego krem chałwowy: 200 g mascarpone 70 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy waniliowej) dodatkowo: szklanka dowolnych owoców opcjonalnie cukier puder Na początek przygotowujemy zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy mleko(...)pół godziny. Następnie dodajemy do niego przesianą mąkę oraz mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Chałwę rozdrabniamy w blenderze i miksujemy z mascarpone na gładki krem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy kremem. Ciasto zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie
Mienta blogpszennej lub orkiszowej jasnej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru trzcinowego szczypta soli krem chałwowy: 250 g mascarpone 75 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy z orzechami) dodatkowo: szklanka borówek (użyłam mrożonych) świeża bazylia Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką(...)gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty). Studzimy je na kratce. Chałwę rozdrabniamy w blenderze i miksujemy z mascarpone na gładki krem. Smarujemy nim gofry. Podajemy z borówkami i świeżymi listkami bazylii. Smacznego :) Artykuł Gofry z kremem chałwowym, borówkami i bazylią pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogużyć jednorazowych foremek aluminiowych. Są na szczęście bardzo tanie. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Składniki na krem z mascarpone i bitej śmietany: 900 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone kilka łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (ilość(...)smaku) i ekstrakt. Dajemy serek mascarpone i lekko mieszamy. Kładziemy jeden blat na paterze i smarujemy go kremem. Przykrywamy drugim blatem i też smarujemy. I tak po kolei. Górę i boki również smarujemy kremem. Od góry i z boków możemy również ozdobić kolorowym ozdobnym cukrem. I fantazyjnymi kleksami z kremu - tak jak widać na zdjęciach. Tort musimy minimum 3 godziny
Marder&Marder ManufactureKrem kawowy do tortu i ciasta. Pyszny krem z kawą to idealny krem do biszkoptu orzechowego lub kakaowego. Krem o smaku kawy połączyłam z frużeliną wiśniową, którą bardzo polecam do tego kremu. W tym wpisie znajdziecie dwa sposoby na zrobienie kremu z kawą. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Uwaga! Smak i kolor kremu z kawą zależy od tego jakiej kawy(...)trakcie miksowania kremu sprawdzamy smak i dodajemy więcej cukru, jeśli zajdzie taka potrzeba. Krem można zrobić z kawą rozpuszczalną, z Inką lub z Cappuccino. Można też zrobić z espresso. Ale tutaj trzeba uważać, aby nie dodać za dużo takiej kawy do kremu śmietankowego, aby nie rozrzedzić kremu. W przypadku espresso polecam dać mniej śmietanki, a więcej mascarpone. Pierwszy sposób
Słodki PomysłMieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła. Wykładamy łyżką porcję ciasta serowego. Smażymy z obu stron, na średnim ogniu. Odkładamy na ręcznik papierowy. Placuszki podajemy razem z kremem z mascarpone i odrobiny cukru lub z owocami, posypane płatkami migdałowymi. Całość dopełni szklanka soku pomarańczowego Tymbark. 3. Dwukolorowe naleśniki budyniowe Naleśniki budyniowe to propozycja dla łasuchów. Wychodzą słodziutkie i bardzo(...)floresy. Kiedy ciasto się „zetnie”, wylewamy porcję ciasta jasnego, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Wszystkie naleśniki smażymy beztłuszczowo. Mascarpone przekładamy do miseczki. Dodajemy cukier puder. Rozcieramy łyżką, aż do połączenia. Naleśniki smarujemy cienką warstwą kremu. Wykładamy owoce. Dowolnie składamy. Do takiego śniadania dodajemy jeszcze szklankę soku pomarańczowego. I gotowe
Smaki Na Talerzudeser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka(...)jednakowe blaty z podanych poniżej składników każdy. 5 białek 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 300 g śmietany 30% (schłodzić) 1 łyżeczka soku z cytryny 5 - 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji czekolada deserowa do dekoracji
Kuchcik gotujedelikatnym serkiem mascarpone i sezonowymi owocami Uwielbiam to połączenie! Miłego weekendu kochani :) Składniki: Beza: 3 białka (rozmiar L) szczypta soli 260 g cukru pudru Krem: 100 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 8 g cukru wanilinowego Dodatkowo: ulubione (sezonowe) owoce. Wykonanie: Beza: Chłodne białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru pudru(...)przez ok 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć kolejne 60 minut. Gdy upłynie podany czas, wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do całkowitego wystygnięcia. Krem: Ubić śmietankę, dodać serek mascarpone oraz cukier wanilinowy. Wyłożyć krem na ostudzoną bezę i udekorować owocami. Smacznego
The Sweet Damsel