rozdrobnionego szpinaku 150g mąki pszennej 180g mąki krupczatki 200g cukru 250ml oleju 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Krem śmietanowy: 500g śmietany 36% 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Warstwa truskawkowa: 500g świeżych truskawek 2 galaretki truskawkowe 600ml wrzątku Wykonanie: 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby(...)przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie ściąć wierzch ciasta i skruszyć na kruszonkę, którą pozostawić do posypania wierzchu. 2. Krem śmietanowy: Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowy krem podzielić na 2 równe części. 3. Warstwa truskawkowa: Galaretki rozpuścić
Szalona Kuchnia Ewelinybazylii ze słodkimi owocowymi wypiekami, doskonale do siebie pasują :) Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru op. śmietan fixu Cukier bazyliowy: 2 łyżeczki cukru kryształu 5-6 listków świeżej bazylii Dodatkowo: 1/2 szkl malin(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno tortownicy (18cm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo! Cukier bazyliowy: W moździerzu utrzeć cukier i listki bazylii. Biszkopt ułożyć
Smakołyki Asiefektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci każdego(...)formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę ubić. Po łyżce dodawać cukier puder i miksować krótko. Dodać serek i zmiksować. Przechowywać w lodówce do czasu
Chocolate Muffin BlogZanim zasiądziemy do świątecznych stołów i tradycyjnych dań polecam przedświąteczny zimowy deser z suszonych śliwek, delikatnego kremu z mascarpone i ciastek lub pierniczków. DESER ŚLIWKA W ŚNIEGU Składniki: (na 2 porcje) 200 g mascarpone 2 łyki cukier puder 100 ml śmietana 30% 100 g ciastek czekoladowych lub pierników 15 śliwek suszonych 1 szkl wiśniówki do moczenia śliwek czekolada(...)odstawiamy najlepiej na całą noc, potem odciskamy i kroimy w paski. Śmietanę ubijamy z cukrem a potem dodajemy mascarpone. Ciastka lub pierniczki kruszymy bardzo drobno. Na dno pucharków układamy po łyżce ciastek, na nie nasączone w alkoholu pokrojone śliwki, przykrywamy je kremem i osypujemy startą czekoladą. Czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników
Bon appetit mon amiełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki soku z limonki lub z cytryny ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie(...)upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy. 8) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód, ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 9) Gotową babkę udekorować kremem (za pomocą łyżki), ziarnami granatu i listkami mięty w dniu podania (upiec można np.: dzień wcześniej). Babkę z nałożonym kremem przechowywać w lodówce, długo zachowuje świeżość. Artykuł
Fitsweet.mełyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki soku z limonki lub z cytryny ziarenka z 3/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Krem: 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie(...)upieczeniu babkę dobrze wystudzić i wyciągnąć z formy. 8) Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać miód, ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i wymieszać mikserem. 9) Gotową babkę udekorować kremem (za pomocą łyżki), ziarnami granatu i listkami mięty w dniu podania (upiec można np.: dzień wcześniej). Babkę z nałożonym kremem przechowywać w lodówce, długo zachowuje świeżość
Fitsweet.meTort dla fanatyków kokosa i pralinek Rafaello... :) Pyszny, kremowy, mocno kokosowy tort na puszystym, delikatnym biszkopcie z aksamitnym, wyśmienitym kremem kokosowym z kremówki, kokosowej śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Do tego płatki migdałów i pralinki Rafaello do dekoracji i totalna rozpusta gotowa :)) Przepis na tort zaczerpnęłam z blogu Moje Wypieki . Zamiast biszkoptu genueńskiego, który być może sprawiłby niektórym(...)czekolady. Schłodź masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia zmiksuj schłodzoną masę i serek mascarpone do utrzymania gęstego kremu, wsyp wiórki koksowe i ponownie dokładnie, ale krótko zmiksuj. Ja od siebie dodałam jeszcze cukier puder, bo krem był naprawdę bardzo mało słodki
Słodko-Słony Świat Ilonyczekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi perełkami wyglądają bardzo odświętnie. Polecam! Składniki Babeczki 125 g miękkiego masła 190 g drobnego(...)smaku) 250 g mascarpone wiórki kokosowe zielony barwnik spożywczy perełki lub inne dekoracyjne posypki świąteczne Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. Najpierw białym kremem posmarować wierzch każdej babeczki (tworząc płaską warstwę) przy użyciu łyżki i obsypać wiórkami kokosowymi. Następnie do reszty kremu dodać zielony barwnik i dokładnie wymieszać. Przełożyć
Słodkie inspiracjeSkładniki na blaszkę 25/30 cm 40 dag herbatników maślanych 1 puszka masy kajmakowej waniliowej lub toffi Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru 650 ml mleka 20 dag masła ½ łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego Dodatkowo: 10 dag gorzkiej czekolady Sposób przygotowania(...)Krem budyniowy: Budynie wymieszać w ½ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać budynie, mieszać rózgą do momentu bulgotania i zgęstnienia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu, wlać ekstrakt migdałowy, miksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną kremówkę i serek mascarpone
Wanilia i Kardamonłyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia. Na koniec przygotowuję krem z mascarpone. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g czekolady Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję serek i cukier puder i ponownie
Słodki sentymentłyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe. Odstawiam do wystygnięcia. Na koniec przygotowuję krem z mascarpone. Składniki: 300 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g czekolady Śmietankę ubijam na sztywno, następnie dodaję serek i cukier puder i ponownie
Słodki sentymentsoli 1 limonka 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka Składniki na poncz: 50 ml białego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki(...)godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które okleiłam srebrnym papierem do pakowania. Szablony
Ciastkozercykwaskową nutą Glassa MONINI to idealne wykończenie tego wspaniałego deseru. Przeplatają się w nim warstwy delikatnych biszkoptów leciutko nasączonych sokiem pomarańczowym, domowa konfitura truskawkowa i oczywiście aksamitny krem z mascarpone i likieru Cointreau (możecie użyć dowolnego likieru pomarańczowego lub dodać inny ulubiony alkohol). Do tego truskawki (można zgrzeszyć raz w zimie i się na nie skusić:D) i najwyraźniejszy akcent(...)biszkopty wyłóż konfiturę truskawkową i polej ją strużkami glassy balsamicznej. Na to wyłóż połowę mascarpone ubitego z cukrem pudrem i alkoholem. Ułóż kolejną warstwę lekko nasączonych biszkoptów, a na to połowę pokrojonych w plasterki truskawek. Przykryj je ostatnią warstwą namoczonych biszkoptów. Wyłóż drugą porcję kremu i plasterki truskawek. Całość polej strużkami glassy balsamicznej. Schłodź deser w lodówce. Gotowe
Słodko-Słony Świat IlonyKruche ciasto, maliny z galaretką, krem z mascarpone i bitej śmietany i delikatna beza. Połączenie wielu pysznych smaków w jednym cieście. Bezę i kruche ciasto najlepiej przygotować wcześniej i kilka
BullioTORT TIRAMISU ze strony MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru Krem: 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania ) 400 ml śmietany kremówki 36% około 60 g cukru pudru ( lub więcej/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około(...)podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki tortu od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem: Dobrze schłodzony serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę umieścić w naczyniu ( można najpierw chwilkę rozmiksować sam serek ). Dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy/cukier wanilinowy. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. UWAGA
Opowieści z piekarnika