kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:133/406)

Kotlety z kaszy jaglanej 104

właśnie kotlety, które okazały się tak pyszne, że zajadali się nimi nawet mięsożerni goście :D Z podanych składników wyszło mi 16 niewielkich kotletów - ok. 3-4 szt. na 1 porcję. Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 pęczek natki pietruszki sól i pierz do smaku olej roślinny do smażenia(...)wodzie ok. 20 minut i odstawiamy do przestygnięcia. 2.   Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. 3.   Siekamy natkę pietruszki. 4.   W misce mieszkany ze sobą wszystkie składniki. 5.   Na patelni rozgrzewamy olej. 6.   Formujemy owalne, płaskie kotlety (jak mielone) i smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Wskazówka: Jeśli podczas przewracania

Prosto z Kotła
Kapuściany kotlet 143

kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 jajko  1 cebula sól,pieprz. oliwa do smażenia Wykonanie Kapustę(...)kroję na drobno ,wrzucam do miski z jajkami  dodaję soli ok,1/2 łyżeczki i pieprzu o polowe mniej , następnie dodaje surowe jajko,bułkę tartą, pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę i dokładnie wszystko mieszam . Formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni ok 2 minut z każdej strony. . To wszystko . Mozna podawać z ostrym sosem , keczupem, surówką. Całkowita dowolność

Eli Gotowanie
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 419

Dziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i  surówkę z białej kapusty  w wersji delikatnej bez czosnku i koperku. składniki: 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Do ziemniaków dodać zarumienioną cebulkę, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt klejąca robić to zwilżonymi rękoma. Gotowe kotlety ziemniaczane obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich

Monia miesza i gotuje
Cudowne burgery 134

łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu  1/2 łyżeczki soli morskiej  50 g tartego sera Bursztyn  1 łyżka musztardy  1 jajko  50 g tartej bułki  trochę tartej bułki do obtoczenia kotletów DODATKI: bułka pozostałe - co kto lubi, u mnie powstała wersja męska i damska: WERSJA MĘSKA: papryka marynowana podsmażony boczek dużo sera sałata plaster pomidora ogórek duuuużo(...)dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Układamy składniki na bułce i wsadzamy na chwilę do piekarnika, żeby złapało temperaturę.  Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Kotlety mielone z dzika 163

kotlety, to zupełnie inne mielone! Polecam!  składniki 400 -450 g  mielonego mięsa z dzika (wykorzystałam mięso na gulasz) 5 ząbków czosnku - posiekane 40 g czerstwej bułki  1 łyżeczka świeżego lub 1/2  suszonego rozmarynu 1 liść szałwii 1/ łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki soli lub do smaku 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu lub więcej 1 jajko tarta(...)czosnek, szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Jeżeli mięso mamy w kawałku, zmielić je razem z odciśniętą bułką. W misce wymieszać  mięso  , jajko, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować sześć owalnych kotletów, obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z   obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię

Stare Gary
Kotlety mielone z żółtym serem 192

Odkąd pamiętam, kotlety te są jednym z moich ulubionych dań. I choć wypróbowane w różnych wariantach, najlepiej smakują te tradycyjne. Można je zrobić z prawie każdego rodzaju mięsa osobno lub mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka(...)mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podawać z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i z papryką z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji
Sakiewki drobiowe 240

niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny  pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego sól pieprz Ponadto: 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia powstałego sosu Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy(...)rzędowy, a więc za jednym machnięciem obrobi nam dużą powierzchnię mięsa. Można go nabyć w sklepie Tradismak TUTAJ . Jak już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy

MamaOskarka
KOTLETY MIELONE ZE SCHABU.PYSZNE I SOCZYSTE SCHABOWE 212

Przepis zaczerpnięty od Tomasza Strzelczyka  zaintrygował mnie od razu Kotlety zrobione przez niego w ten właśnie sposób wyglądały mega apetycznie! Musiałam więc wypróbować jego patent 😀 I nie żałuję. A może żałuję ... że tak późno 😉 Bo kotlety przygotowane w ten właśnie sposób są przepyszne! Kruche, mięciutkie i mega soczyste. Zdecydowanie lepsze od klasycznych schaboszczaków. Zachęcam do wypróbowania 😎 Na końcu postu(...)blat stołu, aby wybić ew. powietrze przez co masa będzie pięknie zwarta, a kotlety nie będą rozwalały sie podczas smażenia. Z wyrobionej masy lekko wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotlety (grubości ok 1 cm). I jak przy klasycznych schabowym panierujemy je: w mące, rozkłóconych jajkach (lekko posolonych) i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
PANIEROWANE PIECZARKI JAK SCHABOWE + FILMIK 157

Panierowane pieczarki smakują rewelacyjne, można nimi zastąpić pysznego schabowego, delikatne i w dodatku z serem. Polecam. SKŁADNIKI : 500 g średniej wielkości pieczarek 2 jajka + odrobina mleka sól mąka i bułka tara do panierowania tarty ser do posypania olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Pieczarki myjemy i osuszamy, urywamy ogonki. Następnie każdą pieczarkę należy rozpłaszczyć tak aby powstały kotlet, najlepiej spłaszczają się pieczarki średniej wielkości, duże czasem pękają. Należy je posolić z każdej strony, następnie panierujemy w rozmąconym jajku, mace i bułce tartej. Pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Jeszcze gorące pozsypujemy tartym serem.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Mielone z kapuście 165

Mielone z kapuście Bardzo lubię kapustę za pewne większość z Was również, proponuje wykorzystać kotlety mielone i zatopić je w kapuście. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego ·        3 jajka ·        1 Cebula ·        1 marchew(...)Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką. 2.    Cebulę obieramy drobno kroimy i łączymy z mięsem. 3.    Następnie dodajemy obraną i starta na tarce o dużych oczach marchew, wsypujemy majeranek oraz 2 łyżki bułki tartej i dokładanie wyrabiamy. 4.    Robimy okrągłe kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Super kotlety z fasoli i ziemniaków. 177

najlepiej będzie wam odpowiadało jako dodatek. Zabierajmy się zatem za tworzenie wspaniałych kotletów z fasoli.   Kotlety z fasoli i ziemniaków (4 osoby) Składniki: 3 szklanki fasoli (wcześniej namoczonej) 3 duże ziemniaki 1 średnia cebula 2 jajka otręby sezam bułka tarta olej ryżowy majeranek, pieprz, cayenne Namoczoną fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i blendujemy na gładką masę. Ziemniaki(...)również dodajemy do masy. Dodajemy nie pełną garść otrębów, majeranek, pieprz, cayenne oraz żółtko i całe jajko. Białko z jednego jajka odstawiamy, za chwilę będzie potrzebne. Masę dobrze mieszamy i wyrabiamy na gęste ciasto, z którego formujemy kotlety. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Na koniec ubijamy białko na pianę i smarujemy pianą każdego kotleta

vegetanie
Kotlety mielone z pieczarkami 188

kotlety. Tym razem z dodatkiem pieczarek. Składniki : * pół kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej  * cebula * około 10 sztuk większych pieczarek * jajko * bułka tarta * sól , pieprz , ząbek czosnku Przygotowanie : Przesmażyć cebulę z pieczarkami. Połączyć z mięsem , przyprawić. Smażyć kotlety na złoty kolor. Tutaj podane z ziemniakami oraz gotowaną cukinią. Szybki , prosty przepis na smaczny obiad

Magiczne Życie Marty
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 97

nadaje kotletom treści, i lekkości i ziarnistej konsystencji. Polecamy Wam to danie, jako alternatywę do dość często w Polsce robionych pulpetów z ryżu i mięsa. Gryczanki biją je na głowę. Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula 1 marchew pokrojona w paseczki 1 jajko(...)solą i pieprzem. Ubij kaszę tłuczkiem do zimniaków, ale niezbyt dokładnie. Krok 2 Włóż do kaszy mielone mięso, dodaj ½ łyżeczki soli, natkę pietruszki, wbij jajko i zagnieć całość na gładką masę. Uformuj z masy podłużne kotlety – na kształt cepelinów. Obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj na niego greczaniki i smaż na intensywnym ogniu obracając kotlety

Niedzielny kucharz
Czwartek: Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa 128

nadaje kotletom treści, i lekkości i ziarnistej konsystencji. Polecamy Wam to danie, jako alternatywę do dość często w Polsce robionych pulpetów z ryżu i mięsa. Gryczanki biją je na głowę. Składniki: 250 g mielonego indyka 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 starty ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 mała, starta cebula 1 marchew pokrojona w paseczki 1 jajko(...)solą i pieprzem. Ubij kaszę tłuczkiem do zimniaków, ale niezbyt dokładnie. Krok 2 Włóż do kaszy mielone mięso, dodaj ½ łyżeczki soli, natkę pietruszki, wbij jajko i zagnieć całość na gładką masę. Uformuj z masy podłużne kotlety – na kształt cepelinów. Obtocz delikatnie w mące. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju. Wykładaj na niego greczaniki i smaż na intensywnym ogniu obracając kotlety

Niedzielny kucharz
Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu 1035

Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 brokuł (ok. 500g) 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej do masy + bułka tarta do obtoczenia […] The post Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania