indyka pęczek botwinki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki curry sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 12 kotletów) Piersi z indyka kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej poszatkowaną botwinkę (ja użyłam jedynie łodyg(...)grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jajka, mąkę, przyprawy, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcje mięsa i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Artykuł Siekane kotlety z indykiem i botwinką pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybędą doskonałą propozycją na postny obiad. Na ok 8-9 kotlecików: 200 g suchej fasoli Piękny Jaś Cenos 200 g kapusty kiszonej jajko ok 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Fasolę przepłukać i moczyć w wodzie całą noc. W tej samej wodzie ugotować do miękkości, ostudzić, zmiksować na gładki
Smakołyki Asipytam czy lubicie kotlety mielone. Bo wiem, że tak. Ja zrobiłam mielone w kilku wersjach smakowych. Te które już pokazałam na blogu spotkały się z Waszym uznaniem, dlatego postanowiłam dalej eksperymentować i zrobić kolejną wersję mielonych. Dzisiaj mielone.... po prostu inne Składniki: 600 g karczku 1 średnia cebula pęczek natki pietruszki 5 jajek bułka tarta(...)pieprz. Wymieszałam całość na pulchną masę. Zwilżyłam dłonie i formowałam niewielkie placuszki mięsa na kształt podłużnych kotlecików. Najpierw obtoczyłam je bułce tartej, potem w jajku i na koniec znów w bułce. Kiedy już wszystkie kotlety były gotowe, wyłożyłam je na gorący tłuszcz na patelni i smażyłam je z każdej strony na złoty kolor. Wyłożyłam
Kuchnia u KrysiKotlety nie zawsze muszą być z mięsa. Ten przepis wypróbowałam ostatnio na obiad. Kotlety są również smaczne jak tradycyjne, a myślę że zdrowsze. Składniki: 10 dag kaszy pęczak 1 biała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Kaszę(...)ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie razem z pokrojonym selerem. Połączyć z kaszą, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Formować na dłoni małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem lub sezonową surówką
Tradycyjna KuchniaKotlety schabowe z ziołami . Składniki : schab wieprzowy ( 1 porcja około 10 dkg ) 1 jajko pieprz czarny mielony sól majeranek bazylia olej do smażenia Sposób wykonania : Mięso dzielimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawami z obu stron. Jajko rozbijamy w szklance lub innym naczyniu i pędzelkiem cienko smarujemy nasze kotleciki po obu stronach. Tłuszcz wlewamy
Przepisy i porady kulinarnedodatkiem musztardy z wędzoną papryką, oraz chili. Kotlety mielone przed usmażeniem obtoczyłam w mące kukurydzianej. Po usmażeniu mięso jest soczyste i aromatyczne. Kotlety mielone pikantne, 12 sztuk: Składniki: 50 dag mięso z szynki wieprzowej 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką, 1 bułka kajzerka sól i chili do smaku 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majeranku(...)mięsa wraz z odciśniętą bułką (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy jajko, 3 łyżeczki musztardy, drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą, chili i majerankiem, wsypujemy 2 łyżki bułki tartej, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety mielone, obtaczamy kotlety w mące kukurydzianej i smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy kotlety mielone ze smażonymi ziemniakami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotlety drobiowe z bobem Delikatne kotlety z kurczaka nadziewane bobem oraz mozzarellą. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Jajko · Sól · Papryka ostra · Bułka tarta do panierki + 2 łyżki(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy bardzo drobno, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką i dodajemy 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy. 2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu obieramy. 3. Robimy z mięsa okrągłe kotlety w środek wkładamy po kawałku sera oraz trochę bobu. 4. Panierujemy w bułce
Kulinarna Chwilapochodzi z gazetki "Gotuj krok po kroku". Jest szybki, prosty, a przy tym takie kotleciki są miłą odmianą dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 7 jajek 1 cebula 1-2 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów 1/2 pęczka szczypiorku (opcjonalnie - może też być natka pietruszki) olej do smażenia (np. Rapso) sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę
IMPRESJA SMAKUrazem zaskoczy. Składniki: 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka mielonego imbiru (lub więcej) sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 10 kotletów) Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Oba warzywa wrzucamy(...)patelnię, chwilę obsmażamy, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Studzimy. Do miski wrzucamy mięso, jogurt, jajko, kaszę, rozdrobniony czosnek, imbir, uduszone warzywa, sól i świeżo mielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy – tak długo aż kotlety przestaną nam się kleić do dłoni. Jeżeli po dłuższym czasie, mięso nadal będzie za rzadkie, można dosypać odrobinę kaszy. Z mięsa
KardamonovyKuchnia polska kojarzy się z kotletem schabowym, bigosem, pierogami i kiełbasą. Jakże mylne skojarzenia. Kuchnia polska to bogactwo smaków, produktów, między innymi powracających dziś do łask: jarmużu, skorzonery, karczochów, dziczyzny, gęsi, kaczek... Różnorodność technik kulinarnych, których nie powstydziliby się dzisiejsi Szefowie kuchni. Mam kilka starych książek kucharskich z przełomu XIX i XX wieku ( oryginałów i reprintów). Lubię je czasem przeglądać(...)Książka Kucharska Maryi Ochorowicz - Monatowej z 1910 roku. Od niej zaczęła się moja słabość do książek z przełomu XIX i XX wieku. Jednym z zaskakujących przepisów, jest ten na jajka eklerki, podchodzący właśnie z Książki Kucharskiej Maryi Ochorowicz – Monatowej. Tak obecnie modne jajka w koszulkach, obtaczane w parmezanie a następnie smażone. 5 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki bułki
królestwo garówSkładniki: 1 filet z kurczaka brzoskwinie z puszki 100 g sera żółtego konfitura żurawinowa do panierowania: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Fileta pokroić na kotlety, rozbić, … Czytaj dalej Kotlety drobiowe na słodko
czarrna od kuchniRumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić. Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego(...)gorącą wodę. Dłonie zwilżyć olejem i formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć układać na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę do gotowej cebuli dołożyć kotleciki, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i podsmażyć kilka mint, by smaki się połączyły
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła ghee 1 łyżka kaparów - opcjonalnie sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia bułka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!porcji składników zrobiłam 12 kotlecików. Składniki: 500 g. piersi z kurczaka 1 bułką kajzerka + mleko i woda do namoczenia 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bulka tarta do obtoczenia kotletów Sos: 1 opakowanie gęstej śmietany 18% (200 g.) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka cebulki prażonej 2 łyżeczki chrzanu tartego(...)dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę przypraw. Wymieszać i wyrabiać ręką kilka minut. Następnie formować nieduże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony żeby się przyrumieniły. Smażymy na niewielkim gazie, żeby kotlety nam się nie przypaliły, W rondelku
Agusiowe smakołykiSkładniki 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3/4 szkl. soczewicy zielonej (suchej) 2 średnie cebule 7 średnich pieczarek 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 łyżki bułki tartej pieprz sól majeranek bułka tarta do obtaczania kotletów olej do smażenia Przygotowanie Soczewicę zalać wodą i odstawić na 1h. Następnie gotować przez ok. 0,5h, odcedzić wodę (jeśli została(...)czym odcisnąć. Pieczarki umyć, wysuszyć, drobno pokroić i usmażyć. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Wymieszać mięso, soczewicę, pieczarki, bułki, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy, całość dobrze wyrobić. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com