możecie je też upiec według własnych, sprawdzonych procedur :-) Za to w deszczowy dzień możecie burgery przygotować na grillu elektrycznym lub zwyczajnie na patelni :-) SKŁADNIKI Kotlety: ok. 500 g mięsa wołowego 1/2 dużej cebuli 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz Sałatka z ogórków: 3 ogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor
Czary - gary w kuchniAlternatywa dla schabowego i kotleta z piersi kurczaka Składniki: 2 piersi z indyka ok. 500 g 2 łyżki papryki słodkiej pieprz sól 1 szklanka mąki 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka masła 2 jajka olej do smażenia(...)oprószyłem pieprzem i papryką z obu stron. Odstawić na ok. 15-20 min. Przygotowałem rozkłócone jajka, mąkę, tartą bułkę. Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem jeden obok drugiego, smażyłem na sporym ogniu do zrumienienia. Zmniejszyłem płomień do minimum
R'n'G Kitchendokupiłam jeszcze jedną paczkę mięsa i dorobiłam ich drugie tyle. Szczerze? Smakowały mi nawet bardziej niż te tradycyjne :) Z podanych składników przygotowałam 6 kotletów. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 pęczek natki pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą: mięso, kaszę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawę do mięsa i posiekaną natkę pietruszki - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy całość rękami przez kilka minut. Z masy formujemy owalne, płaskie kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju (średnia moc palnika) przez ok. 5 minut z każdej strony
Prosto z Kotłamyjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do ryby. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Pozostałą mąkę wysypujemy na talerz. Na drugim talerzu roztrzepujemy jako. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na trzeci talerz. Z masy
Kuchnia MagdaLenyKotleciki dzięki ketchupowi są bardziej wyraziste w smaku i na pewno znajda jeszcze więcej swoich zwolenników :) Składniki na około 6 kotletów: 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 3-4 łyżeczki ketchupu ostrego bądź łagodnego 1 jajko sól , pieprz do smaku kilka szczypiorków posiekanych na drobno 1/3 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej (jeśli nie lubimy, ostrą możemy pominąć(...)dodać więcej słodkiej ) mąka pszenna do obtoczenia kotletów ( ja użyłam pełnoziarnistej ) olej do smażenia 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. ( ja tym razem zblędowałam
Gotowanie...to proste !Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kotlet mielony u mnie musi powiązany być z buraczkami. Podobnie, jak bigos…Ta! Kiedyś rodzina stołowała się w „Słoneczku”. Wykupione obiady abonamentowe, tegesy i tam takie różne rzeczy. U mnie obiad w większości wyglądał tak…bigos, ziemniaki, buraczki i kompot :P No wiem…ale to tak pysznie smakowało(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 bułka wrocławska 2 szklanki mleka 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie: Bułkę moczymy w mleku. Odciskamy. Cebulę i czosnek siekamy. Mięso mielimy. Składniki wyrabiamy z jajkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej
R'n'G Kitchenjest to nic skomplikowanego, a efektem są znikające kotlety z półmiska i uśmiechnięte buzie :) Zapraszam. Składniki: 2 upieczone buraki 70 g kaszy jaglanej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 garść uprażonego słonecznika 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 garść posiekanej świeżej pietruszki 1 jajko (wysokiej jakości) 2 łyżki mąki (u mnie mąka pszenna z otrębami) sól morska(...)posiekaną cebulę z czosnkiem, przełożyć do miski, dodać obrane i posiekane na dużych oczkach upieczone buraki, uprażony słonecznik, ugotowaną kaszę jaglaną, przyprawy, zioła, jedno jajko oraz mąkę. Wszystko ze sobą połączyć mieszając. Formować w dłoni kotlety, a następnie panierować w bu ł ce tartej. Smażyć na patelni w ulubionym tłuszczu (u mnie jest to oliwa). Smacznego
Wino Francja KuchniaPomysł na szybki, tani i sezonowy obiad - kotlety jajeczne wraz z dodatkiem upieczonej dyni hokkaido. Bardzo proste do przygotowania. Kotleciki wbrew pozorom są mocno sycące. Najlepiej podać je z grzybowym sosem, np. kurkowym (przepis na sos TUTAJ ). Składniki na 4 porcje: 5 jajek 250 g upieczonej dyni, np. hokkaido sól, pieprz kurkuma 1 łyżka posiekanego koperku 2-3 łyżki bułki(...)oliwek + 2 łyżki masła Cztery jajka ugotować na twardo. Następnie obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać upieczoną dynię. Do masy wbić surowe jajko, dodać posiekany koperek, wsypać bułkę tartą i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać szczyptę kurkumy. Masę wymieszać za pomocą widelca. Jeśli masa za mocno się klei to wsypać kolejną łyżkę bułki
UgotowaćUrozmaicone schabowe Wspaniała odmiana schabowego, bo ile można jeść tradycyjne kotlety. Składniki: · ½ kg schabu · Pęczek szczypiorku · 3 łyżki majonezu · 10 dag sera żółtego w plasterkach · Sól(...)solą. 2. Majonez mieszamy ze szczypiorkiem i smarujemy nim mięso. 3. Następnie układamy ser żółty. 4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 6. Kotlety gotowe. 7. Smacznego
Kulinarna Chwilacukrzycy może nieźle namieszać w cukrach. Zupełnie już na marginesie, wolę zamiast tej buły zjeść ziemniaka z wody. Składniki na 4 porcje (12 kotletów): 400g mielonego mięsa wołowego 200g kiszonej kapusty 1 duża biała cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku łyżka oliwy Dodatki wedle uznania, u mnie: ziemniaczki z wody surówka z kiszonej kapusty Mięso przełożyć do miski(...)trzeba jej mocno odciskać) i drobniej posiekać. Do mięsa dodać ostudzoną cebulkę, posiekaną kapustę, wbić jajko i doprawić dużą szczyptą soli i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki się połączyły. Z mięsnej masy uformować 12 równych, okrągłych kotletów i przełożyć je do naczynia do gotowania na parze (albo do sitka). Gotować na parze 25-30 minut
Dietologinnego, a że nie było, to przystał i na nie. Jak myślicie, smakowały mu?! Składniki na ok 15 kotletów (w zależności od tego jakiej wielkości będziemy formować) 900g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków 250g białego sera 2 cebule 1 jajko Sól, pieprz do smaku (ja dałam mniej więcej po łyżeczce) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli Dodatkowo 2 jajka(...)końcu wbijamy jedno jajko i dodajemy 1 pełną łyżkę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy niezbyt duże kotleciki. Obtaczamy w rozmieszanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Kotlety są miękkie, dlatego najlepiej robić je mniejsze, wtedy szybciej się usmażą i będzie je łatwiej obrócić na drugą stronę. Ja dodatkowo przed smażeniem schłodziłam
Kuchnia w czekoladziepoza tym już pierwszy kęs przenosi nas do czasów dzieciństwa, do tych smaków, które serwowały nasze mamy :) Składniki na ok. 5-6 kotletów: (Inspiracja: "Shabbyeat.pl" ) 1 nieduża cebula 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki mleka 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek na panierkę 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki sól(...)odstawić aż rozmięknie. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do nich surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól, pieprz oraz odciśniętą kajzerkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i ulepić kotlety. Obtoczyć je delikatnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło np. z warzywami
Simply FoodTakich kotletów można zjeść sporo 🙂 Mi pozostała ćwiartka młodej kapusty i z takiej ilości zrobiłam 3 sztuki. Średnio wychodzi po 1 jajku i 1 łyżce sera żółtego na jeden kawałek kapusty, jeśli oczywiście są … Czytaj dalej Kotlety z młodej kapusty Artykuł Kotlety z młodej kapusty pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjączasie. Podane z dużą ilością sałatki stanowią kompletny obiad z niewielką ilością mięsa. Koniecznie nie pomijajcie dodatku boczku wędzonego. Doskonale podkręca smak kotletów. Składniki na 9 dużych sztuk: 1kg ziemniaków 1 duża cebula 100g boczku wędzonego 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków Sól i pieprz 1-2 łyżki oleju(...)kostkę cebulę. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub użyj tłuczka do ziemniaków. Dodaj podsmażony boczek i cebulę, jajko, mąkę i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie formuj kotlety, które obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu na złoty kolor z obu stron
Fabryka pomysłów