miałabym być tak całkiem szczera, to wolę jednak smak tych tradycyjnych. Ale dla osób na diecie, lub tych wszystkich, którzy nie mogą jeść kurzych jajek, myślę, że takie kotleciki mogą być ciekawą alternatywą. Na 6 kotletów: 500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego z szynki 1 duża cebula 2 czubate łyżki płatków owsianych (w oryginale błyskawiczne, ja dałam górskie
Smaki Na Talerzuzewnątrz skrywają miękkie, puszyste i delikatne wnętrze. Te ziemniaczane kotlety smakują dokładnie tak, jak powinny – ziemniakami, a nie mąką. Są też w 100% wegańskie – bo kotlety ziemniaczane do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka. Co w takim razie przez cały czas robiliście źle? Trafia mnie szlag kiedy widzę przepisy sugerujące chore proporcje składników – 0,5 kg ziemniaków i szklanka(...)wrzućcie ugotowanego ziemniaka do blendera kielichowego – gwarantuję Wam, ze skończycie z ostrzami zaklejonymi na amen masą przypominającą ciągnący się, rozpuszczony żółty ser. Dalej chcecie zagniatać ciasto? Wiele osób kotlety ziemniaczane traktuje jako danie z resztek – u mnie w kuchni resztek nie ma, ziemniaków zawsze szykuję tylko tyle, ile zjemy. A do robienia kotletów ziemniaczanych dużo lepiej nadają się świeżo gotowane
Karo in the Kitchengramów szpinaku, dość drobno posiekanego 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 3 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz do smaku olej do smażenia W dużej misce umieścić ugotowaną komosę, płatki jęczmienne, jajka, ser feta, szpinak, sezam, słonecznik, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wmieszać do masy(...)buraka. Przemieszać wszystko łyżką. Sprawdzić doprawienie- masa powinna być dobrze doprawiona, aby kotleciki nie wyszły mdłe. Zwilżyć dłonie i z masy formować okrągłe, płaskie kotlety. Jeśli kotleciki będą się rozpadać można dodać jeszcze jedno jajko. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Smażyć kotleciki na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej ze stron, aż będą pięknie zrumienione i w środku
olalacookingZrobiłam ich sporo, pomroziłam. Zobaczymy. O czym to ja? A, kotlety z kurczaka. Na początku chciałam zrobić wersję klasyczną ze zwykłą mąką pszenną. Ale, że My nie może jej spożywać, a chciałam żeby zjadł przynajmniej jednego kotleta, postanowiłam dodać do nich mąki orkiszowej. Wyszło całkiem ok, niektóre kotlety się porozpadały, ale nie wszystkie (może połowa), te ładniejsze macie na zdjęciu(...)rozmarynu (opcjonalnie) sól pieprz olej rzepakowy 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki do posypania kotletów (opcjonalnie) (przepis na około 12 kotletów) Piersi z kurczaka kroimy w małą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w kostkę paprykę i cukinię (ja cukinii nie obierałam), drobno pokrojoną cebulę, jajka, mąkę, curry, mieloną słodką paprykę, poszatkowany rozmaryn, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko
KardamonovyCzas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: szklanka mleka 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła 1,5 łyżki cukru łyżeczka soli łyżeczka drożdży jajko 3 szklanki mąki sezam czarnuszka (opcjonalnie) żółtko łyżka mleka KOTLETY: 1 kg mielonej wołowiny 4 łyżki musztardy 2 łyżki sosu sojowego 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz DODATKI: sałata ser żółty w plastrach średnie pomidorki kiełki(...)łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu DODATKOWO: wykałaczki/patyczki Przepis 1 Mleko, cukier, masło i drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk
Kuchnia Bazyliisposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką miałam) - sok z ½ cytryny - skórka starta z cytryny(...)drobną kostkę – przekładamy do miski. Wbijamy dwa całe jajka, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy 2 łyżki oliwy, 1,5 łyżeczki wędzonej papryki, startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny, sok wyciśnięty z ½ cytryny – dokładnie wyrabiamy masę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 15 minut. Na papierze do pieczenia formujemy kotlety używając foremki w kształcie obręczy. Nożyczkami „docinamy” porcje papieru
mojewypiekiinietylkoPrzyznam szczerze, że nie przepadam za kaszą gryczaną, ale te kotlety skradły moje serce Są bardzo delikatne, mięciutkie i najważniejsze smakują idealnie na ciepło i również na zimno. Spróbujcie Składniki: – 1 szklanka kaszy gryczanej – 2 szklanki wody – 100g twarogu półtłustego – 1 jajko – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka czubrycy żółtej – sól i pieprz(...)ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Gotową kaszę podzielić na dwie równe części. Jedną część zblendować razem z twarogiem na gładką masę. Następnie dodać jajko, przyprawy i resztę kaszy i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować kotlety dowolnej wielkości, kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na nieprzywierającej patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi
Smaki Armineopakowania sera mozzarella (2 x 125 g) 1 opakowanie Monini Rice&More 90 sek. Bulgur & Quinoa 1 jajko 70 g płatków owsianych błyskawicznych sól i pieprz do smaku 2 łyżki sezamu do obtoczenia 2 łyżki oliwy do posmarowania kotletów Przygotowanie szybkich kotletów z kaszy: W misie robota kuchennego z nożem w kształcie litery S umieść cebulę, czosnek, grubo(...)pracuję dalej. Do posiekanych składników dodaj zawartość opakowania Rice&More 90 sek., wbij jajko, dodaj płatki owsiane i dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj składniki, a następnie chwilę wygnieć masę ręką. Gdy masa zacznie się kleić, uformuj z niej 4 duże kotlety. Obtocz je w sezamie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą przy
Chilli Czosnek i OliwaOlej do smażenia · Bułka tarta do panierki · 2 jajka · 3 jajka ugotowane na twardo · 4 duże ziemniaki · 10 dag sera żółtego ziemniaki · 1 papryka czerwona(...)umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.Farsz mięsny układamy na każdym kotlecie. 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy obrane, ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka, starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, drobno pokrojoną paprykę oraz majonez. Dokładnie mieszamy
Kulinarna ChwilaSkładniki: Piersi z kurczaka PÓŁ papryki czerwonej PÓŁ papryki żółtej 1 czerwona cebula 2 torebki ryżu 2 jajka 1Kostka rosołowa 2 łyżki słodkiej papryki Mąka 3-4 łyżki curry Olej do kotletów Olej musztardowy do ryżu, ale może być zwykły Sól woda Sposób: Kurczaka myjemy i przekrajmy na cieńsze kawałki Rozpuszczamy Kostkę(...)łyżkach wody dodajemy paprykę Rozbijamy jajka i trzepiemy dodając naszą rozpuszczona kostkę rosołową Kąpiemy kurczaka w takiej miksturze i pozostawiamy na kilkanaście minut. *Nastawiamy ryż w garnku dodajemy sól Gdy ryż się ugotuje płuczemy go pod zimna wodą,odcedzamy Pamiętajmy żęby go nie rozgotować *Kroimy cebule i paprykę w kostkę. Rozgrzewamy
Viola cooks with passionwzględu na bogaty bukiet przypraw. Bardzo lubię wyraziste smaki, więc nie szczędzę ziół i innych przypraw w swoich daniach. Tak było i tym razem. Polecam! :) Kotlety mielone: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka + 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek(...)mleczną mieszankę dolewamy do bułki tartej, solimy, pieprzymy i mieszamy. Odstawiamy na chwilę na bok. Do miski, w której jest już cebula i czosnek, dodajemy mięso, wbijamy jajko i mieszamy. Gdy bułka tarta nasiąknie już płynem dodajemy ją także do mięsa i dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy następnie wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz
Cooking Monsterzapachniał mi. A , że u mnie od pomysłu do realizacji długo nie trzeba to mam tymiankowe kotlety. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka puree ziemniaczanego 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat ) 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku 1 cebula 1 jajko 1/2 średniej bułki sól pieprz mielony mąka olej z pestek winogron do smażenia Filet rybny rozmrozić(...)zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się
Buniabaje w kuchniprzepis. Jest dość niecodzienny, bo wśród składników jest kasza orkiszowa i boczek. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4-6 kotletów kotlet Przepis na kotlety z kaszą to mocno stuningowany przepis na kotlety z karpia. W oryginalnym przepisie wśród składników nie ma kaszy, a jest żurawina. Do tego idzie lekko kwaskowy, winno-śmietanowy sos. No pycha. Ponieważ(...)mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną. Tak jest też z kotletami rybnymi
Niedzielny kucharzKotlety są naprawdę dobre i smaczne , zawsze to jakaš odmiana od zwykłego mielonego do obiadu. 30 dag.kapusty kiszonej 1 jajko sos piri-piri 1 duży ząbek czosnku Sól i pieprz Starty parmezan Odrobina ulubionej(...)przyprawy bułka tarta Olej do smażenia ***************************** 1 .Mielone wymieszać z przyprawami ,sosem piri.Dodac zmieloną kapustę kiszoną i rozgnieciony czosnek , jajko i wyrobić na gładką masę.Dodać bułkę tartą i jeszcze raz wymieszać. 2 . Formować równe kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu .Gdy z jednej strony się usmaza na złoty kolor kotleta obrócić, posypać parmezanem startym po wierzchu usmażonego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwyobrażam sobie obiadu bez kawałka mięsa, więc te kotlety traktuję jak dodatek do niego niż główną część. ;-) Podane z sosem, np. pieczarkowym są jeszcze smaczniejsze. Kasza jaglana to bardzo wartościowe źródło witamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie(...)studzimy. 4. Koperek siekamy. 5. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku. I tutaj musimy zdecydować czy dodajemy surowe jajko - jeśli masa jest zbyt mało klejąca, robimy to. 6. Kotlety smażymy na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej, z dwóch stron, do zarumienienia
Szefowa kuchni