kotlet siekany - 989 przepisów (strona:46/66)

Zupa ziemniaczana z grzybami 171

połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. Jedynie korzonki kroimy drobniej. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obraną i umytą marchew kroimy w plastry. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i smażymy na silnym ogniu przez jakieś 3-4 minuty. Ziemniaki i marchew przekładamy do garnka(...)gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku. Posypujemy przed podaniem prażoną cebulką i natką pietruszki. Prażoną cebulkę mam w kuchni pod ręką, więc dodaję ją do różnych dań np. do kotletów mielonych , czy pieczeni rzymskiej , w przypadku zupy ziemniaczanej cebulka podnosi jej walory smakowe. Smacznego!   The post Zupa ziemniaczana z grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Soczeburger z brokułami 137

minut, albo odrobinkę dłużej.   2. Pół cebuli kroimy w drobną kosteczkę, a pół w piórka - zostaną one dodane później do burgera.   3. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Tak samo postępujemy z natką pietruszki. Jej ilość zależy od Waszych upodobań - jeśli lubicie ten świeży smak, dajcie jej więcej, ale pamiętajcie, aby również ją drobno posiekać.  Tak samo(...)pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało nam się stworzyć w domu, a cały czas się uczymy i eksperymentujemy :) Życzmy smacznego!  Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Młoda kapusta z borowikami w śmietanie. 197

lasu ani jednego grzyba, radość była jeszcze większa. Większość ususzyliśmy, a z reszty postanowiłam zrobić nadzienie do schabowych i dodać do kapusty w śmietanie. Powiem Wam, że i kotlety, i kapusta palce lizać ;) Polecam! Składniki na młodą kapustę z borowikami w śmietanie: 1 średnia młoda kapusta (lub 3/4 dużej) 300-400 g świeżych, leśnych grzybów (u mnie borowiki) 1 duża(...)obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę wymieszaną z grzybami. Kapustę siekamy, wrzucamy do cebuli, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, rosół. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. W części śmietany rozprowadzamy mąkę i wlewamy do miękkiej kapusty, dolewamy resztę śmietany

Rozpustne gotowanie
Pulpety mięsno brokułowe w sosie arrabiata. 180

ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz i papryka chili do smaku 2 łyżki brązowego cukru świeża lub suszona bazylia - ok 2 łyżki Przygotowanie sosu; Cebulę drobno siekamy a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie szklimy na niej cebulę i czosnek. Po chwili wlewamy passatę, dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy(...)trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby była za luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotlety, panierujemy w mące i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180C i pieczemy około 40-50 min.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 142

krewetkami i pesto Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy wołowej Krewetki tygrysie 250 g Dwa wędzone pstrągi Rolada z sera koziego(...)Kolorowe pomidorki koktajlowe 400 g Duża cukinia Kalarepka Kilka rzodkiewek 4 ziemniaki 1 czerwona cebula Ząbek czosnku 2 garści orzechów włoskich 2 garści orzechów laskowych Garść migdałów 2 łyżki siekanego szczypiorku Świeża bazylia Pęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej 3-4 łyżki bułki tartej Parmezan Przyprawy: 10 suszonych pomidorów

Niedzielny kucharz
Kotlety ryżowe 170

poszukiwaniu inspiracji kulinarnych przeglądałam różne ciekawe blogi i znalazłam przepis na kotlety ryżowe. Przepis troszkę zmodyfikowałam i na obiad zrobiłam kotlety ryżowe z warzywami. Przyznaję- bardzo smaczne! Polecam! Kotlety ryżowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, bułka(...)studzimy.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki a paprykę w paseczki. Cebulę, pora i paprykę podsmażamy na oleju i studzimy. Wszystkie warzywa siekamy na mniejsze kawałki. Ryż, ugotowane i podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy 2 jajka i przyprawy. Formujemy kotleciki które, obtaczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej i smażymy na głębszym

paapilotkaa
Pierogi czosnkowe z ziemniakami 154

lodówki na 30-60 minut żeby odpoczęło. Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, główka obranego czosnku, jajko, coś zielonego. Ziemniaki przeciskamy/tłuczemy/mielimy zależy jakie są domowe możliwości, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, jajko wbijamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól, pieprz i porządnie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ~30 min. -- Następnie ciasto dzielimy na części, wałkujemy(...)się wodę. Potem ugotowane wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie. Jeżeli od razu nie serwujemy, to wrzucamy do durszlaka żeby obciekły. Jak zostanie nam farsz, to smażymy kotlety ziemniaczane. Najlepiej smakują pierogi odsmażane. Smacznego

chleba naszego
Kotlety z kaszy jaglanej i botwinki 161

darami prosto z ogrodu, ale tym razem na warsztat wzięłam botwinkę!  I żeby było oryginalnie nie będzie tym razem chłodnik, a kotlety z botwinką. Ba do tego jaglane kotlety :) Samo zdrowie na talerzu, a przy okazji wbrew pozorom są bardzo syte jak te mięsne! Mnie oczarowały swym kolorem a was? Składniki : 2 torebki kaszy jaglanej duży pęczek botwiny(...)sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia Wykonanie : Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Botwinkę drobno siekamy a buraczka ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min.  Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem

W kuchennej krainie
Klasyczny Sos Tzatziki 1101

łagodzi ostrość grillowych potraw, podkręca, podkreśla ich smak. Na blogu jest jedna z wariacji na sos tzatziki z dodatkiem rzodkiewki, miąższu pomidorów i szczypiorku, który został podany do kotletów jagnięcych. Klasyczny Sos Tzatziki można podać do naszych grillowych potraw , które zostały zebrane w specjalnym wpisie. Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2-3 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe ze skórką świeży(...)skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach jarzynowych, solimy i zostawiamy na kilka minut na durszlaku, jak ogórki puszczą sok, dokładnie je odciskamy i dodajemy do jogurtu. Koperek drobno siekamy i wraz z solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny przekładamy do miseczki z jogurtem. Całość mieszamy. Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Oszukane gołąbki - danie jednogarnkowe 864

Oszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla  kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe!  1 główka kapusty 200g ryżu(...)słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany 2 łyżki masła 1. Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki.  2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę

Szefowa kuchni
Penne z paprykowymi klopsikami i suszonymi pomidorami 179

Kilka tygodni temu została mi niewielka ilość mięsa mielonego, ale za mało na kotlety czy sos bolognese, a w słoiku ostatnie połówki suszonych pomidorów - jeszcze tych kupionych, bo już zrobiłam własne! Miałam za to sporą ilość penne, kupionego w promocji.  I tak po chwili namysłu powstał w Monachium (za sprawą Polki!) naprawdę świetny (jak się okazało) i zupełnie włoski(...)smażenia 2 ząbki czosnku 5-6 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie 50-70 g słodkiej śmietanki, 30% kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie łyżki słodkiej papryki w proszku

Kuchnia Prezydentowej
Surówka z kiszonej kapusty 200

Buraczki przygotowywane na ciepło bezsprzecznie pasują do kotletów mielonych. Tak samą nieodłączną surówka do pary z ryba jest u mnie kiszona kapusta. Pasuje również do wielu innych dań, ale głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula(...)Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku (nie wyciskamy całości) i przekładamy do miseczki. Jabłko, marchew i cebulę obieramy. Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę do ryb i mięs. Smacznego

ChilliJemy
Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym 326

idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad.  Sos pomidorowy idealnie komponuje si ę z mięsem t worząc ciekawe i smaczn e danie oraz nową odsłonę klasycznych kotletów mielonych . Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku(...)całego pieprzu ok. 3 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego sól, pieprz, oregano Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami

Słodka Strona
Duszona cukinia z bazylią 178

listków bazylii 1 łyżka miodu ( lub łyżeczka cukru ) 3 ząbki czosnku sól , ostra papryka do smaku Cukinię, kroimy w dość duże kawałki , razem ze skórką ( trzeba dokładnie umyć ) . Cebulkę siekamy . Na gorącym oleju ( łyżka ) , podsmażamy cukinię z cebulką , do momentu , aż zaczną łapać rumieńce , dokładamy obrane , zmiażdżone ząbki czosnku ( ja rozgniatam rączką od noża , aż się rozpaćkają – mają wtedy(...)momentu aż sok z pomidorów się zredukuje i utworzy gęsty sos . Wyłączamy gaz , wsypujemy posiekaną bazylię , mieszamy i od razu podajemy . Doskonałe z chrupiącymi tostami lub jako dodatek do kotletów ziemniaczanych , jak w moim przypadku ( na zdjęciu ) Smacznego ! Post Duszona cukinia z bazylią pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Białe szparagi, gotowane pulpety i kasza pęczak z warzywami 154

masę. Z masy mięsnej przygotować niewielkie kotlety mielone (mi wyszło 12 niewielkich pulpetów). Na patelnię wlać chochlę bulionu lub lekko osolonego wrzątku. Na wrzący płyn wrzucać kotlety (tak żeby kotlety były zanurzone do połowy) i gotować je 5-6 minut z jednej strony, po czym obrócić na drugą stronę na kolejne 2-3 minuty. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę śmietany(...)wewnętrzną część z pestkami. Miąższ cukinii pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pozostałych krojonych warzyw. Warzywa podsmażyć na patelni z łyżką oliwy, dodać ugotowaną kaszę pęczak, doprawić świeżo siekanym tymiankiem i jeśli potrzeba, szczyptą soli. Przygotować szparagi. Obciąć zdrewniałe końcówki i za pomocą obieraczki do warzyw obrać skórkę z wierzchu na wysokości mniej więcej 2/3 każdego szparaga

Dietolog

Proponowane wyszukiwania