Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest potrzeba. Czas smażenia zależy tylko i wyłącznie od nas - im dłużej tym sos będzie gęstszy. U nas całość zajęła ok. 15 min. * Papryczki siekamy drobno i dodajemy razem z cebulą i czosnkiem. MIĘSO Jeżeli mamy chude mięso, dodajemy odrobinę oleju i mieszamy. Jeśli nie to odrobinę wody, zeby się dobrze kleiło. Formujemy kotleciki(...)koniec doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy i kładziemy ser, zostawiając kotleciki na ok 1 min na patelni. Ściągamy i zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. SKŁADANIE BURGERA Bułki kotlety z wołowiny z serem sałata pomidor cebula ogórek świeży lub konserwowy majonez/musztarda sos bbq patyczki do szaszłyków papryczki chilli opcjonalnie Bułki przekrajamy. Górną część - koronę smarujemy majonezem, kładziemy poszarpane sałatę, pomidory
Kuchnia od dwojgaDzień dobry :-) Moje młodsze dziecko nie przepada za jajkami. Przemycam gdzie się da i jak się da. Tym razem spróbowałam z kotletami jajecznymi. Dobrze doprawiłam, dobrze rozgniotłam, żeby nie poznała, że to jajka, dodałam kiełki brokuła bo taką zieleninkę miałam tylko i zjadła. Okazało się, że pyszne, zostawiłam jej nawet na drugi dzień. Trzeba sobie jakoś radzić ;-) Z podanych składników(...)panierowania 70 g startej mozzarelli kiełki brokuła posiekane, może być szczypiorek, natka pietruszki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1. 6 jajek gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy lub rozgniatamy widelcem. Ja rozgniotłam widelcem na drobno. Dodajemy bułkę tartą, posiekane kiełki, słodką paprykę, sól, pieprz i surowe jajka. Mieszamy dokładnie. Masa ma być w miarę klejąca, żebyśmy mogli uformować
kruche babeczkipołówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. Jedynie korzonki kroimy drobniej. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obraną i umytą marchew kroimy w plastry. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, na którym szklimy posiekaną cebulę, dodajemy grzyby i smażymy na silnym ogniu przez jakieś 3-4 minuty. Ziemniaki i marchew przekładamy do garnka(...)gotujemy. Doprawiamy zupę do smaku. Posypujemy przed podaniem prażoną cebulką i natką pietruszki. Prażoną cebulkę mam w kuchni pod ręką, więc dodaję ją do różnych dań np. do kotletów mielonych , czy pieczeni rzymskiej , w przypadku zupy ziemniaczanej cebulka podnosi jej walory smakowe. Smacznego! The post Zupa ziemniaczana z grzybami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięminut, albo odrobinkę dłużej. 2. Pół cebuli kroimy w drobną kosteczkę, a pół w piórka - zostaną one dodane później do burgera. 3. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Tak samo postępujemy z natką pietruszki. Jej ilość zależy od Waszych upodobań - jeśli lubicie ten świeży smak, dajcie jej więcej, ale pamiętajcie, aby również ją drobno posiekać. Tak samo(...)pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami. Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało nam się stworzyć w domu, a cały czas się uczymy i eksperymentujemy :) Życzmy smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polelasu ani jednego grzyba, radość była jeszcze większa. Większość ususzyliśmy, a z reszty postanowiłam zrobić nadzienie do schabowych i dodać do kapusty w śmietanie. Powiem Wam, że i kotlety, i kapusta palce lizać ;) Polecam! Składniki na młodą kapustę z borowikami w śmietanie: 1 średnia młoda kapusta (lub 3/4 dużej) 300-400 g świeżych, leśnych grzybów (u mnie borowiki) 1 duża(...)obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę wymieszaną z grzybami. Kapustę siekamy, wrzucamy do cebuli, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, rosół. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. W części śmietany rozprowadzamy mąkę i wlewamy do miękkiej kapusty, dolewamy resztę śmietany
Rozpustne gotowanieząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól i pieprz i papryka chili do smaku 2 łyżki brązowego cukru świeża lub suszona bazylia - ok 2 łyżki Przygotowanie sosu; Cebulę drobno siekamy a czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę a następnie szklimy na niej cebulę i czosnek. Po chwili wlewamy passatę, dusimy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy(...)trzonem. Dodajemy około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby była za luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotlety, panierujemy w mące i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180C i pieczemy około 40-50 min. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.krewetkami i pesto Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy wołowej Krewetki tygrysie 250 g Dwa wędzone pstrągi Rolada z sera koziego(...)Kolorowe pomidorki koktajlowe 400 g Duża cukinia Kalarepka Kilka rzodkiewek 4 ziemniaki 1 czerwona cebula Ząbek czosnku 2 garści orzechów włoskich 2 garści orzechów laskowych Garść migdałów 2 łyżki siekanego szczypiorku Świeża bazylia Pęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej 3-4 łyżki bułki tartej Parmezan Przyprawy: 10 suszonych pomidorów
Niedzielny kucharzposzukiwaniu inspiracji kulinarnych przeglądałam różne ciekawe blogi i znalazłam przepis na kotlety ryżowe. Przepis troszkę zmodyfikowałam i na obiad zrobiłam kotlety ryżowe z warzywami. Przyznaję- bardzo smaczne! Polecam! Kotlety ryżowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu, mały por, 1/2 papryki zielonej, cebula, 2 marchewki, pietruszka, ziemniak, 1/2 małego selera, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, bułka(...)studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, pora kroimy w cienkie talarki a paprykę w paseczki. Cebulę, pora i paprykę podsmażamy na oleju i studzimy. Wszystkie warzywa siekamy na mniejsze kawałki. Ryż, ugotowane i podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy 2 jajka i przyprawy. Formujemy kotleciki które, obtaczamy w roztrzepanych jajkach a następnie w bułce tartej i smażymy na głębszym
paapilotkaalodówki na 30-60 minut żeby odpoczęło. Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków, główka obranego czosnku, jajko, coś zielonego. Ziemniaki przeciskamy/tłuczemy/mielimy zależy jakie są domowe możliwości, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, jajko wbijamy do pozostałych składników. Do smaku dodajemy sól, pieprz i porządnie wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na ~30 min. -- Następnie ciasto dzielimy na części, wałkujemy(...)się wodę. Potem ugotowane wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie. Jeżeli od razu nie serwujemy, to wrzucamy do durszlaka żeby obciekły. Jak zostanie nam farsz, to smażymy kotlety ziemniaczane. Najlepiej smakują pierogi odsmażane. Smacznego
chleba naszegodarami prosto z ogrodu, ale tym razem na warsztat wzięłam botwinkę! I żeby było oryginalnie nie będzie tym razem chłodnik, a kotlety z botwinką. Ba do tego jaglane kotlety :) Samo zdrowie na talerzu, a przy okazji wbrew pozorom są bardzo syte jak te mięsne! Mnie oczarowały swym kolorem a was? Składniki : 2 torebki kaszy jaglanej duży pęczek botwiny(...)sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia Wykonanie : Kasze jaglaną gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju razem z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Botwinkę drobno siekamy a buraczka ścieramy na tartce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem
W kuchennej krainiełagodzi ostrość grillowych potraw, podkręca, podkreśla ich smak. Na blogu jest jedna z wariacji na sos tzatziki z dodatkiem rzodkiewki, miąższu pomidorów i szczypiorku, który został podany do kotletów jagnięcych. Klasyczny Sos Tzatziki można podać do naszych grillowych potraw , które zostały zebrane w specjalnym wpisie. Składniki: 250 ml jogurtu greckiego 2-3 ząbki czosnku 2 ogórki gruntowe ze skórką świeży(...)skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach jarzynowych, solimy i zostawiamy na kilka minut na durszlaku, jak ogórki puszczą sok, dokładnie je odciskamy i dodajemy do jogurtu. Koperek drobno siekamy i wraz z solą, białym pieprzem oraz sokiem z cytryny przekładamy do miseczki z jogurtem. Całość mieszamy. Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOszukane gołąbki to nazwa stosowana najczęściej dla kotletów z kapustą, mięsem i ryżem, udających gołąbki:). Chodzi o to by skrócić sobie czas przygotowania potrawy. A gdyby tak pójść na łatwiznę jeszcze bardziej? Moje oszukane gołąbki przygotowuje się dosłownie w kilka chwil, później pozostaje tylko czekać aż kapusta zmięknie podczas duszenia i gotowe! 1 główka kapusty 200g ryżu(...)słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku po szczypcie: pieprz, vegeta, czosnek granulowany 2 łyżki masła 1. Kapustę i cebulę drobno siekamy. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Na rozgrzane masło wrzucamy mięso, marchewkę i cebulę. Podsmażamy 1-2 minuty mieszając składniki ze sobą. Po tym czasie dorzucamy ryż i kapustę
Szefowa kuchniKilka tygodni temu została mi niewielka ilość mięsa mielonego, ale za mało na kotlety czy sos bolognese, a w słoiku ostatnie połówki suszonych pomidorów - jeszcze tych kupionych, bo już zrobiłam własne! Miałam za to sporą ilość penne, kupionego w promocji. I tak po chwili namysłu powstał w Monachium (za sprawą Polki!) naprawdę świetny (jak się okazało) i zupełnie włoski(...)smażenia 2 ząbki czosnku 5-6 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie 50-70 g słodkiej śmietanki, 30% kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki siekanego cienkiego szczypiorku tarty parmezan KLOPSIKI 100-150 g mięsa mielonego wołowego 50 ml zimnej wody 1 szalotka 1 łyżka pasty paprykowej (lub dwie łyżki słodkiej papryki w proszku
Kuchnia PrezydentowejBuraczki przygotowywane na ciepło bezsprzecznie pasują do kotletów mielonych. Tak samą nieodłączną surówka do pary z ryba jest u mnie kiszona kapusta. Pasuje również do wielu innych dań, ale głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko cebula(...)Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku (nie wyciskamy całości) i przekładamy do miseczki. Jabłko, marchew i cebulę obieramy. Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę do ryb i mięs. Smacznego
ChilliJemyidealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad. Sos pomidorowy idealnie komponuje si ę z mięsem t worząc ciekawe i smaczn e danie oraz nową odsłonę klasycznych kotletów mielonych . Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku(...)całego pieprzu ok. 3 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego sól, pieprz, oregano Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami
Słodka Strona