kotlet siekany - 989 przepisów (strona:47/66)

Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 198

mamy pod ręką tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy(...)Grzyby dokładnie oczyszczamy ze ściółki, płuczemy szybko na durszlaku pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Możemy też grzyby oczyścić szczoteczką. Następnie kapelusze grzybów kroimy w plastry, nóżki siekamy w kosteczkę. Cebulę drobno siekamy, moja mama czasami dodawała czosnek przeciśnięty przez praskę – ale ja go pomijam. Na głębokiej patelni roztapiamy masło i olej. Wkładamy cebulę i szklimy. Dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 330

dość wysokiej ceny grzybów suszonych czy z wyniesionych z domu smaków. Zawsze w kupnych pierogach mi czegoś brakuje. Za wzorcowe uważam te robione przez mojego tatę, który sieka tasakiem farsz, a nie przekręca przez maszynkę. Mamy wtedy drobne cząstki grzybów w farszu a nie miazgę. Tak naprawdę, do jakiego domu nie pójdziecie, to farsz z kapusty i grzybów będzie smakował(...)moim farszu jest dość pokaźna ilość grzybów suszonych, zwykle podgrzybków i prawdziwków, bo takie lubimy najbardziej. Farsz z tego przepisu idealnie nada się na krokiety, paszteciki, nadzienie do kotletów ziemniaczanych i co Wam jeszcze wyobraźnia podsunie. Znam osoby, które do farszu dają jajko, suszone śliwki czy więcej rozmaitych przypraw. Tutaj jest tylko sól i pieprz i jak dla mnie jest

Mieszam w Garnku
Pieczeń rzymska 147

Popularna zimna przystawka z mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli(...)letniej wodzie przez 20-30 minut, po czym odciskamy i mocno rozdrabniamy. W międzyczasie cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Z natki pietruszki usuwamy najbardziej zdrewniałe części i drobno siekamy. Duże jajko dokładnie roztrzepujemy. Mięso wstępnie urabiamy widelcem dodając część przypraw. Następnie dodajemy partiami jajko, cebulę, bułkę, natkę oraz resztę przypraw. Starannie i bez pośpiechu wyrabiamy (najlepiej ręką) na jednolitą

Kulinarna Pokusa
Siekane kotleciki drobiowe 280

Nie ukrywam, że drób  jest najczęściej używanym z mięs w mojej kuchni, ze względu na jego walory smakowe i odżywcze. Drób zawiera niewielkie ilości tłuszczu (skórę

mojewypiekiinietylko
Burgery ze śledzi z kaszą gryczaną i ogórkiem 171

świetnie się sprawdzi żurawina czy rodzynki. Pęczek pietruszki posiekać razem z łodyżkami. Połowę natki dodać do masy na rybne burgery. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 płaskie kotlety (bez dodatku jajek ani bułki tartej) i smażyć je po około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warto użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, żeby użyć jak najmniej tłuszczu(...)dodać do ugotowanej kaszy gryczanej przed podaniem i wymieszać dokładnie. Burgery podawać z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną z natką pietruszki i ogórkiem kiszonym. Polecam dodanie do kaszy świeżo siekanej pietruszki. Taka drobna rzecz, a zupełnie zmienia jej konsystencję i smak. 1 porcja to ok. 440 kcal , węglowodany: 36g, białko: 25g, tłuszcz: 22g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje

Dietolog
Obiad na niedzielę: KEBAB Z SAŁATKĄ TABBOULEH Z PIECZONEGO KALAFIORA 117

mielonego nadzianych na patyki. Słowo kofta, które wywodzi się z języka staro perskiego, oznacza po prostu: mleć. Co tu dużo mówić, kuzyn naszego mielonego z Bliskiego Wschodu bije nasz kotlet na głowę: jest niesamowicie aromatyczny dzięki pachnącym ziołom i korzeniom i przyjemnie się go zjada prosto z patyka, Warto choć na chwilę odejść od klasyki i zamiast zwykłego mielonego wypróbować(...)proste do wykonania. Koniecznie wypróbujcie. Ten przepis skompilowaliśmy z dwóch blogów: tabbouleh wzięliśmy od sióstr Hemsley a koftę z Saveur.com . Składniki: Na kebab 500 g wołowiny 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonej mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

Niedzielny kucharz
Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej 138

najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy. Rozmaryn  Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw(...)Należą do najbardziej wartościowych i znanych ziół przyprawowych. Dodajemy je do popularnej, pochodzącej z Lombardii gremolaty czyli mieszanki posiekanej natki, skórki otartej z cytryny i obranego czosnku, wszystkie składniki siekamy drobno i posypujemy ulubione zupy, makarony, kanapki. Dla wzmocnienia smaku pietruszki, należy używać liści z łodyżkami, których zapach jest bardziej wyrazisty. Pietruszkę dodajemy na sam koniec gotowania.  Tymianek

Moja smaczna kuchnia
Roladki z kurczaka z koperkiem. 153

     Te małe cudeńka zawsze wzbudzają zachwyt. Pięknie się prezentują, szybko się je przygotowuje, ale co najważniejsze są pyszne. Delikatne drobiowe mięsko wypełnione koperkiem

Rozpustne gotowanie
Zrazy z kaszy jaglanej 157

Dziś mam dla Was przepis z kaszy jaglanej , którą taki bardzo lubię.Robiłam już GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ oraz KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ.Były też przepyszne KOPYTKA Z KASZY JAGLANEJ.A dziś ma dla Was przepis na zrazy / frykadelki.Z dodatkiem kukurydzy są fantastycznym pomysłem na szybki i smaczny obiad! Można jeść je solo lub podać z ulubionym sosem np. śmietanowym(...)szczypta – curry – 1 szczypta – bulion – 250 ml – olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut w bulionie , odcedzamy , studzimy, Cebule drobniutko siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Kaszę wkładamy do miski ,  dodajemy podsmażoną cebulkę i kukurydzę. Wbijamy jajko. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem , curry

Ostra na Słodko
Poniedziałkowy "fit" - roladki z kurczaka z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami 152

występuje tu w towarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać.  Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które(...)oliwy lub oleju z pomidorów Przygotowanie: Filety z kurczaka rozbijamy na cieńsze i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a orzechy włoskie siekamy na drobno. Orzechy mieszamy z pomidorami i nakładamy na środek każdego filetu, po czym zawijamy tworząc roladkę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim roladki z każdej strony. Kiedy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piersi z kurczaka w sosie z sera feta 135

wykorzystać też do szaszłyków souvlaki . Daleko mu do nudy! Piersi kurczaka oczyszczamy kolejno z błonek i – dociskając mięso dłonią do deski – dzielimy filety w poprzek na dwa cieńsze, równe kotlety. Niczego nie rozbijamy, zostawiamy kurczaka jak jest. Mięso nacieramy mieszanką ziół włoskich, lekko solimy i pieprzymy, odkładamy.   Sos szykujemy w kąpieli wodnej – potrzebny nam do tego mały rondelek(...)trzeba było rozcieńczyć sos). Do miski z pokruszonym serem, jogurtem i mlekiem, dodajemy dwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub posiekany i roztarty bokiem noża na desce ząbek czosnku. Listki bazylii siekamy – 2/3 wsypujemy do sera, resztę zostawiamy na desce. Naszykowane wcześniej piersi z kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie – mięsu tej grubości wystarczy 4-5 minut na stronę na średniowysokim ogniu

Karo in the Kitchen
Zupa z brązowej soczewicy a'la krupnik 173

Kupiłam soczewicę, pomyślałam że po tych wszystkich mięsno rybnych przysmakach z przyjemnością spróbujemy czegoś lżejszego. Szukałam, myślałam co by tu zrobić... może kotlety, może gulasz, sałatkę aż w końcu padło na zupę. Jeszcze takiej nie jadłam. Podobno brązowa odmiana soczewicy jest najtwardsza. Przed gotowaniem warto namoczyć ją na kilka godzin, a jak zwykle najlepiej całą noc, wtedy jej gotowanie(...)kawałek selera 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano śmietana kwaśna świeża kolendra Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, przesmażamy w garnku na rozgrzanym oleju, wlewamy wodę. Wsypujemy soczewicę, zaczynamy gotować. W tym czasie warzywa obieramy, ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości

Życie zaczyna się w kuchni
kotlety ryżowe 1217

Prosty przepis, kilka zwyczajnych składników, a smak ryżowych kotlecików zaskakująco dobry. Polecam jako atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnych mielonych. składniki: 100 g suchego ryżu 100 g żółtego

babka w formie
Drobiowe kotlety mielone 329

Kotlety mielone z kurczaka z dodatkiem otrębów owsianych. Bardzo ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych :) Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 2-3 osób: 300 g oczyszczonej piersi z kurczaka 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mleka 1 białko jajka bułka tarta do obtaczania 3 łyżki(...)sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Otręby owsiane mieszamy z mlekiem, odstawiamy na bok. Mięso z kurczaka mielimy lub siekamy w rozdrabniaczu. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie zagniatamy. Dodajemy cebulę, czosnek, przygotowane otręby i białko jajka, ponownie wyrabiamy. Formujemy 6 kotlecików, każdy z nich obtaczamy w odrobinie

My Culinary Art
Czulent z kaszą i fasolą 159

Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś” (lub 1 puszka białej fasoli) 3-4 ząbki czosnku(...)odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i pozostawiamy na noc (w przypadku fasoli z puszki pomijamy moczenie fasoli). Następnego dnia mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obie cebule obieramy i siekamy je drobno. W szerokim rondlu z grubym dnem podgrzewamy tłuszcz, i obsmażamy na nim mięso razem z cebulą. Dodajemy pieprz oraz paprykę, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Jeśli moczyliśmy fasolę

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania