dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne. Przepis pochodzi z Saveur.com Składniki: 500 g ryby (może być mrożona) 1/2 kg ziemniaków 1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka kminu 2 łyżeczki soku z cytryny Sól i pieprz Na wywar 3 ząbki czosnku 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego 2 ziarenka kardamonu(...)przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową. Krok 3 Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety. Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z dowolną sałatką. Smacznego! Artykuł Piątek: Krokiety rybne po hindusku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKotleciki można podać z ryżem lub ulubioną kaszą i sałatką ze świeżych warzyw. Kotleciki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz łyżka siekanej natki pietruszki bułka tarta do panierki olej do smażenia Sos: 2 cebule 2 ząbki czosnku duży pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)bazylii kulka mozzarelli Kotleciki: obrane jajka zetrzeć na tarce lub rozgnieść widelcem. Wymieszać z surowym jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić do smaku i uformować cztery zgrabne kotleciki. Kotlety opanierować w bułce tartej. Schłodzić aby nie rozpadły się podczas smażenia. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Sos: Na patelni rozgrzać olej i masło. Zeszklić posiekaną
Smakołyki Asikoniec dodajemy czosnek i po chwili dolewamy wina. Jak wino się zredukuje zdejmujemy patelnie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę paprykę i siekamy pietruszkę i dodajemy do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy. Jak pieczarki z cebulą lekko przestygną dodajemy je do mięsa (i tu się zgodzę z opiniami że im dłużej wyrabiamy mięso mielone(...)jednym zamachem jak nie mamy czasu i też będzie ok). Jeżeli mięso będzie bardzo klejące możemy dodać do niego bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, wilgotnymi rękami formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rumiany kolor i gotowe :) Jako dodatek proponuję ziemniaki z marchewką i groszkiem 1 duży ziemniak 1 marchewka 3 łyżki groszku konserwowego szczypta
Piekielna Kuchnia PatiKotlety z jajek są smaczne i sycące, często przyrządzam je na piątkowy obiad, podaję z surówką i ziemniakami. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe 1 cebula 3-4 łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 18% Pół pęczka natki pietruszki Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Ugotowane jajka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy podsmażoną cebulę, surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna KuchniaTymiankowe schabowe z papryką Wyglądają na zwykłe schabowe a jednak pod skórką kryje się niespodzianka. Rozpływające się w ustach kotlety schabowe z nutką ziołową. Tymianek działa jak antybiotyk jest bakteriobójczy, zwalcza infekcje, wzmacnia odporność oraz nadaje naszym potrawą aromatycznego smaku. Składniki: · ½ kg schabu(...)Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Do miski wlewamy Jogurt. 4. Dodajemy majonez. 5. Tymianek siekamy drobno, przekładamy do jogurtu. 6. Paprykę kroimy bardzo drobno i również dodajemy do jogurtu. 7. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem. 8. Mięso moczymy w marynacie
Kulinarna Chwilawszamam na kolację :D ale o dziwo! Zjadł i powiedział że mu smakowało. Zaskoczył mnie zupełnie, bo on raczej z tych, co to wyżyliby na kotletach. Ale zaskoczył pozytywnie! I nic w zamian nie chciał 😜 Składniki dla 2-3 osób Pappardelle: 300g mąki + do podsypywania 100g puree z dyni ½ łyżeczki soli 1 jajko Sos: 200g wędzonego boczku lub chudego(...)pietruszki 150ml słodkiej śmietanki 30% 150g sera żółtego typu gouda Sól morska oraz pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania Makaron: Przesianą mąkę, puree z dynii oraz jajko i sól siekamy nożem a następnie wyrabiamy w dłoniach. Pozostawiamy pod ściereczką na ok 20 minut po czym wałkujemy na gr ok 2-3mm. Podsypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy
Kuchnia w czekoladziepołowa sporej młodej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 puszka krojonych pomidorów sól i czarny pieprz Kapustę siekamy drobno. Cebulę kroimy w ćwierć talarki, czosnek siekamy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy papryki i cebulę, smażymy przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodać syrop klonowy, mieszamy(...)wsypujemy przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 15 – 20 minut. Wlewamy pomidory z puszki, solimy i pieprzymy. Gotujemy 5 minut. U nas był to dodatek do kaszy bulgur i kotletów schabowych. Sama w sobie jest równie wyśmienita. A dla tych, którym oczy się same zamykają tak jak mi, mocne uderzenie, hiciorem zwane
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 4 duże kotlety schabowe o wadze 150 g lub osiem mniejszych o wadze 70 g 1 łyżka oleju 100 g wędzonego chudego boczku 1 cebula 4 duże pieczarki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 żółta papryka świeża 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki Sól i pieprz Wykonanie: Schab delikatnie rozbijamy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy(...)olej i obsmażamy schab z dwóch stron. Odkładamy mięso na podgrzany talerz. Boczek kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia się cebulki. Pokrojone w plastry pieczarki dodajemy do cebulki z boczkiem Wszystko razem dusimy około 6 min. Posypujemy słodką papryką i mieszamy. Do całości dokładamy obsmażone mięso i zalewamy wodą, aby przykryła mięso. Dusimy
O kuchni z uczuciemJeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj. Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki1 duża marchewka1 jabłkotrochę kminku1 mała cebulka2-4 łyżki olejucukier, sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli(...)uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.Smacznego
Kuchnia domowa Anibójcie się tego zrobić, jeśli aktualnie w domu nie macie takiej kaszy. Ponadto kotlety buraczane są banalnie proste i jedną trudność stanowi ugotowanie buraków, co zajmuje trochę czasu. KOTLETY Z BURAKA Z KASZĄ OWSIANĄ (8 sztuk) Składniki 300 g ugotowanego buraka, startego na grubych oczkach 120 g ugotowanej kaszy owsianej 1 natka świeżej pietruszki, posiekana 1 mała cebula, obrana(...)mielona gałka muszkatołowa do smaku Jak zrobić? Piekarnik nagrzewam do 170 stopni Celsjusza. Dużą, płaską blachę wykładam papierem do pieczenia. Buraka, kaszę i natkę pietruszki umieszczam w misce. Cebulę siekam bardzo drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do miski. Wlewam olej, dodaję bułkę tartą. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Lekko wilgotnymi dłońmi formuję kotleciki. Układam na blasze wyłożonej
W kuchni Karmel-itkisera pleśniowego (ja dałam z niebieską pleśnią), który jest intensywny w smaku, sprawia, że kotlety stają się bardziej wyraziste, a po przekrojeniu wypływa z nich lejący ser 🧀 Podsumowując...kotlety mielone z cukinią i serem pleśniowym są rewelacyjne! Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia pęczek natki pietruszki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 100 g sera pleśniowego(...)jajka 1/2 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i razem ze skórką ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Cebulę obieramy, drobno siekamy lub wrzucamy do malaksera razem z cukinią i miksujemy na drobno. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser pleśniowy kroimy na małe kostki.Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią
Kuchnia MagdaLenysię one atrakcyjniejsze , szczególnie dla młodszych , którzy jak wiadomo mają delikatniejsze niż my podniebienia Bywa też ,że kładą przepis na łopatki ..ale temu , akurat wyszły na plus Polecam , doskonały kotlet , nie za ciężki ,a pasuje do wszystkiego . Składniki na około 4 osoby : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka ,cienkościenna typu Ramiro(...)mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka, granulowanego czosnku -suszonego 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania ( pszenna ) Kukurydzę odsączamy z zalewy . Warzywa siekamy drobniutko . Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Całość łączymy z mielonym mięsem , dodając cukier, kolendrę , czosnek i sól do smaku . Wbijamy jajko , wsypujemy 2 łyżki bułki tartej i wlewamy
Ogrodnik w podróżytracą cennych minerałów i witamin. Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu spożycia przechowywać w lodówce. Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. SKŁADNIKI / 4 porcje 1/2 główki kalafiora 1 duża marchewka 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego(...)świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy majonez z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. SURÓWKA : Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i razem z marchewką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy cebulę, natkę pietruszki i koperek. Lekko solimy, polewamy przygotowanym dressingiem, mieszamy
cool and mintyDziś mam dla Was przepis na przepyszne kotlety z kurczaka z kukurydzą. Świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów.Te zwane są również szarpanymi.Delikatne , soczyste , niesamowicie szybkie do
Ostra na Słodkorobi się ją dosłownie w kilka minut . Warto wcześniej schłodzić produkty w lodówce , będzie wtedy wytchnieniem w upalny dzień . Można serwować samą z jakimś tostem lub jako towarzystwo kotleta czy innego dania obiadowego Polecam ! Składniki : sałata 1 główka , rzymska lub lodowa , masłowa tez może być chociaż osobiście za nią nie przepadam 2 pomidory średniej wielkości 1/2 małej czerwonej cebuli(...)soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1/2 małego pęczka kopru 1/2 małego pęczka pietruszki 1 wyciśnięty praską ząbek czosnku 2 łyżki wody sól , pieprz do smaku Koper i pietruszkę siekamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , miód , sok z cytryny , wodę i oliwę . Miksujemy blenderem , aż otrzymamy sos . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Gdyby był zbyt gęsty można dodać więcej wody
Ogrodnik w podróży