kotlet siekany - 989 przepisów (strona:48/66)

Drobiowe kotlety mielone 323

Kotlety mielone z kurczaka z dodatkiem otrębów owsianych. Bardzo ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych :) Przepis znalazłam na stronie Filozofia Smaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 2-3 osób: 300 g oczyszczonej piersi z kurczaka 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mleka 1 białko jajka bułka tarta do obtaczania 3 łyżki(...)sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Otręby owsiane mieszamy z mlekiem, odstawiamy na bok. Mięso z kurczaka mielimy lub siekamy w rozdrabniaczu. Przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie zagniatamy. Dodajemy cebulę, czosnek, przygotowane otręby i białko jajka, ponownie wyrabiamy. Formujemy 6 kotlecików, każdy z nich obtaczamy w odrobinie

My Culinary Art
Czulent z kaszą i fasolą 151

Nasze kasze”. Danie okazało się bardzo smaczne, soczyste i treściwe. Czulent podawany bywa najczęściej z ziemniakami lub po prostu z chlebem i kiszonymi ogórkami. Ja podałam go z bieszczadzkimi kotletami z ziemniaków i sera. Składniki: 500 g pręgi wołowej lub mostku wołowego 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka fasoli „Jaś” (lub 1 puszka białej fasoli) 3-4 ząbki czosnku(...)odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i pozostawiamy na noc (w przypadku fasoli z puszki pomijamy moczenie fasoli). Następnego dnia mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obie cebule obieramy i siekamy je drobno. W szerokim rondlu z grubym dnem podgrzewamy tłuszcz, i obsmażamy na nim mięso razem z cebulą. Dodajemy pieprz oraz paprykę, mieszamy i zalewamy gorącą wodą. Jeśli moczyliśmy fasolę

Trzeci talerz
Kotlety z kalafiora + film 198

kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowany kalafior odcedzamy i studzimy. Oczyszczone pieczarki razem z trzonkami kroimy w kostkę, cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu wrzucamy posiekaną cebulę i chwilę rumienimy, dodajemy pieczarki i natkę pietruszki, wszystko krótko podsmażamy od czasu do czasu mieszając. Następnie ugotowany, wystudzony(...)całość mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy w dłoniach niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, po usmażeniu kotlety odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu

Smakowite Dania
Gryczane kotlety z łososiem 95

ulubionych składników, ale w wersji 2 w 1. U mnie takie posiłki sprawdzają się idealnie w podróżach, bo czasami mam na prawdę mało czasu na zjedzenie, a tak takiego kotleta wezmę na 2 kęsy, zagryzę ogórkiem kiszonym i jestem najedzona. 😆 Niby głupie, ale zalicza się jako pełnowartościowy posiłek😎I taki wynalazek jest o wiele ciekawszy i zdrowszy niż standardowa kanapka(...)kaszy gryczanej -120 g łososia wędzonego -1 jajo -koperek, sól, pieprz  -2 łyżki tłuszczu do smażenia/można również upiec Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki. 3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być melakser) 4. Wylepiamy

zdrowo i aktywnie
BURGERY Z KASZY JAGLANEJ, CIECIERZYCY I BURACZKÓW 88

kotleciki dają się łatwo formować i nie rozpadają się podczas smażenia (choć i tak trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie). W razie potrzeby można dodać dodatkowe 2 łyżki bułki tartej. Kotlety najlepiej podawać w bułce, w formie burgerów lub z ziemniaczkami puree i sosem pieczarkowym lub gorgonzola (niewielka ilość śmietanki 30% zagotowanej z serem gorgonzola). SKŁADNIKI / 6 SZTUK(...)szczypta chili w proszku DODATKOWO: olej lub klarowane masło do smażenia WYKONANIE Ugotowane lub upieczone buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.  Natkę pietruszki opłukujemy, osuszamy i  siekamy. Ciecierzycę dokładnie odsączamy na sicie. Cebule i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy 5 minut, na średnim ogniu, na 1 łyżce oleju lub klarowanego masła. Często mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia

cool and minty
Placki drobiowe z cukinią i żółtym serem + film 205

Placki drobiowe z cukinią i żółtym serem to znakomity pomysł na smaczne, szybke i proste danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych kotletów z kurczka. Delikatne mięso połączone z cukinią, żółtym serem i szczypiorkiem, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, danie.     składniki na około 20 sztuk 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia(...)cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Umytą pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy odciśniętą cukinię oraz starty żółty ser. Opłukany szczypiorek drobno siekamy i łączymy z zawartością miski, dodajemy również mąkę, jajko oraz majonez, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy małe placki z obu stron

Smakowite Dania
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 147

Zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Dzisiaj Wam polecam na obiad pyszne faszerowane zrazy z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. W necie widziałam nazwę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z karkówki 90

Ostatnio mamy kryzys, ale nie w gotowaniu. Po prostu mamy teraz okres jedzenia rodzimych, tradycyjnych dań. Tradycja rosół w niedzielę, kotlet schabowy…w poniedziałek pomidorowa. U nas to rzadkość. I nawet nie wiecie, jak bardzo zazdrościmy Wam takiego jedzenia, lookając foty z rosołem <3 schaboszczaka z buraczkami lub łotewer, pomidorówki…oj dużo tego. Nie mówimy, że nowe smaki, które(...)ziela angielskiego 700 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki do zagęszczenia 100 ml zimnej wody do mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mąką. Cebulę i czosnek siekamy. Na rozgrzanym smalcu, smażymy mięso. Dodajemy cebulę i czosnek. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem przez kwadrans, uważając by nie przypalić. Po 15 minutach zalewamy gorącym bulionem

R'n'G Kitchen
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 255

ziemniakach piszę do znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty(...)składników. Oliwki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Małe kapary zostawiamy w całości. Jeśli używacie dużych kaparów, tzw. ‘jabłuszek’, pokrójcie je na mniejsze kawałki, wielkością podobne do drobnych kaparów. Szczypior drobno siekamy, tak samo postępujemy z filecikami – sikamy jej jak najdrobniej. Ziemniaki myjemy, pozostawiamy je w łupinkach, zalewamy w garnku wrzątkiem, solimy i gotujemy około 20, maksymalnie 25 minut. Te ziemniaki

Karo in the Kitchen
Kotlety z płatków 111

Doskonała imitacja mięsa. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina mięso, nie wymagają dodatku jajka, bo "klej" zawarty w ziarnach doskonale skleja całość. Mięsnego, wędzonego posmaku dodaje im wędzony oscypek, który swoją rolę spełnia znakomicie. Żeby dobrze zjeść, wcale nie trzeba zjadać mięsa! :) Potrzebujemy(...)łyżeczki curry sól, pieprz bułka tarta Płatki zalewamy wrzątkiem, około 0,5 cm nad powierzchnię. Czekamy aż płatki całkowicie wchłoną wodę. Marchew ścieramy na tarce, a cebulkę drobno siekamy. Warzywa dusimy na oliwie aż zmiękną. Do namoczonych płatków żytnich dodajemy duszone warzywa, starty ser oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i obtaczamy w bułce tartej. Ja użyłam razowej panierki, która uchowała

MamaOskarka
MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 136

jest to za mało, by go usmażyć i wyżywić nim rodzinę 👪 Oto przepis jak mając tylko jeden filet z kurczaka zrobić smaczny i prosty obiad dla czterech osób - musztardowe kotlety z kurczakiem 😉Świetnie smakują podane z ryżem z warzywami. Składniki: 1 filet z kurczaka 3 jajka 3 łyżki musztardy gdańskiej Dagoma 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka(...)niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z ciastem i dokładnie mieszamy łyżką. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Po smażeniu

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety z fasolki szparagowej i płatków kukurydzianych 155

idealnie nadała się, aby wykorzystać ją do kotletów. Wyszły pyszne! A roboty przy nich dużo nie ma :) Kotlety z fasoli szparagowej i płatków kukurydzianych Przepis na ok. 7-8 kotletów Potrzebujemy: - garść zielonej fasolki szparagowej - pół czerwonej cebuli - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - kubek płatków kukurydzianych (zwykłe, śniadaniowe, np. cornflakes) - 2 łyżki mąki ryżowej - 4 listki bazylii świeżej (lub łyżeczka(...)Obrany i drobno posiekany czosnek delikatnie zarumieniamy. Po chwili dorzucamy fasolkę, cebulę i marchewkę. Całość podlewamy dodatkowo wodą i czekamy, aż warzywa zmiękną. 3. Bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy je do naszych duszących się na patelni warzyw i całość posypujemy przyprawami.  4. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy na patelnię płatki kukurydziane. Mieszamy całość i czekamy aż płatki

Bananowe Pole
Surówka z marchewki i pora 132

Wiadomo, por , jabłko , marchew i jakaś cytryna zazwyczaj gdzieś tam w kuchni są . Szybka w wykonaniu , da się ją zrobić nawet w ostatniej chwili . Doskonały dodatek do dań rybnych , kotletów itp . Polecam , jako doskonałe źródło witamin , które będzie pomocne nawet w walce z zimową grypą. W końcu witaminy , to lepsza odporność organizmu , a żadne suplementy nie są w stanie równać(...)Warzywa myjemy i obieramy , jabłka również . Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i jabłko , skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy ( jabłko i marchewka zachowają apetyczny kolor ) . Następnie drobniutko siekamy pora , dodajemy do pozostałych składników . Przyprawiamy , solą , pieprzem , cukrem , dokładamy majonez , jogurt i całość mieszamy . Odstawiamy na około 20 minut do przegryzienia się składników . Podajemy jako przystawka do obiadu , można

Ogrodnik w podróży
Arabska zupa z czerwonej soczewicy 166

także jako nadzienie do naleśników, gołąbków lub pierogów. W związku z wysoką zawartością białka, może stanowić świetny odpowiednik mięsa dla jaroszy, którzy chętnie wypiekają z niej pasztety czy kotlety. Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki(...)smażymy przez chwilę, a następnie dolewamy wrzątek. Dodajemy liść laurowy, lekko solimy i gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Liście pietruszki  odrywamy i grubo siekamy. Usuwamy liść laurowy z zupy, odlewamy 2 chochelki zupy z warzywami i soczewicą. Pozostałą zupę miksujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sokiem z cytryny. Ponownie wkładamy do zupy niezmiksowane warzywa

Smakowity Blog Kulinarny
Fishburgery z dorsza z sosem cytrynowo-kaparowym 192

skórki i namaczamy ją w mieszance składającej się z 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki wody, po 15-20 minutach odciskamy ją na sicie. Koperek bardzo drobno siekamy, cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce. Cebulkę i czosnek bardzo drobno kroimy i szklimy je na łyżce oleju. Rybę odcedzamy i przekładamy do miski. Lekko(...)rybno-ziemniaczano-bułkową szybko wyrabiamy dłonią do pełnego połączenia. Dłońmi (możecie posmarować dłonie olejem, będzie wygodnie!) nabieramy porcje masy (podzielcie sobie ją na 6 części) i formujemy z nich kotlety wielkości bułki. Obtaczamy je, dociskając w bułce tartej i smażymy, po około 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą

Karo in the Kitchen