kombinowanie co z niego przyrządzić, ponieważ jego neutralny smak pasuje do wielu rzeczy. Daje mi to szereg możliwości, z których korzystam ja i moja rodzina. Mięso z rosołu przepisy: Kotlety drobiowe Tortilla gyros Sałatka rosołowa Tarta z kurczakiem Warzywa z rosołu to również wspaniała rzecz. Wcale nie myślcie, że one takie biedne wygotowane już się do niczego nie nadają(...)ryż wchłonie cały płyn. Tak ugotowany ryż odstawiamy do ostudzenia. Ogórki kiszone, marchewki, pietruszki i cebulę kroimy w kosteczkę, dodajemy do przestudzonego ryżu. Kurczaka obieramy od kości i siekamy niedbale. Jego również dodajemy do ryżu. Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty przygotowanych składników. Jeżeli dobrze ostudziliśmy ryż to można już w zasadzie kończyć przygotowanie sałatki, dodać majonez, musztardę
MamaOskarkaKiedy w domu robi się buraczane sałatki na zimę, my podbieramy kilka buraczków i robimy pyszny obiad! Zapraszamy na buraczanego burgera lub tradycyjne buraczane kotleciki. Ty
Bananowe PoleWspaniałe danie, którym mogłabym się zajadać… no może nie codziennie, ale co drugi dzień;) Wiem, pisałam to już tyle razy, ale nie zaszkodzi gdy napiszę
Smaki Na TalerzuKotlet z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową to klasyczny polski obiad pierwszych tygodni lata. My dodaliśmy amerykański akcent- ugotowaną kukurydzę. Kto nie lubi młodych ziemniaków? Każdy lubi. Są słodkie, delikatne, miękkie, ale też jędrne i przy tym małe i gładkie jak piłka ping-pongowa. Nie wiemy czy wiecie, ale Ministerstwo Rolnictwa pracuje nad definicją młodego ziemniakami, żeby pod naszą polską(...)młodych ziemniaków 300 g fasolki szparagowej 1 duża kukurydza 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj mięso. Jeśli kupujesz polędwiczki zapakowane próżniowo, zamarynujcie mięso bezpośrednio w opakowaniu. Jeśli kupisz mięso luzem przełóż polędwiczki do osobnego
Niedzielny kucharzrazem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych(...)przez kilka chwil. Jak są czerstwe (najlepiej właśnie jak są) to przez kilka dłuższych chwil - aż rozmiękną. Odciskamy z wody i do dużej miski wrzucamy. Natkę i cebulę siekamy drobno i też do miski. Czosnek przeciskamy przez praskę. I dodajemy mięso i wszystkie inne składniki. Ja miałem taki ziarnisty czerwony pieprz to go zmieliłem w moździerzu, cudnie pachniał
Marder&Marder ManufactureKurczak w sosie pomidorowym i placki z kaszy jaglanej z kapustą kiszoną. Cudowne połączenie. Placki można zjeść bez dodatków, z sosem, bez sosu, na obiad i
KucharzycaLekkie i zdrowe pulpety z indyka a do tego pyszny sos koperkowy - to to co lubię zwłaszcza na obiad:) Polecam. Zapraszam do polubienia mojej
Gotowanie PatkiKuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni.Na talerz trafiły zarówno houskove
Ostra na SłodkoDelikatne w smaku burgery z piersi z kurczaka z serem żółtym, w panierce z dodatkiem sezamu. Świetnie nadają na obiad dla dzieci. Aby były mniej tłuste
Kuchnia MagdaLenyPlacki ziemniaczane to taki przysmak, który najczęściej kojarzy nam się z dzieciństwem. Ja lubię je solo , z gulaszem albo z sosem pieczarkowym. Od znajomych wiem, że
Ostra na SłodkoDe volaille z koperkiem , pyszny klasyk Czasami trzeba wrócić do klasyki . De volaille w wersji wiosennej ze świeżym koperkiem to niezapomniany smak cudownie płynącego masła …
Ogrodnik w podróżyukochane i tradycyjne kotlety mielone. Najlepiej smakują właśnie takie z różnych gatunków mięsa, na przykład w wołowiny i wieprzowiny lub cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą(...)łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki szczypta cynamonu sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 500 ml przecieru pomidorowego oliwa do smażenia Wykonanie Czosnek i cebulę drobniutko siekamy. Do miski wkładamy zmielone mięso, dodajemy posiekane warzywa, natkę, przyprawy i 1-2 łyżki zimnej wody. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Ja z reguły pomagam sobie mikserem
Kulinarne przygody Gatitywybrać jedną z czterech prędkości, z których każda służy do przygotowania potraw o różnym stopniu "twardości": • Prędkość 1: Zupy • Prędkość 2: Koktajle owocowe i Ubijanie • Prędkość 3: Purée i Siekanie • Prędkość 4: Duże Kawałki np. mięsa. W zestawie z blenderem otrzymujemy: duży pojemnik o objętości 1 000 ml ze stabilną, antypoślizgową podstawką i pokrywką ułatwiającą przechowywanie; rozdrabniacz 750ml z pokrywką(...)litery S, co ma zwiększać efektywność ich pracy. Muszę przyznać, że przeszły u mnie w kuchni dość trudny test. Od najprostszych zadań tj. miksowanie owoców na koktajl, przez przygotowanie kotletów mięsnych czy fasolowych, na rozdrabnianiu bardzo twardych warzyw (tj. selera czy pietruszki) kończąc. Czy sobie poradziły? Tak, i to bez żadnego problemu! Wystarczyło tylko włączyć odpowiedni program i przystąpić
Poranek na słodkoLekkie kotleciki z tuńczyka z chrupiącym słonecznikiem i zieloną pietruszką. Dziś polecam Wam pyszną propozycję na sytą kolację lub lżejszy obiad. Pyszne kotleciki z tuńczyka z
Słodkie okruszkisól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy w niej sos. Należy zagotować bulion, po czym dodać przecier (wymieszać). Przekładamy nasze gołąbki do sosu(...)około 2 szklanki wody pieprz i sól do smaku około 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda do rozrobienia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy chwile cebulę, dodajemy pokrojone piersi z kurczaka. Podsmażamy mięso około 15 minut. Po tym czasie dolewamy połowę wody, dodajemy przyprawy i dusimy całość pod przykryciem (opcjonalnie podlewając wodą). Mąkę
Słodkie okruszki