bedzie to tort czekoladowy z pomaranczami. Jednak gdy juz stanelam przed sklepowym regalem, pelnym dzemow i powidel, szybko zmienilam zdanie. Doznalam olsnienia i za sprawa jednego malego sloiczka z konfitura zmienilam wczesniejsze zamiary. Wyobrazilam sobie smak czekolady i malin w jednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec pudelko mrozonych malin, czekolade i pobieglam(...)domu. Aromat goraczej czekolady szybko rozszedl sie po mieszkaniu. Zaraz potem dolaczyl do niego zapach podgrzanej konfitury malinowo-jezynowej. W tym momencie juz wiedzialam, ze bedzie to przepyszny tort. Tort czekoladowy z malinami przepis na biszkopt skladniki: 500g serka mascarpone 3 jogurty naturalne 200g czekolady gorzkiej (70% kakao) 1 lyzka cukru pudru 50g malin mrozonych lub swiezych 4 lyzki konfitury
Przysmaki Karolkigotowania taką roladę i chwalił się pokazując przez Skeypa .On co prawda robił z LemonCurd ( a mnie się już kończy i szkoda mi było zużyć ) - a ja zrobiłam z konfiturą malinową - ale zasada ta sama . Będą dalsze eksperymenty . ( przepis i zdjecia z archiwum bo nie wiem czemu najpierw go wstawiłam , a potem ukryłam w roboczych - no ale ważne , że się(...)odnalazł ) Czas : 30 minut Składniki : 2 jajka 3,5 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania 1/2 słoika dobrej konfitury malinowej świeże maliny do dekoracji listki mięty ( melisy ) do dekoracji 2-3 łyżki masła Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę
Buniabaje w kuchnicukru pudru 2/3 szklanki (100g) mąki pszennej 2/3 szklanki (100g) maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Nasączenie: wiśniówka (około pół szklanki) Przełożenie: średni słoiczek konfitury wiśniowej (użyłam z własnej spiżarni z dużą ilością owoców) Masa: 500 ml śmietany kremowej 36% (Łaciata) – bardzo dobrze schłodzonej 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru ziarenka z jednej(...)laski wanilii Dekoracja: tarta gorzka czekolada na boki własnoręcznie zrobione dekoracje z gorzkiej czekolady użyłam również kilka wiśni z konfitury Przygotowanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka – oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno następnie dodać
Blondynka Gotujetakie przepisy lubicie najbardziej. Co jeszcze polubicie w tym przepisie? Będzie smakował każdemu, możecie go dowolnie dopasować do swoich upodobań - bo jego smak zależy od rodzaju konfitury, jakiej użyjecie do jego zrobienia. Mało tego - z jednego przepisu ciasto za każdym razem może smakować inaczej! Prawda, że bosko? :) Przy okazji przepisu na ciasto podam Wam również stary jak świat(...)świecie polewę czekoladową, błyszczącą, lśniącą i niezwykle apetyczną, która doskonale nadaje się do wielu innych ciast, deserów i lodów! :) Składniki (na ciasto): 125 gramów mąki 300 gramów dobrej jakości konfitury o dowolnym smaku (pomarańcza i czekolada brzmi wybornie!) 125 gramów masła 82% 100 gramów gorzkiej czekolady 100 gramów drobnego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki
Garniec Magalieugotować kaszę! Należy ją wcześniej wypłukać lub uprażyć w garnku. W ten sposób pozbywamy się charakterystycznej ,,goryczki", która może zepsuć cały wypiek. Po upieczeniu i ostudzeniu jagielnika, udekorowałam go konfiturą truskawkową i wiórkami kokosowymi. Moja mama, gdy tylko spróbowała kawałek powiedziała: ,,PRZE-PY-SZNY!" Dodała jeszcze, że gdybym jej wcześniej nie uprzedziła, nigdy nie pomyślałaby, że jest to sernik(...)roztopionym masłem. masa jaglana 200 g suchej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka 2% 120 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego mały jogurt naturalny 1 jajko dodatkowo słoiczek konfitury truskawkowej wiórki kokosowe/płatki migdałów (opcjonalnie) Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu
Kuchnia EllieKilka dni temu po długim czasie upiekłam domowy pasztet drobiowy, a że w naszym domu pasztet uwielbia towarzystwo konfitury z żurawiny, więc i ona powstała. Miałam zamrożoną żurawinę, więc pasowało idealnie. Konfiturę robi się bardzo szybko, co nie ukrywam i mnie zaskoczyło. Nie miałam sprawdzonego przepisu w babcinym zeszycie, więc skorzystałam z przepisu z "Moje Wypieki" za co bardzo(...)Gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Po czym dodajemy resztę owoców i gotujemy ok 20-30 minut, aż wszystkie owoce zmiękną, a część wody wyparuje i konfitura zgęstnieje. Z tej porcji wyszły mi 3 małe słoiczki. Tym razem ich nie pasteryzowałam, bo bardzo szybko znikną. Żurawina bogactwo witaminy C, cudowna w walce z przeziębieniem. Polecam przepis
Basia w kuchniarmelizowane bakłażany to zdrowsza wersja tureckiej konfitury. Wersja turecka to przede wszystkim cukier i w dalszej kolejności warzywa. My proponujemy bakłażany karmelizować z cytrusami i przyprawami oraz dodać mniej cukru. Kupując bakłażany wybierajcie jak najmniejsze/najmłodsze, te będą miały mniej pestek. Konfitura z bakłażanów jest znakomitym dodatkiem do ciast, deserów i herbaty. Pachnie i smakuje cytrusami, cynamonem i kardamonem(...)pokroić w kostkę (ok 1 cm), wymieszać z gorącym syropem, gotować do czasu aż zaczną robić się szkliste (ok. 20 minut). Dodać skórkę z cytrusów, gotować przez minutę. Gorącą konfiturę przełożyć do wyprażonych słoików, szczelnie zamknąć, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować 10 minut
SzczyptaSmaQpączek i zdrowy, to jakoś nie pasuje do siebie :) Pączek to pączek, musi być słodki i musi być w maśle :) Nie ma moim zdaniem lepszych pączków niże te z konfiturą różaną, mięciutkich i polanych lukrem. Obowiązkowo muszą być nadziane przed smażeniem, wtedy mają najlepszy smak :) Bez obaw, jeśli dobrze skleimy pączki nawet kropelka marmolady nie wypłynie :) A po zjedzeniu jednego(...)mąki 250 ml mleka 1 łyżka roztopionego masła 3 łyżki cukru 2 jajka 2 żółtka 14g suchych drożdży 1 łyżka spirytusu 1 łyżka ekstraktu waniliowego nadzienie słoiczek konfitury różanej dodatkowo 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody sok z 1/2 cytryny płatki migdałów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, dodać cukier i drożdże i wymieszać
DefinicjaSmakuKolejny pomysł na słodkie i pyszne wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem z dodatkiem kawy, kakao, konfitury pomarańczowej i czerwonych pomarańczy. Z połączenia tych wszystkich składników powstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :) SKŁADNIKI (2 porcje) 100g kaszy jaglanej 300 ml mleka (w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii(...)łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 2 łyżki niskosłodzonej konfitury pomarańczowej 1 czerwona pomarańcza SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać aby nie przypalić) i zalać mlekiem. Następnie dodać wanilię (ekstrakt lub laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić
DefinicjaSmakuRóżne potrawy z mniszka już robiłam : miody, kwiaty w cieście, soki , sałatki ale konfitury jeszcze nie i na nią czas przyszedł. Spieszcie się bo mlecze przekwitają a konfitura jest warta zrobienia i skosztowania pyszności. Zapraszam gorąco. Domowa konfitura z mniszka lekarskiego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieAnastazji. Charakteryzuje je przepyszna masa budyniowa, makowy biszkopt, herbatniki nasączone alkoholem oraz biała czekolada (jeżeli nie przepadamy za białą czekoladą możemy użyć mlecznej lub gorzkiej) - ciasto możemy również przełożyć konfiturą porzeczkową dla złamania słodyczy. Całość tworzy przepyszny wypiek, który z pewnością warto przygotować w naszych domach. Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Składniki: Biszkopt: 4 jajka(...)wódka do nasączenia polewa: 100 g białej czekolady 30 ml śmietanki kremówki łyżka wódki lub 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki łyżka wódki konfitura lub dżem z czarnej porzeczki(opcjonalnie) ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych do posypania wierzchu Ciasto "Weselna Dama" z Masą Budyniową i Makowym Biszkoptem - Sposób przygotowania: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny mieć
Słodka StronaMamy sezon na wiśnie więc warto to wykorzystać. Konfiturę z wiśni robi się łatwo a jest naprawdę pyszna. Można ją wykorzystać do ciast lub kanapek. Składniki: 2 kg wiśni 1 kg cukru 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wiśnie opłukać i wydrylować. Przełożyć do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Smażyć kilka godzin aż owoce wchłoną cały sok . Dodać cynamon(...)cukier, wszystko wymieszać. Gdy cukier się rozpuści smażyć owoce jeszcze przez około 30 minut. Żeby sprawdzić czy owoce będą wystarczająco gęste można trochę konfitury odłożyć na spodeczek i ostudzić np. w lodówce. Jeśli zimne wiśnie mają taką gęstość jaka nam odpowiada można przestać dalej smażyć owoce. Owoce przełożyć do wcześniej wymytych i dokładnie osuszonych słoików, zakręcić słoiki. UWAGA jeśli
Mama GotujePowidła z kakaem można również znaleźć pod nazwą “śliwkowa nutella”, mnie jednak ta nazwa nie pasuje, bo w tej konfiturze nie ma orzechów. Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja(...)słoiki dobrze chwyciły można je gdy są jeszcze gorące wyciągnąć z wody i ustawić na ścierce do góry dnem. Jeśli zakrętka lub słoik była uszkodzona albo za dużo konfitury znalazło się w słoiku, konfitura wypłynie spod zakrętki
Mama Gotujeprzepis. Składniki: na 8-10 muffinów 70 g masła 70 g cukru 3 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao woda mineralna konfitura wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy jajka po jednym stale miksując, następnie mieszamy z mąką , proszkiem do pieczenia i kakao . Jeśli ciasto jest bardzo gęste(...)dolewamy troszkę wody mineralnej . Do papilotek wykładamy łyżkę ciasta, formując w nim wgłębienie. Nakładamy łyżeczkę konfitury wiśniowej i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 – 20 minut. Bajecznie smakują podawane na ciepło! Płynna konfitura będzie wypływać niczym gorąca lawa Smacznego! Post Czekoladowe muffiny z wiśniowym nadzieniem pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniDziś przedstawiam kolejny przepis na świąteczne słodkości. Mazurek na kruchym spodzie z konfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej(...)zimnego masła 100 g cukru pudru 4 żółtka Składniki na nadzienie: ok 200 g konfitury z róży 300 g białej czekolady, posiekanej 250 g śmietanki 36 % 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej uprażone na suchej patelni płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem blaszkę do pieczenia. W celu przygotowania ciasta, wymieszaj ręcznie
karmelowy