Sezon na czereśnie jeszcze trwa więc póki jeszcze mamy okazję wykorzystajmy go jak najlepiej. W tym roku z czereśni zrobiłam kilka słoiczków konfitury z wanilią, gdzieś w szafie robi się nalewka, było ravioli, były knedle.. Czereśni w tym roku wykorzystuję bardzo dużo w kuchni i tu muszę podziękować moim sąsiadom i babci za to, że mnie tak hojnie nią(...)dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam na jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski 10-12 minut. Następnie gotową konfiturą uzupełniam wyparzone słoiki i stawiam do góry dnem lub wekuję (15 minut). Jeden słoiczek od razu wkładam do lodówki bo wszyscy mają na niego ochotę. Taka konfitura świetnie nadaje się
Mango Papajazatrzymaliśmy się w malowniczej osadzie Kluszkowce, a tam podczas gdy inny popijali kawę i rakije ja postanowiłam bliżej przyjrzeć się krzewom róży cukrowej, efekt jak widać już stał się konfiturą, ale przyznam się Wam, że łatwo nie było, dwa dni trwało ucieranie i dorobiłam się bąbli na dłoniach!. Ale najważniejsze...pachnie bosko i jak smakuje.....oj grzechu warte konfitury.... Przepis(...)makutrze ucieramy płatki z małą ilością cukru i kwasku cytrynowego. Gdy ,,puszczą ,, sok powoli łączymy z resztą cukru i cały czas ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy do słoiczków, konfitury nie wymagają pasteryzacji. Ręcznie wykonane nakładki na słoiczki wykonała dla Apatycznej Babeczki Karolina
Apetyczna babeczkaogromną przyjemnością, co sprawia, że jeszcze z większym zapałem smażę i wymyślam nowe rodzaje tych pyszności. Dziś zapraszam Was na kokosowe naleśniki, które podałam z pyszną malinową konfiturą. Ale smakują równie wyśmienicie np. z truskawkami, bananami, itd. Z czym je podacie zależy wyłącznie od Waszej wyobraźni. Zapraszam. * przepis i pomysł własny Zapraszam również na inne przepisy na naleśniki: sojowe naleśniki(...)sztuk) 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki wiórków kokosowych 2 3/4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka + 2 szklanki wody gazowanej 4 całe jajka szczypta soli odrobina oleju ulubiona konfitura lub inne dodatki Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i wodę oraz szczyptę soli, mieszamy ręczną trzepaczką do połączenia składników (lub miksujemy na wolnych obrotach, ja zawsze robię wszystko
Słodkie okruszkiPomysł na tą konfiturę zrodził się gdy chciałam wzbogacić smak truskawek o nowy akcent. Ponieważ uwielbiam kwiaty bzu, które kwitną właśnie w sezonie truskawkowym postawiłam właśnie na nie. Konfitura jest nie zbyt słodka, nie mdła z to z wyraźnym aromatem bzu i nutką cytryny. Pyszna i zupełnie inna niż tradycyjna. SKŁADNIKI: (na 3 słoiki około 350g) 1kg truskawek około(...)kwiatki, które po otrząśnięciu sama opadają ;) Ułatwi nam to pracę. Pod koniec gotowania dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut
Pyry na Gazmasy marcepanowej 1 jajko Ozdobny brzeżek z marcepanu: 250 g masy marcepanowej 1 jajko 50 g cukru Ponadto: 100 g galaretki żurawinowej (można dać dżem lub konfiturę wiśniową lub z czarnej porzeczki) 100 g galaretki jabłkowej lub innej żółtej lub pomarańczowej (dałam mandarynkową) Uwaga: chodzi o taką galaretkę śniadaniową sprzedawaną w słoiczkach jak dżem, do chleba lub tostów(...)kłaść, łatwiej się wtedy ozdabia ciastka). Ciastka piec na średnim poziomie piekarnika przez 12-15 minut (trzeba pilnować, gdyż marcepan szybko się przypieka!). 4. Wyjąć upieczone ciastka i wystudzić. Konfiturę, dżem lub galaretkę podgrzać w garnku - każdy rodzaj osobno (konfiturę lub dżem należy następnie dokładnie zmiksować przetrzeć przez sitko!) lekko ostudzić i ciepłą nakładać na środek serc, rozprowadzając równomiernie. UWAGA
Kuchnia PrezydentowejDzień dobry! Truskawki na targowych straganach mają już bardzo korzystne ceny i wyjątkowy, słodki smak, więc pora zacząć przygotowywać z nich konfitury. Wielokrotnie pisałam Wam, że truskawkowa konfitura jest moim ulubionym przetworem i co roku robię jej najwięcej. W tym roku zdecydowałam, że przygotuję jej kilka wariantów smakowych i tak oto dzisiaj prezentuję Wam przepis na konfiturę z dodatkiem aromatycznych
Pora coś zjeśćzimę trzeba zaopatrzyć się w przetwory. Teraz sezon na truskawki i kwitnie czarny bez więc jest to idealna pora na zrobienie pysznej i pachnącej konfitury. Moja konfitura zrobiona na cukrze żelującym trzcinowym Diamant. Mówię Wam smakuje rewelacyjnie. Składniki: 0,5 kg truskawek 1/3 szkl kwiatków z czarnego bzu(bez zielonych łodyg) 0,5 kg cukru żelującego trzcinowego Diamant Przygotowanie: Truskawki(...)widelcem, zasypać cukrem żelującym, dodać kwiatki czarnego bzu, wymieszać i odłożyć na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po około 2 godzinach słoiki odwrócić i pozostawić do ostudzenia. Wynieść w chłodne miejsce
Ala piecze i gotujePyszny deser z kaszy manny, do którego wykorzystałam domową konfiturę z leśnych malin. Mąż przywiózł mi słoiczek tego aromatycznego cuda od znajomych. Przejechały ponad trzysta kilometrów i bardzo szkoda było mi otwierać słoiczek, ale pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do tego zimowego deseru. I nie pomyliłam się :) Deser z kaszy manny Składniki: 5 łyżek kaszy manny 1,5 szklanki mleka(...)łyżek syropu malinowego 100 ml konfitury z leśnych malin łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie: Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Dodałam cukier waniliowy i syrop malinowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez kilka
Kuchenne zapiski Edytysobie, ze ugotuję go na mleku sojowym. Wyszedł rewelacyjny, przynajmniej dla mnie, ponieważ już dawno zaprzyjaźniłam się z mlekiem sojowym i polubiłam jego smak. Budyń sojowy z malinową konfiturą Składniki dla 1 łasucha: 1 szklanka mleka sojowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego duża szczypta cukru wanilinowego 1 żółtko 1 dość czubata łyżka mąki ziemniaczanej domowa konfitura z leśnych malin(...)cukrem wanilinowym. Na wrzątek wlałam roztrzepaną zawartość miseczki i mieszając doprowadziłam do wrzenia. Kiedy budyń zaczął gęstnieć, zdjęłam rondelek z palnika. Po lekkim przestudzeniu nałożyłam do szklaneczki przekładając warstwami konfitury malinowej
Kuchenne zapiski Edytywykonania przetworów z jarzębiny przymierzałam się już od bardzo długiego czasu. Ale w tym roku postanowiłam, że albo teraz, albo nigdy. Przygotowałam więc konfiturę z dodatkiem jabłek i gruszek. Nie powiem, aby mnie mocno zachwyciła, bo chyba jednak nie przepadam za jarzębiną, która pomimo dość długiego mrożenia i tak oddała konfiturze sporo charakterystycznej dla siebie goryczki. Ale przepis jest sprawdzony(...)konfitura mimo wszystko i tak zostanie przez nas zjedzona. Według mnie to przysmak dla osób poszukujących oryginalnych smaków :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii) 1 duże jajko 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 250 ml konfitury lub dżemu morelowego lub innego dodałam jeszcze pół łyżeczki imbiru mielonego Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko(...)mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinnien być obklejony ciastem
Domowa Cookierenka Agiowsianka z otrębami na mleku sojowym gotowana z jabłkiem, podana z konfiturą z czerwonej porzeczki i masłem orzechowym~ Otworzyłam drugą konfiturę od luks pomada i jestem ponownie zachwycona ;) Po pierwszym spróbowaniu pomyślałam, że jest za słodka, ale potem jednak poczułam lekką kwaskowatość porzeczki, więc jest tak jak być powinno! :) Idealnie smakowała połączona z masłem orzechowym! ♥,♥ Tę konfiturę możecie kupić TUTAJ
breakfast of dreamsMocno czekoladowe ciasto,nasączone ponczem,okraszone malinową konfiturą,z aksamitnym kremem śmietanowo-malinowym, ze świeżymi owocami i galaretką -poezja smaku,nic dodać nic ująć...:) Gdy zrobimy to ciasto zrobić w okrągłej tortownicy będzie wspaniały torcik. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto: 200 g margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanki świeżych malin Poncz: 3/4 szklanki wody 1 łyżka cukru pudru trzcinowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej 1 galaretka malinowa 1 1/2 szklanki świeżych malin Sposób przygotowania 1. Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając
Wanilia i Kardamonpieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru pudru 1 słoiczek konfitur z czarnej porzeczki PONCZ DO NASĄCZENIA: 1 szklanka naparu z czarnej herbaty 4 łyżeczki brązowego cukru 150 ml likieru migdałowego DEKORACJA: Ażurki z deserowej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady z fistaszkami(...)Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić
Wanilia i KardamonWłoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 2h Składniki: 220g mąki pszennej 100g migdałów blanszowanych, posiekanych w kostkę opakowanie (16g) cukru wanilinowego 200g masła, pokrojonego w kostkę 120g cukru kryształu cukier puder do posypania ciastek konfitura brzoskwiniowa Sposób przygotowania: Przygotuj foremki o średnicy 8 cm Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy(...)wycinamy dziurki w połowie wyciętych wcześniej ciastek. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. Studzimy. Spody (bez dziurek) smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy. Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/wloskie-ciastka-z-migdalami-i-konfitura-brzoskwiniowa
WojnaNaSmaki.pl