Ciasto szyfonowe robiłam po raz pierwszy. Chciałam spróbować czegoś innego niż zwykły biszkopt. Ciasto szyfonowe jest puszyste, lekkie i wilgotne. Krem, to dopiero zagadka. Konfitura z figi posłużyła jako punkt odniesienia. Możecie ją kupić w sklepie internetowym Maroko Ciasto w całości ma na prawdę bardzo ciekawy smak, krem idealnie zgrywa się z ciemnym ciastem szyfonowym. Ją mam małą prostokątną foremkę(...)Przelewamy do formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami, wtedy nie opada tak bardzo. KREM: 200 g konfitury z figi 350 g mleka 2 budynie śmietankowe 100 g masła w temperaturze pokojowej Mleko, konfiturę i proszek budyniowy łączymy, aby nie było grudek, następnie zagotowujemy ciągle mieszając. Odstawiamy
MamaOskarkapomarańczy czerwonych tarocco 1 kg cukru Po prostu konfitura z pomarańczy. Żadnych dodatków, polepszaczy, ulepszaczy, aromatów... Wystarczą pomarańcze i trochę cukru. A ona odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem pomarańczy z odrobiną goryczki. Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć. 3 kg pomarańczy pokroić wzdłuż na ćwiartki a następnie w plasterki grubości około 0,5 cm. 1 kg pomarańczy zmiksować. Pomarańcze przełożyć do garnka(...)ostudzenia. Następnego dnia gotować około godziny co jakiś czas mieszając aby nie przypaliły się. Odstawić do ostudzenia. Trzeciego dnia znowu gotować około godziny (nie zapominając o mieszaniu). Gotową konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i odstawiać do ostudzenia, ustawiając je do góry dnem. Warto zrobić teraz taką konfiturę aby na święta do mazurka migdałowo pomarańczowego była :) zastawa
królestwo garówbiałka, 1 szczypta soli, 125 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 300 g obranych migdałów, 300 ml konfitury pomarańczowej , 50 g posiekanych migdałów, Migdały zmiksować niezbyt drobno. Ubić białka dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem(...)ciasto formując prostokąt (30x20 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Konfiturę przełożyć do garnka i podgrzewając zagęścić. Ciepłą konfiturą posmarować placek migdałowy, posypać posiekanymi migdałami. zastawa
królestwo garówCedr, cedrat, cytron, etrog – konfitura z cedru. Wyglądem przypomina bardzo dużą, guzowatą cytrynę. Pochodzi z Indii, jest to jeden z trzech gatunków rodzicielskich większości form uprawnych cytrusów, uprawia się go od paru tysięcy lat. Jest pierwszym owocem cytrusowym, który dotarł do Europy. Owoc odmiany Etrog uważany jest za biblijny owoc z rajskiego drzewa wiadomości i jest nazywany „jabłkiem Adama” . Etrog(...)Postawić na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wlać tyle wody ile ważyły skórki. Gotować delikatnie mieszając około 20 minut. Odstawić. Następnego dnia gotować 30 minut od zagotowania. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać i odstawić dnem do góry. Używać do ciast, jako konfiturę... i jakie kto ma pomysły i jak kto lubi tę lekką goryczkę, która potrafi uzależnić
królestwo garówSzafir 4-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Szafir 8-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Bursztyn 12-miesięczny (krowi/pasteryzowany) Frontiera Blue Jersey (krowi/niepasteryzowany) Przekąski z serami: Babeczki zapieczone z kozim serem Łomnickim z czosnkiem niedźwiedzim oraz konfiturą z czarnego bzu Fimaro Crostini z bagietki francuskiej z Goudą Farmerską, kiełbasą chorizo i oliwką Manzanilla Sałatka w szklance: sałata cukrowa, ser kozi sałatkowy, Sery Polskie, orzechy włoskie, jogurt naturalny(...)konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni z kardamomem Gruszka z Goudą Przemkowską w miodzie lawendowym Do serów podane zostały wina: Cava Palau Semi Seco (Hiszpania, Katalonia, półwytrawne) Villemarin Blanc (wytrawne, lekkie, świeże – szczepy: biały terret, biały grenache, biały carignan ) Villemarin Moelleux (słodkie – te same szczepy, co w Blanc, tylko
królestwo garówszklanki* cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 50g świeżych drożdży - 1 szklanka* mleka (250ml) *Szklanka- 250ml Dodatkowo: - owoce świeże, mrożone lub konfitura (u mnie konfitura morelowa i mrożone poziomki) - kruszonka - lukier marcepanowy (lub dowolny inny) Kruszonka: - 50g zimnego masła - 50g cukru trzcinowego lub ksylitolu, lub zwykłego - 100g mąki orkiszowej (u mnie typ750(...)gotowego ciasta odrywamy mniejsze kawałki (ciasto nie powinno się kleić, powinno być także bardzo elastyczne). Z każdego kawałka formujemy kulkę, którą następnie rozpłaszczamy dłońmi, smarujemy delikatnie rozbełtanym białkiem, nakładamy konfiturę lub świeże (lub mrożone) owoce, pokrojone na mniejsze kawałki (gdy są duże), posypujemy kruszonką, ja dodatkowo posypałam jeszcze płatkami migdałów i te z dodatkiem mrożonych poziomek posypałam odrobiną cukru trzcinowego
Smaczne Zdroweborowikowy z poprzedniego wpisu jest dość ciężki postanowiłam, że drugi sos będzie leciutki. Bez mąki, śmietany i wszelkich ulepszaczy. Przegląd lodówki okazał się pomocny. Znalazłam zachomikowaną wytrawną konfiturę z leśnych borówek zebranych i przesmażonych przez mojego Tatę. I już pomysł gotowy. Składniki (na ok. 1/2 litra sosu): 4 jabłka typu szara reneta (ze względu na sezonowy brak użyłam kortlanda(...)było ok) 2-3 łyżki konfitury z borówki leśnej garść majeranku sos z pieczenia mięsa mała cebulka (opcjonalnie) pieprz Przygotowanie: Umyte, pozbawione gniazd pestkowych jabłka pokroiłam w "ósemki" i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym . Nie obierałam ze skóry by w całości wykorzystać smakowity aromat jabłka. Zalałam sosem powstałym podczas pieczenia polędwiczek. Obsypałam majerankiem i pieprzem. Wstawiłam do piekarnika pod przykryciem
Kuchnia po mojemuszklanka mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 200 gram margaryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2-3 łyżki konfitury wiśniowej Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy. Czekoladę kruszymy na kawałki. Żółtka ubijamy z cukrem przez ok minutę. Wlewamy letnią margarynę. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubijamy przez ok. 4 minuty(...)sztywno. Dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy kakao i czekoladę i znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto szykuje się szybko. Nie ma konieczności dodawania konfitury
Kuchnia po mojemurewelacyjnie. Składniki: 1 kg biszkoptu lub resztek ciast ½ szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki margaryny ok. 200 g bakalii ok. 1 słoik dżemu lub konfitur (w moim przypadku były to: konfitura z wiśni, powidła i konfitura ze śliwek z kakaem) 2 kieliszki spirytusu Wykonanie: Biszkopt pokruszyć. Ja część biszkopta pokruszyłam ręcznie a resztę za pomocą
Mama Gotujeczekoladowy: 140 g czekolady 54% lub 70 g czekolady mlecznej i 70 g czekolady gorzkiej 225 ml śmietanki 30% 1 szczypta soli 20 g masła Polewa: 100 g konfitury pomarańczowej 100 g czekolady mlecznej 100 g masła Dekoracje: 60 g orzechów laskowych Czekoladowe jajka Wykonanie: Ciasto: Obłuskane orzechy drobno posiekać. Aby obłuskać orzechy można np. podgrzać je na suchej patelni(...)początku uprażyłam je lekko na suchej patelnie, ściągałam skórki a następnie posiekałam i jeszcze raz uprażyłam żeby miały złoty kolor. Na koniec: Na wystudzony blat ciasta rozsmarować połowę konfitury pomarańczowej a następnie rozsmarować mus czekoladowy. Przykryć ciasto drugim blatem ciasta i posmarować resztą konfitury. Ciasto schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto dokładnie polać polewą i udekorować
Mama Gotujeopakowanie od jogurtu cukru (lub połowę cukru, a resztę syrop z agawy), 1 opakowanie od jogurtu pełnoziarnistej mąki ryżowej, 1 opakowanie od jogurtu wiórków kokosowych, 1/2 opakowania od jogurtu konfitury pomarańczowej. Ja użyłam tu domowej roboty konfitury ze skórki pomarańczowej. 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli. Przepis na bezglutenowe muffinki: Do miski włożyć 1 opakowanie jogurtu, cukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić(...)mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem jabłkowym. Następnie poczekać aż ostygną i delikatnie wyjąć z foremek. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Muffinki bezglutenowe. is a post from: MODA
MODA NA BIOprzepis." Prośbę podchwycił mąż, domagając się pleśniaka ;-) Zrobiłam więc. Pleśniak nie należy do trudnych ciast. Poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Najważniejszym elementem jest zdecydowanie kwaśny dżem, powidła lub konfitura w dużej ilości. To dzięki temu składnikowi ciasto ma swój charakterystyczny kwaskowy smak. Nie szczędźcie więc nadzienia! Upieczcie pleśniaka by przypomnieć sobie jego smak. Warto! Polecam! Składniki: Ciasto(...)mąki pszennej 250 g zimnego masła 50 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g ciemnego kakao (2 łyżki) Nadzienie: 650 g niskosłodzonego dżemu / konfitury z kwaśnych owoców np. z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Beza: 5 białek 200 g cukru Mąkę przesiać, wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier puder, wymieszać. Masło
maniapieczeniaznajomych. Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki do dekoracji żurawina suszona marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem(...)dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 150°C. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i na lekko wystudzone ciasto wykładamy konfiturę malinową. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę wraz ze śmietana podgrzewamy w kąpieli wodnej i bardzo szybko rozprowadzamy na konfiturę. Masa dość szybko zastyga więc trzeba się śpieszyć. Dekoracje układamy zaraz
Przysmaki Karolkicytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać cukier, cukier(...)tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach po nakłuwać widelcem. Piec: 20-35 min w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremów. Po ostudzeniu, nałożyć konfiturę malinową na cały spód. Wstawić całość do lodówki. Krem: 1. Mascarpone dokładnie zmieszać z amaretto za pomocą miksera. 2. Gdy serek uzyska gładką konsystencję dodać sok z cytryny 3. W kąpieli
KreatywnePinyrzeczywiście- pod leszczyną udało mi się zebrać niewielką aromatyczną wiązankę. Tajemniczy szkodnik, który rok temu zżerał nam płatki jeszcze się nie aktywował- dopiero dziś widziałam początki jego działalności. Konfitura fiołkowa jeszcze stała sobie grzecznie na półce, ale jeśli nie macie jej gotowej to pisałam o niej tutaj . Nasze mini poletko fiołków I mini bukiet konsumpcyjny Fiołki od zawsze były kwiatkami(...)świeżymi w smaku kwiatuszkami. A wykonanie jest bajecznie proste. FIOŁKOWA PANNA COTTA olej do natłuszczenia foremek (jak najmniej wonny) 20g żelatyny 6 łyżek zimnej wody 300ml śmietanki 36% 80g konfitury z płatków fiołka ( przepis ) 300ml mleka mała wiązanka fiołków do dekoracji (nasze!) Foremki lekko natłuszczamy- użyłam silikonowych foremek w kształcie babeczek, ale na dobrą sprawę to mogą być nawet miseczki
les mirabelles