konfitura - 2028 przepisów (strona:27/136)

Muffiny owsiane z nadzieniem truskawkowym 142

pszennej - 130 gram płatków owsianych - 2 jajka - 1/2 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju - 3/4 szklanki mleka - 2/3 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - słoiczek konfitury truskawkowej Przygotowanie: W jednej misce mieszamy sypkie produkty, a w drugiej płynne (poza konfiturą). Mieszamy. Wykładamy do papilotek - jedna łyżka ciasta, jedna łyżeczka konfitury i ciasto do 3/4 wysokości papilotki

Życie zamknięte w smaku
Konfitura z czereśni 118

Konfitura z czereśni Składniki 1 kg czereśni 8 łyżek cukru 2 łyżki wiśniówki lub rumu Sposób przyrządzenia Gotowa konfitura z czereśni Myjemy i drylujemy czereśnie. Następnie wkładamy je do garnka i posypujemy cukrem. (Podana została ilość minimalna, aby zwiększyć trwałość konfitury należy dodać więcej cukru.) Całość zagotowujemy i dodajemy wiśniówkę bądź rum (opcjonalnie).  Gotujemy przez około 30 minut

Miód i pieprz
Brzoskwinia na cieście francuskim. 105

Brzoskwinia na cieście francuskim Składniki 150 gr ciasta francuskiego Przepis na ciasto znajduje się   tutaj Konfitura z czereśni Przepis na konfiturę znaleźć można na   tej stronie 1 brzoskwinia Białko jaja Cukier brązowy Sposób przygotowania Z ciasta wykrajamy prostokąty, zaginamy brzegi smarując je jednocześnie białkiem jajka i posypując cukrem. Na powstałych kopertach układamy  konfiturę z czereśni

Miód i pieprz
Galaretka z czerwonej porzeczki 152

Konfiturowa galaretka z czerwonej porzeczki Gotowa konfitura składniki. 2 kg czerwonej porzeczki 0,5 kg cukru sposób wykonania. Umyte i oczyszczone porzeczki  przesypujemy  do garnka i zasypujemy cukrem, podana w przepisie ilość jest minimalna aby utrwalić konfitury przez okres 10-12 miesięcy, (mała ilość cukru pozwala zachować wyraźny kwaskowy smak owoców) ale można ja zwiększyć do jednego kilograma(...)kawałki skórek) otrzymując w ten sposób jednolitą galaretkę, którą ponownie podgrzewamy smażąc dalszą godzinę, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Po otrzymaniu właściwej konsystencji, ( sprawdzamy gęstość w czasie smażenia,wylewając łyżkę konfitury na talerz wyjęty z lodówki) napełniamy gorącą galaretką wyparzone słoiki, zakręcamy zakrętki i ustawiamy słoiki do góry nogami. Po ostudzeniu (minimum 6 godzin a najlepiej cały dzień) odwracamy słoiki, sprawdzamy

Miód i pieprz
Konfiturowa galaretka z wiśni 90

Konfiturowa galaretka z wiśni w tym roku wiśnie obrodziły wyjątkowo dobrze, usmażyłem z nich już powidła, nastawiłem nalewki, pora więc na kolejny żelazny punkt wiśniowego sezonu, delikatną konfiturę, idealną jako dodatek do pieczywa, czy też składnik deserów. Składniki 3 kg wiśni 1 kg cukru środek żelujący na trzy kilo owoców Sposób przygotowania Owoce wiśni myjemy, usuwamy pestki, a następnie wkładamy(...)garnka o grubym dnie. Gotujemy wiśnie przez pół godziny często mieszając, następnie dodajemy środek żelujący, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, zakręcając ich wieczka i stawiając  słoje do góry dnem (najlepiej zostawić je w ten sposób przez 12 godzin). Sprawdzamy szczelność zamknięcia ( zakrętki powinny być lekko wklęsłe ) i odstawiamy konfiturę do spiżarki

Miód i pieprz
konfitura z czarnej porzeczki 87

konfitura czarnej porzeczki Konfitura z czarnej porzeczki Składniki 3 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Sposób przygotowania Owoce porzeczki myjemy i dokładnie przebieramy, a następnie wsypujemy do garnka zasypując cukrem. Często mieszając gotujemy owoce na niewielkim ogniu przez 40-50 minut, następnie wciąż gotując napełniamy konfiturą słoiki, zakręcamy nakrętki i odstawiamy słoje do góry dnem pozostawiając je tak do całkowitego

Miód i pieprz
Mini Pavlova 126

drobnego szczypta soli (opcjonalnie 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny i 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej – ja nie dodaję) 300-400 ml kremówki 36% 200-300 g konfitury z malin – w sezonie świeże owoce; maliny można zastąpić czarną porzeczką – te 2 owoce najlepiej komponują się z słodką bezą 50-80 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Białka ubić(...)beżowym, w środku delikatna, ciągnąca. Kremówkę ubijamy na sztywno (można dodać odrobinę cukru pudru – ale beza jest już i tak słodka). Wykładamy na wystudzone bezy. Na kremówce układamy konfiturę lub świeże owoce. Posypujemy startą czekoladą. Jeśli bezy chcemy podać dopiero następnego dnia, należy dopiero przed podaniem udekorować je bitą śmietaną – inaczej rozmiękną i zrobią się z nich

Pociąg Do Kuchni
Mocno czekoladowe ciasteczka z kawą i konfiturą różaną 120

Mocno czekoladowe ciasteczka z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i fantastycznej konfitury z płatków róży. Wczorajsze popołudnie z dziećmi połączyłam z robótkami ręcznymi i wszyscy świetnie się bawili. Efekt: trzy słoje w kuchni stoją wypełnione ciasteczkami po brzegi :). Składniki na ok. 40-50 sztuk: 2 białe czekolady, każda po 10 dag  2 ciemne czekolady, każda po 10 dag 15 dag masła(...)szklanki cukru 5 szklanek mąki pszennej 6 łyżeczek konfitury różanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej 3 duże jaja starta wanilia lub cukier waniliowy 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, trzy czekolady, wanilię i kawę. 2. W dużej misce miksujemy jajka z cukrem i konfitura różaną, dolewamy gorącą czekoladę z masłem cały czas

Apetyczna babeczka
Tort z musem czekoladowym i malinami 163

blaty. Mus czekoladowy: 500 g mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 750 ml śmietany 36% 1 szklanka cukru pudru + mocna herbata z cytryną 800 g malin 1 słoik konfitury malinowej pokruszone ciastka z czekoladą Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po 1 łyżce mascarpone (w temperaturze pokojowej), za każdym razem dokładnie mieszając. Śmietanę(...)dodawać cukier puder. Ubitą kremówkę partiami dodawać do masy czekoladowej, dokładnie łączyć. Biszkoptowe blaty delikatnie skropić herbatą. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, ułożyć na nim maliny, skropić lekko podgrzaną konfiturą malinową, a na wierzchu rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę malin, polać konfiturą malinową i rozsmarować kolejną część kremu. Położyć ostatni krążek, pozostałym musem posmarować boki

Domowa cukiernia Ewy
Krem z pieczonych pomidorów z konfiturą śliwkową 186

teraz etap w życiu mam. Ale zawsze humor poprawia mi kubek ulubionego kremu z pomidorów. Najbradziej lubię z pomidorów pieczonych. Dodajcie pieczony czosnek, odrobinę chili, ser pleśniowy i ... łyżkę konfitur śliwkowych. A poznacie nowe wrażenia smakowe! Takie wrażenia kulinarne póki co sa dla mnie substytutem romansu. Ale dopiero środek lata więc, mam nadzieję, że jeszcze wydarzy się coś fascynującego(...)moim życiu ;) Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów ½ l bulionu z włoszczyzny 1 główka czosnku oliwa z oliwek 2 gałązki świeżego tymianku albo rozmarynu 2 łyżki konfitury ze śliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz kawałek sera pleśniowego Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy oliwą. Układamy na niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem

Bon Appetit Małgorzaty
Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las) 118

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru ½ szkl. gorzkiego kakao 1 szkl. mąki pszennej Przełożenie: Konfitura wiśniowa Wiśnie świeże bądź z kompotu Do nasączenia: ok. szklanki soku z wiśni (opcjonalnie alkohol) Bita śmietana: 1 l śmietany 30% lub 36% ½ szkl. cukru 2,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biszkopt(...)następnie miksujemy z ostudzoną, wciąż płynną żelatyną. Złożenie tortu: Biszkopt kroimy 2 razy, aby powstały 3 części. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy 1/3 szkl. soku z wiśni, smarujemy konfiturą wiśniową, na to układamy wiśnie, smarujemy bitą śmietaną – ok. 1/3 całej masy. Potem przekładamy kolejnym blatem z którym postępujemy tak samo jak z poprzednim - nasączamy, smarujemy konfiturą, układamy wiśnie, smarujemy

psgotujemy
Dżem wiśniowy 144

Dostałam troszkę wiśni....i zrobiłam pyszny dżem...ja dodałam konfitur fix, ale można zrobić i bez tego dodatku..mój dżem wyszedł bardzo gęsty...taki właśnie miał być.. 1 kg wiśni  około 1 kg cukru 1 konfitur fix -Diamant Wiśnie umyć i usunąć pestki.Wsypać cukier i odstawić na kilka godzin.Następnie zlać część soku [ sok zawekować również(...)słoiczki].Do wiśni wsypać konfitur -fix i  zagotować, ciągle mieszając.W razie potrzeby dodać jeszcze  cukru, cały czas mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować ciągle mieszając przez 7 minut. Gorącym dżemem od razu dokładnie wypełnić wyparzone słoiki i natychmiast szczelnie zamknąć.Słoiki odwrócić dnem do góry na 5 minut

Moje domowe kucharzenie
Proste gofry z konfiturą malinową 101

Proste gofry z konfiturą malinową Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 2 jajka - 7 łyżek oleju rzepakowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru (może być brązowy)   dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż to na naleśniki. Gofrownicę smaruję olejem i rozgrzewam, dopiero wtedy smażę gofry(...)Podaję jeszcze ciepłe z konfiturą

Kuchnia co dnia
Pierwsze cupcakes 156

ciasto szklanka mąki  100 ml mleka 130 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobniutkiego cukru 2 jajka ( w temp. pokojowej)  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek konfitury truskawkowej Masa lukrowa bordo i pudrowy róż Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na krem z cukrem (wysokie obroty, 3 minuty).Następnie zmniejsz obroty na średnie(...)będą równe. Wstawić do nagrzanego piekarnika  180 stopni C i  piecz przez około 30- minut. Kiedy babeczki się upieką, wystudź je.  Po środku zrób otworek na konfiturę. Użyłam wycinarki do gniazd nasiennych jabłek. Sprawdza się znakomicie. Otwór napełniłam konfiturą  Wierzch dekorowałam lukrem plastycznym.  Babeczki są wyśmienite. Pyszne i słodkie

AZgotuj!
Babeczki z owocami z kompotu 120

Zostało mi trochę ciasta kruchego. Miałam konfiturę morelową zrobioną latem i słoik moreli w kompocie. No i wyszły babeczki morelowe.  ciasto kruche: 200 gram mąki 100 gram masła zimnego 100 gram cukru pudru jajo słoik konfitury morelowej słoik moreli w kompocie  Ciasto kruche wałkujemy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy odpowiedni kawałeczek ciasta i układamy w formie(...)muffiny. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Po wystygnięciu napełniamy do połowy konfiturą a na wierzch układamy połówkę moreli z kompotu

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania