Słodki tort składający się z trzech warstw bezowych, przełożony delikatnym kremem z niewielkim dodatkiem konfitury z płatków dzikiej róży. Nadała charakterystyczny aromat całemu deserowi, a truskawki przełamały słodycz. Bezy najlepiej przełożyć w dniu podania, gdyż są wtedy najbardziej chrupiące, a kolor kremu delikatnie różowy. Zdjęcia robiłam na drugi dzień i kolor jaki był dzięki róży niestety się ulotnił :( BEZY(...)białek (250ml) szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka octu winnego KREM: 250g mascarpone 1 szklanka śmietanki 30% 2 łyżki konfitury z płatków róży ok 500g truskawek Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam je od talerzy. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser
https:KKuchniaMniamjakaś uroczystość. Tort przygotowany na specjalną okazję, imprezę urodzinową. Jest to tort własnego autorstwa, który posiada w swoim składzie zaskakujące składniki np: chrupiące ciasteczkowe kulki czekoladowe, przepyszną konfiturę jagodową i rewelacyjny krem kajmakowy. Bałam się, że masy nie starczy, ponieważ dziwnym trafem "ubywało" jej z miski. Tort wyszedł bardzo smaczny! Tradycyjnie, jak to bywa podczas wspólnego gotowania(...)250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki" Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy łyżką
Pan i Pani Smith w kuchnikolorową dekoracją z MM'sów w kształcie tęczy. Przepis znalazłam u Kasi z bloga " Gotuję bo lubię ". Tort ten to biszkopt przełożony masą z mascarpone i nutellą oraz konfiturą truskawkową. Biszkopt nie zawiera proszku do pieczenia a mimo to pięknie i równo wyrasta. Po upieczeniu nie opada co zawdzięczamy opuszczeniu go na podłogę z wysokości 50 cm ;) Myślę(...)nutellę. Zmiksować tylko do połączenia składników, dłuższe miksowanie może spowodować zważenie się masy. Nasączenie: 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 300 g konfitury truskawkowej 250 g MM'sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą. Nałożyć ostatni blat. Docisnąć. Pozostałym
Moja Galeria SmakuKochani dzisiaj prezentuję Wam fajny i lekki przepis na konfiturę morelowo - bananową. To świetny dodatek na kanapkę i bez cukru. To jest pierwszy przepis do którego nie dodałam, żadnej substancji żelującej i naprawdę konsystencja jest bardzo zwarta. Trafiłam na tak świetne owoce, że nie użyłam ani grama cukru, jednak jeżeli lubicie słodko użyjcie cukru trzcinowego i tutaj już ilość(...)Przygotowanie: Owoce myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wszystko wrzucamy do garnka i na małym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy ok 2 - 2,5 h, konfitura bardzo ładnie nam zgęstnieje. Jeżeli jednak lubicie słodko to na samym początku dodajcie cukier, jednak uważam, że to połączenie samo w sobie jest dość słodkie. Gotową jeszcze ciepłą konfiturę przelejcie
Niezły Młynekcytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku Żel: 200 ml wrzątku, 10 g żelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku(...)temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Konfitura: truskawki z cukrem smażyć na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji (będziemy nią smarować ciasto – nie może być za gęsta i zbyt płynna). Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Żel
królestwo garówKochani dzisiaj prezentuję Wam fajny i lekki przepis na konfiturę morelowo - bananową. To świetny dodatek na kanapkę i bez cukru. To jest pierwszy przepis do którego nie dodałam, żadnej substancji żelującej i naprawdę konsystencja jest bardzo zwarta. Trafiłam na tak świetne owoce, że nie użyłam ani grama cukru, jednak jeżeli lubicie słodko użyjcie cukru trzcinowego i tutaj już ilość(...)Przygotowanie: Owoce myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wszystko wrzucamy do garnka i na małym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając. Gotujemy ok 2 - 2,5 h, konfitura bardzo ładnie nam zgęstnieje. Jeżeli jednak lubicie słodko to na samym początku dodajcie cukier, jednak uważam, że to połączenie samo w sobie jest dość słodkie. Gotową jeszcze ciepłą konfiturę przelejcie
Niezły Młynekformie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie w Polsce będziemy jeździć w góry :) Slow(...)sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie :). Po raz pierwszy mieliśmy okazję zjeść wyśmienite sushi, które sami przygotowaliśmy
SzczyptaSmaQwystarczy młynek do kawy. Ciasto z jagodami dobrze smakuje z sosem truskawkowym do przygotowania ze świeżych lub mrożonych truskawek lub w wersji ekspresowej (tak jak w tym przepisie) z konfitury truskawkowej. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 220 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 4 jajka, 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżki maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka suszonych kwiatów lawendy, 350 g jagód, 1 łyżeczka mąki, masło do posmarowania formy, cukier puder do posypania ciasta . Sos truskawkowy: 1/2 szklanki domowej konfitury z truskawek , woda mineralna, sok z cytryny. Do przybrania: świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy) Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku
SzczyptaSmaQczas spędzić na powietrzu. Postanowiłam upiec szybkie ciasto. Jest proste i bardzo pyszne. Bazę stanowi ciasto ucierane, które za sprawą maślanki jest mięciutkie i delikatne. Nadzienie to jagody i konfitura jagodowa z anyżem mojego wykonania. Na to chrupiąca kruszonka kokosowa. Całość smakowała bosko. Takie proste i szybkie ciasto, a jakie smaczne. Niewiele pracy, niewiele wysiłku, a efekt w pełni zadowalający(...)jajka 150 g mąki pszennej tortowej 20 g mąki kukurydzianej 120 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml maślanki w temperaturze pokojowej Nadzienie: 160 g konfitury jagodowej z anyżem 250 g jagód Kokosowa kruszonka: 100 g wiórków kokosowych 70 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 80 g masła Sposób
Zakątek rozkoszy kulinarnychUwielbiam urozmaicać smakowo moje codzienne posiłki. Ostatnio na śniadanie przygotowałam ryżowe wafle z domową konfiturą żurawinowo-jabłkową. Słoiczek takiej zdrowej, domowej konfitury możecie przygotować dosłownie w kilka chwil. A konfitura sprawdzi się wspaniale nie tylko jako śniadaniowe "smarowidło", ale dodatek do wielu dań - kilka przepisów na pewno znajdziecie już niedługo na moim blogu. ... takie śniadanie, to wspaniały początek dnia Składniki
Słodkie okruszkiKochani, dziś chciałabym podzielić się z Wami moim niedawnym odkryciem! Kilka dni temu firma PREMIUM ROSA przysłała mi swoje smakołyki do zrecenzowania. Produkują n ajlepsze soki, syropy i konfitury pod słońcem! (Jedynie moja mama robi lepsze! ;)Wyroby sygnowane marką # PREMIUM ROSA oraz #NaszeDomowe są w 100% naturalne i na prawdę jak za dawnych czasów! W paczce znalazłam(...)systemu odpornościowego i naczyniowego! 100% sok z owoców dzikiej róży - Naturalny czysty sok wyciśnięty ze świeżo zebranych owoców róży daje orzeźwienie i przeciwdziała zmęczeniu. oraz: Konfitura z płatków róży Syrop z malin Firma bardzo się stara, aby ich cuda były najlepszej jakości. Cenią sobie bardzo #SLOWFOOD i domowe tradycje. Nawet pasteryzacja odbywa
Spektrum SmakuNastał czas robienia przetworów z owoców. U mnie na ryneczku pojawiła się czarna porzeczka, a gdzie nie gdzie pewnie już się kończy. Dlatego pospieszmy zrobić choć kilka słoiczków domowej konfitury :) Składniki : 2,5 kg czarnej porzeczki 100 ml wody 40 dag cukru Przygotowanie : Porzeczki umyć, osączyć i wrzucić do garnka z grubym dnem wlać wodę, przykryć pokrywką i dusić(...)już konsystencję owoców na zimno, ponownie zagotować i stopniowo dodawać cukier, porzeczkę dosładza się w zależności od słodyczy/kwaśności owoców Gdy słodkość według nas jest juz odpowiednia, smażyć konfiturę na minimalnym ogniu około 1,5 godziny, aż odpowiednio zgęstnieje Gorącą przekładamy do idealnie czystych i suchych słoiczków i od razu zakręcamy, przed zakręceniem sprawdzić czy brzeg słoiczka jest suchy
Proste Potrawysezon porzeczkowy :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 2 godziny Składniki 2 garście czerwonych porzeczek obranych z kiści 5 łyżek cukru brzozowego łyżeczka oleju kokosowego VIRGIN 15 listków mięty Opakowanie konfitur-fix (bądź innego zawierającego pektyny) Herbatniki 150ml zimnej śmietany kremówki 30%tł Przygotowanie: 1/ Porzeczki wymieszane z odpowiednią porcją konfitur-fixu i ksylitolu (patrzymy na opakowanie ile dodać(...)konfiturę) gotujemy zalane wodą tylko by je zakryć 5 minut . Przelewamy do pucharka wraz z listkami mięty i zostawiamy do ostygnięcia po czym przekładamy do zamrażarki na ok. 20 minut 2/ Gdy konsystencja będzie odpowiednia, ubijamy bitą śmietanę dodając przy końcu cukier brzozowy i wyskrobane łyżką kawałki oleju wyjętego z lodówki. Nakładamy bitą śmietanę i wbijamy herbatniki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaostrym i długim nożem. Syrop do nawilżenia biszkoptu: dwie szklanki wody sok z dwóch limonek pół szklanki cukru trzcinowego Wszystko gotujemy razem do momentu aż się cukier rozpuści. Studzimy. Konfitura jagodowa lub borówkowa (jak kto woli): 3 szklanki czarnych borówek pół szklanki cukru trzcinowego Lekko przesmażamy do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Można cukier pominąć. Masa serowa: dwa opakowania mascarpone szklanka serka(...)godzinę. Składamy tort. Biszkopt przekrawamy. To, co nam się pokruszy odkładamy na bok, można trochę „wyskubać” ze środka, będzie do dekoracji na górze ciasta. Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy konfiturą i na to dajemy masę serową. Konfitura z masą zrobi ładne esy-floresy. Jeśli upiekliście dwa biszkopty, żeby mieć wyższy tort, to czynność powtarzacie przy każdym blacie. Na sam wierzch dajemy
ladykitchenPyszne kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki: 2 szk mąki pszennej 1 szk gęstego serka naturalnego 25 dag margaryny lub masła cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski słoik konfitury lub twardej marmolady 1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść(...)ciasto i schłodzić przez godzinę w lodówce. 2. Blat kuchenny obficie oprószyć mąką, ciasto cienko wałkujemy, nakładamy wzdłuż małą ilość konfitury, zwijamy i odcinamy pasek. Każdy rulon z ciasta nakrawamy i odcinamy ciasteczka o długości ok. 5-7 cm. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. pół godziny. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem
Apetyczna babeczka