konfitura - 2028 przepisów (strona:36/136)

Pączki 162

domową wiśniówkę na spirytusie dosyć mocną więc dodałam zamiast spirytusu) sok i skórka z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki soli Ponadto: tłuszcz do smażenia ( ja użyłam 4,5 kostki smalcu) konfitura do nadziewania cukier puder lukier (1 szklanka cukru pudru zmiksowana z 3 łyżkami gorącej wody + skórka pomarańczowa) Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką  cukru ( jeśli używamy świeżych(...)wyrobić. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na bok do wyrośnięcia. Nadziewałam pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką). Można od razu na krążki wykładać konfiturę i zlepiać pączki. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty

Blondynka Gotuje
Desernik 182

śmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody DODATKOWO: galaretka konfitura truskawkowa lub wiśniowa WYKONANIE: Twaróg zmiksować z sokiem, cukrem. Dodać jogurt a na końcu zimną żelatynę. Z biszkopta foremkami do ciastek wyciąć gwiazdki i po jednej włożyć na dno kieliszka(...)biszkopt położyć łyżeczkę konfitury, następnie szprycą wycisnąć masę serową, na którą wylewamy galaretkę. Na środek można położyć po jednej wisience z konfitury

Blondynka Gotuje
Naleśniki pod Chmurką :) 177

wszystko zależy od humoru. Wierzę, że jesteście wyrozumiali i wybaczycie mi "chwilowy" brak receptury na naleśniki. Składniki: kilka słodkich naleśników kilka świeżych truskawek kilka listków mięty kilka łyżek  konfitury  z tego przepisu około 150 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku Wykonanie: Na cieplutkim naleśniczku rozsmarowujemy konfiturę truskawkową, naleśnik zwijamy, albo składamy - jak kto woli:) Śmietankę kremówkę ubijamy(...)kroimy w plasterki, albo ćwiarteczki. Na złożonym przez nas naleśniku układamy truskawki i bitą śmietanę, dekorując listkami świeżej mięty. Moja bita śmietana była mało słodka, ponieważ chciałam zrównoważyć słodycz konfitury z pozostałymi składnikami. Efekt - pyszne:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Bajaderki jak trufle pyszne i piękne 201

posmakujecie - gwarantuję, że często będą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki:  Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka  1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe cukru  1 łyżka stołowa masła(...)mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw do ostygnięcia. W misce umieść pokruszone ciasto, dodaj przestudzoną masę oraz pozostałe składniki. Jeśli Twoja masa będzie za sucha, dodaj do niej więcej konfitury lub mleka. Jeśli zbyt mokra - zwiększ ilość pokruszonych ciast. Masa powinna ładnie się skleić i dać się formować, jednak nie powinna się kruszyć. Po dokładnym zmieszaniu włóż masę do lodówki

Garniec Magalie
Tarta na kremie budyniowym z borówkami 162

cukrem. Mleko zagotowuje z masłem. Rozpuszczony budyń wlewam do rondelka z mlekiem i maslem mieszając do powstania gęstej masy budyniowej. Przygotowanie tarty Składniki: Ostudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje konfiturą. Nastepnie na całość wylewam masę budyniową. Tarte posypuje gęsto borówkami oraz malinami. Na wszystko wylewam cienką warstwę

Pause Gotowanie!
Konfitura z wiśni 186

Dziś na tapecie konfitura z wiśni - mój debiut i muszę przyznać, że udany. Wypróbujcie koniecznie! Polecam! Konfitura z wiśni Składniki: 1 kg wiśni, 125 g cukru. Wykonanie: Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu (często mieszając). Wiśnie gotujemy do momentu aż sok odparuje. Uzyskany dżem nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem w celu pasteryzacji

paapilotkaa
Konfitura morelowo-jabłkowa 148

się, że brakuje mi czasu albo po prostu nie mam na to sił ;) Jednak coś tam w końcu zrobiłam i dzielę się z Wami przepisem bo wyszło bardzo smacznie. Konfitura morelowo-jabłkowa którą zrobiłam nie zawiera cukru i sztucznych dodatków. Samo zdrowie zamknięte w słoiczku, polecam :) 2 kg moreli 1 kg jabłek papierówek 3 łyżki soku z cytryny jeśli wolicie(...)cytryny (opcjonalnie cukier), usuwamy pianę i gotujemy aż jabłka staną się miękkie. Gorące przelewamy do wyparzonych słoiczków i od razu mocno zakręcamy. Pasteryzujemy 10 minut. Smacznego :) Artykuł Konfitura morelowo-jabłkowa pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pączki z różą 171

różą. Przepis pochodzi od naszej babci Składniki: - 350 g mąki - 35 g drożdży - 50 g cukru - 1/2 szklanki mleka - 4 żółtka - 50 g masła - szczypta soli - 1 łyżka spirytusu - konfitura z róży - cukier puder do posypania - olej do smażenia Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą. Do tego dodajemy łyżkę mąki(...)przykrywamy ściereczką. Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Jak pączki lekko ostygną to nadziewamy je konfiturą z róży i posypujemy cukrem pudrem. Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków Smacznego

Kuchenne Wariacje
dżem z rabarbaru i truskawek. mój pierwszy. 215

mało słodki. Już zaczęłam planować z jakich to jeszcze sezonowych owoców zrobię tego lata dżemy i trochę się ich nazbierało, więc i Wy szykujcie się na nawał dżemów i konfitur i może zróbcie już miejsce w piwnicy... ;) DŻEM Z RABARBARU I TRUSKAWEK przepis z moichwypiekow  // 3 słoiczki po ok. 300ml + jeden mały 'na teraz' ~1kg rabarbaru, umytego, obranego(...)godziny, a drugiego ok. 1 godzinę, po tym czasie dżem był już gotowy. Słoiki i zakrętki od nich wyparzyć, wytrzeć i wlać do nich jeszcze gorącą konfiturę i dobrze zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i ewentualnie otulić kocem / ścierką. Wskaźnikiem dobrego zamknięcia się słoika jest jest wciągnięcie się wieczka zakrętki do środka (jeśli jest taka możliwość). Smacznego! :) Przepis dodaję

chili & sugar
Maślane bułeczki z konfiturą 155

jajka 60 gramów masła minimum 82% skórka otarta z cytryny lub 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier z prawdziwą wanilią 150 ml letniego mleka konfitura o dowolnym smaku (według upodobań) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać zaczyn.  Podgrzać lekko mleko (do temperatury naszej dłoni), dodać cukier, pokruszone drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe(...)miejsce na około 45 minut do 1 godziny.  Po drugim wyrośnięciu ciasto ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na dziewięć części.  Każdą spłaszczamy dłonią i nakładamy czubatą łyżeczkę konfitury.  Zamykamy bułki, układamy je zamknięciem do dołu, na kształt kwiatka w blaszce wyłożonej pergaminem. Przykrywamy bawełnianą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia

Garniec Magalie
Bajaderki (Ziemniaczki) 438

również dodać drobno posiekane bakalie.   Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem(...)dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek". Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową i miksujemy (najlepiej w food procesorze) do otrzymania gładkiej konsystencji. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Gdyby masa okazała się zbyt

Słodka Strona
Tort Piernikowy 347

studzimy.Następnie masło miksujemy na puch i stopniowo, partiami dodajemy kaszkę mannę ciągle mieszając. Na dno tortownicy z obręczą wykładamy jeden ze spodów i smarujemy go niezbyt grubą warstwą konfitur śliwkowych. Następnie wykładamy połowę masy, wykładamy kolejny krążek ciasta i znów smarujemy konfitura, a następnie masą. Całość przykrywamy górną częścią tortu.Polewa czekoladowa:Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia) i wrzucamy

Słodka Strona
Czekoladowe risotto z gotowanymi gruszkami 197

Chocolate risottoSkładniki-2 porcje.2,5 szklanki mleka0,5 szklanki ryżu arborio1 łyżka masła5 dag czekolady gorzkiej1 gruszka2 łyżki cukru1 szkl. wody1 łyżka soku z cytrynycynamongoździki2 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczkiWykonanie.W syropie cukrowym gotować gruszki, aż zmiękną. Zdjąć z ognia i pozostawić w rondlu.Zagotować mleko i pozostawić na malutkim ogniu.W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło. Kiedy zacznie się pienić(...)długi,około30-40  minut.Dodać połamaną czekoladę i ewentualnie 1 łyżkę cukru, ja lubię bez cukru. Gotować jeszcze parę chwil, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.Podawać z gruszką i konfiturą z czarnej porzeczki. Czekoladowe risotto ,to bardzo smaczny deser

Kulinarny karnet Christophera
Drożdżówki bez mleka 302

białka. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura   Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy(...)przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy

prawdziwe jedzenie
Francja, czyli śniadaniowe tosty francuskie 179

przygotować coś w całkowicie odmiennym klimacie - pyszne tosty francuskie. Do przygotowania tostów wykorzystałem: chałkę (taka bułka zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany o smaku waniliowym, konfiturę malinową, 150 ml mleka, 1 jajko, cukier, cukier wanilinowy, 50 gram masła, 2 figi do dekoracji - mogą być również jakiekolwiek inne owoce. Przygotowanie tostów francuskich rozpocząłem od przygotowania sosu karmelowego(...)stron do uzyskania złotego koloru pieczywa i z delikatnym jego przyrumienieniem. Gotowe tosty wyłożyłem na talerz, gdzie posmarowałem je homogenizowanym serkiem waniliowym i na wierzch położyłem niewielką ilość konfitury malinowej. Całość polałem wcześniej przygotowanym sosem karmelowym. Talerz udekorowałem figami, które przekroiłem "na krzyż" od góry, a następnie ścisnąłem delikatnie u dolnej nasady celem uzyskania pożądanego kształtu, przypominającego otwierający się kwiat

Wyprawy kulinarne