tyle samo, co wyjście do sklepu, a zamiast chemią będziecie cieszyć się domowym, w 100% naturalnym dżemem. To jak? :) Potrzebne nam: - porzeczki z poprzedniego przepisu - 400 g cukru - konfitur-ex Przygotowanie: Porzeczki zasypujemy cukrem i konfitur-exem, po czym odstawiamy na parę minut, żeby porzeczki puściły resztę soku. Następnie zagotowujemy i gotujemy mieszając przez 20-25 minut. Gorący dżem
W poszukiwaniu inspiracjikilkoma względami ... Robi się je w mgnieniu oka i zawsze wyglądają urzekająco, bo są słodkie i malusie ... Można je przyozdobić jak tylko dusza zapragnie - dżemem, konfiturą, syropem, przetartymi owocami czy też samymi owocami ... Mogą być poziomkowe, borówkowe, malinowe, truskawkowe lub porzeczkowe ... Na kruchym lub biszkoptowym spodzie, zawsze smakują bosko ... Idealne do kawy z przyjaciółką(...)każdej z papilotek, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut, następnie zostaw w piekarniku, żeby serniczki wystygły. Podawaj polane owocowym sosem i przyozdobione owocami. Możesz też użyć gotowej konfitury, ulubionego dżemu lub syropu
Garniec MagaliePyszna, krucha bułka/ babeczka z soi. Świetnie smakuje z domowymi konfiturami. Składniki: ½ szklanki soi 1 szklanka mąki kukurydzianej lub zwykłej 1 szklanka cukru pudru 3//4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 aromat cytrynowy 4 jajka 20 dag masła lub margaryny 12 gram proszku do pieczenia szczypta soli tłuszcz do formy Wykonanie: Ugotować soję w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić. Masło utrzeć(...)soli i drugą połową cukru pudru. Połączyć delikatnie z masą. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksowej formy . Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawać ze świeżym masełkiem lub konfiturą
Tradycyjna Kuchniamleka 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz 200 gr twarogu 2 łyżki miodu 50 g jogurtu naturalnego Konfitura z czereśni, przepis dostępny w tym miejscu . Sposób przygotowania Gotowe naleśniki Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodając stopniowo resztę składników, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Całość zostawiamy(...)smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając go na jednolitą masę. Usmażone naleśniki smarujemy twarogiem. Przed podaniem polewamy konfiturą z czereśni
Miód i pieprzSernik na zimno Składniki 150 g herbatników 1 kg sera twarogowego 3 łyżki kakao 50 gr masła ½ szklanki cukru Gorzka czekolada 5 płaskich łyżek żelatyny Konfitura czereśniowa Tortownica o średnicy około 24 cm Sposób przygotowania Herbatniki kruszymy w blenderze, dodajemy łyżkę kakao i masło, a następnie układamy na spodzie tortownicy mocno przyciskając szklanką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)miski dodajemy 1/3 sera twarogowego, ponownie mieszamy, studzimy i układamy na spodzie tortownicy. Czekamy aż warstwa lekko stężeje. W drugim naczyniu mieszamy żelatynę z konfiturą czereśniową. Do miski dodajemy 1/3 sera twarogowego, ponownie mieszamy, studzimy i układamy środkową warstwę. Czekamy aż warstwa stężeje. W trzecim naczyniu mieszamy żelatynę z ½ części
Miód i pieprzwystudzenia ( z reguły zostawia się garnek w "spokoju" na cała noc). Następnego dnia gotować owoce kolejną godzinę i znów zostawić do wystudzenia. Na trzeci dzień ponownie podgrzewamy wiśnie, konfitura( po wcześniejszych gotowaniach) powinna już zgęstnieć na tyle, że nie możemy już mówić o jej gotowaniu, a raczej o smażeniu. Podczas kolejnej ( trzeciej już) godziny, powidła często mieszamy, co jakiś(...)czas oceniając ich gęstość. Kiedy konsystencja już nam odpowiada ( w moim przypadku następuje to po trzeciej godzinie i kwadransie) napełniamy gorącą konfiturą słoiki, zakręcamy ich wieczka, odwracając słoje od góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia . Następnie sprawdzamy szczelność zamknięcia, (zakrętki w słoikach powinny być lekko wklęsłe) i odstawiamy do spiżarki
Miód i pieprzmąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Rolada jagodowa: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g jagód w żelu lub konfitury jagodowej (klik) 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody Krem: 750 ml śmietany 36% 24 g śmietan fixu 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny(...)roladę zawijamy w ściereczkę. Pozostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Dodajemy do jagód w żelu lub konfitury. Rozwijamy roladę i dokładnie smarujemy ją jagodami. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Krem: Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy
VioletoweKucharzenieszklanki gorącej wody - 4 wyparzone jajka - 1 kilo sera trzy razy mielonego ( ja kupiłam gotowy w wiaderku) - szczypta soli - szklanka cukru pudru - puszka mleka kokosowego NA GALARETKĘ - słoik konfitur 0,5 l + 1 czubata łyżka żelatyny. Żelatynę rozpuść w wodzie, odstaw do ostygnięcia. Blachę wyłóż folią spożywczą. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę(...)Teraz czas na żelatynę i białka, które delikatnie, ręcznie wmieszaj w masę serowo - kokosową. Wylej wszystko na blachę i przykryj folią. Schowaj do lodówki. Czas na galaretkę. Słoik konfitur 0,5 l np. wiśniowych z kawałkami owoców wymieszaj z 1,5 szklanki wody. Podgrzej, ale nie gotuj. Wymieszaj z czubatą łyżką żelatyny. Pozostaw do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć
Pasje Jolkiroztopionego 70 g cukru z prawdziwą wanilią pół łyżeczki soli 2 łyżki rumu 250 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych olej, do smażenia konfitura lub krem budyniowy, do nadziewania Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut(...)każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Nadziewać konfiturą lub kremem, jeśli nie zrobiliście tego wcześniej. Gotowe pączki polukrować bądź posypać cukrem pudrem
Motylkowa KuchniaOstatnio miałam straszną ochotę na domowe pieczywo. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak świeżych wypieków. A własnoręcznie upieczone bułeczki posmarowane domowymi konfiturami... po prostu czasem nie ma nic lepszego. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy(...)pieczenia chleba. Blachę z bułkami wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia bułek. Podajemy przestudzone z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą śliwkową . Smacznego * przepis własny - powstał na zasadzie prób i błędów
Słodkie okruszkiwłasne pytania. Dlaczego ktoś chciałby zabić pogrążone we śnie dziecko? Zanim zdołał cokolwiek odpowiedzieć, służący powrócili z kuchni z jedzeniem. Przynieśli więcej, niż prosiła: gorący chleb, masło i miód, konfiturę z jeżyn, plaster boczku, jajko na miękko, kawał żółtego sera i dzban miętowej herbaty. (...)" George R.R. Martin "Gra o Tron", str. 144 (Pieśń Lodu i Ognia tom 1) Tymczasem Tyrion(...)Screen z filmu "Gra o tron". Screen z filmu "Gra o tron". W Świecie "Gry o Tron" na śniadania jada się boczek, jajka na twardo lub miękko, miód, konfitury, warzywa, owoce, owsiankę, pasztet, a przede wszystkim ciemny chleb. Pija się, wedle uznania, herbatę miętową, kompoty, piwo, wino lub inne napary. U mnie na śniadaniu: ciemny chleb, smażony boczek, sadzone jajka
Passions hobbies lifegorzką czekoladą polubi każdy miłośnik słodkości. Chociaż ja za bezami nie przepadałam to od zeszłego roku bardzo przypadły mi do gustu. Świetnie komponują się z lekkim twarożkiem i domową konfiturą. To taka mini Pavlova rozłożona na części pierwsze ;) Polecam! Przepis bierze udział w konkursie Kulinarne dzieła sztuki —>KLIK Na 6 porcji: 1 białko 50 g drobnego cukru(...)cukru pudru) szczypta soli 6 łyżek mielonego twarożku 6 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżek konfitury z moreli i jabłek (lub innej) maliny, jagody, borówki jadalny złoty brokat glassa balsamiczna Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera na maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy
Mienta blogwysokości słoiki przez około 10 minut na małym ogniu. Kilka słów o przetworach Robienie weków nie jest trudne, warto jednak przestrzegać podstawowych reguł, dzięki którym nasze konfitury będą trwałe i smaczne. Poniżej przedstawiam kilka zasad: 1. Surowiec . Na przetwory wybieramy zawsze świeże i dojrzałe owoce i warzywa. Nie mogą być zepsute. Nawet jeden nadgniły owoc może spowodować zepsucie przetworu(...)działalności bakterii fermentacji mlekowej, które przetwarzają na kwas mlekowy cukier zawarty w produktach. c) Konserwowanie cukrem. Owoce możemy utrwalić także cukrem, robiąc dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki czy soki. Dzięki cukrowi zachowują smak, barwę, oraz składniki odżywcze. Ilość cukru, której należy do przetworów, zależy od zawartości pektyny w danym gatunku owoców. Im jest większa
Bon Appetit Małgorzatytortownica 22cm): 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka(...)temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć czynności. Cały tort obłożyć kremem. Za pomocą szprycy dekorować dowolnie tort. Dekorować również wisienkami i cukrowymi ozdobami. Schłodzić porządnie w lodówce
Cakes By Kejtcukru) - 400g chałwy (u mnie Odra) - cukier waniliowy - 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej we wrzątku ciasto: - biszkopt do tortów (1 grubszy lub 2 cienkie) posypka: - wiórki kokosowe - orzechy włoskie dodatki: - konfitura malinowa Przygotowanie: Masło musi być miękkie. Ucieram je z cukrem z waniliowym. Budyń przestudzony dodaję do masy. Miksuję aż uzyskam gładki krem. Chałwę rozkruszam i dopiero dodaję do kremu. Zostawiam(...)orzechy, dodaję do nich wiórki kokosowe i resztę chałwy. Tak przygotowaną posypką dekoruję wierzch i boki tortu. Tort odkładam na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała. Podaję z konfiturą malinową
Kuchnia co dnia