słoików o pojemności 250-300 gram): 2,5 kg truskawek- najlepiej wybrać ładne, jędrne, lepiej żeby nie były poobijane 1 szklanka cukru (lub więcej jeśli ktoś lubi baaaardzo słodkie konfitury, ja wolę czuć smak owoców) 2 opakowania żelfiksu 3:1 (ja daję mniej cukru niż jest napisane na opakowaniu, zawsze wychodzą) 1 laska wanilii Truskawki myję, pozbawiam szypułek i zasypuję(...)gotuję całość jeszcze 5 minut na małym ogniu. Następnie zestawiam z ognia i mieszam tak długo aż pozbędę się piany (ja nie miałam jej prawie w ogóle). Gotową konfiturą napełniam wyparzone słoiki i zakręcam. W tym momencie można słoiki postawić do góry dnem na jeden dzień i dżem będzie gotowy oraz odpowiednio zakonserwowany. Ja jednak, korzystając z wieloletniego doświadczenia mojej
Mango Papajaminut. Wyjmujemy i odstawiamy. Nadzienie : 250 g serka mascarpone 100 ml advocatu 150 g białej czekolady, rozpuszczonej Składniki zmiksować na gładką masę bez grudek. Dodatkowo: 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki Na wystudzony spód wyłożyć konfiturę z czarnej porzeczki. Na wierzchu rozprowadzić masę z białą czekoladą. Schłodzić 12 godzin. Można udekorować borówkami Smacznego
Chocolate Muffin Blogdoprawiamy solą i pieprzem, po czym grillujemy d) pieczony oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana z grillowanym kabanosem a) ziemniaki
upichconapszennej, 25 g kakao, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej 200 g mascarpone, 130 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wrzątku + 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej gorzka czekolada, siekane migdały, truskawki W misce wymieszać ze sobą(...)wszystkie suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki - rozpuszczone i przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz konfiturę truskawkową. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około
Plate of Joymaślanych 125g roztopionego masła Składniki na masę serową: 1kg twarogu co najmniej 2 krotnie zmielonego 125g masła 4 jajka 125g cukru 6 łyżek płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody różanej Składniki na wierzch sernika: 3 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem lub konfitury różanej 155g białej czekolady 100ml śmietany kremówki
Mania Wypiekaniaroku mam za sobą przerobione 30 kg truskawek. Po zrobieniu musów dla dziecka pozwoliłam sobie na małe eksperymenty smakowe, które okazały się bardzo trafne. Jednym z nich jest ta konfitura z likierem. Pomyślałam sobie, że skoro deser tiramisu połączony z truskawkami jest tak smaczny, więc czemu nie zamknąć tego smaku w słoiku? Zamknęłam i po kilku dniach spróbowałam(...)około 3 godziny na minimalnym ogniu. Nie mieszałam, tylko co jakiś czas poruszałam garnkiem. Pod koniec smażenia wlałam likier i bardzo delikatnie przemieszałam łyżką. Smażyłam jeszcze kilkanaście minut. Gorąca konfiturę przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam na ściereczkę stawiając dnem do góry. UWAGA: Sok, który odlejecie, wystarczy zagotować w rondelku i przelać do butelek i potem możecie
Blondynka GotujeKonfitury przygotowywałam w taki sposób, że najpierw skrapiałam truskawki sokiem z cytryny, a potem zasypywałam cukrem i odstawiałam na kilka godzin. Truskawki w tym czasie puszczały sok, a ja ten sok z rozpuszczonym cukrem odlewałam. Kiedy uzbierało mi się go trochę, zagotowałam go i po przelewałam do buteleczek. Powstał syrop truskawkowy, który potem używałam go do Truskawkolady, napoju, który(...)cytryny i zasypałam cukrem. Wymieszałam i odstawiłam na kilka godzin. Po tym czasie truskawki odcedziłam na sitku, sok zagotowałam i przelałam do wyparzonych buteleczek, a z truskawek zrobiłam konfiturę truskawkową. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeprawda już lipiec i sezon truskawkowy ma się ku końcowi, może więc właśnie dlatego warto zrobić jeszcze co nieco z truskawek? Proponuję mus i konfiturę, nieco inaczej, ale równie fantastycznie truskawkowe w smaku, jak tradycyjne. Przetwory robiłam w czerwcu, a dziś kończące się w tym sezonie truskawki rozpoczynają moją przygodę z blogiem. Życzcie mi powodzenia(...)Konfitura truskawkowa 3 kg truskawek 600 g cukru 4 małe cukry waniliowe 2 galaretki truskawkowe lub porzeczkowe 3 żelfiksy typu 3:1 (małe torebki) Oczyszczone, umyte i osuszone truskawki wrzucam go garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, zagotowuję na średnim ogniu, mieszając w razie potrzeby (nie wolno dopuścić do przypalenia!). Kiedy puszczą sok i zmiękną (po ok. 10 min.) wsypuję
Kuchnia Prezydentowejmleka duża szczypta soli 2 duże łyżki serka śmietankowego, homogenizowanego lub mascarpone 40 g cukru 40 g masła + 2 duże łyżki do obtaczania bucht + do wysmarowania blaszki marmolada lub konfitura do nadziewania cukier puder do posypania KRUSZONKA: 50 g cukru brązowego 50 g mąki 50 g miękkiego masła 1. Zaczyn: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać, drożdże(...)Można też rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wykrawać kółka filiżanką, nadziewać każdą 1 łyżeczką marmolady lub konfitury i zlepiać, ściskając dobrze miejsce łączenia. Kłaść nadziane kulki łączeniem do dołu. 4. Wypełnioną blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Nagrzać piekarnik do 180°C. Połączyć składniki kruszonki, lekko je rościerając w palcach. 5. Wyrośnięte buchty
Kuchnia Prezydentowejmniej) 2/3 szklanki mleka otarta skóra z 1 pomarańczy zaczyn 8 dkg masła 1 łyżka spirytusu 1/2 słoika gęstego dżemu lub mały słoik róży ucieranej lub 1 słoik osączonej konfitury z wiśni (dałam bardzo gęstą konfiturę z owoców dzikiej róży) 2 planty (po 250 g) 2 kostki smalcu (po 250 g) sok z 1 pomarańczy na lukier cukier puder
Kuchnia Prezydentowejzamartwiać i zwyczajnie korzystać z mnóstwa wolnego czasu przy okazji pięknej pogody. Wczoraj robiłam z Mamą (która u mnie gości) ogórki kiszone, z polskich ogórków, z polskiego kopru... Dziś konfiturę truskawkową, jutro zamierzam zakisić cytryny... Po raz pierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę(...)miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe kotleciki, z mięsa mielonego lub siekanego są niezwykle popularne od obszarów północnej Afryki, przez południową Europę aż po Indie. Najważniejsze
Kuchnia Prezydentowejczas na piersi z kaczki. Kaczkę najlepiej jest zamarynować na noc ale tu nie było na to czasu. Skóra kaczki została ponacinana nożem a następnie posmarowana glazurą zrobioną z konfitury z moreli, soku z limonki, chili, pieprzu czerwonego i soli. Taka glazura może nam również posłużyć jako dip do mięsa. Każdy chciał spróbować podziałać przy zawodowcach, dlatego kolejne osoby zabrały(...)limonki, imbir, chili, olej i mięta Podczas warsztatów została przygotowana naprawdę spora ilość dipów, które idealnie komponowały się z poszczególnymi rodzajami mięs. Dipy te to: dip morelowy: konfitury z moreli, sok z limonki, chili, pieprz czerwony, sól dip włoski: pieprz młotkowy pieprz, tuńczyk w oleju, majonez, sok z cytryny, pomidorów bez skórki z puszki, sól dip ananasowy: ananas świeży, musztarda
Kuchenne Wariacjenadmiar czerstwych bułek. Gorąco polecam :) Składniki: 2 czerstwe, ale jeszcze dające się kroić kajzerki 0,5 szklanki mleka 2 jajka (rozmiar L) kilka łyżek masła sklarowanego do smażenia ulubiona konfitura lub dżem Wykonanie: W płaskim naczyniu bardzo dokładnie roztrzepałam jajka z mlekiem. Kajzerki pokroiłam w poprzek w kromeczki grubości ok. 1-1,5 cm, namaczałam je na kilka chwil(...)wciągnęły trochę płynu. Kładłam na rozgrzane masło i smażyłam z obu stron na rumiano. Zdjęłam z patelni i osączyłam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzanki można podawać posmarowane konfiturą, dżemem lub tylko posypane cukrem pudrem i cynamonem
Kuchenne zapiski Edytyowsianka na kawie orzechowej z kajmakiem i orzechami pecan~ Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą Luks Pomada , która w swojej ofercie ma wiele ciekawych produktów - od konfitur po czatni (chutney) . W paczce, którą otrzymałam do przetestowania znalazły się: - czatni orientalny rabarbar - czatni czarna porzeczka z morelą - konfitura czerwona porzeczka - powidła mirabelka - eko leśna jagoda Wszystkie słoiczki były
breakfast of dreams