Letnie lenistwo i brak obiadu sprowokował wypiek tych pysznych drożdżówek, możecie je zrobić z serem, konfiturą lub świeżymi owocami. Przepis sprawdzony już kilkakrotnie więc śmiało możecie zabierać się do zagniatanie ciasta. Robiłam je już wcześniej, ale nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęć..... Składniki na ok. 25 sztuk o średnicy 8-10 cm: 75 dag mąki pszennej 7 dag świeżych(...)żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki gęstej śmietany 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej smakuje gdy użyjemy naturalnej wanilii zamiast cukru waniliowego. Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiamy na ok. 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jaja łączymy z cukrem i ubijamy przez
Apetyczna babeczkabudyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki morelowej konfitury (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Płatki owsiane oraz migdały zmiksuj w blenderze na proszek (wygodniej będzie zrobić to osobno(...)Ubite mleko oraz namoczone wcześniej rodzynki wmieszaj w masę jaglaną. Przełóż ją do tortownicy z upieczonym spodem, wyrównaj i posyp płatkami migdałów. Na koniec na wierzchu delikatnie rozsmaruj morelową konfiturę – najlepiej za pomocą pędzelka lub łyżeczki; dzięki temu ciasto nabierze ładnej, złocistej barwy, ale równie dobrze możesz pominąć ten krok. Piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut
Roślinna - blog wegańskidawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami . Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg zielonych pomidorów 3 kg cukru 3 cytryny Wykonanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki razem z cytrynami i układać w misce przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około(...)godzin na bardzo wolnym ogniu stale mieszając. Konfitura powinna być szklista i zwarta. Następnie przełożyć do słoików i zakręcić dopiero po 12 godzinach
Tradycyjna KuchniaNiecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag mąki cynamon konfitura olej do smażenia cukier waniliowy Wykonanie: Jabłka umyć, wydrążyć z jednej strony i wyjąć nasiona. Oprószyć wnętrze jabłek cynamonem i włożyć konfiturę (najlepiej domową). Następnie wymieszać żółtka z mąką oraz dodać
Tradycyjna Kuchniazielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi. Składniki: 75 dag świeżych truskawek 25 dag kiwi 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu skórka z cytryny 1 opakowanie żelfixu 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki(...)zagotować. Wsypać żelfix z dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę cukru, gotować minutę i zdjąć łyżką szumowiny. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć, na 15 minut odwrócić do góry dnem. Po czym odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaUwielbiam morele! Nie może zatem zabraknąć konfitur ich udziałem. Składniki: 1 kg moreli 80 dag cukru ½ szklanki wody Sposób przygotowania: Morele wypłukać, odsączyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Z cukru i ½ szklanki wody zagotować syrop i wrzucić morele. Zagotować, zdjęć z ognia i ostudzić. Po kilku godzinach znów podsmażyć i odstawić na noc. Następnie dosmażyć po raz trzeci(...)zdjąć szumowiny. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić
Tradycyjna Kuchniasera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu z owoców lub konfitury po odlaniu owoców (jak najrzadszej) 1/3 szklanki wody 25 ml brandy Żółtka ubić mikserem z cukrem na jasną masę. Miksować na wysokich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce sera. Przygotowaną masę odstawić(...)lodówki. Konfiturę (sam sos, bez owoców)/syrop wymieszać z wodą i brandy. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby). Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym. W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów. Na ostatniej warstwie ułożyć krem i ozdobić startą czekoladą i owocami
Bulliosłodkiego, zimnego i do picie... Postanowiłam szybko zrobić smoothie, gesty i pyszny koktajl z tego co było w lodówce. Miałam dosłownie trzy truskawki, znalazłam w słoiczku jeszcze trochę konfitury truskawkowej, oraz zamrożone dzień wcześniej kawałki banana czekające w pojemniczku w zamrażalniku, połączenie okazało się idealnym! Smoothie z mrozonych bananow i truskawek 1 banan, w kawałkach, zamrożony bez skórki(...)garść truskawek, umytych i bez szypułek (lub łyżka truskawkowej, domowej konfitury) 200 ml mleka (może być roślinne) ew. czubata łyżka jogurtu greckiego ew. łyżeczka miodu do smaku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru lub mały kawałeczek świeżego Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęsty ale jednorodny płyn. Nalewamy do szklaneczek i podajemy póki jest zimny i nie ściemnieje :) możemy pomóc
Dzieje kuchennej Wiewiórynajlepiej. Oskubcie krzaczek mamie, cioci lub sąsiadce i nie przejmujcie się, że patrzą na Was krzywo. Z pewnością rozchmurzą się, kiedy wręczacie im słoiczek, w którym znajdzie się domowa konfitura z płatków róży. Jeśli zabierzecie ich więcej, możecie również przygotować pyszny cukier różany , który robiłam w ubiegłym roku. Przepis znajdziecie klikając tutaj . Konfitura z płatków róży nie wymaga
Okolice Palnikatartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 duże plastry względnie łagodnego sera bez dziur (np. gouda) 2 plastry ananasa z puszki 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawin 3 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki polane topionym masłem i posypane świeżym rozmarynem Instrukcje Z mięsa usuwamy ewentualne łykowate elementy, które w przypadku schabu wieprzowego często(...)minuty. Ser powinien się częściowo stopić ujawniając wyraźnie kształt znajdującego się pod nim ananasa. Po wyjęciu z piekarnika umieszczamy w środkowej części kotletów po 1 łyżeczce konfitury z żurawiną. Podajemy niezwłocznie z przygotowanymi w międzyczasie gotowanymi ziemniakami, które dodatkowo polewamy kilkoma łyżkami gorącego masła oraz świeżymi listkami rozmarynu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-44 {margin: auto;} #gallery-44 .gallery-item
Kulinarna Pokusafarszów jakie są do nich stosowane i jakie często skutkują zupełnie odrębnymi i samodzielnymi daniami. Z drugiej strony, ponieważ wiele osób ogranicza się jedynie do połączenia uniwersalnego naleśnika z konfiturą lub czymś podobnym, publikujemy tę instrukcję jako przepis, a nie poradę. Będziemy się jednak do niej odwoływać przy okazji publikowania przepisów na potrawy na bazie lub z udziałem naleśników(...)ogólnie dobry pomysł, jednak ten przepis tego nie wymaga. Naleśniki 2015-03-09 11:31:31 Uniwersalne naleśniki, które można zarówno spożywać niemal same, z dodatkiem np. tylko konfitur owocowych, jak i mogące stanowić podstawę zupełnie innych dań, np. krokietów. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 6-8 placków po 26-28cm) 200ml mleka 3,2% 200ml zimnej wody
Kulinarna PokusaPyszny deser... Zdrowy i banalny w wykonaniu. Jest to również doskonały dodatek do pieczonej kaczki. Składniki: 4 jabłka 8 łyżek konfitury z żurawiny 4 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka umyć i osuszyć. Odciąć górne części i łyżeczką delikatnie wydrążyć gniazda nasienne, uważając żeby nie uszkodzić dna jabłka. Do każdego jabłka włożyć po dwie łyżki konfitury z żurawiny. Piec w temperaturze
Piąty grzech głównyWiem, wiem... to nie sezon na konfitury... ale na pomarańcze jak najbardziej! Konfitura z pomarańczy ma smak dość specyficzny, kto próbował ten wie ;) Można się zakochać, ale można ją też nienawidzić. W każdym razie spróbować zawsze warto! Składniki: 6-7 dużych, soczystych pomarańczy 2 szklanki cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z dwóch bardzo cieniutko
Piąty grzech głównyżelatynę, delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. 1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą, na to wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy masę, przykrywamy 2 krążkiem nasączonym ponczem i smarujemy również konfiturą, wykładamy masę śmietanową wyrównujemy, przykrywamy 3 krążkiem również nasączonym ponczem. Pozostałą
kgwjanczewodługo nie mogłam wyjść z podziwu jakie dzieło stworzyła Mama :) Jest elegancki, nie za słodki, pięknie się prezentuje. Kolejną zaletą jest fakt, że możemy użyć mrożonych jeżyn lub gładkiej konfitury :) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce(...)cytryn 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać (uwaga na pestki). Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat ułożyć na parterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować połowa konfitury. Wyłożyć połowę masy (z 2/3), wyrównać. Przyłożyć drugi biszkopt i postąpić podobnie. Na wierzchu ułożyć ostatni biszkopt. Nasączyć. Wierzch i boki posmarować masą odłożoną do dekoracji. Na wierzchu i bokach przykleić bezy
Chocolate Muffin Blog