Składniki : 12- 15 jabłek , (ja wolę małe) 30 dag mąki pszennej 18-20 dag masła lub margaryny szczypta soli 2 żółtka 8 łyżek soku jabłkowego słoik konfitur całe migdały ok 30 sztuk www.owocowyraj.eu Wykrawacze do zdobienia kupicie na stronie http://allegro.pl/wykrawaczki-3szt-gwiazdki-wycinarka-z-tloczkiem-i3834036872.html Mąkę, margarynę, sok, sól i żółtka zagnieść i odstawić do lodówki aby się(...)schłodziło. Jabłka obrać z łupiny i wydrążyć gniazda nasienne, nadziać je konfiturą i migdałami. Schłodzone ciasto rozwałkować, pokroić na paseczki i owijać jabłka, na górze zrobić ozdobne dekoracje. Ciasto na jabłku smarujemy białkiem. Piec ok 25-30 minut w tem. 200 C. Wspaniale smakują na gorąco
Apetyczna babeczkamasła 13 dag cukru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 10 dag maku 2 łyżki soku jabłkowego Ponadto: 2 łyżki masła 2-3 łyżki konfitury z moreli cukier puder 1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę naciąć wzdłuż ostrym nożem na głębokość 3-5 mm, ale nie do samego(...)cieście, polać stopionym masłem. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-55 minut na jasnozłoty kolor. 6. Gorący piaskowiec z makiem i jabłkami posmarować konfiturą z moreli. Tuż przed podaniem brzegi piaskowca można oprószyć cukrem pudrem. Źródło,, wielka księga ciast
Apetyczna babeczkawilgotne! Przepis wart wypróbowania :) Składniki: 1 szklanka mąki, 4 łyżki kakao , 2 łyżeczki sody , 1 szklanka cukru , 2 jajka, 1 szklanka coca coli , 150 g margaryny, 100 g konfitury wiśniowej Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku. Następnie odstawiamy do ostudzenia, dodajemy roztrzepane jajka i szklankę coca coli. W osobnej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę(...)mokre składniki i stopniowo dosypujemy suche składniki. Ciasto ma konsystencję dosyć lejącą. Do blachy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 25 minut. Po upieczeniu posypałam muffinki płatkami migdałowymi
Aga w kuchniSkładniki: 1 opakowanie kruchych babeczek, 200 g zmielonego sera twarogowego, 2 jajka, 100 ml kremówki, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki budyniu waniliowego, 1 łyżka mąki pszennej, konfitura, np. malinowa, gorzka czekolada, Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Oddzielnie ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę. Do żółtek dodajemy ser, budyń i mąkę. Następnie ubitą kremówkę(...)białka. Mieszamy delikatnie łyżką. Do gotowych kruchych babeczek nakładamy po łyżeczce konfitury i zapełniamy masą serową. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. dekorujemy je rozpuszczoną gorzką czekoladą
Aga w kuchniDżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne Sok z aronii z sokownika Sok z wiśni Suszone pomidory w oliwie
Aga w kuchniBabeczki z borówkami Babeczki z malinami i jeżynami Małe szarlotki Mini serniczki Muffinki marchewkowe Muffinki czekoladowe Muffinki orzechowe Muffinki piernikowe Muffinki serduszka Muffinki z colą Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową Muffinki z kurczaka Serowe babeczki z konfiturą Szybkie babeczki- serniczki Kokosowo- owsiane trufelki Pralinki raffaello Trufle rumowe
Aga w kuchniSkładniki: 125 g naturalnego jogurtu, 75 g masła, 2 jajka, 150 g mąki, 120 g cukru, 1/2 łyżeczki sody. szczypta soli, konfitura malinowa. Przygotowanie: W misce mieszamy jogurt naturalny z roztopionym i ostudzonym masłem. Dodajemy jajka i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli. Dodajmy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji(...)Wlewamy trochę ciasta do foremek, nakładamy po 2 łyżeczki konfitury i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Muffinki pieczemy przez 25 minut w temp. 175 stopni. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniSkładniki: kruche babeczki, konfitura truskawkowa, 300 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, 1/2 łyżeczki żelatyny, 2 kiwi, 2 brzoskwinie z puszki, polewa i dekoracje Helio , starta czekolada. Przygotowanie: Do kruchych babeczek wkładamy po łyżce konfitury truskawkowej. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i powoli wlewamy do kremówki, mieszając
Aga w kuchnisera z kubełka 250 g twarogu tłustego 100 g śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki cukru 100 g czekolady 5 łyżek kakao ,,Nesquik" 3 łyżki kwaskowatej konfitury Dekoracja: 300 g czekolady Przygotowanie: Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia(...)pieczemy z rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8-10 minut. Po upieczeniu biszkopt rwiemy i wykładamy rwanym biszkoptem dno tortownicy. Biszkopt nasączamy herbatą i smarujemy konfiturą. Na kilka minut zamaczamy żelatynę w kilu łyżkach zimnej wody, odstawiamy na 5 minut. Po tym w kąpieli wodnej topimy żelatynę i czekoladę (ja użyłem z orzechami
Kuchnia ŁukaszaMocno czekoladowe ciasto z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wiśni. Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 4 duże jajka 200 g ciemnej czekolady 200 g masła 2/3 szklanki konfitury wiśniowej (w temperaturze pokojowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka brązowego cukru szczypta soli Jajka wyjąć z lodówki godzinę przed ich użyciem. Czekoladę p ołamać(...)Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę z masłem oraz konfiturę z wiśni i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. P iec ok. 50-60 minut w 180 o C, do suchego patyczka. Wystudzić
Czerwień i błękitciastko. Nie byle jakie ciastko. Przepis ukradziony Rafałowi, z którym mam przyjemność gotować. Osoba Rafała zasługuje na osobny rozdział, ale o tym później. Robiliśmy ciastko czekoladowe z kremem waniliowym, konfiturą z wiśni i suszonymi śliwkami z miętą. Pycha!! Chcecie spróbować? Oto przepis: 150 g gorzkiej czekolady 250 g brązowego cukru 2 duże jajka 350 g mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)wykładamy małe porcje na papier do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego pieca na 10 min. Temperatura 180 stopni. Upieczone ciastka wyciągamy i studzimy. Ubijamy śmietanę z dodatkiem wanilii. Ciastka przekładamy konfiturą wiśniową i ubitą śmietaną. Posypujemy drobno pokrojonymi śliwkami z miętą. I na koniec myśl dnia, którą wygłosiła jedna z pań degustujących „ macie maggi? bo bez maggi to nie ten smak
ladykitchenjakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy 1. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy 3. ubijamy 3 jajka z cukrem 4. łączymy(...)orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę serową (takimi szlaczkami :)) 11. wsadzamy do pieca na 25 min. 12. studzimy przy uchylonym piekarniku 13. po ostudzeniu wsadzamy na 2-3 godz. do lodówki ( ja wsadziłam
ladykitchenCzas na robienie konfitur, dżemów i przetworów na zimę ;-) Ja robię tylko dżemy i konfitury w tym roku, na resztę zabrakło czasu i słoiczków hihiihi Prosty i pyszny dżem z dyni z dodatkiem gruszek, rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Boski! W zimę przekręcasz zakrętkę i powala Cię zapach cynamonu i dyni mniamiii! Do roboty! Składniki: - 1 kg dyni obranej i pokrojonej
SMYKWKUCHNIłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu Do polewy: 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki konfitury pomarańczowej z kardamonem Wykonanie: Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W garnuszku delikatnie(...)około 45 minut. Gdy ciasto jest już gotowe wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Do odlanej masy dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i 2 łyżki konfitury pomarańczowej, dokładnie mieszamy i wylewamy na wystudzone ciasto
Kulinarne przygody Gatitymojej kuchni od jakiegoś czasu buszuję wśród słoiczków, mieszam w garnku różnego rodzaju konfitury, jednym słowem szykuję spiżarnię na zimę. Wszak spiżarni nie mam ale szafka wystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki
SMYKWKUCHNI