sobie mroźnych dni bez takiego smaku wiosny i lata zamkniętego w małych słoiczkach, teraz jest właśnie taki czas by zaopatrzyć swoją spiżarkę w takie domowe pełne smaków i aromatów konfitury z truskawek z dodatkiem kwiatów czarnego bzu doprawione szczyptą cayenne. Polecam jest obłędna! Składniki: 3 kg świeżych truskawek 5 dużych łodyg rabarbaru 2 pęczki kwiatów czarnego bzu 2 cytryny(...)minut następnie dodajemy suchy, przebrany kwiat bez robaczków, nie myjemy!! aby nie strzepać pyłku, oraz wyciśnięty sok z cytryny, doprawiamy pieprzem cayenne gotujemy 3 minuty, po czym gorącą konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków , zakręcamy natychmiast i okręcamy w gruby koc, nie pasteryzujemy.Trzymamy w kocu najlepiej całą noc.Zimne wynosimy do spiżarki.Smacznego! Smacznego! http://www.diamant.pl
Wanilia i Kardamonpudru 2 żółtka (z jajka M) 280g mąki pszennej (t. 500) pół łyżeczki soli kuchennej Krem: 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła 150g konfitury z płatków róży Masło rozgniatamy palcami do dużej miski. Dodajemy do niego cukier puder oraz żółtka i sól. Na koniec dosypujemy mąkę i zagniatamy kruchy spód. Jeśli wyszedł zbyt twardy(...)wrzenia. Ponownie na parze łączymy śmietankę z czekoladą i dodajemy również masło. Krem pozostawiamy do przestudzenia. Do polania spodu powinien mieć temperaturę pokojową. Na przestudzone kruche ciasto wykładamy konfiturę z róży. Tę zalewamy kremem czekoladowym. Na koniec formę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Jeśli chcemy mazurek ozdobić bakaliami, należy zrobić to po polaniu ciasta kremem
Kuchenna Kontrrewolucyaprzy niej napracować... wbrew pozorom. ;) Wystarczy kilka sprytnych trików, a będzie soczysta i mięciutka. 1 duża pierś kaczki ze skórą 1 spora mandarynka 2 jabłka majeranek tymianek sól pieprz konfitura żurawinowa lub borówkowa do podania Pierś opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę na mięsie nacinamy w kratkę, ostrożnie, by nie naruszyć właściwej części pod spodem. Z każdej(...)godziny. Pierś dzielimy na połowę. Każdą z części nacinamy jak na zdjęciu (nie przecinamy do końca) i w te kieszonki wkładamy ostrożnie plastry jabłka. Podajemy na podgrzanym talerzu z konfiturą żurawinową i dufinkami
Kuchenna Kontrrewolucyadlatego warto zamknąć smak lata w słoiczkach i zachomikować na smutne jesienne dni. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 400 ml): - 1 kg dojrzałych, słodkich truskawek - 330 gram cukru - konfitur-ex Przygotowanie: Truskawki przebrać, umyć i odszypułkować. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie dosypać konfitur
W poszukiwaniu inspiracjibyło czekać cały dzień... :) Jabłka można podać z bitą śmietaną czy polać np. syropem dyniowym ( klik ) ale solo smakują również wyśmienicie:) Na 2 porcje 2 jabłka 2 łyżeczki ulubionych konfitur lub dżemu suszone śliwki, rodzynki, żurawina itp. siekane orzechy, migdały, słonecznik itp. 3 lyżeczki musli cynamon goździki Suszone owoce mieszamy z ziarnami, musli i konfiturą. Jabłka kroimy w poprzek
My simple kitchenłyżki miodu (tutaj również użyłam sztucznego) Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 100 g cukru 400 ml mleka 250 g masła Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego (ja użyłam domowej konfitury wiśniowej aczkolwiek następnym razem użyję jednak dżemu, gdyż konfitura za bardzo się "rozjeżdżała") 1 puszka masy kajmakowej (ja sama przyrządziłam swój kajmak gotując 2,5 godziny puszkę słodzonego mleka
My simple kitchenLetnie lenistwo i brak obiadu sprowokował wypiek tych pysznych drożdżówek, możecie je zrobić z serem, konfiturą lub świeżymi owocami. Przepis sprawdzony już kilkakrotnie więc śmiało możecie zabierać się do zagniatanie ciasta. Robiłam je już wcześniej, ale nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęć..... Składniki na ok. 25 sztuk o średnicy 8-10 cm: 75 dag mąki pszennej 7 dag świeżych(...)żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki gęstej śmietany 1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, najlepiej smakuje gdy użyjemy naturalnej wanilii zamiast cukru waniliowego. Dodatkowo: słoik dżemu lub konfitury 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru, odstawiamy na ok. 10 minut, aby rozpoczęła się fermentacja. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jaja łączymy z cukrem i ubijamy przez
Apetyczna babeczkabudyniu 1 szklanka gęstej części mleka kokosowego z puszki (uprzednio schłodzonej) duża garść rodzynek (możesz pominąć lub dodać inne suszone owoce) Wierzch: 4 łyżki płatków migdałowych 2 łyżeczki morelowej konfitury (opcjonalnie) Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Płatki owsiane oraz migdały zmiksuj w blenderze na proszek (wygodniej będzie zrobić to osobno(...)Ubite mleko oraz namoczone wcześniej rodzynki wmieszaj w masę jaglaną. Przełóż ją do tortownicy z upieczonym spodem, wyrównaj i posyp płatkami migdałów. Na koniec na wierzchu delikatnie rozsmaruj morelową konfiturę – najlepiej za pomocą pędzelka lub łyżeczki; dzięki temu ciasto nabierze ładnej, złocistej barwy, ale równie dobrze możesz pominąć ten krok. Piecz w temperaturze 180 °C przez 45 minut
Roślinna - blog wegańskidawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami . Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg zielonych pomidorów 3 kg cukru 3 cytryny Wykonanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki razem z cytrynami i układać w misce przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około(...)godzin na bardzo wolnym ogniu stale mieszając. Konfitura powinna być szklista i zwarta. Następnie przełożyć do słoików i zakręcić dopiero po 12 godzinach
Tradycyjna KuchniaNiecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag mąki cynamon konfitura olej do smażenia cukier waniliowy Wykonanie: Jabłka umyć, wydrążyć z jednej strony i wyjąć nasiona. Oprószyć wnętrze jabłek cynamonem i włożyć konfiturę (najlepiej domową). Następnie wymieszać żółtka z mąką oraz dodać
Tradycyjna Kuchniazielonych rynkach pojawiają się już powoli truskawki, więc i ja postanowiłam już coś przyszykować do spiżarni. Tym razem konfitur truskawkowa z kiwi. Składniki: 75 dag świeżych truskawek 25 dag kiwi 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu skórka z cytryny 1 opakowanie żelfixu 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki(...)zagotować. Wsypać żelfix z dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę cukru, gotować minutę i zdjąć łyżką szumowiny. Konfiturę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć, na 15 minut odwrócić do góry dnem. Po czym odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaUwielbiam morele! Nie może zatem zabraknąć konfitur ich udziałem. Składniki: 1 kg moreli 80 dag cukru ½ szklanki wody Sposób przygotowania: Morele wypłukać, odsączyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Z cukru i ½ szklanki wody zagotować syrop i wrzucić morele. Zagotować, zdjęć z ognia i ostudzić. Po kilku godzinach znów podsmażyć i odstawić na noc. Następnie dosmażyć po raz trzeci(...)zdjąć szumowiny. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i wystudzić
Tradycyjna Kuchniasera mascarpone 9 żółtek 3/4 szklanki cukru ok. 700 g owoców (truskawek, malin, borówek) 50 g mlecznej czekolady 1 szklanka syropu z owoców lub konfitury po odlaniu owoców (jak najrzadszej) 1/3 szklanki wody 25 ml brandy Żółtka ubić mikserem z cukrem na jasną masę. Miksować na wysokich obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i dodawać po łyżce sera. Przygotowaną masę odstawić(...)lodówki. Konfiturę (sam sos, bez owoców)/syrop wymieszać z wodą i brandy. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki (zostawić trochę do ozdoby). Biszkopty maczać w przygotowanym sosie owocowym. W tortownicy układać po kolei: biszkopty, masę serową, owoce. Ułożyć trzy warstwy biszkoptów. Na ostatniej warstwie ułożyć krem i ozdobić startą czekoladą i owocami
Bulliosłodkiego, zimnego i do picie... Postanowiłam szybko zrobić smoothie, gesty i pyszny koktajl z tego co było w lodówce. Miałam dosłownie trzy truskawki, znalazłam w słoiczku jeszcze trochę konfitury truskawkowej, oraz zamrożone dzień wcześniej kawałki banana czekające w pojemniczku w zamrażalniku, połączenie okazało się idealnym! Smoothie z mrozonych bananow i truskawek 1 banan, w kawałkach, zamrożony bez skórki(...)garść truskawek, umytych i bez szypułek (lub łyżka truskawkowej, domowej konfitury) 200 ml mleka (może być roślinne) ew. czubata łyżka jogurtu greckiego ew. łyżeczka miodu do smaku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru lub mały kawałeczek świeżego Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gęsty ale jednorodny płyn. Nalewamy do szklaneczek i podajemy póki jest zimny i nie ściemnieje :) możemy pomóc
Dzieje kuchennej Wiewiórytartej 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 duże plastry względnie łagodnego sera bez dziur (np. gouda) 2 plastry ananasa z puszki 2 czubate łyżeczki konfitury z żurawin 3 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki polane topionym masłem i posypane świeżym rozmarynem Instrukcje Z mięsa usuwamy ewentualne łykowate elementy, które w przypadku schabu wieprzowego często(...)minuty. Ser powinien się częściowo stopić ujawniając wyraźnie kształt znajdującego się pod nim ananasa. Po wyjęciu z piekarnika umieszczamy w środkowej części kotletów po 1 łyżeczce konfitury z żurawiną. Podajemy niezwłocznie z przygotowanymi w międzyczasie gotowanymi ziemniakami, które dodatkowo polewamy kilkoma łyżkami gorącego masła oraz świeżymi listkami rozmarynu. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-44 {margin: auto;} #gallery-44 .gallery-item
Kulinarna Pokusa