Konfitury z mirabelek śniły mi się po nocy. Kilka lat ich nie robiłam nie mając dostępu do tych owoców. Ale udało się dzięki dobrym ludziom, którzy mnie nimi obdarowali. Już wyobrażam sobie taki zimowy wieczór, dzbanek dobrej herbaty i słoiczek konfitur wyjadanych po prostu łyżeczką. Coś pysznego! Konfitura to owoce smażone w mocnym syropie cukrowym albo odparowanym, mocno słodkim syropie owocowym, przeważnie winogronowym. Zwykle smaży się całe owoce lub jeśli są duże i jędrne to ich kawałki. Na koniec owoce... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.