dodatku po łacinie? A czym właściwie były te jajka? To po prostu jajka w koszulkach podawane na pszennej bułce z francuskim serem z pleśniową skórką, roszponce i oblane konfiturą z czarnego bzu. Mnich Sureau sam przygotowywał wszystko: sam wypiekał bułki pszenne, sam produkował ser na modłę francuską, roszponkę miał z własnego ogródka i konfiturę z własnego czarnego bzu również(...)robił. I dochodzimy już do sedna. Po kilku latach postanowiłem odtworzyć przepis mistrza Sureau. Nie robiłem sam konfitury, nie robiłem sam sera, roszponki sam też nie sadziłem. Mogłem sam zrobić pszenną bułkę, ale uznałem, że zwykła tradycyjna kajzerka spisze się doskonale. Zatem oto czego potrzebujemy: kajzerka trochę roszponki francuski ser Carré de l'Est (taki kremowy z pleśniową skórką) jajko
Marder&Marder Manufacturetakiego garnka. Minęło trochę czasu odkąd trafił w moje ręce, musiałam go przetestować w różnych warunkach :) Gotowanie zup, duszenie warzyw, oczywiste, że jest idealny. Ale świetny jest do smażenia konfitur! Mogę coś o tym powiedzieć, gdyż właśnie skończyłam przerabiać na konfitury 30 kg truskawek. Zwykle konfitury przygotowywałam w wokach firmy Ballarini, tak też jest do dzisiaj, ale nie mogłam się(...)powstrzymać, aby nie sprawdzić tego garnka. Postawiłam wysoko poprzeczkę, bo przygotowywałam w nim konfitury, w których owoce smaży się ok 3 h i nie wolno mieszać owoców w trakcie. Garnek zdał egzamin celująco. Za co lubię Ballarini: za najwyższą jakość obsługi klienta (moi znajomi, klienci tej firmy również mają takie zdanie), szeroki wybór asortymentu za to, że nie stoją
Blondynka Gotujekostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 10 dag sera białego, 1 jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka konfitury " NASZE DOMOWE Płatki róż" . PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram(...)jednej części krążków robię na środku małe kółka. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż ", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa . Konfitura
Tradycyjna kuchnia Kasikolejny, żeby rzeczony klucz oddać. Oczywiście, pogoda nie nastraja pozytywnie, za to wytrwale zalewa nad dużymi ilościami zimnej wody... Uch , niech już się ten piątek skończy. Robiliście kiedyś konfiturę z płatków róży? Ja nie, ale mam zamiar spróbować w tym roku (może uda mi się kwitnienia róż nie przegapić). Już teraz jednak uzupełniłam spiżarkę o niewielki zapas konfitury(...)lilaka. Tak, tak, z jego drobnych, fioletowych kwiatków można przygotować niesamowicie aromatyczne przetwory. Przepis znalazłam na blogu Skumbrie w tomacie , i od razu mnie oczarował. Kolor bowiem gotowej konfitury jest niesamowity, a zapach... Wiadomo - bzów . Jest czasochłonna - skubanie kwiatków zajmuje sporo czasu, stąd u mnie tylko taka mała porcyjka (może zrobię jeszcze jedną, kto wie...?), jednak efekt jest rewelacyjny
Pożeraczka, czyli raz adobrzewodą i cukrem aż do momentu aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, woda zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać i przełożyć masę do kokilek/foremek w kształcie piramidki, wstawić do lodówki by warstwa odrobinę(...)stężała 5. Resztę żelatyny wlać do konfitury jagodowej, dokładnie wymieszać. 6. Do każdej z foremek, na warstwę czekoladową przełożyć po 2-3 łyżki konfitury jagodowej 7. Resztę konfitury zmieszać z drugą połową śmietanki i układać na warstwie konfitury. Chłodzenie: W lodówce od 30 minut do 2 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki Wyjmowanie deserów z foremek: Wyjąć deser
KreatywnePinynastolatką. Robione na wyjątkowe okazje, urodziny, imieniny, święta. Konkretne, bardzo podzielne, długo zachowujące świeżość, pięknie się krojące i co najważniejsze smakiem zachwycające. Dwa kruche ciasta, każde z nich z konfiturą i pianą – bakaliową i orzechową. Samodzielnie genialne w smaku a przełożone mocno kawowym kremem to istna bajka. Uwielbiam tego typu ciasta, kruche a zarazem urozmaicone kremem i dodatkami(...)ciasto: 630 g mąki pszennej 7 żółtek 250 g masła 125 g margaryny 120 g cukru kryształu 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 1 słoiczek konfitury porzeczkowej lub powidła Wszystkie składniki oprócz konfitury umieszczamy w misie miksera. Ręcznie lub za pomocą haka do ciasta kruchego zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, owijamy folią i wkładamy na około
Made By Mom And SonGruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: średni Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 1h Składniki na konfiturę malinowo-żurawinową: 250g świeżych lub mrożonych malin 100 g suszonych żurawin 2 łyżki miodu Składniki na gruszki: 3-4 gruszki, umyte, przekrojone na pół 0,5l wody 150ml białego wina półsłodkiego 50 g cukru Sposób przygotowania: Konfitura malinowo-żurawinowa(...)Wszystkie składniki smażymy na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury. Gruszki: Wydrążamy gniazda gruszek (stworzą zagłębienia na nadzienie). Wodę, wino i cukier zagotowujemy. Wkładamy gruszki do płynu i gotujemy 7-12 minut do momentu, aż będą miękkie. Osuszamy na ręczniku jednorazowym. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla i pieczemy kilka minut. Zdejmujemy z ognia i nadziewamy konfiturą. Podajemy z listkiem mięty
WojnaNaSmaki.ploccie cedr kandyzowany czereśnie marynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby duszone w słoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa
królestwo garówsolutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas(...)łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą, genialne połączenie, przepis na blogu za kilka miesięcy :) Przygotowanie: Ciasto: Pomarańczę sparzyć, wyszorować szczotka, skórkę zetrzeć
SzczyptaSmaQmożecie sobie zrobić na Wielkanoc. Pracy z nimi mało ale za to jaki efekt. Z pewnością, będą ozdobą stołu no i do koszyczka z święconką się nadają. Ciasteczka przełożyłam konfiturą morelową z Nasze Domowe . Konfitura zawiera 67,5 % moreli i jest niskosłodzona co dobrze się komponowało smakowo z słodkimi ciasteczkami. Składniki: 125 g masła 180 g mąki pszennej(...)mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 słoik konfitury morelowej Nasze Domowe 1 łyżeczka żelatyny cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Zimne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować
Ala piecze i gotujeczym zapełnić tą tacę ;). W tym tygodniu na weekendowe śniadanie polecam przepyszne wege burgery z batatów i czerwonej fasoli (pokochają je także mięsożercy ;), zwłaszcza ci uprawiający sporty). Rogaliki z konfiturą czeremchową są tylko słodkim dodatkiem. Robi się je w kilka minut więc na pewno się przy nich nie napracujecie, idealny przepis na koniec męczącego tygodnia. Do nadzienia rogalików użyłam(...)przepysznej domowej konfitury z czeremchy i czekolady , ale sprawdzi się każda inne gęsta konfitura lub dżem, które znajdziecie w domu. Czas przygotowania: 15 minut Wyrastanie: 60 minut Pieczenie: 15 minut Porcje : 24 r ogaliki Składniki: 1,5 szklanki mąki , 1/2 kostki masła , 2 50 g drożdży, 4 łyżki
SzczyptaSmaQZawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. Może przygotujecie taki na zbliżającą się Wielkanoc? Ja dałam radę to i Wam się uda! Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 80 g margaryny 1 jajko(...)łyżki śmietany 18% 250 g konfitury różanej lub marmolady Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 50 g masła 6 jaj 300 g cukru pudru 2 łyżki kaszy manny 30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej) Tortownica 24 cm Spód: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, śmietanę, jajko i cukier. Zagniatamy kruche ciasto. 2/3 ciasta wykładamy
VioletoweKucharzenieczasem pojawi się na naszych konfiturach lub dżemach pleśń możemy je jeszcze uratować. Należy wtedy zdjąć z nich wierzchnią powierzchnię , a resztę wyłożyć do rondla, zalać wodą z dodatkiem cukru i odrobiną sody oczyszczonej ( na kilogram konfitury : 1 szklanka wody, 50 dkg cukru, łyżeczka sody ) i gotować kilka minut. Następnie ponownie napełnić nimi wyparzone słoiki, zamknąć nowymi wieczkami i pasteryzować(...)minut. Tak postępujemy gdy popsuje nam się większa ilość słoiczków z konfiturą lub dżemem, z jednym małym słoiczkiem nie opłaca się tak postępować, lepiej zepsutą zawartość wyrzucić. Rada : Konfitury i dżemy wykładajmy tylko do czystych, nie wyszczerbionych słoików. Zakręcajmy najlepiej je nowymi pokrywkami i zawsze pasteryzujmy nasze konfitury i dżemy 10-15 minut, a wtedy nie będą nam się
Przepisy i porady kulinarneZapewne zastanawiać się będziecie dlaczego ta babka to babka figa z makiem ? A dlatego bo wykorzystałam do niej konfitury carskiej figa z makiem, którą dostałam w ramach współpracy z Eterno. jest to jeden z produktów, który znajdzie się na liście moich testów. Jeśli chodzi o firmę Eterno to jest to firma z rodzinna tradycją i produkującą smaczne przetwory według swoich(...)receptur. jeśli zaś chodzi o konfiturę to czytając opis tego produktu bardzo zaciekawiła mnie pewna historia i postanowiłam własnie tę konfiturę wypróbować jako pierwszą. Najpierw była próba jednej łyżeczki i po tej łyżeczce wiedziałam, że gdy nie zużyje figi z makiem do tego na co miałam ją przeznaczyć to nic z tego nie wyjdzie bo po prostu ją zjem. Konfitura
Ewa w kuchnigotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy. Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami… Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym(...)formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu),Szczypta soli,8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu),50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować
SzczyptaSmaQ