można się było nimi rozkoszować w chłodne zimowe wieczory. Smak truskawek przełamałam smakiem kiwi i w ten sposób powstały truskawki w dwóch odsłonach: Składniki: Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe 1 koszyk truskawek (około 2 kg) szklanka cukru szklanka cukru żelującego Wersja nr 2 - konfitury truskawkowa z kiwi 1 koszyk truskawek (około 2 kg) szklanka cukru szklanka cukru żelującego(...)kiwi sok z cytryny Przygotowanie: Wersja nr 1 - konfitury truskawkowe 1. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekrawamy na mniejsze cząstki. Zasypujemy je szklanką cukru i odstawiamy na noc do lodówki. 2. Następnego dnia zagotowujemy truskawki na wolnym ogniu. Po zagotowaniu dodajemy szklankę cukru żelującego i dalej gotujemy aż do zgęstnienia soku. 3. Następnie przelewamy gorącą konfiturę
Taste Therapykonfitury truskawkowej nie wyobrażam sobie zimy. Już nie pamiętam kiedy ja kupowałam dżem w sklepie. Wyjątkiem jaki pojawia się na moim stole są przetwory ETERNO, ale to jedyny wyjątek, zresztą nie jest to komercyjna firma, ale niewielka, rodzinna, która ma w swojej ofercie produkty bez konserwantów. Ale nie o tym dzisiaj. Przetworzyłam już wszystkie truskawki, teraz pomału wklepuję przepisy(...)roku postawiłam na przetwory bez użycia żelfixów i innych polepszaczy. Owszem z produktami żelującymi pracuje się szybciej, a ja w tym roku postanowiłam się nie spieszyć. Konfitura z całymi kawałkami owoców, wykonywana metodą, którą wszyscy dobrze znacie ze swoich domów, tak jak i ja znam ze swojego. Zawartość cukru znacznie zmniejszyłam i mimo tego konfitury są słodkie. Składniki
Blondynka Gotujepowiedzieć? "No czego chcesz kobieto?!" - powiedziałem najuprzejmiej jak potrafiłem. - No bo wiesz... - No nie wiem. Mów! - Bo ten dżem... - Jaki, w mordę, dżem?! - No nie dżem tylko powidła. Konfitura właściwie... - Jaki nie dżem tylko powidła?! Konfitura właściwie. - No ten dżem. Znaczy konfitura... - Madzia, kobieto, dziewczę drogie... Chcesz ty czegoś ode mnie? - No chcę... Bułek chcę. Drożdżówek właściwie(...)bułki. Drożdżówki właściwie. - Madzia, skup się teraz. Bardzo się skup i mów do mnie pełnymi zdaniami. - Bo te konfitury co od pani dostałeś... To ja bym z nimi drożdżówki chciała... Nooo, doszliśmy do sedna. Madzia nic nie zbroiła, nic nie kupiła i nic nie chce żeby jej kupić tylko drożdżówek się jej zachciało po prostu. Bo dostałem fajne konfitury
Marder&Marder ManufactureNajlepiej zrywać płatki z mocno rozwiniętych kwiatów - łatwo odchodzą od dna kwiatowego. Białe końce płatków dzikiej róży mogą być gorzkie, dlatego obcinałam je nożyczkami. Przed przystąpieniem do robienia konfitury płatki można umyć, a następnie delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ja nie myłam płatków - za duuuuużo ich było, a jak już pisałam - zbierałam je na czystych terenach. Jeśli nie macie wystarczającej ilości(...)płatków do przygotowania konfitury możecie przygotować cukier różany :) SKŁADNIKI: 250 g płatków dzikiej róży 500 g cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do kielicha blendera wkładamy płatki różny (dosyć ciasno), dodajemy cukier, sok z cytryny i miksujemy do czasu, aż cukier całkowicie się rozetrze. 2. Gotową konfiturę przekładamy do czystych, suchych, wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręcamy. Konfiturę
W kuchni KatieWitajcie. Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową. Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję! Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi. Konfiturę śliwkową można(...)czosnku 100 gramów masła 2 łyżki mąki oliwa 2 jajka 1,5 łyżki majeranku 1-1,5 łyżki gałki muszkatołowej pieprz czarny sól 4-5 łyżek bułki tartej Konfitura: 240 gramów konfitury śliwkowej 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Wykorzystujemy mięso pozostałe z rosołu lub gotujemy wywar mięsno - warzywny (rosół). Po ugotowaniu mięso i warzywa
Garniec MagalieBabeczki jogurtowe z konfiturą malinową Dr. Oetker Kiedy brak czasu, a goście w drodze, polecam zrobić babeczki - mało pracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :( Opakowanie zawiera: * 12 foremek * konfiturę malinową * ciasto Trzeba dodać: * 3 jaja * 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu ) * 100 ml oleju Sposób przygotowania(...)jaja, jogurt, olej i dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomierni rozłożyć w foremkach do połowy wysokości ( po o. 1 łyżce stołowej ) 3) Nakładanie konfitury: Naciąć rożek saszetki z konfiturą i wycisnąć z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę. 4) Pieczenie: Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
kolorowotorcikowomarki Przetworyzborowki.pl należącej do firmy Zielono Mi s.c. Przetwory z borówki, to nowość na polskim rynku. Zachęcam Was do ich spróbowania. Ja i bliscy jesteśmy zachwyceni smakiem i konsystencją konfitury. Idealnie nadają się do świątecznych wypieków, codziennych śniadań, osobiście mogłabym je zjeść od tak łyżeczką prosto ze słoiczka Już niedługo na blogu podzielę się z Wami pysznymi przepisami z konfiturą(...)smak Produkt naprawdę godny polecenia – zdrowie zamknięte w słoiczku. Zdjęcie niestety nie oddaje tego wspaniałego smaku i aromatu – nie mogłam się oderwać od tego słoiczka Domowa Konfitura z Borówki Amerykańskiej powstaje na podstawie domowej receptury – na każde 100g produktu przypada 83g owoców! Skład konfitury to: borówka amerykańska, cukier (15g) i pektyny (2g). Cały proces wytwarzania jest nadzorowany
Słodkie okruszkiMazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki(...)momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu) - do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać - od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić PRZEŁOŻENIA MAZURKA - konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje - konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka - odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić
Smakołyki Berenikiciacho nie jest złe Tak więc w ramach oczekiwania na wypełnienie czasu przez moich projektowych 40-tu mentorów zabrałem się za własną wersję drożdżowej gwiazdy – u mnie z konfiturą w dwóch wersjach zamiast nutelli Składniki: - 450g mąki pszennej - 70g cukru - 7g drożdży w proszku - 30g roztopionego masła - 180ml mleka - 2 jajka - szczypta soli - 70g konfitury malinowej - 100g konfitury(...)blacie, a następnie rozwałkowujemy na placki średnicy gdzieś 25 cm. Nasza drożdżówa ma mieć kształt koła dlatego też aby sobie ułatwić życie jak i wiedzieć gdzie będzie trzeba nałożyć konfiturę, użyjemy do tego celu talerza, który odciskamy na naszym cieście. Po przygotowaniu czterech „placków” zabieramy się za smarowanie. W wyznaczonym przez talerz obszarze nakładamy najpierw czekoladę z konfiturą
Kuchenne WariacjeKonfitury są otrzymywane przez smażenie całych lub rozdrobnionych owoców w syropie o dużej zawartości cukru (60-70 proc.), który nadaje im trwałość. Przeciętnie jest to 1 kg cukru na 1 kg owoców. Konfiturę potrzebowałam „na wczoraj”. Pomysł podsunęła mi Natalia, swoim przepisem na Konfiturę z jabłek Babci Luli. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju… dodałam coś od siebie(...)minut (to zależy od gatunku jabłek). Owoce nie mają się rozpaść tylko pozostać w kawałkach. Pod koniec smażenia wsypujemy ½ opakowania galaretki cytrynowej (proszek), chwilę mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zamykamy i ustawiamy nakrętką do dołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki ok. 1/2 l każdy.Moja konfitura jabłkowa była użyta
mojewypiekiinietylkoKonfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir mielony, kardamon mielony, cynamon mielony, Owoce pokroić na mniejsze kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym(...)ogniu, pod przykryciem, do otrzymania konsystencji marmolady. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :) Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury. Taką konfiturę przygotowaliśmy podczas spotkania ze śliwką kalifornijską, na zaproszenie California Prune Board . Gotował z nami współtwórca Odette i Odette Tea Room- Krzysztof Rabek. Spotkanie prowadził
królestwo garówPrzedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej. Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami i Kwaśnicę na gęsinie i Chutney(...)czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu. Jeśli zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję podwoić ilość składników, ponieważ z tych podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się
Codziennik Kuchennymamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam(...)którymi tort był przełożony są tak dobre, że warto je polecić. Składniki na krem jagodowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm: 250 g serka mascarpone 200 g konfitury jagodowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 100 g (1 tabliczka) białej czekolady Schłodzony serek mascarpone, konfiturę, cukier puder i sok cytryny mieszamy mikserem do uzyskania kremu
Trzeci talerzpowtarza, że gdyby otworzyła restaurację, to dostałabym oddzielną kuchnię do robienia deserów. Dzisiejsze ciasto to koncepcja własna i powiedzieć można, że w dużej mierze, również bardzo podatna na udoskonalenia - konfitury bądź sezonowe owoce można dowolnie zmieniać, tak samo jak czekolady. I za każdym razem (gwarantuję!) powstanie coś absolutnie nowego. Zazwyczaj przygotowywałam to ciasto w wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam(...)wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek - 1 łyżka kakao - 175 gram cukru - alkohol do nasączenia (do tej wersji polecam
Życie zamknięte w smakuproszą się o to, by zachować ich trochę na jałowy czas zimy. Dzisiaj brzoskwinia z wanilią. Oczami wyobraźni widzę ten otwierany zimą słoiczek, z którego po prostu ucieka lato :) KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z WANILIĄ Składniki: - 1200 gram brzoskwiń - 300 gram cukru - 2 laski wanilii Przygotowanie: Brzoskwinie parzymy i pozbywamy się z nich skórki. Wycinamy również pestki. Kroimy w średnich rozmiarów kostkę(...)cukrem - jego ilość dostosować można do własnych preferencji i kwasowości owoców. Wanilię rozcinamy, pestki umieszczamy z owocami. Do naczynia wrzucamy także same laski - wyciągamy je dopiero przed samym przelaniem konfitury do słoików. Brzoskwinie smażymy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, na średnim ogniu. Stopień gęstości kontrolować można poprzez upuszczenie kropli konfiturowego płynu na talerzyk - jego konsystencja po ostudzeniu, odpowiadać będzie konsystencji
Życie zamknięte w smaku