Babeczki jogurtowe z konfiturą malinową Dr. Oetker Kiedy brak czasu, a goście w drodze, polecam zrobić babeczki - mało pracy, mało bałaganu w kuchni, a efekt - pycha !!! Zrobiłam wczoraj wieczorem, dziś już nie ma :( Opakowanie zawiera: * 12 foremek * konfiturę malinową * ciasto Trzeba dodać: * 3 jaja * 75 g jogurtu naturalnego ( około pół kubka jogurtu ) * 100 ml oleju Sposób przygotowania(...)jaja, jogurt, olej i dokładnie wymieszać rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomierni rozłożyć w foremkach do połowy wysokości ( po o. 1 łyżce stołowej ) 3) Nakładanie konfitury: Naciąć rożek saszetki z konfiturą i wycisnąć z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłożyć resztę ciasta, przykrywając konfiturę. 4) Pieczenie: Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec
kolorowotorcikowomarki Przetworyzborowki.pl należącej do firmy Zielono Mi s.c. Przetwory z borówki, to nowość na polskim rynku. Zachęcam Was do ich spróbowania. Ja i bliscy jesteśmy zachwyceni smakiem i konsystencją konfitury. Idealnie nadają się do świątecznych wypieków, codziennych śniadań, osobiście mogłabym je zjeść od tak łyżeczką prosto ze słoiczka Już niedługo na blogu podzielę się z Wami pysznymi przepisami z konfiturą(...)smak Produkt naprawdę godny polecenia – zdrowie zamknięte w słoiczku. Zdjęcie niestety nie oddaje tego wspaniałego smaku i aromatu – nie mogłam się oderwać od tego słoiczka Domowa Konfitura z Borówki Amerykańskiej powstaje na podstawie domowej receptury – na każde 100g produktu przypada 83g owoców! Skład konfitury to: borówka amerykańska, cukier (15g) i pektyny (2g). Cały proces wytwarzania jest nadzorowany
Słodkie okruszkiMazurek kokosowy Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki(...)momentu uzyskania dość gęstego kremu (końcówki miksera będą zostawiały ślady na powierzchni kremu) - do kremu wsypać wiórki kokosowe, krótko wymieszać - od razu wyłożyć na mazurek lub schłodzić PRZEŁOŻENIA MAZURKA - konfiturę przełożyć do rondelka, smażyć na małej mocy palnika, do momentu, aż nieco zgęstnieje - konfiturę podczas smażenia należy mieszać, aby nie przywarła do dna garnka - odparowaną konfiturę zdjąć na blat, ostudzić
Smakołyki Berenikiciacho nie jest złe Tak więc w ramach oczekiwania na wypełnienie czasu przez moich projektowych 40-tu mentorów zabrałem się za własną wersję drożdżowej gwiazdy – u mnie z konfiturą w dwóch wersjach zamiast nutelli Składniki: - 450g mąki pszennej - 70g cukru - 7g drożdży w proszku - 30g roztopionego masła - 180ml mleka - 2 jajka - szczypta soli - 70g konfitury malinowej - 100g konfitury(...)blacie, a następnie rozwałkowujemy na placki średnicy gdzieś 25 cm. Nasza drożdżówa ma mieć kształt koła dlatego też aby sobie ułatwić życie jak i wiedzieć gdzie będzie trzeba nałożyć konfiturę, użyjemy do tego celu talerza, który odciskamy na naszym cieście. Po przygotowaniu czterech „placków” zabieramy się za smarowanie. W wyznaczonym przez talerz obszarze nakładamy najpierw czekoladę z konfiturą
Kuchenne WariacjeKonfitury są otrzymywane przez smażenie całych lub rozdrobnionych owoców w syropie o dużej zawartości cukru (60-70 proc.), który nadaje im trwałość. Przeciętnie jest to 1 kg cukru na 1 kg owoców. Konfiturę potrzebowałam „na wczoraj”. Pomysł podsunęła mi Natalia, swoim przepisem na Konfiturę z jabłek Babci Luli. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju… dodałam coś od siebie(...)minut (to zależy od gatunku jabłek). Owoce nie mają się rozpaść tylko pozostać w kawałkach. Pod koniec smażenia wsypujemy ½ opakowania galaretki cytrynowej (proszek), chwilę mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zamykamy i ustawiamy nakrętką do dołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki ok. 1/2 l każdy.Moja konfitura jabłkowa była użyta
mojewypiekiinietylkoKonfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir mielony, kardamon mielony, cynamon mielony, Owoce pokroić na mniejsze kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw. Gotować na małym(...)ogniu, pod przykryciem, do otrzymania konsystencji marmolady. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem. Doskonały dodatek do ciasta drożdżowego :) Z podanej ilości produktów, otrzymamy około 200 g konfitury. Taką konfiturę przygotowaliśmy podczas spotkania ze śliwką kalifornijską, na zaproszenie California Prune Board . Gotował z nami współtwórca Odette i Odette Tea Room- Krzysztof Rabek. Spotkanie prowadził
królestwo garówPrzedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej. Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami i Kwaśnicę na gęsinie i Chutney(...)czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu. Jeśli zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję podwoić ilość składników, ponieważ z tych podanych w przepisie wychodzą 4 spore porcje. A to zdecydowanie za mało, aby nacieszyć się
Codziennik Kuchennymamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam(...)którymi tort był przełożony są tak dobre, że warto je polecić. Składniki na krem jagodowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm: 250 g serka mascarpone 200 g konfitury jagodowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 100 g (1 tabliczka) białej czekolady Schłodzony serek mascarpone, konfiturę, cukier puder i sok cytryny mieszamy mikserem do uzyskania kremu
Trzeci talerzpowtarza, że gdyby otworzyła restaurację, to dostałabym oddzielną kuchnię do robienia deserów. Dzisiejsze ciasto to koncepcja własna i powiedzieć można, że w dużej mierze, również bardzo podatna na udoskonalenia - konfitury bądź sezonowe owoce można dowolnie zmieniać, tak samo jak czekolady. I za każdym razem (gwarantuję!) powstanie coś absolutnie nowego. Zazwyczaj przygotowywałam to ciasto w wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam(...)wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek - 1 łyżka kakao - 175 gram cukru - alkohol do nasączenia (do tej wersji polecam
Życie zamknięte w smakuproszą się o to, by zachować ich trochę na jałowy czas zimy. Dzisiaj brzoskwinia z wanilią. Oczami wyobraźni widzę ten otwierany zimą słoiczek, z którego po prostu ucieka lato :) KONFITURA BRZOSKWINIOWA Z WANILIĄ Składniki: - 1200 gram brzoskwiń - 300 gram cukru - 2 laski wanilii Przygotowanie: Brzoskwinie parzymy i pozbywamy się z nich skórki. Wycinamy również pestki. Kroimy w średnich rozmiarów kostkę(...)cukrem - jego ilość dostosować można do własnych preferencji i kwasowości owoców. Wanilię rozcinamy, pestki umieszczamy z owocami. Do naczynia wrzucamy także same laski - wyciągamy je dopiero przed samym przelaniem konfitury do słoików. Brzoskwinie smażymy aż do uzyskania pożądanej konsystencji, na średnim ogniu. Stopień gęstości kontrolować można poprzez upuszczenie kropli konfiturowego płynu na talerzyk - jego konsystencja po ostudzeniu, odpowiadać będzie konsystencji
Życie zamknięte w smakurówne i nie mają słynnej pączkowej otoczki, aczkolwiek smak...ach, ten smak! Smaku domowych pączków żadne kupne, nawet te z najlepszej cukierni, nie zastąpią :) W pączkach wykorzystałam domową konfiturę różaną , którą w wakacje zrobiłam właśnie głównie zmyślą o nich i, wpasowała się tu idealnie! Jeśli nie macie domowej konfitury różanej dobrze sprawdzi się każdy inny dżem :) DOMOWE PĄCZKI(...)KONFITURĄ RÓŻANĄ źródło przepisu: Asia's White Kitchen (robiłam z połowy porcji) // ok. 24 pączki ~500g mąki pszennej ~15g świeżych drożdży lub 7 g suszonych (ja robiłam ze świeżymi) ~2 jajka ~1 żółtko ~70 ml ciepłego mleka + 1/4 szklanki jeśli używasz świeżych drożdży (użyłam sojowego) ~50g rozpuszczonego, przestudzonego masła ~50g cukru (cukru użyłam tylko w rozczynie, potem już
chili & sugartarta. Ma wyjątkowy, prostokątny kształt, i odpowiednio przycięty rabarbar wygląda tutaj po prostu pięknie. Podtrzymuje go puszysta chmura delikatnego kremu z białą czekoladą, a pod nią skrywa się warstwa konfitury z lilaka. Tej samej, o której niedawno pisałam, a która nas po prostu zachwyciła. Jej lekko gorzki smak świetnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna(...)całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła 1 jajko krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 80 g białej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny sernik, kolejny udany, smaczny, kremowy, delikatny… Tym razem z odrobiną konfitury truskawkowej lub każdej innej, na jaką tylko macie ochotę. Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na klasycznym cisteczkowym spodzie, z kleksami konfitury, która nadaje całości barw, jak i przełamuje smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta(...)serową: 900 g serka kremowego typu Philadelphia 230 g cukru kryształu 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml śmietany kwaśnej 18% 200 g konfitury truskawkowej (lub wiśniowej, porzeczkowej itp.) 50 g płatków migdałów Ser ucieramy. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo cukier. Kolejno wsypujemy mąkę, ekstrakt z wanilii. Ucieramy krótko. Następnie dodajemy jajka i śmietanę. Ucieramy
Made By Mom And Sonwykonania i zawsze dobrze smakuje. Przepis na podstawową wersję murzynka, znajduje się na blogu - klik . A ja dzisiaj, zapraszam Was na "podkręconą" wersję murzynka. Dzisiaj w wersji z konfitura z pomarańczy i chałwy. Czekoladowe ciasto z pomarańczą i chałwą to idealna kombinacja smakowa. Ani za bardzo słodkie, ani za małe. Takie w sam raz :) Konfiturę warto przygotować dzień przed pieczeniem(...)ciasta. 'murzynek z konfiturą z pomarańczy i chałwy' Składniki: * ciasto: - 1,5 kostki masła - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3-4 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli * konfitura: - 0,5 kg pomarańczy - 200ml wody - 1-1,5 szklanki cukru - 100g chałwy waniliowej Ciasto: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Gotować na średnim
CookYourselfJest taki jeden przepis, z myślą o którym robiłam konfiturę z płatków róży. W zaplamionym zeszycie mojej mamy figuruje jako "Rogaliki z różą mamy Majki". Dziś zapraszam wszystkich właśnie na nie. Uwielbiałam obserwować, jak mama robi te rogaliki. Nie wiem dlaczego, ale najbardziej podobało mi się jak kładzie konfiturę na każdy kawałek ciasta, a dopiero potem zawija. To całe dzielenie(...)urodziny i coś mi świta, że kiedyś zamiast nich przyniosłam właśnie rogaliki z różą. Pychota- nie za słodkie, bardzo aromatyczne, znikają bardzo szybko. Nie da się zjeść jednego. Konfiturę z płatków róży mama robiła sama, albo kupowała. We Wrocławiu było wtedy jedno miejsce, gdzie bywały- dom towarowy Feniks. Dziś można je dostać w lepszych supermarketach- sama widziałam. Można też zebrać
les mirabelles