konfitura - 2028 przepisów (strona:10/136)

Dietetyczny murzynek z konfitura 312

Murzynek w wersji dietetycznej dla głodnych słodkości na diecie. Wystarczy użyć mąki z pełnego przemiału, ominąć dodatek żółtek, cukru mimo do otrzymamy pyszne, zdrowe ciasto, jak

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Konfitura morelowa z migdałami 103

Cześć! Dzisiaj przepis na przetwór - pierwszy przetwór na naszym blogu! Nigdy nie kupowałam dżemu/konfitury morelowej, nigdy też takiego nie robiłam, więc pora było spróbować ;-). Zapraszam

Pora coś zjeść
Konfitura z derenia jadalnego i gruszek 206

Dzień dobry! Ostatnio eksperymentuję z różnymi rzeczami, których wcześniej nie jadłam, a ciekawiły mnie na straganach na targu. Tak było z borówką brusznicą , a teraz jest

Pora coś zjeść
Pischinger z konfiturą z derenia jadalnego i gruszek 104

Dzień dobry! Pischinger to chyba jeden z najprostszych "tortów" jakie istnieją. Wystarczą andruty, masa czekoladowa i kilka minut pracy. Dodatkowo to sztandarowy deser kuchni

Pora coś zjeść
Wiśniowa Konfitura dla Leniwych 158

Dziś Leniwa Pani Domu poleca konfiturkę wiśniową :) Przygotowuje się ją bardzo podobnie jak truskawkową. Do tej pory wiśnie zawsze drylowałam w palcach, w tym roku w

Blondynka Gotuje
BABCINA KONFITURA MORELOWA Z DODATKIEM MALIN, BEZ DODATKU CUKRU 178

Babcina konfitura, to taka prawdziwa konfitura bez dodatku żel-fixów i innych środków żelujących. To już moja trzecia konfitura, ale dopiero pierwsza na blogu. Kiedyś kilka lat temu, przygotowywałam swoją pierwszą konfiturę, a właściwie to nawet bardziej powidła z wiśni. Smażyłam je właśnie na wzór powideł śliwkowych - 3 dni, wyszły tak gęste, że można je było kroić, niestety na kanapkę(...)bardzo się nadawały, jedynie do nadziania rogali. Trochę mnie to zniechęciło i odłożyłam na jakiś czas smażenie konfitur. Szłam na łatwiznę i przygotowywałam konfitury z dodatkiem żel-fixu, tak było mi wygodniej, a już na pewno dużo szybciej, a i smak tych konfitur był bardzo dobry. W tym roku nie dałam jednak za wygraną i wróciłam do smażenia konfitur

Smaczne Zdrowe
DOMOWA KONFITURA Z CZARNEJ PORZECZKI Z DODATKIEM KSYLITOLU 198

Domowe konfitury są najlepsze, choć nie zawsze zdążymy je przygotować w sezonie owocowym. Tak było właśnie u mnie w ubiegłym roku. Choć mówiłam, że zrobię jeszcze konfiturę z czarnej porzeczki, to jakoś tak czas za bardzo przyspieszył  i nie zdążyłam... No ale cóż, w dzisiejszych czasach, gdy pod dostatkiem mamy różnorakich mrożonek praktycznie przez cały rok, to już(...)stoi na przeszkodzie by pyszną konfiturę przygotować również zimą. Ja właśnie tak uczyniłam. Z konfiturą malinową praktycznie zawsze tak mam, kończy się wówczas gdy dostępne są tylko mrożone maliny, więc przygotowuję z mrożonych. Ostatnio przygotowywałam z mrożonych owoców nalewkę, konfiturę wiśniową (która się skończyła) i konfiturę z czarnej porzeczki (której to nie zdążyłam). Obydwie konfitury wyszły cudowne, bardzo owocowe

Smaczne Zdrowe
Pączki z konfiturą różaną 216

średnio 3 minuty, ale najlepiej jest po prostu obserwować ich kolor. Usmażone pączuchy kładziemy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju. Później już je tylko nadziewamy porządną porcją konfitury (przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego) i lukrujemy

Food Square
Konfitura z truskawek 107

Moja pierwsza w życiu konfitura i już wiem, że nie ostatnia. Jednak co domowe to domowe ;) i wszystkie sklepowe konfitury mogą się schować ;) Niestety pracy sporo, tzn może i nie sporo, tylko czasowo trochę nam zajmie zrobienie tej konfitury. Ale uwierzcie mi - warto. Jeśli nie macie 3 h na smażenie konfitury, możecie spokojnie rozbić(...)godzinie) i też wyjdzie. Ja akurat zaczęłam ją robić pod wieczór i udało mi się ją przygotować w jeden dzień.  Radzę Wam zacząć robić konfiturę, bo nie wiadomo ile czasu jeszcze truskawki będą dostępne na rynku. 'konfitura z truskawek' Składniki (na 1 słoiczek): - 1 kg truskawek odszypułkowanych - 1 szklanka cukru (lub więcej - w zależności jak słodką konfiturę chcecie uzyskać

CookYourself
Truskawkowa Konfitura czyli o dziadku i truskawkach 158

niego respekt, także ja. Przychodził jednak czas gdy dziadek łagodniał i przestawał kojarzyć się z surowym i posępnym mężczyzną. Był to czas keksu oraz czas truskawek. Dziadek robił bowiem konfitury, bardzo słodkie, gęste i lepkie i cudownie pyszne! tam jadłam je pierwszy raz w życiu i zawsze gdy byłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Konfitura z pomarańczy i imbiru 152

wodą, dodajemy cukier, cynamon, kardamon oraz tarty imbir. Gotujemy na małym ogniu mniej więcej godzinę, aż marmolada zacznie gęstnieć. Przed końcem gotowania dodać skórkę pomarańczy. Przekładamy do słoików, kiedy konfitura jest gorąca. marmolada z pomarańczy

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowy tort z karmelizowanymi pomarańczami i konfiturą pomarańcz.-imbirową 201

proszku do pieczeniaszczypta soliPolewa:200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości, 2 tabliczki)2 łyżki śmietanki kremówki1 łyżka masła1 łyżka cukru pudruDodatkowo:250 g pomarańczowej marmolady (ja użyłam swojego wyrobu, konfiturę pomarańczowo -imbirową, przepis tutaj)2 pomarańcze2 łyżki cukru2 łyżki masłaWykonanie:Ciasto:Masło utrzeć z niepełną szklanką cukru pudru, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym żółtku. Białka

Bon Appetit Małgorzaty
Babeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową 112

inna)Sposób przygotowania:1. Mąkę siekamy z margaryną, następnie dodajemy żółtka, cukry i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 minut.2. Ciastem wylepiamy foremki babeczek, nakładamy po jednej łyżeczce konfitury żurawinowej, wykładamy na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180 st. C.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 175

Wykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów.W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym

SzczyptaSmaQ
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 147

Kochani dzisiaj zapraszam Was na pyszne śniadanie, a w roli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania